ÖSS adaylarına müthiş tüyolar

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    ÖSS adaylarına müthiş tüyolar

    ÖSS öncesi alanında uzman isimler, BUGÜN Gazetesi ÖSS yazı dizisinde bir araya geldiler.
    Büyük sınavın hemen öncesinde, binlerce öğrenciyi üniversitelere hazırlayan uzmanlar ÖSS’nin bütün sırlarını ilk kez detaylı bir şekilde BUGÜN’e anlattı...

    ÖSS öncesi alanında uzman isimler, BUGÜN Gazetesi ÖSS yazı dizisinde bir araya geldiler. ÖSS’ye girmeyi hedefleyen yüz binlerce öğrenciye sürpriz sınav tüyolarının verildiği yazı dizisinde; Fem Dershanesi Uzmanları sınav öncesi, sınav anı ve sonrasında öğrencilerin bilgilerini en iyi şekilde kullanmanın yollarını ve ailelerin çocuklarına hangi konularda destek vereceklerini sıraladı.

    Beslenme ve Diyet uzmanı Nilber Karaman, öğrencilerin son günlerinde nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Kaygının öğrencilerin başarısını düşürdüğünü belirten Prof. Dr. Arif Verimli ise, telaş ve kaygıdan kurtulmak için uygulanan egzersiz tekniklerini anlattı.

    HAZIRLAYAN: Münevver ÇAKIRTAŞ


    2 008 - 2009 eğitim-öğretim yılının sona ermesine sayılı günler kala öğrencileri sınav heyecanı sardı. 6 Haziran’da 8. sınıf öğrencilerinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı’yla başlayan sınav maratonunu 7 Haziran’da 7. sınıfların sınavı izledi.

    Onu 13 Haziran’da 6. sınıfların gireceği seviye belirleme sınavları takip edecek. Seviye Belirleme Sınavları’nın ardından 14 Haziran’da ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) yapılacak. Haziran boyunca öğrencileri terletecek sınavlar 21 Haziran’da üniversitelerin yabancı dil programlarında okumak isteyen öğrencilerin katılacağı Yabancı Dil Sınavıyla (YDS) sona erecek.

    BAŞARININ PÜF NOKTALARI


    S ınavlara girmeyi hedefleyen yüz binlerce öğrenci, uzun bir hazırlık sürecini geride bıraktı. Bu hazırlık dönemi nasıl geçmiş olursa olsun, bugünlerde hemen hemen bütün adaylar stres, yorgunluk, isteksizlik, sinirlilik, karamsarlık, durgunluk, kendine güvende azalma ve çalışma temposunun düşmesi gibi durumlar yaşıyorlar. Bütün bunların altında ise, beklentilere ulaşamama düşüncesinin doğurduğu kaygı yatıyor. Bu dönemde öğrencilerin uyku ve yemek düzenin bozulabileceği, olaylara karşı hassaslaşabileceklerini söyleyen uzmanlar, bu duygu durumundan kurtulmanın ve sınavın üstesinden gelmenin sanıldığı kadar zor olmadığını söylüyorlar.

    AiLELER NE YAPMALI?


    Kaygıyı gidermenin yollarından biri de çocukla yapılacak olan iletişimdir. Çocuğunuzla sınav öncesinde kendisini nasıl hissedip değerlendirdiğine yönelik konuşmalar yapın, gerekiyorsa sadece dinleyin. Sınav öncesinde öğrenciyi kaygılandıran, telaşlandırıcı tavır ve davranışlardan kaçının.

    Eleştirel bir gözle değerlendirme yapmayın. Çocuğunuzun sizden beklediği tek şey, kendisini objektif bir şekilde değerlendirmeniz ve sonuç ne olursa olsun onun yanında olduğunuzu hissettirmenizdir. “Ben olamadım, o olsun” anlayışı ile gençler zorlanır, baskı altında tutulur. Çocukların istek ve ideallerinin sizinkinden farklı olabileceğini unutulmamak gerekir.

    KIYASLAMAKTAN VAZGEÇİN


    Çocuğunuzun başarısını başkaları ile kıyaslamanız onu hem üzecek hem de aile ile olan iletişimi zedeleyecektir. Nasıl ki insanların fiziksel özellikleri aynı değilse başarıları da aynı olmayabilir. Onu başkaları ile değil daha önceki kendi başarılarıyla kıyaslayın.

    SINIRLARI ZORLAMAYIN


    Beklentiler, çocuğun kapasitesi üstünde olduğunda sonuç da başarısız olur. Bu durum ise çocuğu suçluluk psikolojisine iter. Anne-baba olarak göreviniz çocuğunuza iyi bir eğitim sağlamak kadar, ona hayatı sevdirmek ve yaşama sevincini aşılamak da olmalı.

