Felakette devlet vatandaşı suçladı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Felakette devlet vatandaşı suçladı

    Felakette devlet vatandaşı suçladı
    17 Temmuz 2009 Cuma 22:39
    Artvin yerle bir oldu canlar gitti DSİ, asıl suçu vatandaşta buldu. İşin en kötü tarafı ise soruşturmanın iki günde tamamlanması;

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ''Artvin'deki sel felaketinde yaşanan can ve mal kayıplarının nedeninin dere yataklarına ve kıyılarına ev yapılmasının önüne geçilememesi'' olarak gösterdi

    DSİ'den yapılan yazılı açıklamada, Artvin'in Şavşat ilçesinin ortasından geçen Tigrat deresinin 15 Temmuz 2009 tarihinde saat 15.30 sıralarında başlayan sağanak yağış sonucu taştığı hatırlatıldı. Yağışların, 16.30-17.00 arasında sele dönüşerek, can kaybı ve maddi zarara neden olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    ''DSİ Genel Müdürlüğü, Şavşat ilçe merkezinden geçen Tigrat deresinin taşmasını önlemek maksadıyla 2 kilometre boyunca taşkın koruma projesi hazırlamış ve çalışmalarına 2008'de başlanan inşaat, tamamlanma aşamasına getirilmiştir. Projede 13 adet tersip bendi ve 500 metre sağlı sollu olmak üzere toplam bin metre taşkın koruma duvarı mevcuttur.

    Tigrat deresinde yapılan sekileme ve taşkın koruma duvarlarının bulunduğu kesitlerin proje tasarım debisi, 500 yıllık taşkın tekerrür debisine göre belirlenmiştir. 500 yıllık taşkın tekerrür debisi 86 metreküp/saniye, proje tasarım debisi ise 97 metreküp/saniyedir. Sel sularıyla gelen debinin bunun çok üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu yüzden can kayıplarının yaşandığı bu elim olay meydana gelmiştir.''

    MEDYADAKİ HABERLER

    Açıklamada, dün itibariyle can ve mal kayıplarına neden olan sel felaketinin yazılı ve görsel basının yoğun ilgisini topladığına işaret edilerek, ''haberlerde, felaketin bütün sorumluluğunun DSİ üzerinde olduğu iddialarının ifade edildiği'' kaydedildi.

    ''Yaşanan elim olayın acısı bu kadar taze iken kurumun ilk düşüncesinin felaket bölgesindeki vatandaşların acılarını hafifletebilmek ve mağduriyetlerini giderebilmek olduğu'' belirtilen açıklamada, bu yönde yoğun çalışmaların ve mesainin devam ettiği bildirildi.

    ''Ancak basında yer alan iddialara cevap vermenin de gelecekte yaşanabilecek bu tip felaketlerin önlenebilmesi ve gerçek sorumluların belirlenerek, sorumluluklarının gereğini yapmaları açısından büyük önem taşıdığı'' ifade edilen açıklamada, ''dolayısıyla, haberlerde geçen iddiaların cevaplanmasının gereklilik arz ettiği'' kaydedildi.

    ''TAŞKIN KORUMA TESİSLERİ STANDARTLARA VE ŞARTNAMEYE UYGUN''

    ''DSİ tarafından yapılan Tigrat deresi taşkın koruma tesislerinin, Türk Standartları Enstitüsü'nün bütün standartlarına, Bayındırlık İşleri Şartnamesine uygun olarak yapıldığı ve tamamlanma aşamasına getirildiği'' belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

    ''İş esnasında betondan sürekli karotlar ve numuneler alınarak, laboratuvarlarda test edilmiştir. Basında yer alan haberlerde ise taşkın bentlerinin 'kum gibi dağıldığı' yönünde tespitlere yer verilmektedir. Ancak bu tespitler gerçek gözlemlere dayanmamaktadır. Zira idaremiz tarafından yapılan incelemelerde beton blokların dağılmadan yekpare olarak devrildiği tespit edilmiştir. Dolayısıyla betonun kalitesinde sorun bulunmamaktadır.

