İnternet Sansürünün Bilançosu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    İnternet Sansürünün Bilançosu

    24 bin 598 ihbar alan Telekomünikasyon Kurumu kaç sitenin erişimini engelledi? İşte Türkiye'deki internet sansürünün bilançou...



    Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, uygun olmayan yayınların yer aldığı gerekçesiyle bugüne kadar 24 bin 598 site hakkında ihbar aldıklarını belirterek, "861'i re'sen, 251'i ise yargı kararıyla olmak üzere toplam bin 112 sitenin erişimi engellendi" dedi.
    İnternetin suistimale açık kullanımında kullanıcıların mağdur olmasını ya da zararlı içeriklerden etkilenmelerini hatta bu tür içeriklerle karşılaşmalarını önlemek amacıyla yasal düzenleme getirildiğini kaydeden Acarer, Telekomünikasyon Kurumu bünyesindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına bağlı İnternet Dairesi Başkanlığı kurulduğunu dile getirdi. Acarer, "5651 sayılı yasa, Anayasamızın özel olarak korunmasını öngördüğü başta aile, çocuklar ve gençler olmak üzere belirli sosyal kesimlere yönelik suçların kolayca işlenmesini önleyici özel bir kanun mahiyetindedir" dedi.

    Ulaştırma Bakanlığı tarafından vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapıldığını dile getiren Acarer, bu amaçla "www.guvenliweb.org.tr" adresli internet sitesinin yayına girdiğini belirtti.

    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde 23 Kasım 2007'de faaliyete başlayan "Bilgi İhbar Merkezi"ne "0312 582 82 82" nolu telefondan, "http://www.ihbarweb.org.tr" sitesinden ya da "ihbar@ihbarweb.org.tr" elektronik posta adresinden ihbar alındığını anlatan Acarer, "23 Kasım 2007'den bu güne kadar 24 bin 598 ihbar alındı. 861'i re'sen, 251'i ise yargı kararıyla olmak üzere toplam bin 112 sitenin erişimi engellendi" dedi.

    Acarer'in verdiği bilgiye göre, erişimi engellenen sitelerin sayısı ve engelleme gerekçeleri şöyle:


    ERİŞİM ENGELLEME NEDENİ RESEN YARGI

    Fuhuş 10 2

    Sağlık için tehlikeli madde temini 0 0

    Uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma 0 1

    İntihara yönlendirme 1 0

    Bahis ve kumar 23 2

    Atatürk aleyhine işlenen suçlar 2 49

    Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama 62 17

    Çocukların cinsel istismarı 411 4

    Müstehcenlik 352 38

    Diğer


    Ayrıca, 26 internet sitesinin uyarılarak uygun olmayan içeriğin siteden kaldırılmasının sağlandığını bildiren Acarer, özellikle ulu önder Atatürk'e hakaret içeren videoların yer aldığı görüntü paylaşım sitesi youtube'un bu içerikleri kaldırdığını ifade etti.
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    #2
    Konu: İnternet Sansürünün Bilançosu

    Türkiye Yasakçı Ülkeler Arasında


    02 Ekim 2008 09:09

    İnternet sansürü konusunda Türkiye'nin adı Çin, Kuzey Kore, İran gibi ülkelerin yanında anılıyor. Bakın batı ülkeleri interneti nasıl denetliyor?




