29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

  • KoMoL!
    Junior Member
    • 23-10-2008
    • 288

    #2
    Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı


    Ekli Dosyalar

    Yorum

    • fuga
      Senior Member
      • 27-08-2004
      • 6397

      #3
      Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

      29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun

      saygılar...

      Yorum

      • CDD
        Senior Member
        • 06-07-2005
        • 5289

        #4
        Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

        Cumhuriyetimizin 85.yılı kutlu olsun.


        Yorum

        • ozkandonmez
          Administrator
          • 30-12-2002
          • 47397

          #5
          Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

          Nice yıllara hep birlikte, bu vatanın kurtuluşu için canlarını veren atalarımıza rahmet diliyoruz.
          Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



          HAYDI IPTV YAPALIM

          TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

          LÜTFEN OKUYUN

          Yorum

          • M.A.S
            Member
            • 22-10-2006
            • 806

            #6
            Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

            Cumhuriyetimizin 85.yılı kutlu olsun.Herkesin bu büyük bayramını kutlarım.

            Yorum

            • eren511
              Member
              • 29-07-2006
              • 2805

              #7
              Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

              cumhuriyetimizin 85. yılı kutlu olsun...

              Yorum

              • anterior
                Senior Member
                • 06-11-2006
                • 6453

                #8
                Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı



                Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı

                Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi.

                Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı.

                Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile üstü açık bir araçtan, geçit törenine katılan birlikleri atlı polisler eşliğinde denetlemesi ve vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını kutlamasının ardından, protokoldeki yerini almasıyla başladı.

                İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Bu sırada, Türk Hava Kurumu paraşütçüleri atlayışlarını gerçekleştirdi.

                Paraşüt gösterileri, Kara ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığına mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi'nin yaptığı atlayışla sürdü. Renkli sisler eşliğinde paraşütçüler, Türk bayrağı, Atatürk posteri ile Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdılar.

                Paraşütçüler, Türk bayrağı ile Atatürk posterini Şeref Tribünü önüne gelerek, açtılar. Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan paraşütçüler, hem protokol hem de vatandaşlar tarafından alkışlandı.

                -GEÇİT TÖRENİ-

                Halk oyunlarının ardından, gösteriler TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun pistteki yerini almasıyla devam etti.

                Karargah askerlerinin geçişinin ardından sırasıyla muharip gaziler ve iç güvenlik harekatı gazileri, 81 ili temsilen Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, sancakları taşıyan askerler, Ankara Garnizonuna bağlı askerler, büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı izci grupları ile Başkentteki bazı okullardan gelen öğrenciler tören alanından geçtiler. Türk bayraklarının ve sancakların geçişinde protokolün tamamı ayağa kalkarak, bayrak ve sancakları selamladı.

                Öğrencileri sırasıyla Kızılay görevlileri ve gönüllüleri, Polis Akademisi Boru ve Trampet Takımı önderliğindeki Polis Akademisi ve Polis Koleji öğrencileri, Kara, Deniz ve Hava Harp Okulu öğrencileri, Kara, Deniz, Hava ve Jandarma askerlerinden oluşan karma tabur, GATA Hemşirelik Yüksekokulu öğrencileri, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı izledi.

                Geçit töreni, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs savaşlarında yer alan askerleri temsil eden tarihi bölük ve atlı tören kıtasının geçişiyle sürdü.
                TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun pisti terk etmesinin ardından, Genelkurmay Başkanlığı Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğü ile Ankara Kulübü Seğmenleri tören geçişi yaptı.

                Motorize polis birlikleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi motorize zabıta ekipleri, Kızılay'a ait araçların geçişini, Sivil Savunma araçlarının geçişleri izledi.

                Türk Kara Kuvvetleri'ne ait zırhlı araçlar, füze ve topçu birlikleri ile taarruz ve genel amaçlı helikopterler de geçişte bulundu.

                Pistten Leopard-1 ve M-60 tanklarından birer bölük geçerken, UH-1, Cobra, Skorsky ve Couger helikopterleri de aynı anda pist üzerinden geçişlerini gerçekleştirdiler. Bunu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait F-16 ve F-4 savaş uçaklarının kollar halinde uçuşu takip etti.

                Cumhurbaşkanı Gül, tören geçişini Orgeneral Başbuğ ile birlikte ayakta izledi.

                AKM Tören Alanı'ndaki resmi geçit, Cumhurbaşkanı Gül, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından büyük beğeni ve alkışlarla izlenen, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi ''Türk Yıldızları''nın gösterisi ile tamamlandı.
                Tören alanı ve çevresindeki binalar, Türk bayrakları ve Atatürk resimleriyle donatıldı. Tören alanında tarihteki Türk devletlerinin bayrakları da yer aldı.
                Başbakan Erdoğan'ın tören süresince konuk Pakistan Başbakanı Gilani ile zaman zaman sohbet ettiği görüldü.

                İZMİR'DE COŞKULU KUTLAMA

                Cumhuriyet Bayramı, bütün yurtta olduğu gibi İzmir'de de coşku ve sevinç gösterileriyle kutlandı. Vali Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun vilayette tebrikleri kabul etmesiyle başlayan törenler, Cumhuriyet Meydanı'nda halkın selamlanmasıyla devam etti. Halk oyunları gösterilerinin ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklâl Marşı hep bir ağızdan söylendi.

                Vali Kıraç, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, cumhuriyetin ilanıyla birlikte özgürlüklerin de önünün açıldığını ifade etti. Kıraç, "Cumhuriyet rejimi, bir yurttaşlık bilinci oluşturmuştur. Vatandaşlar arasında eşitliği sağlayarak, herkese ülke yönetimine katılma ve ülkenin geleceğini belirleme hakkı vermiştir." dedi. Ardından öğrenciler şiir okudu, kortej yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşte öğrenciler, sivil toplum örgütleri, polis ve askeri birlikler halkı selamladı. Denizde ise kayıklarla geçit töreni yapıldı. Askeri uçak ve helikopterler de renkli görüntüler oluşturdu.

                Çok sayıda kişinin katıldığı törende küçük çocukların bayrak ve balonlarla coşkuya ortak olması, ayrıca fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla görüntü çekmeye çalışanlar, ilginç görüntüler oluşturdu. Tören sonunda vatandaşlar, koltuk değnekleriyle aracına binen Başkan Kocaoğlu'na geçmiş olsun dileklerini iletti.

