BİLGİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • uzman63
    Member
    • 11-11-2005
    • 528

    BİLGİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

    arkadaşlar bu sene ben adıyaman üniversitesi bilgi yönetimi bölümüne yerleştim fakat internette bu bölüm hakkında detaylı açıklama bulamadım türkiyede yanlızca adıyaman besni de var bu bölüm şunu merak ediyorum acaba bitirince ne iş yapabilirim..bilgisi olan arkadaşlar lütfen bi el atsın..şimdiden teşekkürler..
  • uzman63
    Member
    • 11-11-2005
    • 528

    #2
    Konu: BİLGİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

    hiç kimse bişey bilmiyor mu bu konuda

    Yorum

    • YÜZBAÞI OÐULLARI
      Diamond Group
      • 01-04-2004
      • 19785

      #3
      Konu: BİLGİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

      Bilgi Yönetimi Nedir, Tanımı, Amaçları, Bilgi Yönetimi İşletmeler İçin Önemi





      kardeş google dan bilgi yönetimi olarak arama paptığımızda bir takım bilgiler var,fakat tam ne amaçlıdır bilemiyorum.


      BİLGİ YÖNETİMİ

      Teknolojinin ve iletişim teknolojilerinin gelişimiyle beraber günümüzde 'bilgi'nin kendisi bir ürün, bir meta haline gelmiştir. Sanayi devrimi ve sonrasında tüm toplum hayatında büyük değişmeler olmuştur. Bilgiye her geçen gün daha hızlı ve daha kolay ulaşabilmemiz ile beraber 'Bilgi toplumu' oluşmuştur.
      Artık önemli olan bilgiye sahip olmak değil, bilgiyi nasıl kullanacağını bilmektir. Neyi bildiğimiz, neyi bilmediğimiz değil, bildiklerimizden en fazla verimi nasıl alabileceğimiz önemlidir.
      Entellektüel sermaye, bilgi birikimi yönetimi gibi kavramlar giderek yaygınlaşırken, sürekli değişim içinde olan dijital çağa ve iş hayatındaki rekabet ortamına ayak uydurmak için artık bilgiyi en pragmatik yollarla, en verimli şekilde kullanmak bir zorunluluk haline gelmiştir.
      Internet teknolojileri ile beraber hızla değişen iş dünyası ve ekonomi bir çok farklı terim ve uygulamaları da beraberinde getirmiştir. Girişimciler hem bilgilerinin değerini, hem de bu bilgilerden en yüksek geri dönüşü alabilmek için bilgiyi nasıl yönetmeleri gerektiğini bilmenin artık bir zorunluluk olduğunun farkına varmışlardır. Bilgi'nin kaybolmaması, boşa harcanmaması, doğru yönlendirilmesi ve üretken olabilmesi için 'bilgi yönetimi' kavramı ortaya çıkmıştır.
      Geleneksel firmaların bir çoğu hala sahip oldukları bilgilerin değerinin ve kullanım alanlarının farkında değiller. Oysa başarı, artık bugün bilginin kalitesi ile doğru orantılıdır. En basitinden, 'ürün geliştirme' için; hem yeni teknolojilerden ve yeni bilim alanlarından, hem tüketici ihtiyaçlarından, hem de ürünün pazarlamasından haberdar olmak, dahası bunların doğru olarak kullanılması gereklidir.
      Pazar alanlarının giderek büyümesi ve giderek rekabete daha açık bir ortam oluşması, yeniliklerin sayısının her geçen gün artması, bilginin evrimleşmesini ve her zamankinden çok daha çabuk tüketilmesini de bir zorunluluk haline getirmiştir. Diğer yandan; rekabet ortamı bu bilgileri elinde tutan iş gücünün kısıtlı bir kesim olarak kalmasına sebep olmakta ve çalışanların bilgiyi analiz etmek ve özümsemesine izin vermemektedir.
      Oysa ki; bilginin hem çalışanlarla hem de müşterilerle paylaşılması bilgi yönetiminin en önemli parçalarıdır.
