Vay Be Dedirtecek Sasirtici Gercekler !

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ASIM MAVZER
    Member
    • 14-05-2007
    • 1601

    Vay Be Dedirtecek Sasirtici Gercekler !

    Vay Be Dedirtecek Sasirtici Gercekler !


    Ülkemizde yaşayan hayvan türü sayısının tüm Avrupa kıtasında yaşayan hayvan türlerinin 1.5 katıdır

    Ülkemizde doğal olarak 120 memeli, 440 kuş, 13 sürüngen, 350 memeli, 46 kuş, 18 sürüngen türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır

    Dünyanın büyük kuş göç yollarından ikisi ANADOLU'dan geçmektedir.

    Ülkemiz sulak alanların biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en verimli bölgesidir.Uluslararası öneme sahip 1.343 hektar sulak alanı bulunmaktadır.

    Batı Afrika da bulunan SERENDIBITY böğürtleni , şekerden üç bin (3000) kat daha tatlı ancak çok daha az kalorili

    Agaçlar fotosentez olayını kirkbeş(45) dakika durdursalar, dünyada hiçbir canlı kalmaz.

    Kagıt, odun ve ağaçtan yapılan diğer ürünlerin toplamı olarak her insan yılda 7 ağaç harcamaktadır. Bu da yılda 15 milyardan fazla ağac demektir.

    Ağaçlar, hayvan ve insanların soluk verdiklerinde çıkardıkları karbondioksiti emerler. Karbondioksit, ayrıca petrol ve kömür yakan otomobil ve fabrikalarca da uretilir.

    vücudumuzda bir taraftan kalbimiz atıyor, bir taraftan böbreklerimiz 5 dakikada bir, bütün kanımızı süzüyor,

    Her bir insan hücresinde yaklaşık 100 trilyon civarında atom mevcutdur.

    Yılda yaklaşık 1022 kalorilik güneş enerjisi, fotosentez yapan hücreler tarafından alınır ve bu sırada diğer canlı hücreleri için 3.5x1011 ton karbon, enerji ve biyomolekül yapı taşı kaynağı haline gelir.

    İnsan vücudunda kimyasal enerjinin depolanma şekli günlük hayatta kullandığımız yağın ana bileşeni olan nötral yağlar (trigliseridler)’dır. 70 kilogramlık insanda yaklaşık 11 kg yağ vardır. Bu 135.000 kcal’lik enerjiye denk gelir ki, bu insanın besin kaynağının kesilmesi durumunda, 40-80 gün arasında yaşamasının mümkün olduğu anlamına gelir.

    ATP için; “canlılarda enerjinin geçer akçesi” ifadesi kullanılmaktadır. Yapısında bulunan iki adet yüksek enerjili bağ sayesinde her bir bağın yıkımı sonucu 7,3 kcal/mol. enerji açığa çıkar. Bu sayede normal şartlarda çok zor olan veya mümkün olmayan bir çok olaylar canlı bünyesinde meydana gelir. 1 adet ATP’nin bir reaksiyonda kullanılması, kimya deyimiyle reaksiyon dengesini 108 kat yani 100 milyon kat, 2 adet ATP’nin harcanması ise 1016 kat ürünler lehine kaydırır.

    70 kg’lık bir insanda, bir günde kilosu kadar ATP sentezlendiğini biliyormuydunuz?

    İnsanda saniyede yaklaşık 4 milyon hücre ölür ve bir o kadar hücre yeniden yaratılır. Bu hücre bölünmesi sırasında ana hücrenin DNA’sının ikilenmesi (replikasyon) gerekmektedir. Bir DNA yaklaşık 3 milyar baz çifti (adenin-timin, guanin-sitozin) ihtiva eder. Bu çiftin ayrılması için her baz çifti için 2 ATP parçalanır. Böylece bir hücre bölünmesi sırasında 6 milyar ATP harcanır. Saniyede 4 milyon hücrenin tazelendiğini düşünürsek saniyede 4 milyon x 6 milyar ATP harcanmış olur.

    Bitki aleminde de enerjinin kaynağı ATP’dir. Şeker fabrikaları olan yapraklarda 1 molekül glukoz (şeker) sentezi için 18 adet ATP ve 12 adet de NADPH adı verilen indirgeyici molekül kullanılır.

    Tek bir beyin hücresi kendisi gibi 10 bin kadar hücre ile sürekli bir bağlantı içindedir.

    Uzunca bir MEŞE ağacının yaprakları, 1000 m2 lik bir panele eşdeğer 250 bin civarında mini enerji merkezi konumundadır...

    alıntı
İşlem Yapılıyor
X