                -DİYARBAKIR-

                Diyarbakır'da, Valilik önünde düzenlenen kutlamalarda, Vali Hüseyin Avni Mutlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu ve Diyarbakır Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç vatandaşların bayramını kutladı.

                Vali Mutlu, törende yaptığı konuşmada, Büyük Önder Atatürk'ün ''en büyük eserim'' diye nitelendirdiği Cumhuriyetin 85. yılını, tüm yurtta coşkuyla kutladıklarını belirterek, ''Diyarbakırlılar, bu güzel şehre reva görülmek istenen tabloyu ibretle izleyip, sorumluları vicdanlarında mahkum edecektir'' dedi.

                Mutlu, şöyle konuştu:

                ''Binlerce yıllık geçmişiyle tarihe tanıklık eden güzel şehir Diyarbakır. Asırlardır kutlu milletime yar, 85 yıldır Cumhuriyetimize şehir oldun. Senin sevdalın, bir taşına bin can verecek milletim, başında hep birlikte nöbet tuttu. Biliyoruz, şimdilerde senin aydınlık ufkuna kara tüller germek isteyen acı ve kederi sana layık görenlerden rahatsızsın. Onlar diyorlar ki; sevgi yerine nefret, kardeşlik yerine ayrılık bu şehre hakim olsun. İş arayan işsiz, aş arayan aşsız, yol arayan yolsuz, huzur arayan huzursuz, refah arayan yoksul, su bekleyen topraklar susuz kalsın istiyorlar.

                Ey gül şehri Diyarbakır merak etme, üzerine atılmak istenen kara örtüyü yırtıp atacak, seni sevgiyle sarıp büyütecek ve koruyacak hemşehrilerin ve devletin buna asla fırsat vermeyecektir. Diyarbakır insanının temiz sevgi dolu yüreğine hüzün, umutsuzluk ve hatta korkuyu layık görenlere, iş adamına, tüccarına, esnafına, gencine, kızına, erkeğine, kadınına tehditler savuranlara şüphe yok ki Diyarbakırlılar, en güzel cevabı verecektir. Bu güzel şehre reva görülmek istenen tabloyu ibretle izleyip sorumluları vicdanlarında mahkum edecektir.''

                Öğrencilerin şiir okumalarının ardından yapılan geçit töreniyle kutlamalar sona erdi.

                Kutlama sırasında F-16 savaş uçakları da gösteri alanının üzerinde uçuş yaptı.

                -ADANA-

                Adana'daki törenler İstasyon Meydanı'nda yapıldı. Törenlere, Vali İlhan Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın halkı selamlamasıyla başlandı.

                Vali Atış, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 85'inci yılını milletçe coşku içerisinde kutladıklarını söyledi.

                Atış, 29 Ekim 1923'ün Türk tarihinin en önemli dönemeçlerinden biri olduğunu vurgulayarak, ''çünkü, dünyadaki pek çok ulusun özlemini duyduğu, fakat hala elde edemediği insan hak ve hürriyetine dayanan rejimlerin en erdemlisi olan Cumhuriyetin ilanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla yüce milletimizin daha güçlü bir şekilde dünya ulusları arasındaki onurlu yerini almıştır. Türkiye Cumhuriyeti, bağımsızlığından ödün vermeyen, dayatmalara boyun eğmeyen Büyük Atatürk'ün gösterdiği yolda ilerleyerek, yurduna ve egemenliğine sahip çıkan, onun ilke ve devrimlerini gönülden benimseyen Türk milletinin soylu bir yansımasıdır'' dedi.

                Vali Atış'ın konuşmasının ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Tören, geçit resmiyle sona erdi.

                Törene AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural ve çok sayıda vatandaş katıldı.

                -RİZE-

                Rize'de, Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalara Vali Kasım Esen, AK Parti Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu, İl Garnizon Komutanı Albay Erol Çelik, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

                Kasım Esen, Türkiye Cumhuriyeti devletinin birlik ve bütünlüğünü bozmaya çalışan iç ve dış güçlerin hiçbir zaman başarılı olamayacağını belirterek başladığı konuşmasında şunları kaydetti:

                ''Cumhuriyet, tarihin en eski milletlerinden birinin ateşten geçerek, kan içinde, bir daha uyumamak, benliğini unutmamak, kandırılmamak, sömürülmemek, ezilmemek, ölmemek üzere çığlık çığlığa dirilişinin destanıdır. Demokratik laik cumhuriyet; kaportası ve motoru bozuk imparatorluk sistemi yerine ulus devlet projesinin adıdır. Bugün topraklarımızda terörü kanla besleyenler, güçlü bir ordunun, istikrarlı bir yönetimin, demokratik bir anlayışın, sağlam bir güvenlik teşkilatının varlığı karşısında vatanımızın bölünmeyeceğinin farkındadırlar. Ancak, düşüncemizi sarsacak, duygularımızı parçalayacak, beynimizi kemirecek bölünme korkusuyla bizi başkalarının piyonu haline getirmek istiyorlar. Ülkemizin kanını emen vampirlere bunun için destek veriyorlar. Binlerce yıldır birlikte yaşayan insanlarımızın arasını terör belası, fitne ve fesat deryası ile ayırmak istiyorlar.''

                Öğrenciler tarafından hazırlanan gösterilerin sunulduğu törende daha sonra yıl içerisinde çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Halk Oyunları ekibi gösteri sundu. Gençlik spor İl Müdürlüğüne bağlı dağcılar da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Şeyh Cami minaresine Türk bayrağı astı.
                Kutlamalar geçit töreni ile tamamlandı.

                Öte yandan, tören öncesi protokol tribünündeki 2 metrelik yükseklikten düşen Gülbahar Mahallesi muhtarı Fikri Yenigün yaralandı. Yenigün, ambulansla Rize Devlet Hastanesine götürüldü.

                -EDİRNE-

                Edirne'deki tören, Vali Mustafa Büyük, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin, Edirne Valiliğinde tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Daha sonra Talatpaşa Caddesi'ndeki alanda devam eden törende, Vali Büyük, Tuğgeneral Özen ve Başkan Sedefçi, tören aracından halkı selamladı.