    ÇOCUKLARINIZI KORKUTMAYIN


    E ğer aileler çocuklarının yerine yarışıyorsa, onları tanımıyorsa, kapasiteleri veya yetenekleri dışında beklentileri varsa; sürekli çocuklarını birileriyle karşılaştırıyorsa, sürekli olarak mutlaka kazanmaları gerektiğini telkin ediyorsa bu durum çocukta kaygıya neden olabilir.

    DOÐRU BiLDiÐiMiZ YANLIŞLAR

    Bazen ailelerin çocuğa yardım olsun, onları sınava motive etsin diye bir takım yaklaşımlar sergilemesi olumsuz tepkilere neden olabiliyor. Örneğin, sınavın yaklaşmakta olduğunu sürekli çocuklarınıza hatırlatma, rahatlar düşüncesiyle sık sık “sana güveniyoruz”, “sen yaparsın” ya da “kazanırsın, merak etme” türünde konuşmalar yapma; doğru bildiğimiz yanlışlardandır.

    SON GÜNLERİ NE ŞEKİLDE DEÐERLENDİRMELİ?

    S ınava hazırlanan ve sınava girenlerin çok iyi bildiği gibi, sınav öncesinde kaygı seviyesi yavaş yavaş yükselir. Sınav yaklaştıkça yükseliş artar. Sınav başlangıcında zirveye çıkar. Sınav süresi içinde düşüş gösterir. Sınav sonunda kişinin beklenti ve başarısıyla değişen durulma dönemi başlar. Bu evre dahilinde sınavın sonucu alınıncaya kadar belirli bir kaygı söz konusudur.

    KAYGININ TEMELİNDE KORKU VAR

    Kaygıyı oluşturan faktörler; kendine güvensizlik, karamsarlık, ailenin yanlış tutumları, daha önce yaşanmış başarısızlıkların tekrarlanabileceği endişesi, beklentiler, imkânsızlıklar, bilgisizlik, hedefin belirsizliği, plansızlık, çalışma metotlarını bilmemek, danışılacak kişilerin olmaması, arkadaş çevresinin olumsuz telkinleri, öğrencinin önünde başarılı bir örnek olmaması, aileden kalıtım yoluyla getirilen tutumlar şeklinde sıralanabilir.

    KAYGININ AZI YARARLI ÇOÐU ZARARLI

    Başarının sağlanabilmesi için aşırı olmayan bir kaygıya ihtiyaç olduğunu ifade eden FEM Dershanesi uzmanları, bir miktar kaygının sorumluluk duygusunu getireceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Uzmanlar, “Yarın yazılısı olan bir öğrencinin kendisinde çalışmak için itici bir güç bulacak kadar kaygı taşıması normal” dediler.

    İŞLEM HATALARINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?


    İlk olarak acelecilikten kaynaklanan işlem hatalarından söz etmek gerekir. Sınav sadece bilgiyi ya da bilgiyi kullanma becerisini, yorumlama gücünü ölçmüyor. Öğrencinin belli bir sürede soruları cevaplamasını da istiyor. Dolayısıyla süreye karşı yarış halinde olan öğrenci eğer makul sürede soruları cevaplayamıyorsa aceleci davranarak soruları yanlış okuyor ve çoğu zaman da işlem hatası yapıyor.

    Genelde öğrenciler, bu noktadan sonra sorulara ön yargılı yaklaşıyor ve paniklemeye devam ediyor. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için öncelikle soruları okurken heyecanlanmamalı ve dikkatli olmalıyız. Farklı soru türleri okumak ve çok soru çözerek de soru teknikleri hakkında bilgi sahibi olunabilir.

    SORULARI KALEMLE ÇÖZÜN

    Sorulara en kısa zamanda yanıt vermek isteyen öğrenciler, kurşun kalem kullanmadan kafadan yapılan hesaplamalarla doğru cevaba ulaşmaya çalışırlar ve sonuç genelde hüsran olur. O nedenle mutlaka kalem kullanarak soruları çözmek gerekir. Çözümün bu şekilde yapılması sınav sonunda öğrencilere cevaplarını kontrol etme imkanı da sağlayacaktır.

