EN İYİ 10 CLİNT EASTWOOD FİLMİ

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • black belt
    Senior Member
    • 08-06-2004
    • 6523

    EN İYİ 10 CLİNT EASTWOOD FİLMİ

    EN İYİ 10 CLİNT EASTWOOD FİLMİ




    Bu hafta vizyona giren “Sahtekar” (“Changeling”), sinemaya oyuncu olarak giren Eastwood’un yönetmenlik kariyeri için yeni bir başlangıç anlamına gelen farklı, radikal, devrimci ve eşsiz bir eser. Biz de onun en iyi filminin vizyona girmesini fırsat bilerek, yönetmenlik kariyerinde öne çıkan 10 filmini çıkardık.

    Haydut, hırsız, kovboy, polis ve sürekli kendini yenileyen bir yönetmen. Sinema kariyerine 50’lerin sonunda başlayan Eastwood, ilk başrolünü 1964’de Sergio Leone’nin westerni “Bir Avuç Dolar”da (“A Fistful of Dollars”) almıştı. 1971’de ise ilk filmi çeken Eastwood, sonradan yapımcı ve müzisyen olarak da azımsanmayacak bir kariyer yaptı. Son 20 yılda çektiği neredeyse her filmi bir dalda da olsa Oscar yarışına giren çok yönlü sanatçı, yönetmenliği önceleri ikinci plana itse de “Atalarımızın Bayrakları” sonrası radikal bir yönetmen olduğunu ispatladı.


    1-Sahtekar (Changeling) (2008)


    1930’larda yaşanan gerçek bir olaya, bir ‘çocuk kaybolma’ meselesine değinen yapım, Eastwood’un radikal yönetmenlik stiliyle zirve yapıyor. Angelina Jolie’nin başrol performansı dahil üç dalda Oscar adayı olan yapım, karanlık atmosferi ve sistem karşıtı söylemiyle başyapıt seviyesinin çok da uzağında değil. Eastwood ise postmodernizmin sularına dolaşarak kariyerinde yeni bir sayfa açıyor.

    2-Kasabadaki Yabancı (High Plains Drifter) (1973)

    Leone’nin filmlerindeki ‘isimsiz kahraman’ prototipiyle zirve yapan ve spagetti westernin hammaddelerinden birine dönüşen Clint, bu filmde o karakteri hem canlandırıyor hem de yönetiyor. Açılış ve kapanış sekanslarındaki ses kullanımı için bile izlenebilir. Ancak bu spagetti westernden çok klasik western örneği. Buna karşın bölgeye yabancı bir haydutun ya da İngilizcedeki karşılığıyla ‘outsider’ın western kasabasını talan etmesini ele aldığı için anti-kahraman motifine bir katkı olarak da algılanabilir.

    3-Affedilmeyen (Unforgiven) (1992)

    Klasik westerni 90’larda yeniden devreye sokan yapım, Kevin Costner’ın yönettiği bazı filmlere de öncülük etti. Kelle avcısı William Munny’nin sistemden rahatsız olanlarla mücadelesine odaklanan eser, Clint Eastwood-Morgan Freeman-Gene Hackman üçlüsünün üst düzey performansı ve uyumuyla zirve yapıyor. Film, yönetmen, erkek oyuncu ve kurgu dallarında Oscar’a uzanmasının yanında, Eastwood yönetmenliğinde Oscar alan ilk film olma özelliğini de taşıyor.

    4-Atalarımızın Bayrakları (Flags of Our Fathers) (2006)

    2. Dünya Savaşı’nda Iwo Jima cephesinde Amerikan ve Japon askerlerinin verdiği kanlı mücadelenin ilk ayağı. Cephenin Amerikan askerlerinin bakış açısından anlatılan bu ilk filminde, gri rengin tonları onların ruh haline ışık tutuyor. Özellikle de bölgede bir tepeye dikilen Amerikan bayrağı için verilen mücadele ön planda. İki dalda Oscar adayı olan filmde Ryan Phillippe, Jesse Bradfrod, Adam Beach gibi isimler rol alıyor. En büyük dezavantajı ise çekildiği zaman, cepheyle ilgili ikinci film olan “Iwo Jima’dan Mektuplar”ın arkasında kalması olmuştu.

    5-Gizemli Nehir (Mystic River) (2004)


    Eastwood’un ödül rekortmeni filmlerinden biri daha. Sean Penn’e erkek oyuncu, Tim Robbins’e ise yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar dahil sayısız ödül getiren film, aynı zamanda Cannes Film Festivali’nde de yarıştı. Merkezine 1970’lerde başlarından kötü bir olay geçen üç arkadaşın yıllar sonu buluşmalarını alıyor. Aralarından birinin cinsel tacize uğradığı o günleri hatırlamalarını ise karakter draması iskeletine yerleştiriyor. Aile ile ilgili doğru tespitler yapan film, Oscar ödüllü iki oyuncusu dışında kadrosunda Laura Linney, Marcia Gay Harden, Kevin Bacon, Laurence Fishburne ve Emmy Rossum’u da bulunduruyor.