                Vali Büyük, saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kuruluş harcında tüm Anadolu insanı kadar Edirne ve Rumeli'nin de katkısı olduğunu belirtti.

                Cumhutiyetin ilanının Türk milletinin şanlı tarihinde dönüm noktası olduğunu bildiren Büyük ''Cumhuriyet Türk milletinin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin bir ifadesidir. Cumhuriyet milletimizin çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının bir göstergesidir. Cumhuriyet, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimiz sürece olmaz denilenleri başardığımızın bir göstergesidir'' dedi.

                Daha sonra resim, şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Tören halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve geçit töreniyle sona erdi.

                -DÜZCE-

                Düzce 18 Temmuz Şehir Stadı'nda düzenlenen tören, Vali Bülent Kılınç, Garnizon Komutanı Albay Sabahattin Toprak ve Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutlamalarıyla başladı.

                Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması, halk oyunları gösterileri ve okunan şiirlerin ardından konuşan Vali Kılınç, Cumhuriyet'in kolay kurulmadığını ifade ederek, ''Osmanlı dönemi sonrasında kurulan Cumhuriyetimiz, savaşlarla kazanılmıştır, ilelebet yaşayacaktır. Bugün dünya'da doğu ve batıda halen savaşlar vardır. Cumhuriyetimizi yaşatmak bizim asıl görevimiz olacak ve emanet aldığımız Cumhuriyetimizi gençlere devrederek onların da ilelebet yaşatacaklarına inanıyorum'' diye konuştu.

                Törende, Cumhuriyet Kupası, okullar arası kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren okulların yetkilileri ile öğrencilere ödülleri Vali Kılınç, Albay Toprak ve Başkan Keleş tarafından verildi.

                Tören, öğrenciler, askeri birlik, okullar ve çeşitli kurumların yaptığı tören geçişiyle son buldu.

                -KÜTAHYA-

                Kütahya'da Zafer Meydanı'ndaki törenler, Vali Şükrü Kocatepe, İl Garnizon ve Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu ile Belediye Başkanı Mustafa İça'nın tören aracından vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı.

                Vali Kocatepe, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin, Türkiye için sadece bir yönetim şekli değil, Türk tarihindeki en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olduğunu söyledi.

                Kocatepe, çağdaş açılımlarla Türk insanının ufkunu genişleterek ekonomik, sosyal ve siyasal hayata görülmemiş bir dinamizm kazandıran ve 85. gurur yılına ulaşan Cumhuriyet'in başarılarının, savaştan çıkmış, yanmış, yıkılmış, yokluklar içindeki bir ülkenin demokratik rejimle nereden nereye gelebileceğini en iyi biçimde ortaya koyduğunu anlattı.

                Şükrü Kocatepe, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, ''yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılabın amacı, Türkiye Cumhuriyeti insanını tümüyle çağdaş ve tam anlamlı biçimde uygar bir toplum haline getirmektir. İnkılabımızın temel ilkesi budur'' sözünün, cumhuriyet ruhunu ortaya koyduğunu ifade etti.

                Daha sonra Bahattin Çini İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibince gösteri sunularak, öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu.

                Tören, öğrenci, asker, izci grupları ile çeşitli kurum ve kuruluşların araçlarından oluşan kortejin resmi geçidinin ardından sona erdi.

                -SİVAS-

                Sivas'ta Cumhuriyet'in ilanının 85. yıldönümü kutlama törenine katılan öğrenciler, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganı atarken Vali Veysel Dalmaz da, Cumhuriyet'in kolay kurulmadığını söyledi.

                29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bütün yuttta olduğu gibi Sivas'ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk olarak Vali Veysel Dalmaz makamında kutmlamaları kabul etti. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlama törenlerine geçildi. Burada Vali Dalmaz, Garnizon Komutanı Ali Doğan İnce ve Belediye Başkanı Sami Aydın, alanda toplanan öğrenci ve vatandaşların bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından halk oyunları ekibi gösteri sundu. Törende konuşan Vali Veysel Dalmaz, Sivas'ın milli mücadeleye giden yolda önemli bir mihenk taşı olduğunu dile getirdi.

                "Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivasımızda bu bayramı kutlamak başka bir anlam ifade eder." diyen Dalmaz, "29 Ekim, umudun, azmin, yeniden doğuşun kısacası bir mucizenin tarihidir. Bugün Türk milletinin en büyük bayramıdır. Tarihimizin en karanlık günlerinde Sivas, Atatürk'e, milletine inanmış bu bağlılıkla eşine az rastlanır bir mücadele örneği sergilemiş ve esaretten bağımsızlığa giden yolda önemli bir mihenk taşı olmuştur" şeklinde konuştu. Daha sonra okullar arası spor ve edebiyat alanlarında yapılan yarışmada dereceye girenlere Vali Dalmaz ödüllerini verdi.

                Bu arada tören alanında hazır bulunan öğrenciler ellerinde Türk bayrağı "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganı attı. Asker kıyafeti giyen minikler de dikkat çekti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri, asker, öğrenci ve kuruluşların geçiş töreniyle sona erdi.

                -KONYA-

                Cumhuriyet Bayramı Konya'da da coşkuyla kutlandı. Cumhuriyeti'in ilanının 85'inci yıl dönümünde tüm cadde ve sokaklar bayraklarla süslendi. Bu yıl Cumhuriyet Bayramı törenleri stadyum yerine Ferit Paşa Caddesi'nde yapıldı. Törene küçük büyük her yaştan vatandaş katıldı. İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan törende Konya Valisi Osman Aydın günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yaptı. Vali Aydın, konuşmasında vatanın bölünmez bütünlüğüne dikkat çekerek, Türkiye'yi bölmeye çalışanlara gözdağı verdi. Valinin konuşmasının halk oyunları ekipleri kısa bir gösteri sunarken, tören, askerlerin ve öğrencilerin geçişiyle devam etti. Askerlerin geçişi sırasında bazı vatandaşlar göz yaşlarını tutamazken, bazı vatandaşlarda ellerindeki bayraklarla sevgi gösterisinde bulundu.

                Cumhuriyet Bayramı kutlamaları resmi araçlarda geçiş yaptı. Son zamanlarda yaşanan törer olayları nedeniyle, tören alanına giren gazeteciler de dahil olmak üzere herkesin kimlik konrolü ve üst araması yapıldı. Evlerin çatılarında ise keskin nişancılar görev yaptı. Konya'daki törenler olaysız sona erdi.