    Avrupa ülkelerinde internetin denetimi ağırlıklı olarak sivil toplum kuruluşları tarafından yapılıyor. Bilişim uzmanı Mete Tevetoğlu’na göre Türkiye’nin internet sansürünü en katı uygulayan ülkelerden biri olan Kuveyt’ten aşağı kalır yanı yok
    İnternette sansür deyince her ülkenin hassasiyeti farklılık gösteriyor. Alman hükümeti, internetin Nazi propagandası için kullanılması konusunda taviz vermezken, ABD ve İngiltere ırkçılığın tehlikeleri konusunda daha gevşek bir tavır gösterip, cinsellikle ilgili daha katı bir tutum sergiliyor.
    Sansürün işleyiş şekli de ülkeden ül***e değişiyor. Her ülkede bilişim suçlarıyla ilgili kontrol mekanizmaları var ancak yasakçı ülkeler sansürü ön plana çıkarırken, özellikle Batılı ülkeler, internet denetimi için uyarı ve kontrol mekanizmalarını devreye sokuyor.
    Sorunu denetim mekanizmasıyla çözmeye çalışan ülkelerden biri olan İngiltere’de internette işlenen suçlar için belirli kanunlar yok. Ancak pek çok kanunun internete uygulanması mümkün. Üzerinde en çok durulan konulardan biri çocuk *****grafisi. Hem mahkemeler hem de polis, çocuk *****grafisiyle, etkin mücadele ediyor.
    Devleti ilgilendiren gizli belgelerin yayımlanması konusundaki kanunlar, internete de uygulanabiliyor. Hakaret konusunda ise ISS’leri (internet servis sağlayıcıları) ilgilendiren bir kanun var (Defamation Act 1996). Bir kişi internette bir diğerine hakaret ettiğinde ISS’in sorumluluğu söz konusu değil. ISS, durumdan haberdar olmasına rağmen sayfayı yayından kaldırmazsa sorumlu tutuluyor. Savcılığın uyarısı ya da şahısların şikâyetinden sonra ISS’ler söz konusu sayfaları yayından kaldırıyor.
    Siber polisler var
    En önemli kanunlardan biriyse internetin dinlenmesiyle ilgili ‘Regulation of Investigatory Powers Act 2000’. ‘Telefon dinlenme’yle ilgili yasanın içeriği genişletilip, yeni teknolojiler ve internet dahil edilerek oluşturulmuş bir yasa. İngiliz hükümeti bu yasayı 2000 Temmuz’unda çıkardı. Yasaya göre İçişleri Bakanlığı’nın izniyle internet de takibe alınabiliyor. İngiltere’de ayrıca internet sitelerini takip eden siber polisler var. Siber polisler uluslararası siteleri de takip ediyor.
    Almanya’da yayın yapan web sitesi, yayıncılarının adres ve telefonlarını, ulaşım adreslerini bulundurmak zorunda. Böylece sorumluluk site sahibinde oluyor.

    Amerika’da da interneti denetleyen kurum devlet değil, sivil toplum kuruluşları
    Türkiye gibi sansürün devlet eliyle yapıldığı ülkelerdeki ortak hassasiyet, tarihi ve siyasi sorunlar. Türkiye’nin adı ‘sansürcü ülkeler’ kara listesinde Tunus, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, İran, Türkmenistan, Vietnam gibi ülkelerle birlikte anılıyor.
    Çoğunlukla siyasi içerikli sitelere kısıtlama getiren Çin, Vietnam, İran, Küba ve Suudi Arabistan gibi ülkeler, karara uymayan internet kullanıcılarına hapis cezası bile verebiliyor. Bu ülkelerde sansür devlet ve polis tarafından uygulanıyor.

    İçerik için uyarı
    İstanbul Barosu Bilişim ve Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı, ve Kadir Has Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mete Tevetoğlu, Batı’da internette sansür konusunda bizim gibi bir örnek olmadığını, sansürün devlet tekelinde yapılmadığını söylüyor. İngiltere’de Internet World Foundation gibi kurumların denetlediği sitelerde kullanıcıya site hakkında ön bilgi veren, sitenin içeriğini, kullanıcının yaşına uygunluğunu açıklayan bir uyarı yazısı çıkıyor. “Türkiye’de durum biraz farklı işliyor. Örneğin Türkiye’de kumar oynamak yasak ama internette kumar oynatan bir siteyi polis bir yıl boyunca delil toplamak için izliyor. Savcılık dosyalarında denetim yapan polislerin kumar oynadığı bilgisi de var. Sansür kadar önemli bir meselemiz de data transferi, sanayi casuslukları gibi her geçen gün sayısı artan suçlar” diyen Tevetoğlu, dünyada internet sansürü uygulayan en katı ülkelerden birinin Kuveyt olduğunu, Türkiye’nin de bu konuda Kuveyt’ten aşağı kalır yanı olmadığını açıklıyor.
    Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Açık Net İnisiyatifi tarafından yapılan tespitlere göre, demokrasiyle yönetilen bir çok ülkede, internette sansür denilince akan sular duruyor ve hiç de demokratik olmayan yaptırımlarla sitelere erişim engellenebiliyor.

    Türkiye kırmızı ülkeler arasında
    ‘Wikipedia’da, Türkiye’de de mahkeme kararıyla bir süre engellenen ‘youtube’ sitesini yasaklayan ülkelerle ilgili bir başlık açıldı. Sitede, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sekiz ülkenin video paylaşım sitesi ‘youtube’u yasaklama süreçlerini konu alan geniş bir metin hazırlanarak, ayrıntılı bilgi verildi. Geçen ağustos ayında azırlanan haritada da, yasakçı gösterildi. Haritada koyu yeşil ve beyaz gösterilen alanda youtube yasağı yok. Açık yeşil alandaki ülkelerde geçmişte yasaklandı ama site şu anda yayında. Pembe alandaki ülkeler youtube’u zaman zaman yasaklıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu kırmızı alandaki ülkelerde youtube kapalı. Mor ülkelerse Youtube'a kısıtlama uyguluyor.
    Brezilya birinci
    Wikipedia’nın kendisini yasaklayan ülkeler listesindeyse, birinci sırada Brezilya yer alıyor. Onu İran, Fas, Suudi Arabistan, Suriye, Tayland, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. Yedinci sırada olan Türkiye’nın siteyi yasaklama süreci, diğer ülkeler gibi ayrıntılı olarak anlatılıyor. Sitede ayrıca, siteye tıklayanların karşılaştığı “Bu siteye erişim mahkemeye kararıyla engellenmiştir” yazısına da fotoğraf olarak yer verildi.