    Haber bültenleri, betonun demirsiz olması, bir eksiğin olduğu ya da DSİ tarafından müteahhit firmanın yeterli şekilde kontrol edilmediği için eksik malzeme kullanıldığı yönünde bir izlenim uyandırmaktadır. Oysa kullanılan beton, projesi gereği zaten demirsizdir. Söz konusu taşkın yapıları projelendirilirken, beton ağırlık yapısı olarak tasarlanmış olup, bu sebeple demir kullanılmamıştır. Bentlerin bu şekilde tasarlanması genel bir uygulama olup, genel müdürlüğümüzün birçok taşkın önleme tesisinde bu uygulama yoluna gidilmiştir.''

    Açıklamada, basında müteahhit firmanın ihalede yüzde 50'den fazla tenzilata gittiği yönünde iddiaların yer aldığına işaret edilerek, ''Bu yanlı bir bilgi olup, ihale tenzilatı yüzde 37'dir. Söz konusu oran, bu gibi ihalelerde normal karşılanmaktadır. Tüm ihale prosedürü 4734 ve 4735 sayılı kanunlar çerçevesinde yapılmış ve Kamu İhale Kurumu tarafından onaylanmıştır'' ifadesine yer verildi.

    ''Yıkımın boyutunun, bentler tarafından tutulan suyun birikmesi ve bentlerin yıkılması ile arttığı ifadelerinin de gerçeği yansıtmadığı'' belirtilen açıklamada, ''zira, yıkılan 7 bendin sadece yanaklarının koptuğu, bazılarının da üst kademesinin zarar gördüğü''ne işaret edildi.

    Açıklamada, ''yukarı havzadaki orman kesiminden gelen ağaç kütükleri ve artıklarının, feyezanla beraber kopan kaya bloklarıyla taşkın koruma duvarları ve bentlerin zarar görmesinde büyük rol oynadığı'' ifade edilerek, ''bentlerin sel sularının kanalize olmasını sağladığı ve eğimi düşürdüğü için suyun şiddetini azalttığı'' bildirildi.

    ''FELAKETİN SEBEBİ''

    ''DSİ'nin, bütün projelerinde olduğu gibi, işini ciddiyetle ve hiçbir ihmale meydan vermeyecek şekilde yaptığı ve yapmaya da devam edeceği'' bildirilen açıklamada, ''Afet, adı üzerinde, olağanüstü halleri anlatmaktadır. Afetlerde her zaman can ve mal kaybı olması ihtimali mevcuttur. Kurumumuz, bu ihtimali asgariye indirmek maksadıyla çalışmaktadır'' denildi.
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    #2
    Konu: Felakette devlet vatandaşı suçladı

    karşı suclamalara gecilmişse demek ki bişeyler var.
    demek ki taşkın koruma duavrları ve bendler
    taşkını korumak yerine birilerini korumak için yapılmış
    aynen 1 yılda tamir gerektiren yıkılıp yeniden yapılan duble yollar misali gibi
    cok yazık demeyeceğim
    bu millet bunu hakediyor.

    Yorum

    • zigana
      Senior Member
      • 26-01-2004
      • 3796

      #3
      Konu: Felakette devlet vatandaşı suçladı

      Bakan ‘çürük’ bentleri savundu


      MUHAMMET KAÇAR, HAKAN AYDIN Artvin DHA




      Şavşat’ta yıkılan bentlerin çürük olduğu iddia edilirken, Bakan Eroğlu, bentler olmasa felaketin boyutlarının daha da büyük olacağını savundu