                -KOCAELİ-

                Kocaeli'de de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85'nci yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Daha önce İzmit Çocuk Parkı'nda yapılan törenler, şehir içi trafiği kilitlediği için ilk defa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen Rafet Karacan Bulvarı'nda yapıldı.

                Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği tören, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi'nin vatandaşları selamlaması ile başladı. Cumhuriyet'in kuruluşu ile ilgili yazı ve şiirlerin okunmasının ardından okulların yürüyüşü gerçekleştirildi. Askerlerin geçiş töreninden sonra gazilerin geçişi yapıldı. Büyük ebatta Türk Bayrağı'nı taşıyan çocukların geçmesi ile tören sona erdi. Törenden sonra protokol yeni yapılan Doğu Kışla Parkı'nı gezdi.

                -ARDAHAN-

                Cumhuriyetin 85'inci kuruluş yıldönümü Ardahan'da 75. Yıl Stadyumu'nda kutlandı. Her yıl Cumhuriyet Bayramı'nı karla karşılayan Ardahan'da bu sefer güzel ve sıcak bir hava hakimdi.

                Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören şiir, halk oyunları ve yarışmalarda derecelere giren öğrencilere ödül vermesiyle devam etti. Törende söz alan Vali Selim Cebiroğlu, konuşmasında demokrasi vurgusu yaptı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ne totaliter ne teokratik ne de bürokratik bir rejim olduğunun altını çizen Vali Cebiroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti rejiminin odağında özgür Türk milletinin iradesi vardır. Cumhuriyet ile statükoculuk ters anlamlıdır. Bağnazlık ilkesi ve gericilik cumhuriyet anlayışıyla bağdaşmayan düşüncülerdir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasiyle eş anlamlıdır. Demokratik devlet yönetenler ile yönetilenlerin eşit kulvarda koşması demektir. Demokrasi kurumlar ve kurallar topluluğudur. Kurumlar kendi işlerini yerine getirdiği takdirde sistemin çarkları düzenli bir şekilde işler. Bu ahenk bozulursa kargaşa ortamı kendiliğinden doğar." diye konuştu.

                Vali Cebiroğlu'nun konuşmasının ardından kutlamalar çeşitli gösteriler ve tören geçidiyle sona erdi. Bu arada Ardahan'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde merkeze bağlı Sulakyurt köyünde atlı cirit yarışmaları yapılacak.

                -VAN-

                Cumhuriyet'in kuruluşunun 85'inci kuruluş yıldönümü Van'da da coşkuyla kutlandı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda birlik ve beraberlik mesajları verildi. Sokak ve caddeler bayraklarla donatıldı.

                Valilik önündeki kutlamalar sebebiyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Trafiğe kapatılan Cumhuriyet Caddesi'ne giren tüm vatandaşlar kurulan arama noktalarından geçerek alana alındı. Alana frekans karıştırıcı jammerler yerleştirildi. Kutlamalar yoğun güvenlik önlemleri altında Vali Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Burhan Yenigün ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yurdaer Olcan'ın askeri kortej arabasıyla halkın ve öğrencilerin bayramlarını kutlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından minik öğrencilerin protokol katılımcılarına çiçek verdi. Törende öğrenciler günün anlam ve önemiyle ilgili şiirler okudu.

                Törende konuşan Vali Özdemir Çakacak, Cumhuriyet Bayramı'nın asırlardan beri hür ve bağımsız yaşayan Türk milletinin en büyük bayramı olduğunu belirterek, Türk milletinin tarihte birçok büyük devlet ve bunlara bağlı olarak büyük medeniyetler kurduğunu söyledi. Çakacak, bu hedeften alıkoymak isteyen ve bunun için de milleti kamplara bölmeye çalışanların olduğunu hatırlatarak, "Milletimizi bölmeye çalışanlar, Çanakkale'de koyun koyuna yatan şehitlerimizin Vanlısıyla, Edirnelisiyle, Karslısıyla, İzmirlisiyle nasıl bu vatanın birliği, dirliği, bütünlüğü için canlarını ortaya koyduklarını görsünler de asla kötü emellerinin gerçekleşemeyeceğini anlasınlar. Çünkü milletimiz; vatanın, milletin birliği ve bütünlüğü için geçmişte nasıl hayatlarını ortaya koydu ise bugün de, gelecekte de herşeyini ortaya koyacaktır. Ama asla ve asla hainlerin emellerini gerçekleştirmelerine fırsat verilmeyecektir. Milli birlik ve kardeşlik havası içinde, el ve gönül birliği ile işlerimizi daha süratli ve severek yapmak ve ilerlemek durumundayız" dedi.

                Cumhuriyet Bayramı sebebiyle düzenlenen şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödüleri verildi. Törenler sırasında askeri helikopterler alçaktan uçuş yaparken, askeri birliklerin tören geçişleri sırasında da Van Belediyesi görevlileri tarafından komfeti atıldı. Tören geçişinin ardından Van Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Burhan Yenigün ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yurdaer Olcan günün anısına gazilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

                -ERZURUM-

                Erzurum'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Hastaneler Caddesi'ndeki kutlamalarda olası bir eyleme karşı protokol tribünü yanına sinyal kesici jammer cihazı konuldu.

                Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Hastaneler Caddesi'nde tören düzenlendi. Erzurumlular'ın büyük ilgi gösterdiği kutlamalarda törenin yapıldığı cadde vatandaşlarla doldu. Asker elbisesi giyen çocuklar ellerindeki bayraklarla tören alanını renklendirdi. Tören; Erzurum Valisi Sami Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç'ın halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı tören alanında, olası terör eylemine karşı sinyal bozucu ve kesici jammer getirildi. Protokol tribününe konulan jammer, tören bitene kadar burada bekletildi.
                Öğrencilerin şiir okuduğu törende halk oyunları ekibi de bir gösterdi sundu. Ardından 9. Kolordu Komutanlığı'na bağlı askeri birlikler ve araçların yanısıra, Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri, değişik okulların ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri ile büyükşehir belediyesine ait araçlar geçit yaptı. Bu arada gazilerin geçişi sırasında portokolde bulunanlar ayağa kalktı.

