Zamlı katılım payı mahkemelik oluyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Zamlı katılım payı mahkemelik oluyor

    Özel hastaneler, devlet hastanelerinde 8 lira olan muayene katılım payının özellerde 15 lira olmasının eşitliğe aykırı olduğunu savunuyor. Bu yüzden hasta sayılarının yüzde 50 düşeceğini belirten sektör temsilcileri, 15 liranın iptali için dava açacak.

    Tedavi ve muayenelerde alınan katılım payları zamlı olarak bugün uygulamaya girdi. Sağlık harcamalarını hafifletmek için getirilen 2-8 ve 15 liralık katılım payları mahkemelik oluyor. Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Kürşad Özdemir, "Katılım paylarına dava açacağız." dedi. Devletin giderleri azaltmak için katkı payı almasının doğru olduğunu söyleyen Özdemir, ancak bütün hastanelerde eşit katkı payı alması gerektiğinin altını çizdi.

    Hastalardan sağlık kurumuna göre farklı katılım ücreti alınmasının rekabete aykırı olduğunu kaydeden Özdemir, "Binayı kendimiz yapıyoruz, cihazı kendimiz alıyoruz, personel maaşını biz ödüyoruz. Buna karşın yaptığımız tedaviler için devlet hastaneleriyle aynı parayı alıyoruz Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan. Buna rağmen bize gelen hastalardan 15 lira alınması haksızlık." diye konuştu. Özdemir, farklı katılım payıyla özellerin tamamen önünün kapandığını birçok tıp merkezinin kepenk kapatacağını savundu.

    Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD) Başkanı Hicabi Gökdereli ise fark ücretlerinin yüzde 30 ile sınırlandırmasının ardından 15 lira katılım payının hasta sayısını yüzde 50 azaltacağını belirtti. Gökdereli, "Bütçe açık veriyor bunu bizi cezalandırarak yapmak yanlış. Vatandaşta burada sıkıntı yaşayacaktır. Katkı bedeli olumsuz şeyler yapacak." şeklinde konuştu.

    "ÖZEL HASTANE YATIRIMLARI DURACAK"

    Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ ise sigortalı hastaların özele açılmasıyla başlayan açılım sürecinin tıkanma noktasına geldiğini kaydetti. Devlet hastanelerinde 8 lira olan reçeteli katılım payının özellerde 15 lira olarak uygulanmasının sağlık hizmetlerinde geriye gidiş olduğunu kaydeden Altuğ, "Bunu anlamak mümkün değil. Özel sektöre sağlık alanına yatırımlar yaptırıldı. Sağlıkta dönüşüm yaşandı. Bundan sonra özellerin sağlıktaki yatırımları duracaktır." diye konuştu. Kamu hastanelerine yapılan ödemenin özellerden daha yüksek olduğunu kaydeden Altuğ, "Özel sektörle beraber hastalar da cezalandırılıyor." tepkisini gösterdi.

    Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü yeniden şekilleniyor. GSS Genel Müdürlüğü'ne Sağlık Bakanlığı'ndan Hasan Çağıl getirilirken, daire başkanlıklarına da Sağlık Bakanlığı kökenli bürokratların atanacağı belirtiliyor. Bu çerçevede en az 8 personelin SGK'ya geçeceği ifade ediliyor. Özel sağlık kuruluşları yapılan bu değişikliklerin sektörün önünü tıkamamasını istiyor.

    (CİHAN)
İşlem Yapılıyor
X