Araç sahiplerine MÜJDELİ HABER !

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Araç sahiplerine MÜJDELİ HABER !

    Kriz ortamında her harcamadan tasarruf etmenin yollarını arayan vatandaşlar 2004 yılından buyana uygulamada olan bir düzenlemeye göre taşıt vergilerini daha düşük ödeme imkânına sahip.



    Özellikle silindir hacmi ve yaşı büyük araç sahipleri 20 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 28 Seri Numaralı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'ne göre; araçlarının motorlu taşıtlar vergisi tutarı, kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşıyorsa, aynı yaş grubundaki bir alt kademeden, daha düşük vergi ödeyebiliyorlar.

    28 Seri Numaralı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nde yer alan:

    "Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin (I) sayılı tarifesinde yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için 2007 ve müteakip yıllarda uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından, her yıl Ocak ayı itibariyle cinsi, kodu, modeli, markası, tipi ve yaşı esas alınarak yayınlanan ve uygulanması için yetkili sigorta acentelerine bildirilen, "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi" nde yer alan kasko sigortası değerlerinin % 5'ini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanacaktır," ifadeleri uygulamanın temelini oluşturuyor.

    Uygulamaya göre indirimden faydalanmak için taşıtın kasko sigortasının yaptırılmış olması şart değil fakat araç sahiplerinin indirim için başvuru yapmaları gerekiyor.

    HANGİ TAŞITLAR İNDİRİM KAPSAMINDA?

    Kasko bedeli kıyaslaması yöntemi ile daha az motorlu taşıtlar vergisi ödeme olanağı, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun (I) sayılı tarifesinde yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri için geçerli.

    Bunlar dışında kalan araçlar için kasko bedeli kıyaslaması, dolayısıyla tarifede yer alan tutardan daha az motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi imkânı bulunmuyor.

    HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

    Vatandaşların indirim kapsamında olup-olmadıklarını görebilmeleri için önce, taşıtlarının kasko sigorta değerinin yüzde 5'ini hesaplamaları gerekiyor. (Kasko değer listesi, her yılın ocak ayı itibarıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği tarafından yayınlanıyor.

    Bu listeye http://www.tsrsb.org.tr/tsrsb/ adresinde ulaşmak mümkün.) Sonra, taşıtın yaşı ve silindir hacmine göre, http://www.alomaliye.com/2008/mtv_31.htm adresinde yayınlanan 31 Seri Numaralı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nde bulunan (I) sayılı tarifede yer alan 2009 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisinin tespit edilmesi gerekiyor.

    Uygulamaya göre kasko değerinin yüzde 5'i tarifedeki motorlu taşıtlar vergisi tutarından düşük ise aynı yaş grubundaki bir alt kademeden vergi ödeniyor. Kasko değerinin yüzde 5'inin, bir alt kademedeki Motorlu Taşıtlar Vergisinden de düşük olması halinde ise ikinci alt kademeye inilmiyor.

    NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

    İndirimden yararlanabilecek durumda olan vatandaşlar kendileri başvuruda bulunmazlar ise vergi dairesi bu hesaplamayı kendiliğinden yapmıyor.

    Maliye Bakanlığı'nca, yayımlanan 28 Seri Numaralı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'ne göre; başvuru için araç sahiplerinin önce yetkili sigorta acentesine 'Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu'nu düzenlettirmeleri. Ardından söz konusu formu dilekçeye ekleyerek, motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunuyorlar.

    Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi'nde yer almayan taşıtların değerleri, yetkili sigorta acentelerinin başvurusu üzerine, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından ayrıca belirlenebiliyor.

    DAHA ÖNCE ÖDENMEİŞ FAZLA VERGİLER GERİ ALINABİLİYOR

    Motorlu Taşıtlar Vergisinin taşıtın kasko değerinin yüzde 5'i ile kıyaslanarak daha düşük vergi ödenmesine ilişkin düzenleme, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren yürürlükte olduğundan geçmişe dönük fazla ödenmiş vergilerin geri alınması da mümkün.

    2004, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında kasko değeri kıyaslaması yapmaksızın fazla vergi ödeyen araç sahiplerinin, fazla ödedikleri vergiyi geri almak için araç sahiplerinin, ilgili vergi dairesine fazla ödeme yaptıkları yıllar için bir "Düzeltme dilekçesi" vermeleri gerekiyor.
  • fuga
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 6397

    #2
    Konu: Araç sahiplerine MÜJDELİ HABER !

    buraya taşınmıştır

    ayrıca konuyu açan arkadaşa bir bilgi olsun her konuyu genel sohbet böl açmana gerek varmı lütfen konuya uygun böl aç

    Yorum

    • ybæl©ik
      ADMINISTRATOR
      • 25-01-2003
      • 30775

      #3
      Konu: Araç sahiplerine MÜJDELİ HABER !

      Ayrıca bu konu her zaman yeni birşeymiş gibi gündeme getirilmektedir. Bu yeni bir düzenleme ve uygulama değildir. Zaten mesajın içeriğinde de belirtilmiştir.

      Sözkonusu tebliğ 20.12.2006 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, basında irdelenmiş ve o tarihlerden itibaren de uygulanmaktadır.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X