                Törende, Vali Sami Bulut ve Albay Sedat Çabuk da günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Cumhuriyet'in Türk milletinin binlerce yıllık tarihi boyunca gerçekleştirdiği en büyük atılım olduğunu belirten Vali Bulut; laiklik, demokrasi ve hukuk devleti anlayışının cumhuriyetin temellerini oluşturduğunu söyledi. Erzurum Kongresi'nde ülkenin kaderini etkileyen önemli kararlar alındığını ifade eden Bulut, "Nihai hedefi kayıtsız şartsız bağımsızlık ve milli egemenlik olan Erzurum Kongresi; vatanın kurtuluşuna milletimizin bağımsızlığına kavuşmasına zemin oluşturan bir mahiyettir. Amacımız; 85 yıllık büyük bir mücadelenin ve gayretin ürünü olan üniter yapımızdan, cumhuriyetimizden, demokrasimizden ve diğer kazanımlarımızdan taviz vermeden ileriye ulaşmaktır. Günlük hadiselerin bu büyük hedefimizi gölgelemesine asla izin vermemeliyiz. Ülkemizin yarınlarının daha güzel olacağına yürekten inanıyorum." dedi.

                Kurmay Albay Sedat Çabuk ise Türkiye'nin birçok ülke tarafından örnek alındığını, modern laik ve demokratik hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyet'inin büyük Atatürk'ün Türk ulusuna en büyük armağını olduğunu söyledi. Törenden sonra Havuzbaşı'nda Kolordu Komutanlığı'na bağlı bando mızıka takımı halk konseri verdi.

                - BAYRAMDA ŞİİR OKURKEN HIÇKIRIKLARA BOÐULDU-

                Kahramanmaraş'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında 4'üncü sınıf öğrencisi Rüveyda Gül şiir okurken duygulanarak hıçkırıklara boğuldu. Şiirini bitirdikten sonra da ağlamasını sürdüren öğrenciyi öğretmenleri sakinleştirmeye çalıştı.

                Cumhuriyet'in kuruluşunun 85'inci yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da coşkuyla kutlandı. 12 Şubat Stadyumu'nda düzenlenen törene idari ve askeri erkânın yanı sıra vatandaşlar da katıldı. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı yapan Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır, 85 yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk'ün kendisine hedef olarak gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine çıkma yolunda çok önemli mesafeler katettiğini söyledi.

                Tanılır, "Tarihinden ve geleneğinden gelen değerleri, modern dünyanın imkânlarıyla sentez etmesini bilen bir Türkiye sorunlarından güçlenerek çıkacaktır." dedi.

                Vali Tanılır'ın konuşmasından sonra Uluğ Turanlıoğlu'nun 'Bugün' adlı şiirini okuyan Dulkadiroğlu İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi ve izci grubu üyesi Rüveyda Gül duygulanarak ağlamaya başladı. Hıçkırıklara boğulan öğrenciyi öğretmenleri sakinleştirmeye çalıştı. Şiiri okurken çok duygulandığını söyleyen Gül, neden ağladığını anlatırken dahi gözyaşlarına hakim olamadı.

                Stattaki tören halk oyunları ekibinin gösterisi ve tören geçişinin ardından sona erdi.

                -MERSİN -

                Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. kuruluş yıl dönümü Mersin'de coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet alanında düzenlenen tören Vali Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın halkı selamlaması ile başladı.

                Törende konuşma yapan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye Cumhuriyeti'nin yok edilmek istenen bir milletin bağımsızlığını korumak ve yeni bir devlet kurmak amacıyla giriştiği zor şartlardaki topyekün mücadele sonunda kurulduğunu vurguladı. Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanması laik, demokratik ve çağdaş yeni Türk devletinin kurulmasının devletin ve toplumun yeniden yapılanmasının yolunu açtığını belirten Aksoy, "Cumhuriyetle birlikte çağdaş yönetim biçimine kavuşan Türk milleti dünyada takdirle yeni bir yapılanma ve dönüşüm sürecini kısa sürede gerçekleştirerek yaptığı atılımlarla saygın bir konuma yerleşmiştir. Milletimize büyük bir kıvanç ve mutluluk yaşatan Cumhuriyet bugün geldiği nokta ile savaştan çıkmış yanmış, yıkılmış, yokluklar içindeki bir ülkenin demokratik bir rejimle nereden nereye geleceğinin en güzel biçimde gözler önüne sermiştir." dedi.

                Vali Aksoy'un konuşmasının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi halk oyunları ekipleri gösteriler sundu. Tören resmi geçit töreninin ardından son buldu. Törene Vali Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin milletvekilleri İsa Gök, Mehmet Şandır, Vahap Seçer, alt birim belediye başkanları, mülki ve askeri ile vatandaşlar katıldı.

                -BOLU-

                Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, halletmeleri gereken ön önemli problemin, yönetimde cumhuriyetin yanında birinci sınıf demokrasiyi yerleştirmek, insan haklarına dayanan ve evrensel hukuk normlarına uyan devlet düzenini sağlamak olduğunu kaydetti.

                Vali Akpınar, Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen '29 Ekim Cumhuriyet Bayramı' töreninde yaptığı konuşmada, cumhuriyetin ilanının üzerinden geçen 85 yıldan sonra, ülkemizde cumhuriyet rejiminin tam olarak yerleştiğini, bundan geriye dönüş olmadığını söyledi.

                "Vatandaşlarımızı özde vatandaş, sözde vatandaş olarak ayıran, devamlı iç ve dış düşman korkusu yaşayan, ülkemizin özel durumu, özel konumu mazeretleri arkasında saklanarak yapılan düzenlemeler bizi birinci sınıf demokratik ülkeler arasında katamaz." diyen, Akpınar, sözlerine şöyle devam etti: "Bu düşünce ve anlayışlarla gidilecek yer Baas tipi baskıcı rejimlerdir ki, halklarına huzur, refah ve mutluluk vermemektedir. Hâlbuki daha çok özgürlük, daha çok demokrasi hem kalkınmada hemde problemlerimizi çözmede bize yardımcı olacaktır."