    HER SORUYU YANITLAMAYA ÇALIŞIN

    Bazı öğrenciler, bir soruyu bile yanlış cevaplandırdığında bütün sorularını yanlış yapacakmış hissine kapılıyorlar. Konuyu çok iyi bilen öğrenciler bile diğer sorulara konsantre olmakta güçlük çekerler. Genelde bu durum, sınava çok çalışmış öğrencilerin “kazanmazsam ne yaparım” sorusunu akıllarından bir türlü çıkaramamalarından kaynaklanır. Bu nedenle öğrencilere “soru çözmeye başlarken bütün sorunlarınızı unutun sadece soruya odaklanın” tavsiyesinde bulunuruz.

    Soru ve Önerileriniz için: egitim@bugun.com.tr


  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    #2
    Konu: ÖSS adaylarına müthiş tüyolar

    ÖSS 'de Son Dakika Gelişmesi
    09 Haziran 2009 13:30
    Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 14 Haziran Pazar günü yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) test soru ve cevaplarının, aynı gün saat 15.00'de internet sayfasından açıklanacağını duyurdu.



    ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada, ÖSS soru ve yanıtlarının, htttp://oss2009-sorular.osym.gov.tr adresli internet sayfasından açıklanacağı belirtildi.

    Soru ve yanıtları yayımlayacak olan televizyon kanalları ile basın kuruluşlarının, bilgiye kolayca erişebilmek için izleyecekleri yolu, 12 Haziran Cuma günü ÖSYM Başkanlığından telefonla öğrenilebilecekleri ifade edilen açıklamada, sitede yer alacak soru ve cevapları içeren fikir ürünlerinin, telif hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca korunacağı vurgulandı.

    Açıklamada, 2009-ÖSS test soru ve yanıtlarının ulusal ve yerel televizyon kanallarında sadece sınavın yapıldığı gün ÖSYM internet sitesinde yayımlandıktan sonra, ulusal ve yerel basın organlarında da sadece 15 Haziran 2009 tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere kullanılıp yayımlanabileceği bildirildi. Diğer kullanıcıların ise soru ve yanıtları ancak kişisel faydalanmaları için kullanabilecekleri ifade edilen açıklamada, soru ve yanıtların ticari amaçla çoğaltılamayacağı ve dağıtılamayacağı vurgulandı.

    Açıklamada, "Sitemizde yayımlanacak olan 2009-ÖSS test soru ve cevaplarını kurallara aykırı biçimde kullananlar veya saat 15.00'den önce
    internet sayfalarında içeriği kullanıma açanlar hakkında yasal takibat yapılacaktır" denildi.

    Yorum

    • sak55
      Banned
      • 30-05-2008
      • 2059

      #3
      Konu: ÖSS adaylarına müthiş tüyolar

      ÖSYM Başkanı Yarımağan'dan ÖSS tüyoları
      09 Haziran 2009 15:30
      Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl son kez gerçekleştirilecek Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sorularının geçen yılki ile aynı zorluk düzeyinde olduğunu belirterek,



      ''Bazı sorular adaylara zor gelirse bundan kesinlikle endişe duymasınlar. Zor sorular da olmak zorunda'' dedi.

      ÖSS, 14 Haziran Pazar günü Türkiye'de ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştirilecek. Sınavda 207 bin 857 kişi (bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, hizmetli, nakil kuryesi, denetmen) görev yapacak. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve 3 saat 15 dakika sürecek.

      ÖSYM Başkanı Yarımağan, hazırlıklara ilişkin bilgi vererek, sınava girecek adaylara önerilerde ve uyarılarda bulundu.

      Sınavla ilgili hazırlıkların yapıldığını belirten Yarımağan, sınav evrakının sınav merkezlerine nakledilmesiyle hazırlıkların sona ereceğini kaydetti.

      ''SINAVA GİRECEÐİNİZ YERİ MUTLAKA ÖNCEDEN GÖRÜN''

      Yarımağan, özellikle büyük şehirlerdeki adayların sınava girecekleri binayı sınavdan önce mutlaka görmelerini önererek, ''Çünkü sınav günü gidiş geliş, ulaşım güçlükleri olabilir. Adaylara, sınav yerine ne kadar sürede gidildiğini, nasıl gidildiğini öğrenmelerini öneriyorum, pazar günü sıkıntı çekmemeleri için'' diye konuştu.

      Sınavın, 09.30'da başlayacağını anımsatan Yarımağan, ancak adayların en geç 08.30'da sınava girecekleri yerlerde olmaları gerektiğini vurguladı. Adayların kimlik kontrollerinden geçirilerek salonlara alınacaklarına işaret eden Yarımağan, bu nedenle zamanında gitmelerinin önemli olduğunu söyledi.

