Cari açıkta rekor düşüş

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Cari açıkta rekor düşüş

    Cari açıkta rekor düşüş

    Ekonomik kriz Türkiye'nin cari açığını da dibe indirdi.

    Kasım ayında cari açık yüzde 83.3 düşüşle 559 milyon dolara geriledi. Piyaasadaki beklenti ise 1.3 milyar dolar seviyesindeydi. Türkiye 2007 Kasım'da 3.34 milyar dolar cari açık vermişti.
    Öte yandan Ocak-Kasım döneminde ise cari açık geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 17.6 artışla 38.86 milyar dolara çıktı.
    DIŞ AÇIK HIZLI DARALDI
    Türkiye'nin cari açığındaki rekor düşüşün en önemli bölümü dış ticaretteki gerilemeden kaynaklandı. Buna göre kasım ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı yüzde 63.3 düşerek 1.38 milyar dolara indi.
    Ayrıca kasım ayında hizmetler dengesi kaleminden kaynaklanan net gelirlerin yüzde 62.1 oranında artarak 948 milyar dolara yükselmesi ve gelir dengesi kaleminden kaynaklanan net giderlerin yüzde 26.5 azalarak 255 milyon ABD dolarına inmesi, rekor cari açık düşüşünde etkili oldu.

    kaynak:hürriyet
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Cari açıkta rekor düşüş

    Bundan doğal bir sonuç olabilir mi ?

    Piyasa daraldı ve hatta kopma noktasına geldi, arz var ama talep yok, stoklar şişti, .... tüketici zaten elindeki kısıtlı likiditeyi harcamıyor, tasarrufa yöneliyor, buna bağlı olarak da satıcılar mallarını satamıyorlar, sonuç olarak da üretim ve ithalat durma noktasına geliyor ... tabi ki cari açık daralacak ...

    Şu andaki ekonomik duruma göre bunu olumlu bir gelişme olarak lanse etmek ise bir gaflettir, cehalettir.

    Esnafa/tacire, cansuyu vb. adlarla verilen kredi ne işe yaradı ? HİÇ ... Bu krediyi kullananların çoğu asıl amaç dışında yatırım aracı olarak kullandı. Alınan kredi ekonomide üretim ve satış anlamında dolaşıma girmedi. Bu kaynak boşuna ve verimsizce değerlendirildi. Asıl amaç neydi, tacirin üretim/ithalat yapabilmesi ... ama bu başından hataydı, neden ? Çünkü ithalatçı veya üreticinin zaten elinde satacağı mal var ama satacağı müşteri yok, tüketici alım yapmıyor. Burada teşvik edilmesi gereken tüketim idi, bunun yolu da çalışanlara verilecek zamla olmalıydı. Ne yazık ki her zamanki gibi bilgisiz ve ehil olmayan kişilerin sergiledikleri yönetim politikaları ve stratejileri yine kendisini göstermiştir.

    Bunu anlamanın, görmenin bir yolu da, yerel seçimlerden sonra uygulamaya konulması düşünülen ve çalışanlara verilecek olan mali destek, bunun adı düşük faizli kredi mi olur, zam mı olur, ... bilinmez ama bu çalışmalar şu anda yürütülmektedir.

    Ayrıca bir de yıllardır kanayan ve ne yazıktır ki gözardı edilen bir konu olan Banka Kredileri ve Kredi Kartları darboğazı, yarası var.

    Bu insanların çoğu, gelirlerinin düşük olması nedeniyle yaşamlarını idame ettirebilmek için borçlandılar ve ödeyemez hale gelenler oldu. ***fi hareket edenlerin yanında çoğu insan zorunlu olarak bu duruma düştü ama vatandaşın bu durumuna hiçbir zaman çözüm üretilmedi. Ne zaman ki global kriz bizi etkiledi ve etkisini daha da gösterecek, geç de olsa birileri akıllandı ve şimdi Banka Kredileri ve Kredi Kartları konusunda da çalışmalar başlatıldı. Bunlar zamanında yapılsa olmaz mıydı, o kadar insan ihtilafa düşmeden borcunu ödeyebilirdi. Vatandaş iyi niyetli olarak borcunu ödemek istiyor, birkaç bankaya olan borcunu, tek bir bankadan çekeceği kredi ile kapatmak istiyor ama yasal düzenlemeler nedeniyle banka kredi vermiyor. E sonuç ne oluyor, diğer bankalar da alacaklarını alamıyorlar ve hem bankalar hem de vatandaşlar zor duruma düşüyorlar ...