                Akpınar, problemlerin gelişmiş demokrasilerde görülmeyen bize özel yasaklarla, baskıcı yöntemlerle, insanları yıldırarak ve partileri kapatarak çözülemeyeceğine vurgu yaptı. Akpınar, şunları kaydetti: "Ölmeyi ve öldürmeyi kutsayarak, başkalarının ölen çocuklarının arkasından hamasi nutuklar atarak da çözemeyiz. Başka ülkeler de gelip bizim problemlerimizi çözemezler. Çözüm, birinci sınıf demokratik hukuk devletinde, çözüm özgürlüklerin daha geniş yorumlanmasındadır. Çözüm ağlayanı daha az, güleni daha çok ve yarınlara umutla bakan toplumla olur. Her uygulamaya ya da olayı tevekküle kabul etmenin değil, tartışmanın ve gerekirse ilgililerden hesap sorabilmenin mümkün olduğu birinci sınıf demokrasi ile huzuru bulabiliriz. Çözüm jakoben bürokrasinin paşa gönlünden koptuğu kadar değil, sonuna kadar demokrasidedir. Çözümü olan ihtiyacımız yıllar sonra için değil hemen ve şimdidir."

                Vali Halil İbrahim Akpınar, ülkemizde yaşayan herkesin dini inancı, mezhebi, düşüncesi, etnik kökeni ne olursa olsun kendini ifade edebilme ve özgürcü yaşama ortamına sahip olması gerektiğini kaydetti. Akpınar, 'Bizler, 'bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine' yaşayabiliriz. Milletimizi bir arada tutan ortak değerlerimiz farklılıklarımızdan çok daha fazladır." dedi.
                Atatürk Stadyumu'nda kutlanan Cumhuriyet Bayramı töreninde, günün önemiyle ilgili şiirler ve yazılar okundu. Halk oyunları ekibi gösteri sundu. Törende, Bolu 2. Komando Tugayı askerlerinin geçişi büyük alkış aldı.

                -BAKÜ-

                Cumhuriyetin 85'inci yıldönümü, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

                Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği tarafından, 1918'de Türkiye'den gelen Kafkas İslam Ordusunda yer alan ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı için şehit düşen Türk askerlerinin anısına dikilen Türk Şehitliğinde tören düzenlendi.
                Törene katılan Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Şehitliğe çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

                Büyükelçi Kılıç, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşının askeri bando eşliğinde okunmasından sonra Şehitlik özel defterine şunları yazdı:

                "Ulu Önder Atatürk, kahraman Şehitlerimiz, Cumhuriyetimizin 85. yıldönümünü kutladığımız bugün, bize miras bıraktığınız Cumhuriyet'i can pahasına yazılan o şanlı tarihi ve bağımsızlık ruhunu heyecanla bu günlere taşımanın gururunu yaşıyoruz. Sizlerden aldığımız güç ve ilhamla 85 yıl boyunca muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak yolunda büyük ilerlemeler kaydettik. Türkiye, artık bölgesindeki gelişmelere yön veren ve dostluğu aranan uluslararası bir aktör haline gelmiştir. Ancak millet ve devlet olarak önümüzde daha kat edilecek mesafe, atmamız gereken adımların bulunduğunun bilincindeyiz. Ulu Önder Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyeti yükseltmeye ve sonsuza kadar yüceltmeye devam edeceğiz.
                Ulu Önder Atatürk ve kahraman Şehitlerimiz, Anadolu ve kardeş Azerbaycan topraklarını canından aziz bilen sizler bağımsızlığımızın ebedi simgesi olarak kalacaksınız. Manevi huzurunuzda bir kez daha şükran, saygı ve minnetle eğiliyoruz."

                Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Fahri Kır, Büyükelçilik görevlileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı törende, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeri bandosunun milli marşlardan sonra Mehter Marşını da çalması büyük beğeniyle karşılandı.

                Tören kapsamında Azerbaycan'ın bağımsızlığı için şehit olanlar anısına kurulan Şehitler Hiyabanı da ziyaret edilirken, katılımcılar şehitlerin kabrine çiçek bıraktı.

                Büyükelçi Kılıç, daha sonra "Ebedi Meşale" anıtına çelenk koydu.

                Öte yandan Bakü'deki Atatürk Araştırma Merkezinde düzenlenen toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş süreci çeşitli açılardan ele alındı.

                Toplantıya Büyükelçi Kılıç'ın yanı sıra akademisyen ve bilim adamları katıldı.

                -TUNCELİ-

                Cumhuriyetin 85. yılı Tunceli'de de coşkulu törenlerle kutlandı. Tunceli'deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında, şehir dışında olduğu açıklanan Belediye Başkanın Songül Erol Abdil'in yerine, yardımcısı Mustafa Taşkale, Atatürk anıtına çelenk koydu. Taşkale, Atatürk anıtına çelenk koyduktan sonra kutlamalardan ayrıldı. Tunceli'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 85. yıldönümü kutlamaları, Tunceli Valiliği önünde, Tunceli Valisi Mustafa Yaman ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çörten'nin Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı. Şehir dışında olduğu için bayram kutlamalarına katılmayan Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil'in yerine Yardımcısı Mustafa Taşkale katılarak Atatürk anıtına çelenk koydu ve kutlamalardan ayrıldı. Stadyum etkinliklerinde, Belediye Başkanının protokoldeki yeri ise boş kaldı. Kutlamalarda bir konuşma yapan Tunceli Valisi Mustafa Yaman, devletler arasında amansız bir rekabetin yaşandığını ve bu yüzden ülkemizin bilgi ve teknolojiye önem vererek mücadelesini sürdürmesi gerektiğine işaret etti. Yaman, "Şüphesiz ki Cumhuriyet kuşakları bu görevin bilinci içinde kendilerine bırakılan emaneti koruyacaklar, Türkiye Cumhuriyeti'ni büyük önderin çizdiği yolda birlik ve beraberlik içinde sonsuza dek yaşatacaklardır" dedi.

                -AYDIN-

                Aydın'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Vali Mustafa Malay'ın tebrikleri kabulüyle başladı.

                İstasyon Meydanı'nda devam eden törende, Vali Malay, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faik Canbolat, Belediye Başkanı İlhami Ortekin'in, halkın bayramını selamlaması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

                Törende konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, Türkiye Cumhuriyeti'nin çok zor şartlarda kurulduğunu, bu nedenle geleceğin teminatı olan gençlerin Cumhuriyeti ilelebet muhafaza etmesi gerektiğini vurgulayarak, ''İçimizdeki hainler ve destekçileri iyi bilsinler ki Türk Devleti ülkesi ve milletiyle bir bütündür. Devletin tekliği ve milletin birliği tartışılamaz'' dedi.

