LCD TV alırken bunlara dikkat

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    LCD TV alırken bunlara dikkat

    1. Nokta: LCD mi, Plazma mı?
    Aslında bu daha çok para ile ilgili bir soru. Bizim tavsiyemiz: Eğer 2000 dolar çizgisinin altında kalmak istiyorsanız her halükarda LCD-TV'ye yönelin. Bu sayede en uygun fiyat/performans oranını yakalarsınız. Daha fazlasını vermeye hazır olanlar ve gerçek sinema fanları daha yüksek bir siyah değeri ve kontrast oranı sunan Plazma-TV'lere yönelmeli. Yahut LED-arka aydınlatmalı LCD de olabilir ki, zaten bunların fiyatı da Plazma'larla neredeyse aynı.

    2. Nokta: Doğru büyüklük
    Satın almadan önce kaç ekranlık (veya inç) bir cihaz alacağınıza karar vermelisiniz. Aynı zamanda cihazın ebatları da önemlidir. Seçtiğiniz televizyon için yeteri büyüklükte bir TV masanız veya duvarınız var mı? Ayrıca cihaz ile seyretmek istediğiniz koltuk arasındaki mesafeye de dikkat etmelisiniz. Tavsiyemiz, ekran büyüklüğünün üç katı kadar bir mesafe bırakmanız olacaktır. Fakat yüksek çözünürlüklü bir içerik seyredeceğinizde daha az mesafe bırakmanız daha iyi olabilir. Böylece bu mesafe alacağınız TV'nin büyüklüğünü de etkileyecektir. Büyüklük için ufak bir püf nokta: İnç büyüklük birimini 2,5 cm form faktörüne dönüştürebilirsiniz. Gerçi bu hesaplama yüzde 100 doğru değildir, fakat büyüklüğü gözünüzün önünde canlandırmanızı kolaylaştırır. Buna göre 32 inç yaklaşık 80 cm, 42 inçlik bir televizyon da yaklaşık 105 cm ekran köşegenine sahiptir.

    3. Nokta: TV yayınlarını almak
    Satın almadan önce bu soruyu da kendinize sormalısınız. Günümüzde üreticiler farklı alıcılara sahip cihazlar sunuyor: Mesela birçok televizyon analog ve dijital kablo, uydu ve karasal anten yayınları (DVB-T) için alıcı yongayla beraber geliyor. Bazı TV'ler birden çok alıcıyla aynı anda geliyor; genellikle analog kablo alıcısı ile DVB-T alıcı birleştiriliyor. Loewe ve Metz gibi üreticiler televizyonlarının modüler yapısı sebebiyle kendilerine has alıcı kombinasyonları da kullanıyor; yüksek çözünürlüklü TV (HDTV) yayına has alıcı bile entegre edilebiliyor.

    4. Nokta: Bağlantı arayüzleri
    Uzun vadede HDMI, televizyonlardaki en önemli arayüz olan Scart-girişinin yerine alacak. Blu-ray çalarlar HDMI üzerinden yüksek çözünürlüklü görüntü ve sesi iletiyor. Aynı zamanda DVD çalarlar/kaydediciler de görüntü sinyalini ölçekleyip HDMI sayesinde televizyona iletebiliyor. Bu yüzden alacağınız televizyonun en az iki HDMI girişi olmalı. Farklı HDMI profilleri de olduğu için girişlerin HDMI-1.3'ü desteklediğine emin olun. Son olarak Scart girişlerinin sayısını kontrol edin ki, video kaset çalar veya uydu alıcılarını da takabilesiniz.

    5. Nokta: TV-görüntüsünü kontrol edin
    Birçok mağazada televizyonlar en uygun görüntü kaynağıyla beslenir, hatta çoğunlukla Blu-ray diskler kullanılır. Elbette bu şekilde her televizyonun görüntü kalitesi hakkında hüküm vermeniz çok zor olacaktır. Bu sebeple her halükarda satıcıdan bütünleşik TV-alıcısıyla veya en azından DVD çalar ile görüntü kalitesini test etmesini rica edin. Ancak o zaman cihaz hakkında karar verebilirsiniz.

