hukuk konusunda(çanak) yardımlarınızı bekliyorum.

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Engineer
    OZMENA TEAM
    • 12-06-2004
    • 5155

    #16
    Konu: hukuk konusunda(çanak) yardımlarınızı bekliyorum.

    Originally posted by Engineer
    Sevgili arkadaşlar,Yargıtay,ın 17.05.2005 tarih ve 2005/3990-5189 sayılı kararlarının bir örneği aşagıdadır.Bilgilerinize sunulur..

    Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin ilginç bir kararı yayınlandı Legal Hukuk Dergisi'nin Haziran sayısında. 17.05.2005 tarih ve 2005/3990-5189 sayılı.

    ÇATIYA ANTEN TAKILIR
    Kararın özeti şöyle; "Günümüzdeki sosyal ve kültürel yaşam ve bunun gerekli kıldığı iletişim ve bilgilenme gereksinimi göz önünde tutulduğunda, uydu anteninin yurt ve dünyadaki gelişmeler, yenilikler konusunda bilgilenme ve yararlanma olanağı sağlayacak nitelikte bir sistem olduğu kuşkusuzdur. Bu nedenle, davacının, ortak çatıya, koşullarına ve tekniğine uygun biçimde çanak anten taktırması konusunda kendisine izin verilmesine hükmedilmesi gerekirken, merkezi anten sistemi bulunduğu ve davacının uydu anten taktırması için bir zorunluluğun olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi doğru değildir"
    Bu içtihat doğrultusunda dileyen kat maliki, ortak yerdeki payını aşmayacak alanı kullanmak, ana yapıya ve diğer bağımsız bölümlere zarar vermemek koşuluyla ortak çatıya merkezi sistem televizyon anteni bulunmasına rağmen çanak anten taktırabilecek ve diğer kat malikleri buna engel olamayacaklardır.

    Kararın tam metnini ben bulamadım. Eğer bulabilirsem buraya koyacağım.
    Evet bu kararın metnini bulabildim. Sorun yaşayan arkadaşlara hukuki açıdan yardımcı olmasını diliyorum.


    T.C. Yargıtay Onsekizinci Hukuk Dairesi
    Esas No: 2005/3990 Karar No: 2005/5189 Tarihi: 17.05.2005

    • Ortak Yerlerden Faydalanma Koşulları
    • Çatıya Uydu Anten Tesisi

    ÖZET:
    Dava kat malikleri kurulu kararının iptali ile bu karara dayanılarak kaldırılan çanak antenin yeniden kurulması istemine ilişkindir.

    Kat maliklerinden birinin diğer tüm kat maliklerinin rızası olmaksızın ya da tüm kat maliklerince alınmış bir karar bulunmaksızın ortak çatıya uydu anten takabilmesi için bu tesisin o kat malikinin arsa payını aşmaması, diğer kat maliklerinin de aynı tesisi kurmaları durumunda her birine yeterli bir alanın bulunması, anten sisteminin anayapıya ve bağımsız bölümlere zarar vermemesi ve yapının statiğini olumsuz yönden etkilememesi, ayrıca çatıda aynı nitelik ve özellikte merkezi anten sisteminin bulunmaması gerekir.

    Olayda, çatıda merkezi bir anten sisteminin bulunduğu anlaşılmakta ise de bunun uydu anten niteliğinde olmadığı ancak sınırlı sayıda kanalın izlenebildiği belirlenmiştir.

    Günümüzdeki sosyal ve kültürel yaşam ve bunun gerekli kıldığı iletişim ve bilgilenme gereksinimi göz önünde tutulduğunda uydu anten yurt ve dünyadaki gelişmeler, yenilikler konusunda bilgilenme ve yararlanma olanağı sağlayacak nitelikte bir sistem olması karşısında davacının ortak çatıya koşullarına ve tekniğine uygun biçimde çanak anten taktırması konusunda kendisine izin verilmesine hükmedilmesi gerekir.