      CEP TELEFONU UYARISI

      Adayları cep telefonu konusunda da uyaran Yarımağan, şöyle konuştu:

      ''En önemli konu cep telefonu. Cep telefonu ile binaya kesinlikle girilmeyecek. Bina içinde, bir adayın üzerinde kapalı bile olsa cep telefonu bulunduğu tespit edilirse adayın sınavı geçersiz sayılıyor. Adayların zarara uğramamak için cep telefonlarını yanlarına almamaları, ya evde bırakmaları ya da biriyle geliyorlarsa onlara vermeleri gerekiyor.

      Binaya girişte cep telefonlarını emanete alma işlemleri çok zor oluyor, telefonlar birbirine karışıyor. Bizim kurallarımız arasında emanet yok. O yüzden adayların binaya telefonları yanlarında olmadan girmeleri gerekiyor. Bunu dikkate alsınlar.''

      ''BAŞI AÇIK GİRİLECEK''

      Yarımağan, sınava ''Başı açık şekilde girme'' kuralı bulunduğunu da hatırlattı. Adaylara ''Sakin olmalarını'' öneren ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

      ''Bu, önemli bir sınav ama sonunda bir sınav. Sınav başladıktan sonra kendilerini çevreden soyutlayarak tamamen sorulara vermeleri, heyecanlanmamaları, planlı çalışmaları, cevap kağıtlarına sahip olmaları, cevap kağıtlarını önlerinde tutmaları, cevap kağıtlarına soru kitap türünü yazıp yazmadıklarını kontrol etmeleri önemli. 3 saat 15 dakikalık süreyi uygun biçimde kullanarak bildiklerini aktarmaya çalışmak önemli.''

      Adaylara yanlarında su götürmelerini öneren Yarımağan, ''Bunun dışında yiyecek götürmelerini önermiyorum. Bence su yeterli oluyor. Sınava girmeden önce ihtiyaçlarını gidermelerinde de yarar var. Sınav sırasında tuvalete gitme ihtiyacı veya sağlık sorunları olursa görevlilerimiz kendilerine yardımcı olacaklar'' dedi.

      ''KOPYA TESPİT EDİLİYOR''

      Kopya konusuna da dikkati çeken Yarımağan, ''Kopya çekmenin bir başkasının hakkına tecavüz olduğunu'' vurguladı. ''Adaylar kopya olaylarına karşı duyarlı olsunlar. Çünkü kopya çeken birisi onların hakkını ellerinden almış olacak'' diyen Yarımağan, salon görevlilerinin bu tür olayları saptadıklarında kendilerine rapor ettiklerini, ÖSYM olarak kendilerinin de gereğini yaptıklarını söyledi.

      Ünal Yarımağan, ''Ayrıca salonda hiçbir şey tespit edilmese bile merkeze geldikten sonra bilgisayar ortamında aynı salonda sınava giren tüm adayların tüm cevapları birbirleriyle karşılaştırılıyor ve benzerlikler olduğunda onlar için de kopya işlemi yapılıyor. Onun için adaylara cevap kağıtlarına sahip olmalarını, önlerinde tutmalarını öneriyorum'' şeklinde konuştu.

      SINAV TESTLERİ

      Sınav kitapçığında her biri 30'ar sorudan oluşan 8 adet test bulunacağı, toplam 240 soru yöneltileceğini belirten Yarımağan, adayların bu soruların tamamını yanıtlamak zorunda olmadıklarına işaret etti.

      Meslek yüksekokulları ve bazı lisans programları ile Açıköğretim Fakültesine gitmek isteyenlerin sınavın birinci aşamasında bulunan 120 soruyu yanıtlamalarının yeterli olduğunu söyleyen Yarımağan, lisans programlarına yerleşmek isteyen adayların da bu 120 soruya ek olarak 60 soru daha yanıtlamaları gerektiğini anlattı.

      Ön lisans programlarına yerleşebilmek için asgari 145, lisans programlarına girebilmek için de 165 almak gerektiğini belirten Yarımağan, şunları kaydetti:

      ''145 puan, sınavın birinci bölümündeki 120 soru üzerinden hesaplanıyor. Bu soruların da ortalama yüzde 15'ini yapmak yeterli oluyor. Yani her testte 30 soru var, her testten 5'er soru çözen bir aday 145 puan elde edebiliyor. Bir testten daha çok, diğer testten daha az çözenler de 145 puan alabilir. Ama 145 sadece bir baraj puanını geçmek anlamına geliyor. Birçok programa girmek için 145'in çok üstünde puana ihtiyaç var. Bu, girmek istenilen programa göre değişiyor.