    6-Kusursuz Dünya (A Perfect World) (1993)

    Kayıp bir çocuk ile bir suçlunun zoraki dostluğunu polisiye ve melodram tonunu iç içe geçirerek anlatıyor. Eastwood polis, Kevin Costner ise suçlu rolünde. Zaman zaman yol filmine de dönüşen yapıtın, özellikle son kısmında gözyaşlarınıza hakim olamamanız imkansız gibi!

    7-Kuş (Bird) (1988)

    Cannes Film Festivali’nde iki ödül aldıktan sonra Altın Kürelerde de en iyi yönetmen ödülünü kazanan yapım, bir caz şarkıcısının gerçek hikayesine uzanıyor. Eastwood’un kariyerinin müzikle en içli dışlı olan filminde, Bird lakaplı Charlie Parker’ı ilk önemli başrolünde Forest Whitaker canlandırıyor. Yapıt, 1940’lar New York’un geçen tipik bir yükselme ve çöküş öyküsü. Aynı zamanda en iyi ses kategorisinde de Oscar sahibi.

    8- Iwo Jima’dan Mektuplar (Letters from Iwo Jima) (2006)

    Eastwood’un Iwo Jima cephesiyle ilgili çektiği bu ikinci film, 1945 yılında bölgede yaşananları Japon askerlerin bakış açısıyla anlatıyor. Özellikle yerin altında hazırlık yapan zeki askerlerin hikayelerini, Japonca ana dilinde, Ken Watanabe’nin başrol performansı ve siyah tonun hakimiyetiyle perdeye yansıtmasıyla dikkat çekiyor Eastwood. Film, 2007’de en iyi film dahil dört dalda Oscar adayı olmasının yanında, ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ kategorisinde Altın Küre ve yedi film eleştirmenleri birliği ödülü kazandı.

    9-Kanunsuz Josey Wales (The Outlaw Josey Wales) (1976)

    Ailesinin öldürülmesini ve evinin yağmalanmasını takiben bir haydutlar ekibine katılan Josey Wales’in sisteme karşı mücadelesini Eastwood’a özgü bir dille anlatıyor. Yani insancıl bir anti-kahraman öyküsü bu. En iyi müzik dalında Oscar adayı olması bir yana özündeki karakteri kült bir imgeye dönüştürmeyi başardı. Zira bugün hala Eastwood deyince Amerikan halkının aklına Josey Wales geliyor.

    10-Mutlak Güç (Absolute Power) (1997)

    Clint Eastwood’un canlandırdığı hırsız Luther’ın Amerikan başkanının işlediği bir cinayete kazara tanık olmasıyla birlikte yaşananlara uzanıyor. 70’lerin politik-gerilimlerini akla getiriyor çokça. Gene Hackman, Laura Linney, Ed Harris, Dennis Haysbert, Judy Davis gibi oyuncular da mevcutlar dahilinde...

    keremakca@haberturk.com

    ALINTI:
    H2

    __________________________________________________ ___________________

    "yönetmenlik kariyerinde öne çıkan 10 filmini çıkardık". vurgulandı...
    Son düzenleme black belt; 02-02-2009, 01:27. Reason: ALINTI,vurgulandý... ;)
  • serbest
    Member
    • 16-01-2006
    • 1105

    #2
    Konu: EN İYİ 10 CLİNT EASTWOOD FİLMİ

    Yönetmenliğini yaptığı filmler arasındaki en iyi on film olarak altını çizeyim.Çünkü ilk okuduğumda İyi kötü çirkin nasıl olmaz diye şaşırmıştım aynı hataya düşenlere hatırlatmak isterim.Teşekkürler

    Yorum

    • black belt
      Senior Member
      • 08-06-2004
      • 6523

      #3
      Konu: EN İYİ 10 CLİNT EASTWOOD FİLMİ

      Originally posted by serbest View Post
      Yönetmenliğini yaptığı filmler arasındaki en iyi on film olarak altını çizeyim.Çünkü ilk okuduğumda İyi kötü çirkin nasıl olmaz diye şaşırmıştım aynı hataya düşenlere hatırlatmak isterim.Teşekkürler
      kesinlikle haklısın...
      Sinema Tarihçileri'nce
      "Amerikan iç Savaşı'nı en iyi anlatan film" seçilmiştir...
      "bir film ,3 küsur saat başından kalkmadan nasıl seyredilir ? "sorusunun cevabını veren rekortmen filmdir....Müziği ise bir klasiktir...
      yönetmen sanırım Sergio Leonne idi... (Spagetti Westernleri'nin unutulmaz yönetmeni)
      Oyuncu kadorusu da çok güçlüdür..
      Clint,Ellie Wallace ve Lee Van Cleef (hepsi baş aktör kaabiliyetinde)

      Selam...
      Son düzenleme black belt; 02-02-2009, 01:24.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X