    (634 s. Kn. m. 16, 19)

    TAM METİN:
    Davacı ile davalılar arasındaki kat malikleri kurulu kararı iptali ve bu karara dayanılarak sökülen çanak antenin eski hale getirilmesi davasına dair Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesinden verilen 13.05.2004 günlü ve 2003/560 - 2004/609 sayılı hükmün onanması hakkında Dairece verilen 03.02.2005 günlü ve 2004/8937 - 2005/379 sayılı ilama karşı davacı tarafından karar düzeltme isteminde bulunulmuştur.

    Bu isteğin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    YARGITAY KARARI
    Dava 04.06.2002 günlü kat malikleri kurulu kararının iptali ile bu karara dayanılarak kaldırılan çanak antenin yeniden kurulması istemine ilişkindir.

    Dosyada toplanan bilgi ve belgelere, özellikle bilirkişi raporu içeriği ile yerel mahkemenin kabulüne göre; iptali istenilen ve 04.06.2002 günlü olağanüstü toplantıda alınan kat malikleri kurulu kararının Kat Mülkiyeti Yasasının 29. maddesinin 2. fırkasında öngörülen koşullara uygun alınmadığı, bu bağlamda toplantının yeri, zamanı ve gündeminin toplantıdan en geç onbeş gün içinde tüm kat maliklerine (davacı kat malikine) yöntemince bildirilmediği, ayrıca yasanın 30. ve izleyen maddelerinde belirtilen karar yeter sayısının sağlanmadığı anlaşılmakla bu kararın iptali gerekmektedir.

    Öte yandan kat maliklerinden birinin diğer tüm kat maliklerinin rızası olmaksızın ya da tüm kat maliklerince alınmış bir karar bulunmaksızın ortak çatıya uydu anten takabilmesi için bu tesisin o kat malikinin arsa payını aşmaması, diğer kat maliklerinin de aynı tesisi kurmaları durumunda her birine yeterli bir alanın bulunması, anten sisteminin anayapıya ve bağımsız bölümlere zarar vermemesi ve yapının statiğini olumsuz yönden etkilememesi, ayrıca çatıda aynı nitelik ve özellikte merkezi anten sisteminin bulunmaması gerekir. Sözü edilen koşulların tümünün gerçekleşmiş olması koşulu ile bir kat maliki öteki kat maliklerinin rızası olmaksızın bu tesisi kurabilir. Somut olayda davacı kat malikinin kat malikleri kurulunun 07.02.1999 günlü kararına dayanılarak ortak çatıya kurmuş olduğu ve 04.06.2002 günlü kararla kaldırıldığı anlaşılan çanak antenin yukarıda açıklanan koşullara uygun olduğu bilirkişinin yerinde yaptığı inceleme sonunda anlaşılmış ve bu olgu mahkemece de kabul edilmiştir. Gerek davacının anlatımından, gerekse davalıların savunmalarından çatıda merkezi bir anten sisteminin bulunduğu anlaşılmakta ise de bunun uydu anten niteliğinde olmadığı ancak sınırlı sayıda kanalın izlenebildiği belirlenmiştir. Günümüzdeki sosyal ve kültürel yaşam ve bunun gerekli kıldığı iletişim ve bilgilenme gereksinimi gözönünde tutulduğunda uydu antenin yurt ve dünyadaki gelişmeler, yenilikler konusunda bilgilenme ve yararlanma olanağı sağlayacak nitelikte bir sistem olduğu kuşkusuzdur. Açıklanan tüm bu nedenler karşısında davacının ortak çatıya koşullarına ve tekniğine uygun biçimde çanak anten taktırması konusunda kendisine izin verilmesine hükmedilmesi gerekirken mahkemece merkezi anten sisteminin bulunduğu ve davacının uydu anten taktırması için bir zorunluluğun olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.

    Açıklanan nedenlerle davacı tarafın yerinde görülen karar düzeltme isteminin kabulü ile dairemizin 03.02.2005 gün ve 2004/8987-2005/379 sayılı onama kararının kaldırılmasına, mahkeme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, istek halinde temyiz onama harcı ile karar düzeltme harcının düzeltme isteyene iadesine, 17.05.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Kaynak: yargıMatik RD
    Son düzenleme Engineer; 09-10-2005, 12:19.