      Sağanak yağış yurdun çeşitli bölgelerinde etkisini sürdürürken Artvin’in Şavşat ilçesinde yaşanan sel felaketinde kaybolan 5 yaşındaki Selin Demiral’ın da cesedi bulundu. Böylece ölenlerin sayısı beşe yükselirken Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, sel felaketiyle ilgili olarak savcılık tarafından soruşturma başlatıldığını açıkladı. Jandarma timleri ve sivil savunma ekiplerine teşekkür eden Eroğlu, şunları söyledi:
      “Beş can kaybımız oldu. Ama en azından devletimiz anında meseleye müdahale etti. Çok yönlü inceleme yapılıyor. Tersib bentleri suyun enerjisini kırmıştır. Bentler olmasaydı çok daha büyük felaket olurdu. Bunu özellikle ifade ediyorum. Ben gelirken de gördüm. Tersib bentleri suyun enerjisini kıran çok önemli yapılardır. Acımız büyük ama bir de bu olay bir gün sonra pazar yeri kurulduğunda olsaydı çok daha büyük felaket olabilirdi.

      ‘Dere yatağına ev yapmayın’
      Tespit yapmadan ezbere karar vermek doğru değil. Teknik incelemeden sonra bir kusur varsa neticesine bakılır. Bütün bentlerin hesabı debiye göre yapılır. 100, hatta 500 yıllık debilere göre hesaplamalar yapılır. Tabi belirli hesaplamaların üzerinde yağış gelirse onun önüne hiç kimse geçemez. Bu afetler sadece Türkiye’de olmuyor. ABD’de, Avrupa’da da oluyor. Bunları en asgariye indirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şuna dikkat çekmek istiyorum. Dere yataklarının işgal edilmemesi gerekir.”
      Eroğlu, bentleri incelerken de “Yöre sakinleri, ‘setler olmasaydı afet olmazdı’ diyor. Buna katılıyor musunuz?” sorusuna da “Bu mümkün değil. Dere yatağını doldurursanız, işgal ederseniz dere bunu geri alır” yanıtını verdi.
      Şavşat Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Naci Köroğlu, yıkılan bentlerin kalitesiz malzemeden yapıldığını öne sürmüştü.
      Küçük Selin’i arama çalışmaları, sabahın ilk ışıklarıyla başladı. Çalışmalara Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı’na bağlı 44 kişilik arama timi ile toplam 90 kişi katıldı. Küçük çocuğun cesedi olay yerinden 4 kilometre uzaklıkta bulundu.
      Selde kaybolan beş kişiyi Jandarma timindeki Tapan ve Mine adlı eğitimli iki köpek buldu.

      DSİ:?Kayıpların nedeni çarpık kentleşme
      Artvin Şavşat’ta meydana gelen sel felaketinde ihmali bulunduğu iddia edilen Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü (DSİ), dün akşam yaptığı yazılı açıklamayla eleştirilere yanıt verdi. Açıklamada, “Felaket neticesinde ortaya çıkan kayıpların asıl sebebi plansız ve çarpık yerleşimdir. Kurumumuzun yetki ve sorumluluk sahasına girmeyen, dolayısıyla müdahale edemediği bir sorun sebebiyle haksız yere suçlanması bu açıklamayı gerekli kılmıştır” denildi.
      DSİ’nin, işini ciddiyetle ve hiçbir ihmale meydan vermeyecek şekilde yaptığının vurgulandığı açıklamada, “Afetlerde her zaman can ve mal kaybı olması ihtimali mevcuttur. Kurumumuz, bu ihtimali asgariye indirmek maksadıyla çalışmaktadır” denildi.

      ‘Allah kurtarmış’
      Orhan Acar, “Günahımız nedir? Üç sene önce evim yandı, şimdi de sel aldı götürdü” diyerek yardım istedi. “Allah sizi kurtarmış” diyen Eroğlu, “Burada kimsenin günahı yok. Sana yardım yapacağız” dedi.


      Gökırmak da taştı
      Kastamonu’nun Hanönü ilçesi ve çevresinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Kızılırmak’ın en büyük kolu Gökırmak yatağı da taşarken ilçe merkezi ile bazı köylerde bin dönüm ekili alan su altında kaldı.