    6. Nokta: Logoları doğru okumak ve kullanmak
    100 Hz Double Scan, Motionflow 200 Hz, Perfect Pixel, Movie Plus, Active Vision M100 vb.: Tüm bu iyileştiriciler görüntünün daha sakin ve keskin gözükmesinin yanında görüntüde daha az hışırtı ve sarsıntı olmasını sağlıyor. Fakat daha azın genellikle daha çoğu temsil ettiğini tecrübe ettik. Görüntüyü bu iyileştiriciler olmadan ve bu iyileştiricilerle beraber izleyin, zira bunlara da para ödüyorsunuz ve çoğunlukla aynı üreticinin bu tekniğe sahip olmayan, çok daha ucuz modellerini bulabilirsiniz. HD-ready ve HD-ready 1080p logoları size mutlak bir güvence verir. Sonuçta bu logoları cihazlarında kullanan üreticiler belli standartlara bağlı arayüzleri ve çözünürlüğü sunmak zorunda. Tavsiyemiz: 37 inçe kadar olan TV'lerde en az HD-ready logosu olmalı, 40 inçten itibaren her halükarda HD-ready 1080p logosu olmalı.
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    #2
    Konu: LCD TV alırken bunlara dikkat

    7. Nokta Logoların anlamı
    HD-ready: Televizyonun yerel çözünürlüğü minimum 720p olmalı, bir HDMI veya HDCP'li DVI arayüzünün yanında bir komponent girişine de sahip olmalı. HD-ready 1080p: HD-ready cihaz neyi yapabiliyorsa onu yapar, ek olarak yerel 1080p çözünürlüğü desteklemelidir ve televizyonun overscan özelliğinin kapatılabilmesi mümkün olmalıdır. 24p: Özellikle Blu-ray oynatıcıya sahip kişiler için çok önemli. Bu logo televizyonun saniyede 24 tam kare göstereceğini garanti altına alır; titreme ve görüntü/ses kaybı olmadan. Böylece görüntü nasıl çekildiyse o şekilde ekrana yansır.

    8. Nokta: Kumandayı ve menüyü deneyin
    Bu da çok önemlidir: Sonuçta önümüzdeki seneler boyunca televizyonunuzu her gün uzaktan kumanda ile kontrol edeceksiniz. Bu yüzden tuşların ne kadar büyük olduğu, ne kadar çabuk tepki verdiği ve TV'nin kızılötesi alıcısının ne kadar iyi olduğu bile fark yaratabilir. Hiçbir şey kötü bir uzaktan kumanda veya karışık ve kötü tercüme edilmiş bir menü kadar can sıkıcı olamaz.

    9. Nokta: "Gerçek" bir açma/kapama tuşu
    Günümüzün elektrik fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuzda bu püf noktaya çok dikkat edilmeli. Elektrikten tasarruf yapmak için cihazı tamamen kapatabiliyor olmanız gerekiyor. Bu sebeple bir elektrik düğmesinin olup olmadığına ve varsa nerede bulunduğuna dikkat etmelisiniz. Eğer arka taraftaysa ve siz de cihazı duvara asıyorsanız açma/kapama kör uçuşa benzeyebilir. TV'nin gerçek bir açma/kapama tuşu yoksa çoklu prize başvurabilirsiniz. Oturma odanızdaki tüm cihazları bu prize takıp istediğinizde tüm cihazlardan elektriği kesebilirsiniz.

    10. Nokta: Doğru bağlayın
    DVD çaları televizyona bağlama şekliniz görüntü kalitesini çok etkiler. Aynı durum oyun konsolları, DVB-T alıcısı veya multimedya sabit diskler için de geçerlidir. Kural: Arayüz ne kadar kaliteliyse görüntü o kadar iyi olur. Bağlantı arayüzlerini iyiden kötüye doğru kabaca sıralarsak: HDMI, komponent, scart, kompozit-video. En son belirttiğimiz bağlantı arayüzünü kullanmanızı tavsiye etmiyoruz, çünkü görüntü kalitesi son derece kötü.

    11. Nokta: Doğru ayarlayın
    Cihazları birbirine bağladıktan sonra sıra doğru ayarlama yapmaya geliyor. Bu iş için Burosch gibi firmaların sunduğu ücretsiz test resimleri uygundur; en azından PAL kalitesinde. Test resimleri ve kullanım kılavuzuyla beraber gelen Burosch Display Basic Adjustment Test DVD'sini buradan indirebilirsiniz. İndirdiğiniz DVD imajını bir DVD'ye yazıp uygun oynatıcıya yerleştirin ve başlatın. Sonrasında yönergeleri takip ederek optimum ayarları yapın. Tavsiyemiz: Uyguladığınız aydınlık, kontrast, renk ve keskinlik değerlerini bir yer not edin. İndirmek için: ftp://www.burosch.net/pub/Display_Tuning.nrg

    Yorum

    • onur_219
      Junior Member
      • 29-07-2006
      • 11

      #3
      Konu: LCD TV alırken bunlara dikkat

      Bilgi için teşekürler gerçekten yararlı...

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X