    Çin’in tabusu Tibet ve Tiananmen, İran’ınki kadın hakları
    ÇİN HALK CUMHURİYETİ: Şimdiye kadar Tibet ve Tayvan’ın bağımsızlığı, polis şiddeti, 1989 Tiananmen Meydanı protestoları, ifade özgürlüğü, demokrasi, *****grafi, BBC’nin bazı uluslararası yayınları, Falun Gong gibi dini hareketler, bloglar ve internet ansiklopedisi Wikipedia’yı sansürledi. Çin’de internet sansürünü ihlal ettiği için hapis cezasına çarptırılan 52’ye yakın kişi olduğu biliniyor.
    VİETNAM: İnternet ağlarından Vietnam’ı eleştiren sitelere, sürgün partilerine ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına ulaşmak yasak. İnternet kafeler gözetim altında tutularak, internette ifade özgürlüğünü savunanlar da hapis cezasına çarptırılıyor.
    İRAN: Sansür uygulamaları devlete yönelik eleştiriler, gay ve lezbiyen siteleri, kadın hakları siteleri ve bloglar içeren servis sağlayıcılarına yönelik. Birçok İranlı, bloglarının içerikleri yüzünden hapis cezasına çarptırıldı. İran son olarak YouTube’a girişi sınırladı. İslami hareket, bağımsız medya, sivil toplum örgütleri ve insan hakları ihlalleriyle ilgili siteler sansürleniyor. Birçok internet kafe, kapılarına kullanıcılarının siyasi eleştiri ve *****grafi içeren sitelere girdiklerinin tespit edilmesi halinde para cezasına çarptırılacaklarını belirten uyarılar asıyor.
    TUNUS: Tunus *****grafi, e-posta, arama motoru, elektronik formatlı
    dosyalar ve çeviri servisleri veren siteleri sansür uygulamasına tabi tutarken; kullanıcıların FTP olarak bilinen dosya transfer protokollerine sınırlama getiriyor. İçlerinde demokrasi savunucusu avukat Muhammed Abbou’nun da bulunduğu birçok internet kullanıcısı çeşitli cezalara çarptırıldı.
    KÜBA: Kişi başına düşen bilgisayar sayısının en düşük olduğu Latin Amerika ülkesi Küba’da, devlet internet sitelerini denetliyor. Kullanıcılar devlet tarafından kontrol edilen ‘giriş noktaları’nı kullanarak internete girebiliyor. Devlet, IP numarasına göre kullanıcıların bağlantısını engelleyebilirken, arama motorlarına girilen sözcüklerden ‘zararlı içerik’ takibi yapabiliyor. Küba yönetimi, internete girişin ABD ambargosu ve yüksek maliyetlerden ötürü düşük olduğunu söylese de, ülke otoriter bir yapıya sahip olduğu gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi oluyor.
    BREZİLYA: Yasal Danışman Lincon Antonio Andrade Moura, ünlü Brezilyalı manken Daniela Cicarelli’nin YouTube’de yayımlanan müstehcen videosu sebebiyle siteye girişi sansürleme kararı çıkarmıştı.
    SUUDİ ARABİSTAN: Bilim ve Teknoloji Şehri adlı bir çiftlikten ülke çapındaki bütün internet kullanımını denetleyen Suudi Arabistan, ‘ahlaksız’ olduğuna kanaat getirilen sitelerle siyasi içerikli eleştirel siteleri sansürlüyor.
    Kullanıcılardan elektronik bir form doldurarak ***** sitelerinin rapor edilmesini isteyen Suudi Arabistan yönetimi, Open Net Initiative tarafından 2004 yılında ‘en agresif sansür uygulayan ülke’ olarak belirlenmişti.
    Bu ülkeler dışında Suriye, Myanmar, Maldiv Adaları ve Kuzey Kore de siyasi içerikli internet sitelerine sansür uyguluyor.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X