Neandertal iskeleti 120 bin yıla ışık tutuyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    Neandertal iskeleti 120 bin yıla ışık tutuyor

    Antropologlar, Neandertal iskeletlerinden parçaları birleştirerek ilk kez bir model meydana getirdi. Ortaya beli kısa, kalçası büyük bir yaratık çıktı. New York’taki Doğal Tarih Müzesi uzmanları ortaya çıkan Neandertal modelinin hiç beklenmedik bir görünüşe sahip olduğunu vurguluyor. Projeyi yürüten Gary Sawyer ve Blaine Maley, daha önce bütün bir iskelete yakın halde bulunan La Ferrassie 1 canlısını temel aldılar. La Ferrassie 1 canlısının göğüs kafesi ve leğen kemiği eksikti. Bilim adamları, bu eksik parçaların yerine başka Neandertal’lerden parçalar ekledi.

    NEANDERTAL KEMİKLERİ BİRLEŞTİRİLDİ
    La Ferrassie 1’e eklenen parçalar, 1983 yılında İsrail’de bulunan 60 bin yıllık Kebara 2 adlı bir başka Neandertal iskeletinden geldi. Kebara 2, şimdiye dek bulunan en düzgün göğüs kafesi ve leğen kemiğine sahip Neandertal iskeleti. 70 bin yıllık La Ferrassie ise, 1909 yılında Fransa’da bulunmuştu. Ortaya çıkan Neandertal iskeleti bilim adamlarını da şaşırttı. Aşağı doğru büyüyen bir kaburga yapısı gövdeyi yuvarlaklaştırıyor, geniş kalça yapısı ise Neandertal canlısının büyük bir kalçası olduğunu gösteriyor.

    BELİ KISA, KALÇASI BÜYÜK
    Neandertal iskeletinde insana göre en önemli fark, göğüs kafesi ve omurga yapısının insanın tam tersine aşağı doğru daralmak yerine, genişlemesi. Düz durduğunda Neandertal’in belinin, insana göre çok daha kısa olduğu farkediliyor. Bilim adamları, Neandertal’in belinin kısalığını “Beli çok kısa olduğu için, cüce bir yapı söz konusu” şeklinde özetliyor.

    MODERN İNSANIN KUZENİ
    Birden çok Neandertal’den alınan parçalardan ortaya çıkan sonuç için bilim adamları “Neandertal Frankenstein’ı” benzetmesini yapıyor. İlk bakışta insana benzerliği ile dikkat çeken Neanderthal’i bilim adamları “Homo Sapiens’in uzak akrabası” şeklinde tanımlıyor, çünkü “kemik yapısı ve göğüs kafesindeki farklılıklar nedeniyle insanın Neandertal’den üremesi olanaksız görünüyor”. Modern insanın Neandertal’den üremiş olamayacağını belirten Sawyer, “Şüphesiz onlar da insansı yaratıklar, modern insanın ancak uzak kuzeni olabilir” diyor.

    120 İLA 29 BİN YIL ÖNCE YAŞADILAR
    Neandertaller, Avrupa ve Ön Asya’da 120 bin ila 29 bin yıl önce insanlarla birlikte aynı coğrafyada yaşadılar. Soğuğa dayanıklı olan bu canlılar, güçlü elleri ve kaslı yapıları ile avcılıkta gelişmişlerdi. Model Neandertal iskeleti, halen ABD’nin Cold Spring Harbor kentindeki Dolan DNA Learning Center’da tutuluyor, daha sonra da Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nde sürekli gösterime girecek.
    (NTVMSNBC)
İşlem Yapılıyor
X