lütfen acil yardım özellikle avukat arkadaşlar

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #16
    Konu: lütfen acil yardım özellikle avukat arkadaşlar

    Originally posted by gardaş View Post
    lisanslar benim adıma kayıtlı değil pc leri 2.el olarak aldım ve pc lere onarım yaptım.
    ve office lerinde lisanları yok.

    bana ticari amaçla kullanıldıgından dolayı dava açılmış.
    nasıl çürütürüz bu iddiayı.
    ben denemek için indirdim ve kurdum dedim polise verdiğim ifadede.
    ilginize teşekkür ederim.
    Öncelike size tavsiyem bu konuda uzmanlaşmış avukatlar ile görüşmenizdir. Çünkü avukatlar da kendileri arasında dava konuları itibariyle çeşitlidirler ve her avukat her konuda detay bilgiye sahip değildir. Doktor gibi düşünün, her doktorun genel bilgisi yanında uzman olduğu bir dal vardır. Kalp, beyin, ... gibi.

    Yukarıdaki mesajınızı yorumlayarak birkaç konuya değinmek istiyorum.

    Şikayet de sözkonusu olsa aşağıdaki BSA bilgilendirmesinde belirtildiği üzere öncelikle uyarı ile lisans alınması gerekmektedir.

    BSA firmaları niye devamlı arıyor?
    BSA değişik nedenlerle firmaları arayabilir. Firmalarda kullanılan yazılımlara ait lisansların tam olup olmadığı konusunda teyit almak, lisanslama ile ilgili bir sorun varsa yardımcı olmak, kötü niyetli kullanıcıları lisanslarını tamamlamaları konusunda uyarmak, almış olduğu bir ihbar öncesinde kullanıcıları uyarmak bu nedenler arasında sayılabilir.
    BSA'nın yapmış olduğu baskınlar nasıl gelişiyor?Firmaya girildiğinde ne gibi işlemler yapılıyor?
    İhbarları değerlendiren BSA baskın yapmaya bir takım aşamalardan sonra karar verir. Lisanssız yazılım kullanıldığı ihbarı gelen yerlere çoğunlukla önce uyarıda bulunur. Bu uyarılardan bir sonuç alınmaz ise baskın seçeneği gündeme gelir. Firmaya savcılığın izni ile avukat, bilirkişi eşliğinde polis veya jandarma vasıtasıyla gidilir. Arama emri yerine getirilirken kullanılan tüm yazılımların dökümü çıkarılır. Kullanılan her yazılım için orijinal lisansın ve/veya faturanın gösterilmesi istenir.
    Eğer PC'leri 2.el almışsanız lisansların sizin adınıza olması sözkonusu değildir ve dolaysıyla sizin adınıza lisans istenemez. Yani lisanslama kişiler adına değil PC'ler için yapılır.

    BSA bilgilendirmesi,

    İkinci el alınan bilgisayarlardaki lisanslar ( ev kullanıcılarından alınanlar ) fatura ibrazı yapılamayacağından geçerliliğini korur mu?
    Lisans bilgisayara aittir, o yüzden ikinci el bile olsa muhakkak orijinal CD ve lisansın birlikte satılması gerekmektedir.
    Bu noktada 2.el olarak ev kullanıcısından alınan PC'ler için fatura da sözkonusu olmayacaktır.


    Office yazılımı için polise denemek amaçlı yüklediğinizi söylediğinizi belirtmişsiniz. Yapılacak incelemede bu yazılımın yasadışı olarak yüklenip yüklenmediği, geçerlilik süresi, kısıtlı-tam sürüm olup olmadığı tespit edilir. Eğer lisans gerektirmeyen bir deneme sürümü ise sorun yok ama lisans dışında yasadışı yollar kullanılarak aktive edilmiş bir yazılım ise başınızı ağrıtabilir.

    lisanslar etiketlere uymuyor ve office programları falanda kurulu fakat cd deki ile bilgisayarımdaki sistemler aynı office ve bazı programlar birleştirilmiş olarak kurulu ve cd dekilerde aynı.
    Bu ifadenize karşılık yukarıda BSA'nın cevabı açık. Yani PC üzerindeki lisans etiketi ile yüklü olan yazılım birbiri ile uyuşmalıdır. Çünkü üzerinde durulan konu lisansın kişilere değil PC'lere özgü olduğudur.

    Öte yandan alınan lisansların yüklenme zorunluluğu olmadığını BSA da belirtiyor.

    Lisanslarını alan müşterinin aldığı lisansları yükleme zorunluluğu var mıdır?
    Hayır yoktur.
    BSA OEM lisansı kullanıcılarında ne görmek ister?
    OEM Lisanslı kullanıcılarda fatura, orijinal lisans veya PC üzerine yapıştırılmış etiket ve varsa CD yi görmek ister.

    Teknik servise alınan bilgisayarlardaki lisansız yazılımların yasal sorumluluğu kime aittir?
    Ürünün ait olduğu kullanıcıya aittir.
    Burada da görünüyor ki 2.el alınan ve satılmak için işleme tabi tutulan PC'lerdeki yazılımların sorumluluğu kullanıcılara yani size 2.el satış yapan kişilere aittir.


    Bu noktada sizin savunmanız şu şekilde olabilir, " ben 2.el PC'leri alırken bana lisans belgeleri ve CD verilmedi. Ben de PC'leri tamir edip bakım yaptıktan sonra denemek için kendi PC'me ait lisanslı yazılımları yükleyerek test ediyordum. 2.el olarak aldığım ve satışa hazırladığım PC'lerde yüklü olan yazılımların lisanslı mı lisanssız mı olduğunu kontrol etmek de piyasa şartlarında oldukça zor. Bana ait PC'lerin lisanslı yazılımlarını yükleyerek herhangi bir satış yapmam sözkonusu değildir. İşyerimdeki bu PC'ler satış amaçlı alınan 2.el ürünlerdir, tamir ve bakımları yapıldıktan sonra donanım olarak kullanıma uygun hale getirilerek satılmaktadır. Dolayısıyla bu PC'ler işyerinde herhangi bir ticari amaçla da kullanılmamaktadır. "

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X