      Lisans puanlarına girmek için gerekli baraj puanı 165 ve bu puanı elde etmek için, tüm testlerden eşit sayıda olacağını var sayarsak, soruların yüzde 25'ini çözmek gerekiyor. Yani 6 testten 8'er soru yanıtlanırsa, 50 civarında soru çözen aday bu puanı elde ediyor. Burada da tabii 165'i elde etmek de bir şeyi kazanmak anlamına gelmiyor sadece barajı geçmek anlamına geliyor. Birçok programa yerleşebilmek için bunun çok üstünde puan gerekiyor.''

      ''AYNI TESTTEKİ HER SORUNUN GETİRİSİ AYNI''

      Puanlar hesaplanırken, her sorunun aynı ağırlıkta olup olmadığı konusunda Yarımağan, şunları söyledi:

      ''Kesinlikle aynı. Bu konuda bir yanlış bilgi varsa düzeltelim. Zor sorunun getirisi daha fazla, kolay sorunun daha az değil. Aynı testteki soruların ağırlıkları, getirileri hepsi aynı.

      Testler arasında da farklılık var tabii. Bir kere testlerin ağırlıkları birbirinden farklı. Örneğin Sayısal-2 testinin puanı hesaplanırken Matematik-2 ve Matematik-1 testleri en fazla getirisi olan testler, bunların ağırlıkları fazla. Ondan sonra Fen-1 ve Fen-2 testleri, sonra Türkçe, sonra Sosyal Bilimler testi geliyor. Yani hangi puan türü amaçlanıyorsa, o puan türü için belli testlerin ağırlıkları diğer testlerden daha fazla. Ama aynı testin içindeki tüm sorular değerlendirilirken eşit değerde.''

      ''Bu yılki sınav sorularının nasıl olacağı'' konusunda da Ünal Yarımağan, şunları kaydetti:

      ''Geçen yılki ile aynı zorluk düzeyinde olduğunu söyleyebilirim. Tabii zorluk, kolaylık biraz da göreceli bir kavram. Kişilere bildikleri şeyler kolay gelir, bilmedikleri şeyler zor gelir.

      Şunu da söyleyeyim; bazı sorular adaylara zor gelirse bundan kesinlikle endişe duymasınlar. Zor sorular olmak zorunda. Bu sınava 1 milyon 351 bin dolayında aday giriyor. Bunların içinde çok değişik seviyelerde olanlar var. Çok yetenekli, soruların neredeyse tümünü yapabilecek adaylar, daha az yapabilecek adaylar var. Bu adayların hepsini birbirinden ayırmak için bizim sorularımızın içinde zor, çok zor, orta zorlukta, kolay, çok kolay olmak üzere her zorluk seviyesinde sorunun olması gerekiyor.''

      ''ENGELLİ ADAYLAR''

      ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, engelli adayların da her yıl olduğu gibi ''özel koşullarda'' sınava gireceklerini söyledi.

      Engelli adayların ÖSS için başvururken engellerine ilişkin raporlarını da eklediklerini ifade eden Yarımağan, görme engelli adayların, her birinin ayrı ayrı salonlarda sınava alındıklarını, işitme veya fiziksel engelli adayların da birarada sınava girdiklerini anlattı. Görme engelli adayların her birine ''okuyucu'' ve ''işaretleyici'' olmak üzere iki görevlinin yardımcı olduğunu belirten Yarımağan, bu nedenle yarım saatlik ek süre verildiğini kaydetti.

      GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

      Sınavla ilgili her ilin emniyet müdürlüğünün gerekli önlemleri aldığını ifade eden Yarımağan, sınav evrakının naklinin de güvenlik güçleri eşliğinde 50'ye yakın TIR ile sınav merkezlerine nakledileceğini anlattı. Sınav evrakının sınav saatine kadar korunmasını da güvenlik güçlerinin sağlayacağını söyleyen Yarımağan, buna ek olarak kendilerinin de Ankara'dan ''koruma kuryeleri'' görevlendirdikleri, sınav günü de her binanın önünde polislerin görev yapacağı bilgisini aktardı.

      Sınav tamamlandıktan sonra sınavla ilgili tüm evrakın görevlilerce, belirlenen merkezlerde toplandığını ve oradan kamyonlarla aynı gün Ankara'ya gönderildiğini ifade eden Yarımağan, pazartesi sabahı tüm evrakın Ankara'da toplanmış olacağını belirtti.

      Sınav kağıtlarının en geç çarşamba gününden itibaren değerlendirilmeye başlanacağını anlatan Yarımağan, ''Sınav sonuçlarını geçen yıllardakine yakın bir tarihte açıklayabileceğimizi tahmin ediyorum. Yaklaşık 1 ay sonra temmuzun ortalarında sonuçları açıklarız'' dedi.

