Mantık Oyunlarına çözüm önerisi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Mantık Oyunlarına çözüm önerisi

    Soruda verilen ipuçlarını tabloya yerleştirin. Kesinlikle "hayır" olan bir kutuya "X" koyun; kesinlikle "evet" olan bir kutuya "V" koyun. Bu şekilde olasılıkları azaltın ve ipuçlarını tekrar değerlendirin. Keşfettiğiniz bir bilgiyi şemanın yalnız bir yerine işlemekle kalmayın, öteki kısımlara da aktarın.

    Örnek:
    Aynı apartmanda oturan üç çocuk her sabah aynı okula gitmekte fakat farklı sınıflarda okumaktadırlar. Aşağıdaki iki ipucundan faydalanarak her bir çocuğun adını, soyadını ve kaçıncı sınıfa gittiğini bulabilir misiniz?

    1. Soyadı Güzel olan kız, Berna'dan iki üst sınıftadır.
    2. Soyadı Kanat olan çocuk dördüncü sınıfa gitmektedir.

    Soyadı Güzel olan kız, Berna olamaz(ipucu 1); bu yüzden Berna/Güzel kutusuna X koyarız. Güzel soyadı bir kıza aitse bu Ali olamaz, Selin olur; bu yüzden Selin/Güzel kutusuna V koyarız ve diğer soyad ve ad olasılıkları kutularına X koyarız.

    Güzel soyadlı kız Berna'dan iki üst sınıftaysa(ipucu 1), Berna üçüncü sınıfa; Güzel soyadlı kız da beşinci sınıfa gitmelidir. Demek ki Berna/3 kutusuna ve Güzel/5 kutusuna V koyarız. Diğer olasılıkları içeren kutulara X koyarız.







    Selin Güzel'in beşinci sınıfa gittiği bilgisini şemanın diğer kısmına aktarırız ve Selin/5 kutusuna da V koyarız. Bu işlem unutulmaması gereken oldukça önemli bir işlemdir. Bunun sonucunda şema bize Ali'nin dördüncü sınıfa gittiğini gösterir.

    Soyadı Kanat olan çocuk dördüncü sınıfa gitmektedir(ipucu 2), bu yüzden Kanat/4 kutusuna V koyarız ve diğer olasılıkları içeren kutulara X koyarız. Tabloyu incelediğimizde Ali'nin dördüncü sınıfa gittiğini görürüz, bu da bize Ali'nin soyadının Kanat olduğunu gösterir. Ali/Kanat kutusuna V koyarız ve diğer olasılıkları içeren kutulara X koyarız. Tablo üzerinden giderek, bilgileri tablonun farklı kısımlarına aktarırsak şu tabloyu elde ederiz.





    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor
X