Poşete giren sanat

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Poşete giren sanat

    Poşete giren sanat




    24.05.2009 - 15:01


















    KADİRLİ- Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan torna ustası, atık siyah poşetleri değerlendirerek heykel yapıyor.

    Torna ustası 48 yaşındaki Abdulkadir Karaarslan, Kadirli'de 16 yıldır plastik siyah poşetten heykel yaptığını belirtti.

    Kendisinden başka bu yöntemle çalışan heykeltraş bulunmadığını söyleyen Karaaslan, yaptığı heykellerin göze hitap etmesi kadar, binlerce yılda yok olabilen plastik poşetleri değerlendirip doğanın korunmasına katkıda bulunduğuna dikkati çekti.

    İlkokul mezunu olduğunu, askere gidene kadar babasının yanında torna ve kaynak atölyesinde çalıştığını anlatan Karaarslan, şöyle konuştu:

    ''İlkokul birinci sınıfta resim yapmaya başladım. Önce arkadaşlarımın resimlerini yaptım. Daha sonra öğretmenim beni keşfetti. Tarihi çağlar çizelgesini, okulun afişlerini yaptım. O zamanlar hikayeler de yazıyordum. Bir kır gezisine gitmiştik. Öğretmenimiz bunu kompozisyon halinde yazmamızı istedi. Arkadaşlarım bir sayfa yazdılar ben 15 kağıt doldurdum. Sanatın her dalına ilgim, merakım var. Bu merakım sonucu 15 yaşındayken elime geçen bir lale maketinin üzerine siyah poşeti eriterek farklı bir deneme yaptım. Çok hoşuma gitti. Ondan sonra poşetten heykel fikri aklıma geldi. Fakat bu işe askerlik dönüşü başladım. 16 yıldan bu yana aktif olarak sürdürüyorum.''

    KÜÇÜK İŞLERDEN BÜYÜK HEYKELLERE
    Küçük nazar boncukları ve anahtarlık yaparak başladığı işini büyüterek heykel yapmaya yöneldiğini belirten Karaarslan, şunları kaydetti:

    ''Heykeli renklendirmiyorum. Yoksa biblo gibi olacak ve sanat değerini yitirecek. Heykellerin önce iskeletini işe yaramayan metalleri kullanarak yapıyorum. İskeletlerin üzerine, şekil vermek için plastik kapı pencerelerinin uzun plastik şeritlerini kaplıyorum. Hatları belli olduğunda bu sefer de ince çalışmalarını yapıyorum. Sonra giysiler giydirip, tutkalla sertleştiriyorum. Böylece daha doğal oluyor.''

    Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı'ndan ilk sipariş olarak İnce Memed heykelini yaptığını ve tek isteğinin poşetten heykel yapacağı, kendisine ait bir atölye açmak olduğunu ifade eden Karaarslan, şöyle konuştu:

    ''Ben sanatımı daha büyük heykeller yaparak kullanmak istiyorum. 16 yıldan bu yana Seyit Onbaşı, Kara Fatma, Anzak askerini taşıyan bir Türk askeri ile Sakıp Sabancı, Süleyman Demirel, Vehbi Koç gibi kişilerin heykellerini yaptım. Küçüklü büyüklü 300 kadar eserim var.''

    Karaarslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur'un kendisine, ''yaptığı çalışmalarla ilgili dosyayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdiğini ve gerekli desteğin verileceğini'' söylediğini de bildirdi. (AA)

  • eren511
    Member
    • 29-07-2006
    • 2805

    #2
    Konu: Poşete giren sanat

    tebrik etmek gerekir Allah vergisi bir yetenek

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X