      ''KIRLARDA, PARKLARDA DOLAŞIN''

      ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, adaylara, sınava son birkaç günün kaldığı bu günleri ''Normal yaşantılarına devam ederek geçirmelerini'' tavsiye ederek, şöyle konuştu:

      ''Aday kendisini nasıl rahat hissediyorsa bence onu yapması lazım. Eğer çalışarak rahatlayan aday varsa, son günlerde biraz çalışabilir. Dinlenmeyi, televizyon seyretmeyi kırlarda gezmeyi daha çok seven, kendini böyle daha rahat hisseden adaylar da bunları yapabilir. Bu son günleri normal koşullarda geçirmelerinde yarar var. Ayrıca biraz tabiata çıkmalarında yarar olduğunu söyleyebilirim. Bu son gün kırlarda veya parklarda dolaşmak herhalde daha olumlu sonuç verir.''

      ''2009-ÖSS TEST SORU VE CEVAPLARI, SINAV GÜNÜ SAAT 15.00'DE İNTERNET SAYFAMIZDAN AÇIKLANACAK''

      Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 14 Haziran Pazar günü yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) test soru ve cevaplarının, aynı gün saat 15.00'de internet sayfasından açıklanacağını duyurdu.

      ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada, ÖSS soru ve yanıtlarının, htttp://oss2009-sorular.osym.gov.tr adresli internet sayfasından açıklanacağı belirtildi.

      Soru ve yanıtları yayımlayacak olan televizyon kanalları ile basın kuruluşlarının, bilgiye kolayca erişebilmek için izleyecekleri yolu, 12 Haziran Cuma günü ÖSYM Başkanlığından telefonla öğrenilebilecekleri ifade edilen açıklamada, sitede yer alacak soru ve cevapları içeren fikir ürünlerinin, telif hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca korunacağı vurgulandı.

      Açıklamada, 2009-ÖSS test soru ve yanıtlarının ulusal ve yerel televizyon kanallarında sadece sınavın yapıldığı gün ÖSYM internet sitesinde yayımlandıktan sonra, ulusal ve yerel basın organlarında da sadece 15 Haziran 2009 tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere kullanılıp yayımlanabileceği bildirildi.

      Diğer kullanıcıların ise soru ve yanıtları ancak kişisel faydalanmaları için kullanabilecekleri ifade edilen açıklamada, soru ve yanıtların ticari amaçla çoğaltılamayacağı ve dağıtılamayacağı vurgulandı.

      Açıklamada, ''Sitemizde yayımlanacak olan 2009-ÖSS test soru ve cevaplarını kurallara aykırı biçimde kullananlar veya saat 15.00'den önce internet sayfalarında içeriği kullanıma açanlar hakkında yasal takibat yapılacaktır'' denildi.

      Yorum

      • ciccio
        Junior Member
        • 20-01-2006
        • 469

        #4
        Konu: ÖSS adaylarına müthiş tüyolar

        bu oğlum için çok faydalı bir bilgiydi sağol sak can

        Yorum

        • sak55
          Banned
          • 30-05-2008
          • 2059

          #5
          Konu: ÖSS adaylarına müthiş tüyolar

          Originally posted by ciccio View Post
          bu oğlum için çok faydalı bir bilgiydi sağol sak can
          beer

          Yorum

          • sak55
            Banned
            • 30-05-2008
            • 2059

            #6
            Konu: ÖSS adaylarına müthiş tüyolar

            sınava girecek bütün gençlerimize başarılar dilerim şimdiden

            Yorum

            • sak55
              Banned
              • 30-05-2008
              • 2059

              #7
              Konu: ÖSS adaylarına müthiş tüyolar

              Cumartesi neler yapmalı?

              Cumartesi sabah erken saatte kalkın.
              Gün boyu, çay ve kahveden uzak durun ve gün içerisinde uyumayın.
              Cumartesi, yakın hafıza, ezber bilgilere son bir göz atma şeklinde, hafif bir çalışma programı uygulayabilirsiniz. Bu çalışma, hem zihninizin boş kalmasını ve boş konularla ilgilenmesini engeller hem de ezber bilgileri bir defa daha pekiştirmemizi sağlar.
              Akşama doğru, açık havada uzun bir yürüyüş yapın. Yürüyüş, zihninizi dinlendirir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
              Akşam, güzel bir komedi filmi izleyin. Gülmek, pozitif enerjinizi artırır.
              Ne geç ne de erken bir saatte yatın.. En güzeli uykunuz gelince, kendi normal yatış saatinizde yatın.
              Akşam, ıhlamur, adaçayı, süt, yoğurt iyi bir uyku almanızı sağlar
              Yatmadan önce, sıcak su duş alın. Su sizi daha çok rahatlatır, tüm negatif enerjinizi alır.
              Ve yatarken, “Şimdi yatacağım ve harika bir uyku almış olarak kalkacağım” düşüncesiyle yatın.

