Parasal gevşeme dezenflasyon süreci

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Parasal gevşeme dezenflasyon süreci

    Parasal gevşeme dezenflasyon sürecine bağlı olmalı


    26.02.2009 - 13:38



    IMF Türkiye Temsilcisi Hossein Samiei 2009'da enflasyonun Merkez Bankası'nın yüzde 7.5'lik hedefinin altına ineceğini ve bundan sonraki parasal gevşemenin dezenflasyon sürecine bağlı olması gerektiğini söyledi.
















    Active Academy tarafından düzenlenen Risk Yönetimi Zirvesi'nde konuşan IMF Türkiye Temsilcisi Hossein Samiei, "Enflasyon yıl sonu itibarıyla, muhtemelen Merkez Bankası'nın hedefinin altına düşecek" dedi.

    Samiei, "Para politikasındaki bundan sonraki gevşeme, dezenflasyondaki ilerlemeye sıkıca bağlı olmalı" diye konuştu

    Büyüme projeksiyonlarının 2009 için yüzde -1.5 olduğunu, buna karşın 2010'da bu oranın pozitife dönmesini beklediklerini söyleyen Samiei, büyümedeki belirgin zayıflama nedeniyle Türkiye'nin mali sonuçlarının 2009'da daha da kötüleşebileceğine işaret etti.

    Uluslararası ticaretteki konumu ve uluslararası sistemle finansal bağları nedeniyle Türkiye'nin küresel krizin etkilerine daha fazla maruz kaldığını belirten Samiei, "Türkiye'nin dış finansmana bağımlı olması Türkiye'yi global kredi darlığının etkilerine daha fazla maruz bırakıyor" dedi.

    Samiei, buna karşın 2001'den beri düşen kamu borç oranının Türkiye'yi döviz dalgalanmalarından daha az etkilenir hale getirdiğine dikkat çekti.

    Merkez Bankası'nın zamanında aldığı önlemlerle önemli bir strateji izlediğini belirten Samiei, "Kısa dönemde döviz sıkıntısına karşı, TL likiditesi hazır beklemekte" dedi.

    Mevcut küresel kriz ortamında makroekonomik stratejilerin de gerekli olduğunu vurgulayan Samiei, ancak likidite sıkıntısı gibi finansal sektör problemlerinin çözümlenmesi gerektiğine işaret etti.

    Hem bankacılık, hem de bankacılık dışı sektörlerin zayıf taraflarının etkili bir şekilde izlenmesi gerektiğini belirten Samiei, "Ancak pahalı kurtarma programlarından kaçınmak gerekiyor" diye konuştu.

    Zirvede konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau da büyümenin yavaşlayacağını ve Türkiye'nin karşılaşacağı en büyük risklerden birinin işsizliğin artması olacağını söyledi.

    Zachau, "Daha düşük ekonomik büyüme, giderek artan istihdam sorunu olacak. Ekonomik krizin iyileşmesi durumunda bile işsizlerin oranı 2010'da artmaya devam edecek. Gençlerin dörtte biri işsiz kalacak" dedi.
    kaynak:gazeteport
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    #2
    Konu: Parasal gevşeme dezenflasyon süreci

    bizi teget gececek

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X