      Gözyaşları dinmedi

      Selde hayatını kaybeden Lütfiye Acar (70), Özgen (59) ve Dildar Demiral (60) çiftiyle Mavinur Durmuş’un (43) cenazeleri kaymakamlık önüne getirilmesi sonrasında namaz hazırlığı yapılırken, ölen Demiral çiftinin torunları Selin’in cesedinin de bulunduğu haberi geldi. Küçük Selin’in cenazesinin getirilmesi için 45 dakika beklendi. Törene katılan Bakan Eroğlu da, mikrofonla topluluğa “Küçük kızımız bulunmuş. Onu da bekleyeceğiz. Hepimizin başı sağ olsun” diye seslendi. Namazın ardından Lütfiye Acar ve Mavinur Durmuş ilçe merkezinde toprağa verildi. Özgen, Dildar ve Selin Demiral da Hanlı köyüne götürüldü. Tedavi gördüğü hastaneden çıkıp namaza katılan Orhan Acar, “Bentler çatlaktı. Ben kaç kez uyardım. Geldiler, çatlakları sıva yaptılar. Bunlardan davacı olacağım” dedi. Düğünü için hazırlık yapan ve davetiyelerini dağıtan annesi Mavinur Durmuş’u kaybeden Gülşah Durmuş da annesinin tabutu başında gözyaşlarına boğuldu.


      milliyet

      Yorum

      • ali_ekber
        Member
        • 15-11-2004
        • 2525

        #4
        Konu: Felakette devlet vatandaşı suçladı

        Hükümetlerin vatandaşı suçlama gibi bir lüksü yoktur,kanun çıkaran hükümet ,elinde denetim mekanizması olan yine hükümet,vatandaş kanuna usule göre hareket etmediyse,denetim mekanizmanı çağırıp soracaksın senin işin görevin ne diye,faturayı yetkiliye keseceksin,lafınan sosyal ülke olunmuyor,demek gerekli yaptırım mekanızman yok hükümet olarak,afrika ormalarımı burası herkes kafasına göre bina veya iş yapıyor,yapıyorsa buda hükümet yok anlamına gelimiyormu.

        Yorum

        • 67TOPRAK
          Senior Member
          • 12-11-2005
          • 3015

          #5
          Konu: Felakette devlet vatandaşı suçladı

          neden halk suclaniyor. bentleri halkmi yapmis. ona izin veren kimmis. ben örnek verecegim yine.

          ve Almanya ile Türkiyeyi kiyaslayacagim.

          Avrupadaki kanalizasyon kanallarina calismalarda isciler rahatca girip dolasabilyiorlar. hatta cogu yabanci filmlere vardir. kanalizasyon kanallarindaki film sahnelerini görmussunuzdur.

          sadece bizim oralarda degil, bu Türkiyenin heryerinde böyle. zamanla hele hele secim zamanlarida belediyeye3 kurus atinca herseyin iznini veriyorlar. kimse kusura bakmasin. herkes isine geldigince yapiyor isini.
          bu kim olursa olsun.

          bu almanyada yok.
          cami yaptirdik. minaresi izin izin alindi. 19 metre minare olacakti. izin verdik diye birakmadilar pesimizi.
          temel atildi. baslandi. 1-1,5 metreye yaklasti. hemen belediyeden kontrole geldiler. bu adamlar böyle birsey yapiyorlar ama bi kontrol edelim bakalim ne yapiyorlar, yaptiklari isler saglammi.

          baktilar, bakindilar. minarenin taslarindan birkac tane alip gittiler.tabi minare devam ediyor. minarenin taslari caminin önünde yapilip kesiliyordu. 3 gun sonra haber geldi. minare isi durdu. niye? yapilan taslar standartlara uygun degilmis. yani taslar test edilmis dayanikli degilmis. eger minarenin taslarini hazir almazsaniz bu is olmaz dediler. bu arada minareyi yapan Türk te kayiplara karist. firsat bu firsat dedi. bastan parasinin bir miktarini alan minareci kayiplara karisti. kacti gitti adam. 3 gunluk is yapti.
          Son düzenleme 67TOPRAK; 18-07-2009, 13:22.

