Yeni bir vakıf üniversitesi daha

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Yeni bir vakıf üniversitesi daha


    Yeni Bir Üniversite Daha Kuruluyor


    03 Haziran 2009 Çarşamba 18:10


    Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yüksek öğretime olan talebin karşılanması için vakıf üniversitelerinin kurulmasının desteklenmesini istedi.

    AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam Başkanlığında toplanan TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, Ankara'da, ''Turgut Özal Üniversitesi'' adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi.
    Toplantıda konuşan Bakan Çubukçu, yüksek öğretimdeki hedefe ulaşılması için, devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.
    Yüksek öğretimde okullaşma oranının, gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını ifade eden Çubukçu, ''Binlerce gencin yurt dışına gitmesiyle önemli kaynak aktarılıyor. Yüksek öğretime olan talebin karşılanması için vakıf üniversitelerinin kurulması desteklenmeli'' diye konuştu.
    Çubukçu, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan üniversitelerin üzerine pek çok alanda önemli görevlerin düştüğünü bildirdi.
    Çubukçu ayrıca, komisyonun bugünkü gündeminde bulunan ve Milli Eğitim Akademisinin başkanlık düzeyinde örgütlenmesini ön gören tasarının geri çekildiğini söyledi.
    Komisyon üyeleri daha sonra tasarı üzerine söz aldılar.
    MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş, üniversiteyi kuracak vakfın mal varlığını öğrenemediklerini söyledi. Özel okulların artık kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Akkuş, ''Neye imza attığımızı bilmeliyiz'' dedi.
    CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da cumhurbaşkanlarının hepsinin millete mal olduğunu, bu isimler üzerinde vakıfçılık ya da eğitimcilik yapılmasını benimsemediğini kaydetti. Altay, üniversitenin adının ''Turgut Özal'' değil, ''Turgut Özal Vakfı'' konulmasının daha faydalı olacağı görüşünü savundu.
    CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, üniversite kurulmadan önce altyapısının tamamlanmasının önemli olduğunu, ancak söz konusu üniversiteyi kuracak vakfın halen arsa aradığını ifade etti. Arat, ''Bir tabela asarak üniversite kurmakla kendi kendimizi aldatmamalıyız'' dedi.
    AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü, üniversitelerin kurulması ile ilgili konuda Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK) önemli görevler düştüğünü belirterek, ''YÖK'ün, üniversitelerin gelişmesi, sayılarının artması ile ilgili bir planlama yapmış mıdır? Yeni kurulan üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyaçları nasıl karşılanacaktır, bu konuda YÖK'ün fikri nedir?'' diye sordu.
    Komisyonda eğitim politikası ile ilgili eleştirilere yanıt veren AK Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci, şimdiye kadar kurulan modern okulların yüzde 34'ünün 2003-2008 yılları arasında yapıldığını ifade etti.
    Birinci ayrıca, YÖK'ün son bir yıldır Türkiye'nin gündemine siyasi olarak değil, bilimsel çalışmaları ile gündeme geldiğini kaydetti.
    YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş ise üniversiteyi kuracak vakfın mal varlığının araştırıldığını ve üniversiteyi kurması için yeterli bulunduğunu bildirdi. Eriş, üniversitelerin gelişmesi, sayılarının artması gibi konularda YÖK'ün gerekli çalışmaları yaptığını dile getirdi.
    Konuşmaların ardından Ankara'da, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfınca, ''Turgut Özal Üniversitesi'' adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasını ön gören tasarı komisyonda kabul edildi.
    Tasarıya göre üniversite; İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk, Mühendislik ve Tıp fakülteleri ile Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri enstitülerinden oluşacak
    kaynak:haberciniz
İşlem Yapılıyor
X