Mezardan tümülüs çıktı, kazı coştu!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ASIM MAVZER
    Member
    • 14-05-2007
    • 1601

    Mezardan tümülüs çıktı, kazı coştu!

    Mezardan tümülüs çıktı, kazı coştu!






    Kırıkkale'de arkeologlar tarafından yapılan kazılarda Roma dönemine ait yaklaşık 2000 yıllık bir tümülüs bulununuca belde halkı mezarın başına toplandı. Kazı devam ediyor

    20 Aralık 2008 14:05



    Kırıkkale'nin Aşağı Mahmutlar beldesinde Anadolu Medeniyetler Müzesi arkeologları tarafından yapılan kazılarda Roma dönemine ait yaklaşık 2000 yıllık bir tümülüs bulundu.

    Mezarın ortaya çıkmasının ardından belde halkı, buradan ne çıkacağını görmek için saatlerce mezar başında bekliyor. Şu ana kadar çıkarılan eserler arasında kırık testi parçaları bulunuyor. Jandarma mezar çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

    Anadolu Medeniyetler Müzesi tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarını 2 arkeolog eşliğinde 10 kişilik ekip yürütüyor. 15 Aralık'tan bu yana bölgede çalışmalarını sürdüren ekip, M.Ö. 2 veya 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Roma dönemine ait bir Tümülüs buldu. Tümülüs'ün bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş bir tepecik olduğunu belirten Anadolu Medeniyetler Müzesi, Arkeoloğu ve kazı sorumlusu Mustafa Metin, bölgenin 2007 yılında sit alanı ilan edildiğini kaydetti.

    Anadolu medeniyetler müzesi olarak bir kurtarma operasyonu başlattıklarını kaydeden Arkeolog Mustafa Metin, "15 Aralık'ta başlayan çalışmalar yılbaşına kadar devam edecek. Yapılan kazı çalışmaları esnasında buranın tahrip olduğunu gördük. Tahrip olan alanı ve çevresini koruma altına aldık. Burada ne olduğunu anlayabilmek amacıyla sondajlar yaparak kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Elde ettiğimiz ilk verilere göre buranın yaklaşık 2000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu gördük. Milattan önce 2 veya 3. yüzyılda Roma dönemine ait olduğunu sanıyoruz." dedi.

    Kaya mezarı türünde bir mezarın varlığını gördüklerini ancak şu ana kadar birkaç seramik parçası elde edebildiklerini anlatan Metin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Benimle birlikte burada Anadolu Medeniyetler Müzesi arkeoloğu Tülay Erdoğan ve 10 kişilik bir ekip görev alıyor. Çok kaliteli eserler bulunmadı. Ancak bunlar araştırma amacıyla Anadolu medeniyetler müzesine götürülecek. Burası 2007 yılından bu yana sit alanı. Konuyu rapor edip, kurula göndereceğiz. Ankara Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu konu hakkındaki kesin kararı verecek.

    Yapılan çalışmalar sonrası yaşadıkları kasamanın 2000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu öğrenen halk da kazı faaliyetlerini yakından izledi. Kazı ekibinin çalışmalarını ilgi ile izleyen Kadir Toykan, kazı çalışmalarından neler çıkacağını merakla beklediklerini söyledi.


    Cihan
İşlem Yapılıyor
X