Maaşını elden alanlar dikkat!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Maaşını elden alanlar dikkat!

    Kayıt dışı ile mücadele kapsamında önemli bir düzenleme daha hayata geçiyor.

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaptığı son toplantıyla maaşları elden verme uygulamasını bitirecek düzenlemenin 1 Ocak 2009'da yürürlüğe girmesini kararlaştırdı.

    Toplantıda, uzun tartışmaların ardından 50 işçi olarak hesaplanan, daha sonra 30'a indirilen maaşların bankadan yatırma zorunluluğu 10 işçiye indirildi. Buna göre, 10 işçi çalıştıran işveren bile maaşları bankaya yatıracak. Uygulama sayesinde sigortasız işçi çalıştırmak ve vergi kaçırmak zorlaşacak. SGK Başkan Vekili Fatih Acar, düzenlemenin sağlıklı işleyebilmesi için çağrıda bulundu: "Toplumun tüm kesimlerinden destek bekliyoruz."

    1 Ekim'de yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili değerlendirmelerde bulunan SGK Başkan Vekili Fatih Acar, kayıt dışıyla mücadele için önemli bir adım atıldığını söyledi. 2008-2009 yılını kayıt dışıyla mücadele yılı ilan ettiklerine dikkat çeken Acar, "Ücretlerin bankalar aracılığıyla yatırılması zorunluluğu getirdik. 50 işçi yerine 30 işçi çalıştıran tüm işyerlerinin işçi maaşlarını bankadan yatırması zorunluluğu getirdik. Etkili olması için bunu 10 işçiye düşürdük. 2009'dan itibaren maaşlar elden değil bankadan yatırılacak." dedi. Uygulamayla, sigortasız işçi sayısını azaltmak istediklerini belirten Acar, işveren, işçi ve sivil toplum kuruluşlarından bu konuda duyarlılık beklediğini ifade etti.

    GSS ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Acar, sigortacılık ve genel sağlık sigortacılığı anlamında tarihi değişikliklerin vatandaşın yaşamana girdiğini dile getirdi. Acar, "Nüfusun tamamına eşit, adil, kolay, erişilebilir sağlık sistemini hayata geçirdik. Vatandaşa verilen haklar gelişmiş Avrupa ülkesinin ötesinde kolaylıklar sağlıyor. 18 yaş altındakiler olduğu gibi vatansız ve sığınmacıları dahi sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldık. Anne babasının sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın 18 yaş altındakiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek." diye konuştu.

    GSS'nin işlemesi bakımından ana kriterin brüt asgari ücret olduğunu kaydeden Acar, geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların primlerini devletin yatıracağını söyledi. Asgari ücretin 3'te 1'inin üzerinde ve asgari ücret arasındakilerin 24 YTL prim yatıracağına işaret eden Acar, tarihi bir değişiklik hakkında bilgi verdi: "Bakmakla yükümlü olduğu kişiler değil de kişi bazlı bir düzenleme geliyor. 4 kişilik bir ailenin kişi bazında geliri hesaplandığından, geliri 202 YTL'nin altında olanlar 4 ile çarpılacak. 800 YTL'nin altında olan bir ailenin bireyleri devlet tarafından GSS içine alınacak."

    Yurt dışında tedavi imkanıyla ilgili yaşanan sıkıntıların giderileceğine vurgu yapan Acar, sağlık hizmetinden yararlanma sürelerinin kısaldığına işaret etti. Acar, çalışan SSK'lılar için 90 gün, bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocukları için 120 gün, Bağ-Kurlular için 240 gün olan prim yatırma şartlarının 30 günde sabitlendiğine dikkat çekti.

    Daha önce 1 kuruş dahi prim borcu olan Bağ-Kurluların hastanede tedavi olamadığını dile getiren Acar, yeni düzenlemeyle borcu olsa bile sağlık imkanlarından yararlanma imkanı getirildiğine vurgu yaptı. 3 milyon 400 bin esnaf ve yakınlarını ilgilendiren bu yenilikle 60 gün prim borcu olan esnafın sağlık imkanlarından yararlanma imkanına kavuştuğunu aktaran Acar, işsiz kalanların da 90 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanabileceğini belirtti. Meslek hastalıkları, analık hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği alamayan esnaf ve yakınlarına bu hakkın verildiğini aktaran Acar, basamak sisteminin kaldırıldığını, yerine brüt asgari ücret ve onun altı katına kadar prim ödeme imkanıtanındığını aktardı.

    SAÐLIK HARCAMALARI 7 AYDA 14.8 MİLYAR YTL OLDU

    Sağlıkta vatandaşa tanınan kolaylıklarla sağlık harcamalarında artışlar yaşandığına işaret eden Acar, "Bu senenin 7 aylık döneminde 14.8 milyar YTL'ye ulaştı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.8 artış var. Bu hakikaten dikkat çekici bir artış. Özel ve üniversite hastanelerinde yüzde 70 civarında. Bunu kontrol etmemiz gerekiyor." tespitinde bulundu.

    Suiistimallerin önlenmesi açısından kısıtlayıcı kurallar getirdikleri bilgisini veren Acar, mükerrer ödemeleri, gereksiz film çekimlerini önleyecek yazılımlar geliştirdiklerini belirtti. Acar, 16 ilde yapılan özel ve kamu hastanesi kontrollerinin bundan sonra yılda 3 kez yapılacağını sözlerine ekledi.

    CİHAN
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Maaşını elden alanlar dikkat!

    Evet, denetim ve kontrolün sağlanması, kayıp ve kaçakların önlenmesi açısından geç kalınmış güzel bir düzenleme.

    Ancak bazı işverenler zaten çalıştırdıkları personel sayısını düşük göstermektedirler. Fiilen çalışan personel ile SSK'ya bildirilen personel sayıları farklı olduğu için sadece SSK'ya gösterilen, resmiyette görünen sayı dikkate alınarak banka aracılığı ile veya elden ödeme yapılabilir.

    Asıl denetimin fiili çalışan personele yönelik yapılması daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.

    Kayıp ve kaçaktaki asıl etken ise SSK primleri ve vergi yükü nedeniyle işverenin işçi maliyetlerini kısmasından kaynaklanmaktadır. İşveren işlerini yürütebilmek için çok personel çalıştırmakta ama masraflarını kaldıramadığı veya daha fazla kar elde etme kaygısı yüzünden tüm çalışanları SSK'ya bildirmemektedir. Bu noktada daha fazla kar amacı olanlar ile masrafları kaldıramayanları da ayırt etmek sözkonusu değildir.

    Adil olan tüm çalışanların yasal olarak kayda alınması SSK ve Vergi Dairesine bildirilmesi, çalışanların sosyal güvencelerinin gaspedilmemesidir, işverenin cebinde kar olarak kalmamasıdır.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X