              Pazar neler yapmalı?

              Pazar sabah, kalktığınızda ılık su ile duş alın. Ellerinizi, kollarınızı ve dizinize kadar bacaklarınızı soğuk su ile yıkayın. Soğuk su sizi canlandırır.
              İyi bir kahvaltı yapın. Kahvaltıda fazla yağlı yiyeceklerden kaçının.
              Kahvaltıda, ceviz, bal, reçel, kuru üzüm, kuru kayısı, incir yemeniz size hem enerji sağlar hem de kan şekerinizi dengeler.
              Evden çıkarken yanınıza, su, kolonyalı mendil, şeker veya çikolata ve kâğıt mendil alın. Tabii bir de giriş kâğıdınız ve kimliğiniz demeye gerek yok.
              Su zihni diri tutar, kolonya bilincinizi tetikler, rahatlatır. Kâğıt mendil sizin için değil, aynı salonda girebileceğiniz burnunu ikide bir çeken ama mendili olmayanlara vermek için.
              Gireceğiniz yere ne erken gidin ne de geç gidin. Salona alınmadan yarım saat öncesinde orada olacak şekilde yola çıkın.
              Asla tüm sülale gitmeyin. Olayı abartmayın. Kiminle gitmek size güven veriyor ve rahatlatıyorsa onunla gidin.
              Anne babalar; lütfen, bunu çocuğunuza sorun ve o kiminle gitmek istiyorsa, onunla gitsin.
              Hiçbir zaman sınavla ilgili konuşmayın. Onu sınavdan sonra konuşun.
              Okul bahçesinde çevrenizdeki insanlardan daha çok ağaçlara, bulutlara, manzaraya bakın. Gereksiz yere abartan kişilerden uzak durun.
              Sınav salonuna girmeden, ihtiyacınız olsun ya da olmasın, tuvalete gidin.
              Kendinize hep; “Elimden gelenini en iyisini yapacağım, her şey güzel olacak” gibi pozitif telkinlerde bulunun.
              Kendinizi daha rahat ve sakin hissetmek için derin nefes alın, biraz içinizde tutun ve yavaşça ağzınızdan verin. Bu sizin konsantrasyonunuzu da güçlendirir.


              Netlerinizi artıracak teknikler

              1- Her bir soruya ayrı ayrı konsantre ol.

              Sınavda, sadece bir soruya odaklanırsınız. O da; çözdüğünüz sorudur.
              10. sorudaysanız 9. soru ve 11. soru sizi ilgilendirmez. 10. sorudayken “Acaba 11 de ne var” diye düşünen çok sayıda kişi vardır.
              Soruyu okurken de soru bölümündeyken, cevap bölümü sizi ilgilendirmez.
              Çünkü en büyük dikkatsizlik soruyu okurken gözün cevaba takılmasıdır. O zaman; ne cevabı tam olarak algılayabilirsiniz ne de soruyu. Bu nedenle böyle sorunu olanlara cevabı kapatmalarını öneririm.
              Bir soruya en iyi konsantre olma yolu; her bir soruda; “Şimdi dokuzuncu sorudayım, şimdi onuncu sorudayım” diye dikkatinizi o soruya getirmektir.

              2-Nereden başlamaya alışkınsan oradan başla.

              Denemelerde nasıl bir sıra ile testi çözüyorsanız aynı stratejiyi uygulayın. Sınavda yeni bir strateji kullanmayın.

              3- Önemli bilgilerin altını çiz.

              Sorular konsantre bir şekilde okumak için mutlaka önemli bilgilerin altını çiz. Görsel dikkatinizden kaçan bilgi, dokunsal dikkatinizden kaçmaz.
              Biliyorsunuz, sınavda bazen bir kelime hayat kurtarır. Problem sorularında da verileri boşluklara yazın.

              4- En son ifadeye dikkat et!

              Soruda en önemli ifade en son ifadedir. Bu nedenle en son ifadeyi balon içerisine alın. Bu sizin olumsuzlama ile sorulan soruları daha dikkatli yakalamanızı sağlar.

              5- Bilgi sorularında çoğunlukla ilk aklına gelen doğrudur.

