3G'de Turkcell dönemi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    3G'de Turkcell dönemi

    3G'de kazanan TURKCELL oldu


    3G ihalesini 358 milyon Euro ile Turkcell aldı.
    28 Kasım 2008 / 12:11




    Üçüncü nesil cep telefonu lisans ihalesinde A Tipi Lisansı 358 milyon Euro teklif veren Turkcell kazandı. B Tipi Lisansı'nda Vodafone ve Avea 250 milyon Euro eşit teklif verince kura çekildi. Çekilen kura sonucunda B Tipi Lisansı'nı Vodafone kazandı.

    A TİPİ LİSANS TURKCELL'İN
    Telekomünikasyon sektöründe son yılların en büyük ihalesi olarak gösterilen üçüncü nesil cep telefonu lisans ihalesinde A Tipi Lisansı 358 milyon Euro teklif veren Turkcell kazandı. Avea 348 milyon Euro verdikten çekildi. 298 milyon Euro teklif veren Vodafone ise, sözlü tekliflerde ihaleden çekildiğini açıkladı.

    Geçen yıl tek katılımcı olduğu için iptal edilen ihaleye bu kez, Türkiye'de hizmet veren Turkcell, Avea ve Vodafone katıldı. İhale eski adı Telekomünikasyon Kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTİK) binasında saat 10.00'da başladı.

    BTİK aynı anda en çok aboneye hizmet verecek 40 MHz A lisansı için 285 milyon euro asgari bedel belirledi. A'dan sonra en avantajlı 35 MHz B lisansı için 249 milyon, 30 MHz C lisansı için 214 milyon ve 25 MHz için 178 milyon euro asgari bedel belirlendi.

    İŞTE ZARFLA VERİLEN TEKLİFLER:
    Vodafone 298 milyon Euro
    Turkcell 287 milyon Euro
    Avea 285 milyon Euro
    SÖZLÜ VERİLEN TEKLİFLER:
    Avea 348 milyon Euro verdikten çekildi
    Turkcell 358 milyon Euro
    Vodafone açık artırmadan çekildi.
    Böylelikle 3G ihalesini 358 milyon Euro ile Turkcell kazanmış oldu.

    B TİPİ LİSANS İHALESİ:
    Vodafone 250 milyon Euro
    Avea 250 milyon Euro
    Vodafone sözlü tekliften çekildi.
    Her iki şirket eşit teklif sunduğu için B Tipi Lisansı için kura çekiliyor. Çekilen kura sonucunda ihaleyi Vodafone kazandı.

    C TİPİ LİSANS İHALESİ:
    C Tipi Lisans ihalesini ise 214 milyon Euro veren Avea kazandı.

    HIZLI VE ZENGİN İÇERİK
    3G sistemleri, 2Mbps hıza ve bir sonraki teknolojiyi oluşturan HSDPA'de (High Speed Downlink Packet Access -3.5G) 14 Mbps veri iletim hızlarına teorik olarak ulaşılabiliyor. Bu yüksek hız, alışılan bilgiye erişim kavramına yeni bir boyut getirecek.

    Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmetler, 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanabilecek.

    3G şebekeleri üzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da ağırlık hızlı ve zengin içerikli veri uygulamaları olacak. Bu şebekelerin faaliyete geçmesiyle; cep telefonundan internete hızlı erişimin yaygınlaşacağı, e-devlet uygulamalarına önemli bir ivme kazandıracağı, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime katkı sağlanması öngörülüyor.

    Abonelerin bu hizmetleri alabilmesi için 3G sistemine uyumlu cep telefonları kullanmaları gerekecek. Bu arada, ihalede lisans alan şirketler, gelecek 20 yıl içinde üretilecek yeni nesil mobil sistem lisanslarını da almış olacak. Bu lisanslar için tekrar ihaleye girmelerine gerek kalmayacak
    kaynak:ensonhaber.com
İşlem Yapılıyor
X