    Yorum

    • nýghtmore
      Banned
      • 06-06-2004
      • 1568

      #17
      Konu: hukuk konusunda(çanak) yardımlarınızı bekliyorum.

      hocam teşekkürler bu degerli bilgiler için
      bana dün yönetimden gelip yarın usta getirecegiz ve çanakların sökülecegini sölediler.ama ellerinde nebelge var nede bir yazı.busekild benim iznim olmadan çanaklar sökemezsiniz dedim.onlarda zabıta getirecegiz ama çanaklarınızı sökmezseniz ceza yazacaklarını sölediler.valahi beni baglamaz benim mala bir zarar gelirse ozaman polise gidecegim.çünkü dedigim gibi bir yazı bile yok ellerinde.kanunlar bizden yana hibirsekilde çanakları sökemezler

      Yorum

      • Engineer
        OZMENA TEAM
        • 12-06-2004
        • 5155

        #18
        Konu: hukuk konusunda(çanak) yardımlarınızı bekliyorum.

        Bu konuda benim kişisel fikrim şu şekildedir.

        Günüzmüzde teknolojik gelişmeler fazladır ve bu teknolojiden hepimizin yaralanmasıda en doğal hakkımızdır.

        Fakat hal böyle iken çevre görüntüsünüde düşünmemeiz gerekir. Çünkü çok daireli bir apartmanda her dairenin 2 çanak dikeceğini güşünürsek çatının halni siz düşünün. 25 daireli bir apartmanda 50 adet çanak, gerçekten çirkin bir görüntü ve ister istemez ne kadar dikkar edilsede bu çanaklardan bazılarının dibinden çatının su alma ihtimali yüksektir.

        Ama teknolojinin gelişmesi bu sorununda ortadan kaldırmış durumdadır. Merkezi ortak uydu sistemi. Böylece bir apartmanda 2 yada en fazla 3 çanak olacak ve çevreyede görüntü kirliliği olmayacak ve çatıya zarar verme ihtimali olmayacaktır.

        Geçenlerde yaptığım araştırmaya göre 25 daireli bir apartmanın 2 çanak için ortak uydu anten tesisatı (receiver hairçç) kablo dahil 60-80 YTL arası değişmektedir. Zaten bireysel kurulumdada bu fiyata yakın yada daha fazla masraf yapmak gerekiyor.

        Aprtmanların karar alarak bu sisteme geçmesi her iki taraf içinde mantıklı olandır bence. Bu iyi niyete rağmen direnen teknoloji düşmanı yöneticiler çıkar ise alınan kararlar ortada çıkar çanağınızı dikersiniz.
        Son düzenleme Engineer; 09-10-2005, 12:52.

        Yorum

        • QANNAS
          Junior Member
          • 06-04-2005
          • 176

          #19
          Konu: hukuk konusunda(çanak) yardımlarınızı bekliyorum.

          Arakadaşım çok teşekur ederim bu biligiler için . Bendede aynı sorun var 9 katlı binada 5 şinci kataki adam bile karıştı bana artı yöneticiden iznim olmasına rağmen takmasın dediler ben valla bir günde kimse duymadan taktım çatıya hiç birşeye zarar vermceğe şekilde kanunda bizde yana bitek onları bu susturur allah razı olsun .

          Bilge almaya ve özgürlüğe evet gerci ve kıt kaflı apartman sakinlerine hayırr.

          Yorum

          • ozanemre
            Junior Member
            • 02-07-2005
            • 4

            #20
            Konu: hukuk konusunda(çanak) yardımlarınızı bekliyorum.

            arkadaşlar hukuksal olarak bakarsanız bu işe yönetimin sizin canak anteninizi mahkeme kararı ile söktürme veya kaldırma yetkisi var. çevre kanunda görüntü kirliliği adında bircok madde var ve buna benzer kanunlar medeni kanundada düzenlenmiş. mahkeme kararı olmadan sizin çanak anteninizi sökemezler. ama büyük sitelerde bu tür şeyler yönetimin oy cokluğu ile alınır ve birkişiye bağlı kalınmaz. hukuksal bilgiler bunlar buna göre bazı şeyleri düşünürseniz daha ii olur. ii günler

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X