      İş hayatında 'değerli bilgi' olarak nitelenen şey; sahip olunan ya da olunması gereken, firmanın kar ve değer elde etmesine yarayan sektör, ürün, teknoloji ve organizasyon bilgileri diye tanımlanabilir sanırım.
      Bilgi yönetimi bu bilgileri yönetmenin ötesinde, bu sürecin yönetimi ile ilgilidir. Bu süreç; bilgiyi geliştirme, bilgiyi koruma, bilgiyi kullanma ve bilgiyi paylaşmadan oluşur. Yani bilgi yönetimi, ulaşılabilir ve gerekli bilgileri; bu bilgilerin kullanımı için gerekli olan işlemlerin tanımlanmasını ve analizini kapsar. Aynı zamanda organizasyonun amaçları doğrultusunda bilginin kullanılması için yapılması gereken hareket planınını da kapsamaktadır.
      Bilgi yönetminin zor tarafları nelerdir?
      Öncelikle bilginin doğru aktarılması ve alıcı tarafından doğru algılanması çok önemlidir. Farklı kullanıcıların aynı bilgiyi farklı amaçlarla kullanmaları ve paylaşabilmeleri için iletişim çok önemlidir. Aslında yapılması gereken bilgi paylaşımını teşvik eden bir toplum anlayışı yaratmaktır.
      Bilgi çağının bir zorunluluğu olarak bilgiyi düzenleme, bilgiye sahip çıkma, bilgiyi doğru kullanma kavramlarına artık bir çok firma tarafından gereken önem veriliyor. Farklı bilgi yönetimi modelleri birçok büyük firmada kullanılmakta ve faydaları göz önüne serilmektedir.
      Kullanılan bilgi yönetim modellerinin 'Nasıl, Ne, Kim, Nerede, Ne Zaman ve Neden?' sorularına cevap verebilen, çoklu perspektifli modeller olması öneriliyor. Bununla kastedilen modeller genellikle;
      • Firma işini nasıl yürütüyor? (İş süreci),
      • Süreç neleri yönetiyor? (Kaynaklar),
      • İşlemleri kim yürütüyor? (Roller, yetkili kişiler ve beceriler),
      • İşlemler nerede yürütülüyor? (Kurumlar ve kişiler arasında iletişim ağı),
      • Süreç ne zaman yürütülüyor? (Sürecin üzerindeki kontrolü anlamak),
      sorularına cevap verebilenler.
      Bilgi Yönetimi ya da Bilgi Birikimi Yönetimi için ortak tek bir tanım yapmak oldukça zor. Dikkat çekilen bir nokta, bilgi yönetiminin teknoloji demek olmadığı. Bilişim teknolojileri bilgi yönetimi için en elverişli araçları sağlıyor olsa da, unutulmaması gerekir ki; bilgi yönetimi salt teknoloji demek değildir.

      Yorum

      • Gondaray
        Senior Member
        • 27-08-2004
        • 3257

        #4
        Konu: BİLGİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

        Açıköğretim fakültesinde bu bölüm bulunmaktadır. Her sene sınırlı sayıda öğrenci almaktadır.
        Bölüm tanıtım broşürüne burdan ulaşabilirsiniz.

        Yorum

        • unistanbullu
          Junior Member
          • 28-04-2007
          • 250

          #5
          Konu: BİLGİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

          Kardes kusura bakma da bu bilgileri yerleştikten sonra değil de tercih yapmadan önce edinmen gerekmiyor muydu?

          Merak ettiklerini bölümden hocalara sorsan, kendi hocalarınla bu konuyu tartışsan daha iyi olur bence.Onlar bu işe daha hakim insanlar.İlerde neler yapabileceğin hakkında bugünden bilgi alman senin için çok iyi olur.Hocaların seni bu konuda yönlendirecektir.

          Belki bu dediklerimi yapmışsındır tabi.Ama ben bilmediğim için bunları yazdım.Kolay gelsin.

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X