Çocuğa zararlı ürünü nasıl anlarsınız?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Çocuğa zararlı ürünü nasıl anlarsınız?

    Okul için gerekli kırtasiye malzemelerini alırken velilerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar var... Zararlı ürünü nasıl anlarsınız? Dikkatle okuyun..
    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu, kalitesiz plastik ürünlerin ve kokulu kırtasiye malzemelerinin sağlığı tehdit ettiğini belirterek, ''TSE'', ''CE'' gibi güvenlik işareti olmayan ürünlerin alınmaması uyarısında bulundu.

    Yeni eğitim, öğretim döneminin başlamasıyla birlikte, okul alışverişlerinde hareketlilik yaşanırken, birbirinden renkli ve kokulu kırtasiye ürünleri de raflardaki yerini aldı.

    Özellikle çizgi film karakterleri, farklı tasarımları ve kokuları ile ilköğretim çocukları için üretilen su kapları, beslenme çantası ve birbirinden cazip kırtasiye ürünleri çocukların ilgisini çekerken, uzmanlar ebeveynlerden çocuklar için alınacak ürünlerin sağlık açısından güvenli olup olmadığının kontrol edilmesini istediler.
    KALİTESİZ PLASTİK VE KOKULU ÜRÜNLER ZARARLI

    OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gümrükçüoğlu, kalitesiz plastikten üretilen su kaplarının, beslenme çantalarının ve kokulu kırtasiye ürünlerinin çocukların sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

    Çocukların kullanacağı okul malzemelerinde tamamı ile sağlık açısından güvenli ham maddelerin kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Gümrükçüoğlu, bu maddelerin kullanıldığı ürünlerin üzerinde TSE veya CE belgesi bulunduğunu hatırlattı.

    Kanserojen etki yapan kimyasal ham maddelerden üretilen okul malzemelerinin ise çocukların sağlığını tehdit ettiğini bildiren Prof. Dr. Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:

    ''Kokulu kalemler ve kokulu silgiler, boyalı ürünler albenisi olduğu için tercih ediliyor. Ancak ebeveynlerin, çocuklarımızın, gençlerimizin bunları tercih ederken kaliteli sağlığa zararlı olmayan türlerini almalarını tavsiye ediyoruz. Ürünlerde TSE belgesi olması lazım, yurt dışından getirtilmişse bunlarda da CE belgesi olması gerekir.
    KOKULU SİLGİLERDEN UZAK DURUN
    Kokulu silgiler, yiyecek kapları, su kapları, plastik her türlü okul malzemelerinin hepsinin kimyasal, boya ve koku maddeleri içermemelidir. Silgiler kalitesiz hammaddeden yapıldığı için lastik kokusu olur. Lastik kokulu olduğu için de insanlar almaz. Bu kokuyu gizlemek için imalat sırasında, yüksek sıcaklık derecesindeyken içine kokulu ester dediğimiz maddeler konur. Bunlar insan sağlığına son derece zararlıdır. Bunların zararlı etkileri ise yıllar içinde ortaya çıkar. Plastikte ise pis koku o ürünün kalitesiz olduğunun belgesidir.''

    Söz konusu ürünlerle ilgili basit bir test yapılabileceğini, ancak bunun ürün hakkında kesin bilgi vermeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Gümrükçüoğlu, şöyle dedi:
    ZARARLI MI DEÐİL Mİ TEST EDİN.. İŞTE YOLU

    ''Beyaz bir mendil hafifçe ıslatılarak iki parmağın arasında ürüne sürülüp küçük bir test yapılabilir. Eğer plastik mendili boyuyorsa son derece kalitesiz bir üründür. Boyamıyorsa da kaliteli anlamına gelmez. Kalite analizleri ancak laboratuvar ortamında yapılabilmektedir. Bunun için veliler çocuklarına okul malzemesi alırken kesinlikle ürünün üzerinde ''TSE'' veya ''CE'' belgesi olup olmadığını kontrol etmelidir''


    Hayatın her alanında tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gümrükçüolu, ürünün üzerinde firma tarafından yazılan ''içeriğinde sağlığa zararlı madde yoktur'' yazısının insanları yanıltmaması, mutlaka sağlığa ve çevreye zararlı olmadığını gösteren güvenlik işaretlerinin aranması gerektiğini bildirdi.
    Okul için gerekli kırtasiye malzemelerini alırken velilerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar var... Zararlı ürünü nasıl anlarsınız? Dikkatle okuyun..
İşlem Yapılıyor
X