                Konuşmanın ardından Cumhuriyet Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

                Geçit töreni sırasında Aydın Jandarma Komutanlığı Filosuna ait iki helikopterin alçak uçuş yapması büyük alkış aldı.

                -ŞANLIURFA-

                Şanlıurfa'da Atatürk Bulvarı'ndaki törenlerde, çeşitli okullardan öğrencilerin tören alanındaki yerini almasının ardından Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Taci Kurul ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, üstü açık askeri bir araçla tören alanındakilerin bayramını kutladı.

                Vali Yusuf Yavaşcan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin yok edilmek istenen bir ulusun, yeni bir devlet oluşturmak ve bağımsızlığına kavuşmak amacıyla giriştiği mücadelenin sonucunda kurulduğunu söyledi.
                Türkiye'nin zor günlerinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun, Çanakkale'de birçok ulusun modern silahlarla donatılmış kuvvetlerine karşı göğsünü siper ederek verdiği onur mücadelesiyle bütün dünyaya örnek olduğunu belirten Yavaşcan, ''Yüce Türk ulusunun göğsünden bir ışık gibi çıkan, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, 19 Mayıs 1919 günü Samsun'da yakılan meşalenin ışığı, Kurtuluş Savaşı'nda da milletimizin kenetlenerek verdiği özgürlük mücadelesinin ardından ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti'yle sonsuza kadar parlayacaktır'' diye konuştu.

                Konuşmanın ardından üzerlerinde ay yıldız ve Atatürk resimlerinin yer aldığı tişörtler bulunan çeşitli okullardan yüzlerce öğrenci, tören alanından geçiş yaptı.

                Askeri birliklerin geçişi sırasında Aselsan tarafından üretilen yerli füze savunma sistemleri dikkat çekti. Geçişte gaziler de vatandaşları selamladı.
                Bu arada, tören öncesinde Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şubesi bünyesinde görev yapan ''Panzer'' adlı eğitimli köpek tarafından tören alanında arama yapıldı.

                -HATAY-

                Hatay'daki kutlama törenlerine, Vali Nusret Miroğlu'nun makamında Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Recep Orhan Bakırcı, CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay, Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu ile tebrikleri kabul etmesiyle başlandı.

                Daha sonra Atatürk Caddesi'nde devam eden törende konuşan Vali Miroğlu, Cumhuriyetin, Türk ulusunun tarih sahnesinde yeniden dirilişinin adı olduğunu söyledi.

                Herkesin, bağımsızlığın, hürriyetin ve Cumhuriyetin değerini bilerek, çalışması ve üretmesi gerektiğini ifade eden Miroğlu, ''Bölgesinde barışın ve istikrarın sembolü olan Cumhuriyetimiz, Atatürk'ün bize hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaşmayı temel ilke edinmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, bu düşünce ve amaçla geleceğe yönelmiş, emin adımlarla küresel güç olma yolunda ilerlemektedir'' dedi.

                Konuşmaların ardından resmi geçit yapıldı. Geçiş sırasında Mustafa Gençay İlköğretim Okulu öğretmeni Cazibe Kılıçoğlu baygınlık geçirdi. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği Kılıçoğlu, Antakya Devlet Hastanesine kaldırıldı.
                Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, Emniyet Müdürü Osman Çapalı, Baro Başkanı Sinan Akgöl, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

                -KIRIKKALE-

                Cumhuriyettin kuruluşunun 85. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale'de de coşkuyla kutlandı.

                Törenler, Millet Caddesi'nde gerçekleşti. Törende ilk olarak Kırıkkale Valisi Mustafa Demirer, Belediye Başkanı Veli Korkmaz ve Tuğğeneral Tuncer Aka, askeri jipe binerek halkın bayramını kutladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı gerçekleşti. Vali Demirer, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Daha sonra öğrenciler, sivil ve askeri araçların geçiş töreni gösterisi yaptılar.

                -AFYONKARAHİSAR-

                Cumhuriyet'in 85. kuruluş yıldönümü Afyonkarahisar'da coşkulu bir şekilde kutlandı. Vali Haluk İmga, makamında tebriklerini kabul etti. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende Vali İmga, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İzzet Ocak ve Belediye Başkanı Abdullah Kaptan'ın halkın bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Vali İmga, günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.

                Cumhuriyet'in kuruluşunun 85. yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Vali İmga, Cumhuriyet sayesinde Türkiye'nin çağ atladığını ve uygar bir toplum seviyesine ulaştığını söyledi. Cumhuriyet'e ulaşmanın kolay olmadığını anlatan İmga, "Türkiye Cumhuriyet'i kurulduğu günden itibaren çok badireler atlattı. Bu vatan için on binlerce şehit verildi. Çok zor şartlarda kazanılan topraklarımıza sahip çıkmak hepimizin birinci görevi. Temeli Türk kahramanlığı olan Cumhuriyet sonsuza kadar yaşacaktır." dedi. Gençlerden Cumhuriyet'in Türk milletine kazandırdıklarını unutmamalarını isteyen İmga, şöyle devam etti: "Bağımsızlık ve özgürlük havadaki oksijen kadar önemli. Onlardan olmadan yaşayamayız. Bize bırakılan mirası doğru algılamak ve sorumluluklarımızı iyi bilmeliyiz."

                Törende öğrenciler tarafından Cumhuriyetle ilgili şiirler okundu. Anafartalar Anadolu Lisesi öğrenci korosu 10. Yıl Marşı ile Gençlik Marşı'nı söyledi. Milli Eğitim Müdürlüğü halk oyunları ekiplerinin gösterilerinden sonra 'Cumhuriyet' konulu kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kutlamalar, tören geçişiyle sona erdi.

                KAYSERİ-

                Balkan Ülkeleri Dağcılık Federasyonu üyesi bir grup dağcı, Cumhuriyetin 85. yıl dönümünde, Erciyes Dağı'na zirve tırmanışı yaptı.

