Kilometresi ile oynanan araçlar çoğaldı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Kilometresi ile oynanan araçlar çoğaldı



    Otomotiv sektöründe yaşanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi ikinci el oto pazarlarına yansımadı. Araç almak isteyen vatandaşları tedirgin eden ise kilometresiyle oynanan araçlar.

    ÖTV indirimi sıfır otomobil satışlarında patlamaya sebep olsa da Adana ikinci el oto pazarında araçlarını görücüye çıkaranlar umduğunu bulamadı. Sıfır otomobil satışlarının ikinci el sektörünü durma noktasına getirdiği belirtilse de elindeki aracı satıp yeni araç almak isteyenler oto pazarlarına koştu. ÖTV indiriminin yansımadığı oto pazarında ikinci el araçlar sıfır araçlardan daha pahalıya satılıyor. Araçları için değerinin üstünde fiyat isteyen satıcılar pazarlıkla indirim yapıyor. Ancak bu, piyasanın beklentisine uymadığı için araçların satışı da zorlaşıyor.

    Vatandaşın diğer sıkıntısı ise kilometresiyle oynanan araçlar. Araç almak isteyen Mahmut Ünver isimli bir vatandaş, araçların elektronik kilometresinin 100 TL'ye değiştirildiğini anlatıyor. Ünver, oto pazarlarında fiyatların yüksek tutulduğundan şikayet ederken, internette aynı aracın 2-3 bin TL arasında indirimli olduğuna dikkat çekiyor. Ünver, "120 bin kilometredeki araçlar 20 bin kilometrede garaj arabası diye satılıyor. Aracı alanlar sanayiden çıkamıyor." diyor.

    İkincielotomobilim.com'un kurucusu Sami Nacaroğlu, ÖTV indiriminin sıfır araçlardaki stokların erimesi için oldukça olumlu, sektörü destekleyici bir karar olduğunu söyledi. ÖTV indirimi ile piyasalarda olumlu yönde bir hareket başladığını anlatan Nacaroğlu, sıfır araçlarda fiyatlardaki ucuzlamalar nedeni ile stokların tükendiğini aktararak sıfır araç fiyatlarının tekrar yükseldiğine dikkat çekti. Nacaroğlu, ikinci ele olan talebin de artmaya başladığına dikkat çekerek, sektörde özellikle kilometresiyle oynanan araçların güven sorunu yaşattığını belirtiyor. Araç satışlarının güvene dayalı bir hizmet olduğuna dikkat çeken Nacaroğlu, alıcı ve satıcıların alışveriş yaparken dürüst olmalarını istiyor.

    2005 model Renault Megane HB aracını oto pazarına getiren Güven Yılmaz, 17 bin 750 lira istediği aracını satamadı. Sabah saatlerinde oto pazarına giden Yılmaz, yeni bir araç almayı planladıklarını belirterek, oto pazarında aracını satmak istediğini anlattı. 35 bin kilometredeki aracının sadece bagaj kapısında boya olduğunu anlatan Yılmaz, aracının görücüye çıkarsa da oto pazarında istediği alıcıyı bulamadı.

    Ali Rıza Karaabdurrahmanoğlu isimli vatandaş da aracını pazara getirip satmak isteyenlerden. 3 haftadır aracını getirdiğini söyleyen Karaabdurrahmanoğlu, aracını ilk oto pazarına çıkardığında 18 bin 250 istemiş. Ancak kimsenin almadığını gören Karaabdurrahmanoğlu, ikinci hafta 17 bin 500 istemiş aracına. Yine satamayınca pazarda aracını en son 16 bin 500 liraya bırakacağını söylüyor. Aracının bir parçasında boya olduğunu anlatan Karaabdurrahmanoğlu, bir kişiyle pazarlık yaptıklarını belirterek, gelecek hafta oto pazarına gelmeyi düşünmediğini ifade etti.


    Zaman
  • M.A.S
    Member
    • 22-10-2006
    • 806

    #2
    Konu: Kilometresi ile oynanan araçlar çoğaldı

    Üretici firmalar bir arabaya ortalama 2 yıl garanti veriyor.Araç sahibi garanti dolana kadar mutlaka servise gidecektir.Garantisi dolmamış ya da dolmuş olsa bile bir araba alacağınız zaman mutlaka servis kayıtlarına bakınız.
    Eğer garantisi bitmiş ya da servise gitmemiş bir araç ise,

    1.Aracın direksiyon,vites topuzu,debriyaj,fren ve gaz pedallarına bakıp aşınmanın derecesine göre bir fikir sahibi olabilirsiniz.(Benim arabam 34000 km de olduğu halde pedallarda hala bir aşınma söz konusu değil.)

    2.Aracın üzerinde bulunan lastikler fabrika çıkış lastikleriyse şunu iyi bilin ki fabrika çıkış lastiği bir arabada ort. 45000-50000 km yol gider.(Şu anki aracımı almadan önce bir galericide 2007 model bir Megane araca bakmaya gitmiştim.Araç 38000 km de olmasına rağmen üzerinde petlas marka ve yarısı aşınmış lastikler vardı.Oysaki Renault 2007 Megane araçlarında petlas hiç kullanmamıştır.)

    3.Aracın üzerinde bulunan lastiklerin fabrika çıkış lastiği olduğunu tam olmasa da stepnedeki markayla ve modelle aynı olması lazım.(Eğer araç 60 bin 70 bin gibi bir km deyse üzerindeki 4 lastiğin de aynı aşınma,marka ve modelde olması gereklidir.

    4.Aracı gösterdiğiniz ustaya egzosun değişip değişmediğini de sorunuz[(Almak isteğiniz araç ort.80000-100000 km yi aşmamış ise bir aracın egzosu değişmez.Egzos değişimi alınan mesafeyle ve tabiki araca konan akaryakıt miktarıyla alakalıdır.Bir aracın egzosunun içindeki filtrelerin tıkanması,egzostan çıkan yakıt ile orantılıdır.)(150000-200000 km lere gelmiş bir aracın km sinin 70000-80000 km ye düşürülmesi anlaşılamayacağından egzos değişimi bir alternatif olabilir.]
    Ayrıca amortisör değişimi de km olayıyla ilgilidir.

    Bu konuyla ilgili daha geniş bilgisi bulunan arkadaşlar varsa eklemeler yapabilirler.Bizler de aydınlanmış oluruz.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X