              Bilgi sorularında ilk aklınıza geleni işaretleyin ve kendinize hakim olun, değiştirmeyin. Geriye döndüğünüzde, sadece boş bıraktığınız sorulara bakın. Bu durumun istisnaları da vardır onlar kendilerini denemelerden bilirler.

              6- Basit düşün.

              Soruların ardında hinlik aramak yerine basit düşünmek, düz mantıkla düşünmek; netlerinizi daha fazla artırır.

              7- Yüzde elliye indirdiklerinde şansını kullan.

              Sınavda, altıncı hissinize, sezgilerinize güveninin.
              Bu konuda ölçü; % 50’ye indirdiklerinizde atmaktır.
              Bu noktada, daha destekli atmak için soruya tekrar dönmeniz faydalı olacaktır. Bu konuda cesur davranın ve mutlaka “Yaradan’a sığınıp” şansınızı deneyin.

              8- Çeldiricilere dikkat!

              Özellikle A ve B şıklarına dikkat edin ve mutlaka son şıkka kadar cevapları okuyun.

              9- Mutlaka dinlen.

              Her bir bölümü bitirdikten sonra mutlaka 20-30 sn. dinlenin. Bu süre içerisinde, derin nefes alın, suyunuzdan için. Ve “şimdi, Matematik 2” diye zihninizi yapacağınız derse bloke edin.
              İyi dinlenirseniz; iyi konsantre olursunuz ve kontrol daima sizin elinizde olur.

              10- Mükemmeliyetçi olma.

              Mükemmeliyetçilik zihinsel olarak çok yıpratıcı bir bakış açısıdır ve sınavda sizin duygusal olarak tıkanmanıza sebep olabilir.
              Bu nedene kendinize gayet insani, küçük hata yapma payı bırakın. Çünkü herkes hata yapar.

              11- Kodlamaya dikkat!

              Kodlama stratejisi olarak denemelerde neye alışkınsanız o stratejiyi kullanın. Yeni bir strateji denemeyin. Kodlama yaparken etrafınızdakilerin duyamayacağı bir şekilde; iç sesinizle kodlayın.

              12- En kritik zamanlarda doğru düşün.

              Her sınavda aslında; iki yönlü sınav olmaktasınız. Birincisi; bilgi ve bilgiyi kullanma gücünüz.
              İkincisi; psikolojik gücünüz.
              Her ikisindeki ustalığınız, performansınızı belirler.
              Bütün bunlara önceden zihinsel ve duygusal olarak hazırlıklı olmak; o sorularla savaşmamak;o tür sorular geldiğinde ne yapacağını önceden bilmek; kontrolü elinizde tutmanızı sağlar.
              Böyle sorular geldiğinde ya da birkaç soru ardı ardına yapamadığınızda; arkanıza yaslanın, derin nefes alın, suyunuzdan için.
              Ve o anda iki seçeneğiniz olduğunu hatırlayın.
              Ya duygusal davranıp pes etmek; ki zaten o soruların amacı bu, ya da mantıklı olup gücünüzün sonuna kadar dayanıp sanki yeni başlıyormuş gibi devam etmek.
              Bu nedenle her bir soruya ayrı ayrı konsantre olun önerimiz çok önemlidir. Yeni bir soru yeni bir başlangıç. Ve bir soru sadece bir sorudur. O kadar değeri vardır. Yaptığınız ve daha yapabileceğiniz çok soru var. Doğru yere bakın.

              Son söz: Sevgili dostlarım, bu iş için çok emek verdik, çok zorluklar aştık, çok sıkıntılar çektik. Bundan sonrasında bize sadece iki görev düşüyor.
              1- SADECE elimizden gelenin en iyisini yapacağız.
              2- Gücümün son noktasına kadar, son saniyeye kadar dayanacağız. Biliyoruz son düdük çalmadan maç bitmiş sayılmaz. Son ana kadar umutla, azimle, cesaretle dayanacağız.
              Ve gidip kendimizi göstereceğiz.
              İki şıkka indirip attıklarınız hep doğru çıksın; eliniz kendiliğinden doğu cevaba gitsin.
              En çok sevdiğiniz insanlar, sınavda hep yanı başınızda olsun.
              Gidin ve kendinizi gösterin!
              Allah yardımcınız olsun!…

              Yorum

              • eren511
                Member
                • 29-07-2006
                • 2805

                #8
                Konu: ÖSS adaylarına müthiş tüyolar

                sınava girecek gençlere arkadaşlara başarılar...

                Yorum

                İşlem Yapılıyor
                X