                Erciyes Dağcılık Kamp Merkezi'nde toplanan 15'i yabancı 75 dağcı, İsmail Yılmaz liderliğinde saat 03.00'te tırmanışa başladı. Tırmanış, saat 10.15'te 3 bin 916 metre yüksekliğindeki zirvede son bulurken, çeşitli nedenlerle 15 dağcı zirveye çıkmadı. Zirveye çıkan dağcılar, burada Türk Bayrağı açtı. Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulunan dağcılar, İstiklal Marşı'nı okudu. Zirvede, ''Ne Mutlu Türküm Diyene'' sloganları atan dağcılar, hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra dönüşe geçti.

                Kaynak: Zaman

                Yorum

                • anterior
                  Senior Member
                  • 06-11-2006
                  • 6453

                  #9
                  Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

                  Yorum

                  • black belt
                    Senior Member
                    • 08-06-2004
                    • 6523

                    #10
                    Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

                    85. yıl gururu






                    İSTANBUL
                    Galatasaray ile Taksim Meydanı arasında ilkögretim okullarının izci gurupları, ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ile bando eşliğinde yürüdü. Yürüyüşü çok sayıda vatandaş da izledi, Taksim meydanı’na kadar eşlik etti.


                    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tüm yurtta, dış temsilciliklerimiz ve KKTC’de kutluyoruz
                    Türk milletinin gurur bayramı, 29 Ekim’de Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yılını kutluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, “Ya istiklal ya ölüm” parolasıyla çıktığı yolda, bir ulusun yeniden doğuduğu, 29 Ekim 1923’de Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştu. Vatandaşlarımız da, tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen Türk mucizesini gerçekleştiren Atatürk ve silah arkadaşlarının kendilerine armağan ettiği Cumhuriyetin kuruluş gününü coşkuyla karşılıyor. Yurdumuzun her köşesi bayraklarla donatılırken düzenlenen çeşitli etkinliklerle de Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor. Yurt genelinde olduğu gibi, dış temsilcilikler ve KKTC’de de büyük gün heyecanla yaşanıyor.


                    ADIYAMAN
                    Belediye bandosu eşliğinde başlayan yürüyüşte öğrenciler, vatandaşlarla birlikte ellerinde Türk Bayrakları ile “Şehitler ölmez, vatan bölünmez”, “En büyük asker bizim asker” şeklinde sloganlar attı.



                    VAN
                    Kurtuluş Parkı’nda başlayan ve Valilik bahçesindeki Atatürk anıtı önünde son bulan “Cumhuriyet Yürüyüşü” ne büyük katılım vardı. Gençler ile vatandaşlar ellerinde bayraklar cumhuriyet coşkusu yaşadı. Ev ve sokaklar kırmızı beyaz oldu.


                    MARMARİS
                    Marmaris meydanındaki Atatürk heykeli önünde düzenlenen törene gençler ve vatandaşlar katıldı. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 2 donanma gemisi Marmaris’lilerin ziyaretine açıldı.


                    KAYSERİ
                    Bir gurup öğrenci dün sabah Kayseri’den trenle Sivas’a gitti. Hareket öncesi İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata yaptığı konuşmada, “Çocuklarımız, Cumhuriyetin kuruluşunu Sivas ilinde yaşayacaklar” dedi.




                    Genelkurmay’dan 29 Ekim afişleri
                    Genelkurmay Başkanlığı Cumhuriyet’in 85. yıl dönümü nedeniyle afiş hazırladı

                    Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan bir afişte “Ne Mutlu Türküm Diyene, Ne Mutlu Cumhuriyetimizin Değerini Bilene” yazısı yer alıyor. İkinci bir afişte Atatürk’ün “Cumhuriyet ahlaki fazilete dayanan bir idaredir” sözü yer alıyor. Üzerinde bayram kutlamaları sırasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafını taşıyan bir genç kızın yer aldığı afişte ise “Türkiye Cumhuriyeti kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek ve ebediyen yaşayacaktır” ifadesi bulunuyor. Arkasında Cumhuriyet’in kuruluş yıllarındaki vatandaşların yer aldığı afişte “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek sizlersiniz” sözleri bulunurkun, bir diğer afişte ise “Atatürk’ün izinde Cumhuriyetle aydınlık yarınlara” ifadesine yer veriliyor.


                    Coşku dünden başladı
                    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, yurdun dört bir yanında törenlerle kutlandı

                    Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yıl dönümü, yurt genelinde düzenlenen çeşitli törenlerle kutlandı. Türkiye’nin doğusundan batısına 7’den 70’e herkes ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan ettiği bu günde tek yürek oldu. Aydın’daki törenler, Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

                    Bayraklarla yürüdüler
                    Törene askeri ve mülki erkanın yanısıra, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile öğrenciler katıldı. Tören sonrası Adnan Menderes Bulvarı’nda “Cumhuriyete Bağlılık Yürüyüşü” düzenlendi. Çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe katılırken, bazıları da evlerinin balkonlarından bayrak sallayarak onlara destek verdi. Kastamonu’da ise Cumhuriyetin 85. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde “Cumhuriyet Yürüyüşü” düzenledi. Yöresel kıyafetlerini giyen kız öğrenciler etkinliğe bayraklarıyla katıldı.



                    29/10/2008 03:00

                    ALINTI:

                    http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=10435

                    ---------------------------------------------------------------------









                    ==== EN BÜYÜK BAYRAM KUTLU OLSUN !====
                    Son düzenleme black belt; 29-10-2008, 18:15.

                    Yorum

                    • kingtuth
                      Junior Member
                      • 25-03-2006
                      • 173

                      #11
                      Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

                      CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

                      NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...

                      Yorum

                      • emin_070
                        Senior Member
                        • 03-07-2006
                        • 3337

                        #12
                        Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

                        Türkiye Cumhuriyeti kuruluncuya kadar şehit olan tüm türk vatandaşlarımıza allahtan rahmet diliyorum.Cennet mekanınız olsun.Nur içinde yatın.

                        Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.


                        TÜRKİYE CUMHURİYETİ ASKERE, ASKER TÜRK MİLLETİNE EMANETTİR.
                        Son düzenleme emin_070; 29-10-2008, 19:30.

                        Yorum

                        • Tactless
                          Member
                          • 28-06-2004
                          • 1799

                          #13
                          Konu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

                          29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun...

                          NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE..!

                          Yorum

                          İşlem Yapılıyor
                          X