          Yorum

          • eren511
            Member
            • 29-07-2006
            • 2805

            #6
            Konu: Felakette devlet vatandaşı suçladı

            tarafsız bir gözle bakıcak olursak..
            tamam bentler kaliteli malzemeden yapılmamış olabilir vatandaş zerzenişinde haklıdır bakanda durumu kurtarmak için önyargılı beyanatlar verdi oda tamam ki idari soruşturma açılmış ama vatandaşta da hiç mi suç yok sen tut dere yatağına ev yap...

            Yorum

            • ali_ekber
              Member
              • 15-11-2004
              • 2525

              #7
              Konu: Felakette devlet vatandaşı suçladı

              Originally posted by eren511 View Post
              sen tut dere yatağına ev yap...
              adam gibi imar kanunu çıkartmamıssan,vatandaşını koruyucu kanunlar çıkartmamıssan,vatandaş bulduğu yere evini yapar,sen hükümet olarak imar izini alınmadan yapılan binaları,yapanlardan sökme parasınıda alırım diye kanun çıkar bakayım kaç kişi kendi kafasına göre inşaat yaptıracak,ve ağır mapus cezları ve para cezaları çıkar,ruhsatsız inşaata temel atan ustalardan,kaç kişi geliyor bakalım temel atmaya,

              Yorum

              • eren511
                Member
                • 29-07-2006
                • 2805

                #8
                Konu: Felakette devlet vatandaşı suçladı

                adam gibi imar kanunu çıkartmamıssan,vatandaşını koruyucu kanunlar çıkartmamıssan,vatandaş bulduğu yere evini yapar,sen hükümet olarak imar izini alınmadan yapılan binaları,yapanlardan sökme parasınıda alırım diye kanun çıkar bakayım kaç kişi kendi kafasına göre inşaat yaptıracak,ve ağır mapus cezları ve para cezaları çıkar,ruhsatsız inşaata temel atan ustalardan,kaç kişi geliyor bakalım temel atmaya,
                ilk önce iğneyi kendimize batırcaz,kusura bakmayın istanbuldan ankaradan bahsetmiyoruz öle bulduğu yere ev yapılacak.. şavşat belediye başkanı evlerin kimisinin 60 kimisinin 70 yıllık olduğunu söyledi eskiler daha iyi bilir dere yatağına ev yapılmayacağını jeoloji mühendisi olmaya gerek yok burda oraya kaçakta olsa veya imarlı da, ev yaptıran belediyede bir o kadar suçludur ev yapan kadar ben tv de dere yatağına 4 katlı bir apartman olduğunu gördüm gerisini varın siz düşünün..devletin ihmali varsa oraya ev yapanında yaptıranında bir o kadar ihmali var..unutmayalım ki önce deveyi sağlam kazığa bağlıcaz....

                Yorum

                • zigana
                  Senior Member
                  • 26-01-2004
                  • 3796

                  #9
                  Konu: Felakette devlet vatandaşı suçladı

                  Originally posted by zigana View Post
                  “Yöre sakinleri, ‘setler olmasaydı afet olmazdı’ diyor. Buna katılıyor musunuz?” sorusuna da “Bu mümkün değil. Dere yatağını doldurursanız, işgal ederseniz dere bunu geri alır” yanıtını verdi.
                  Şavşat Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Naci Köroğlu, yıkılan bentlerin kalitesiz malzemeden yapıldığını öne sürmüştü.

                  . Tedavi gördüğü hastaneden çıkıp namaza katılan Orhan Acar, “Bentler çatlaktı. Ben kaç kez uyardım. Geldiler, çatlakları sıva yaptılar. Bunlardan davacı olacağım” dedi.


                  t
                  demek ki sıva ile işi halletmişler
                  bravo yani ne teknoloji

                  Yorum

                  İşlem Yapılıyor
                  X