    Bu ekonomi o kadar zor iş değil, Amerikayı yeniden keşfetmek gerekmiyor, zamanında alınacak basit tedbirlerle birçok sorunun üstesinden gelinebilir ama bunun için de bilgi ve öngörü gerekir.

    Yorum

    • varedero
      Member
      • 23-12-2005
      • 501

      #3
      Konu: Cari açıkta rekor düşüş

      Beklenen bir gelişme' Ekonomideki durgunluğun derinleşmesinin sonucuunda ithalat düşüyor. Önümüğzdeki aylarda hem ithalat hem ihracat hızlı bir şekilde düşecek, ekonomik büyüme 2000 krizindeki gibi negatife dönecek, yani fakirleşeceğiz.

      Yorum

      • Kadim
        Senior Member
        • 30-01-2004
        • 4782

        #4
        Konu: Cari açıkta rekor düşüş

        Originally posted by ybalcık
        Piyasa daraldı ve hatta kopma noktasına geldi, arz var ama talep yok, stoklar şişti, .... tüketici zaten elindeki kısıtlı likiditeyi harcamıyor, tasarrufa yöneliyor, buna bağlı olarak da satıcılar mallarını satamıyorlar, sonuç olarak da üretim ve ithalat durma noktasına geliyor ... tabi ki cari açık daralacak
        Akan sular donunca başka ne olması beklenebilir ki. Nehrin altında az biraz akanın da millete faydası yok. Çünkü nehrin akış yönü ters. İş böyleyken belki üretime önem vermemizin menfaatimiz icabı olacağını düşünüyorum.

        Türkiye için akletme zamanı.

        Kendi kendine yeten bir ülk.eyken ne yapılıyorduysa, yurttaşız diyenler samimi olsun ve vatanı için çalışsın. Nehir donmuşken nehrin yönü değiştirilmeye çalışılsın. Bu da kafaların, zihniyetlerin değişmesi ile mümkündür. Ferdiyetçi düşünmek yerine halkçı düşünce yapısıyla mümkündür.

        Görmüyormuyuz ki dara düştüğümüzde birbirimize sarılmaktan başka çaremiz yok. Birliğe özenmeliyiz. Köle gibi çalış üret, kula kul olma...

        Originally posted by ybalcık
        Ne zaman ki global kriz bizi etkiledi ve etkisini daha da gösterecek, geç de olsa birileri akıllandı ve şimdi Banka Kredileri ve Kredi Kartları konusunda da çalışmalar başlatıldı.
        Bu konuda malesef hemfikir değilim. Şu anda global ekonomi(gladyo-törler arenası, büyük balık küçük balığı yer vahşeti) krizine bağlı olarak, kredi sorunu ile ilgili yapılan çalışmaların nedeni halkçı anlayış değil, tam aksine halkın aklının başına gelip, uyanmasını engellemeye devam etmek içindir. Eğer bu tür devede kulak çalışmalar da yapmazlarsa, zaten uyumaya meyilli olan bu halkı, zorla uyandırmak gibi bir şey olur ki bu da halkın kıyamı sermaye kafalıların kıyameti olur.
        Son düzenleme Kadim; 13-01-2009, 11:04.

        Yorum

        • RARELY
          Senior Member
          • 04-11-2004
          • 6810

          #5
          Konu: Cari açıkta rekor düşüş

          Arkadaşlarım doğru bir tespitte bulunmuşlar. Cari açığın düşmesi işleyen bir ekonomik platformda olumlu algılanabilir fakat cari açığın düşmesi üretimin düşmesi ile pararlel olursa durum tam anlamı ile olumsuzdur. Satış yapılamadığı için üretim yapılamaz üretim yapılamadığı için hammadde ithalatı oluşmaz bu da cari açığın pozitif yönde hareket etmesine neden olur ancak mikro bazda olumlu olarak görülen durum aslında makro olarak olumsuzdur.

          Sonuç olarak kimse cari açığın düştüğüne sevinmesin. Açığın düşmesi ihracatın artmasndan değil üretimin düşmesindendir.

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X