Devlet işçilik maliyetini şişirmeyene ihale vermiyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Devlet işçilik maliyetini şişirmeyene ihale vermiyor

    Ali Tezel
    Devlet işçilik maliyetini şişirmeyene ihale vermiyor
    25.09.2009 17:36:33

    Önce TBMM'den 2008 Kasım ayında kanun çıkardılar, düşük teklif vereni ihaleye alma dediler, ardından KİK, internet ana sayfasında en düşük hesaplama modülünü yasadışı hesaplatmaya başladı. Kamu ihalelerinde devletin soyulmasını önlemek için KİK, yani açık adıyla Kamu İhale Kurumu kuruldu. KİK'in web sayfasında da "İşçilik Ücreti Hesaplama Modülü" var. Bu modüle göre ihaleye verilecek en düşük teklif belli ediliyor ama modülü hazırlayanlar SPEK (Sigorta Primine Esas Kazanç) üst sınırını uygulamadıkları için dürüstler ihaleyi kaybediyor, işçilik maliyetini şişirenler ise kazanıyor
    SORU/
    Ali Bey, ismimi vermekten çekiniyorum, zira ben sık sık kamu ihalelerine giriyorum ve bu ihaleleri de çoğu zaman kaybediyorum. Sonunda neden kaybettiğimi öğrendim. Mesela, en son kaybettiğim ihalede en düşük teklifi verdim ve kazanmayı beklerken KİK kaybettiğimi bildirmiş. Araştırdım, KİK'in ana sayfasında yer alan "İşçilik Ücreti Hesaplama Modülü" devlet aleyhine hatalı hesaplama yaptığı için kaybetmişim. Şimdi hem devlet kaybetti hem de dürüst müteahhit olarak ben kaybettim. İsmi Saklı
    YAZI/
    Sayın okurlarım, gerçekten ben de www.kik.gov.tr web sayfasına girdim ve "İşçilik Hesaplama Modülü"nden ücret ve SSK-vergi giderlerini hesaplattım, devlet resmen Kamu İhale Kurumu (KİK) eliyle soyuluyor. Gerçek rakamlardan gider gösteren ve maliyetini bu şekilde hesaplayan müteahhitler eleniyor.
    KİK fazla maliyet hesaplıyor
    KİK'in web sayfasındaki modüle, 10 bin lira ücretli olan birisi için ücretlerin giderlerini ve verilecek net ücrete göre yazılması gereken asgari ihale rakamını hesaplatmak istedim. Modül bana teklif edilmesi gereken asgari maliyeti 12.150 olarak verdi. Zira, KİK'in modülü, Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) üst sınırı rakamı olan 4504 lirayı hiç dikkate almadan direkt 10 bin lira üzerinden hesaplama yapmaktadır. Ancak gerçekte böyle değil, çalışana verilen ücretlerin en fazla 4504 lirasından sigorta primi ve işsizlik sigortası primi alınır. 4504 liranın fazlasından ise hiç prim alınmaz.
    Kanun 'Düşük teklif vereni kabul etme' diyor
    4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 38'nci maddesi şöyledir:
    "İhale komisyonu, verilen teklifleri 37'nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
    İhale komisyonu;
    a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
    b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
    c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
    hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
    (Ek fıkra: 20/11/2008 - 5812 S.K./12. md.) İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir."
    Dikkat ettiniz mi bilmiyorum; maddenin son fıkrası 2008 yılı sonunda getirildi ve bu yeni fıkrayla ihale için KİK'in ana sayfasındaki modülden hesaplanan işçilik maliyetinden daha düşük teklif verenleri eliyorlar.
    Devleti soymayana ihale vermiyorlar
    Görüyorsunuz, şayet bir kamu ihalesine girecekseniz, işçilik maliyetlerinizi 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince gerçek rakamlardan yaparsanız ihaleden derhal kovuluyorsunuz. Ancak, gerçek maliyetler yerine şişirilmiş maliyetleri yazarsanız ihaleye alınıyor ve kazanıyorsunuz.


İşlem Yapılıyor
X