İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • PowerVu
    Member
    • 12-04-2004
    • 2540

    İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

    Hiç kendi radyo programınızı yapmayı,seçtiğiniz şarkıları
    dinleyiclerinizle paylaşmayı hayal ettiniz mi ?

    Bir kaç yıl önce bırakın kendi yayınınızı yapmayı,mevcut online radyo yayınlarını dinlemek işkence gibiydi.Oysa bugün genişbant internet erişimine sahipseniz kendi radyo programınızı oluşturabilir,hatta ses kalitesinden biraz ödün vererek 56K kullanan arkdaşlarınızın bile yayınınızı dinlemesini sağlayabilirsiniz.Yazımızı okuyarak oluşturacağınız radyo da hem mikrofon kullanarak sesisinizi duyurabilecek hem de MP3 formatındaki şarkılarınızı yayınlayabileceksiniz. Dinleyicilerinizin o an çaldığınız şarkıya ait bilgileri görme imkanı da olacak.Bunun için Winamp'ın yaratıcısı Nullsoft tarafından geliştirilen ve yine Winamp tabanlı SHOUTcast teknolojisini kullanacağız.Dinleyicileriniz yayınınızı Winamp kullanarak dinleyebilecek.

    Radyo Sunucumuzu Kuruyoruz....!

    Online radyolar için en çok kullanılan SHOUTcast tabanlı sunucular iki parçadan oluşur,müziği sunucuya aktaran yayıncı (DJ) ve yayıncıdan aldığı yayını dinleyicilere aktaran bir sunucu (server).

    Yazımızda her iki parça için de kendi bilgisayrımızı ve kendi internet bağlantımızı kullanacağız.

    Fakat bu konuda 256K ADSL erişimine sahip bir yayıncı en fazla 5-6 kişinin dinleyebileceğini,daha fazlasında upload hızınız yeterli gelmeyeceği için yayında kesintiler olacağını belirtmek isteriz.

    Sunucu yazılımını www.shoutcast.com/download/files.phtml adresinden indirerek kurabilirsiniz.Sunucuyu kurduktan sonra,

    Başlat>Programs>SHOUTcast DNAS>SHOUTcast DNAS (GUI)

    yolunu izleyerek çalıştırın.İlk olarak araç çubuğundaki 'edit config' öğesine tıklayarak sunucu ayarlarımızı düzenlemeliyiz.Açılan Dosya okunamaz haldeyse, C:\Program Files\SHOUTcast\sc_serv.ini dosyasına sağ tıklayarak 'Birlikte Aç'ı,ardından Wordpad'i seçmelisniz.

    Burada bizi ilgilendiren alanlar'required stuff' bölümünde yer alıyor.'MaxUser' değeri maksimum dinleyici sayısını belirler.Örneğin 128K upload hızına sahipseniz ve 24 kbsp ile yayın yapacaksınız yayınınızı 8 kişi (128/24) dinleyebilir.

    Password=changeme' satırıysa şifrenizi belirliyor.Buradaki 'changeme' bölümünü istediğiniz bir şifreyle değiştirmelisiniz.Sondaki 'PortBase=8000' satırıysa yayın yapacağınız portu gösteriyor.Özel bir neden olmadıkça bunu değiştirmenize gerek yok.

    Unutmayın ki burada belirtilen port da (örn.8001) sunucunuzun çalışabilmesi için açık olmalıdır.ADSL modeminizin router özelliği varsa bu portları kendi bilgisarınıza yönlendirmeniz,firewall kullanıyorsanız bu portlardan veri akşına izin vermeniz gerekebilir.Bu işlemin yapılış şekli her üründe farklıdır,bu nedenle ürününüzün kullanma kılavuzunu incelemelisiniz.Değişiklik yaptığımız dosyayı kaydedip kapattıktan sonra 'kill server' butonuyla sunucuyu kapatalım.Artık Sunucumuz hazır,tek eksiğimiz bir DJ....!

    YAYINA HAZIRLANIYORUZ...!

    Yapacağımız yayını sunucuya aktarabilmek için www.shoutcast.com/downloads/shoutcast-dsp-1-8-2b-windows.exe
    adresinden indirmeniz gereken SHOUTcast DSP eklentisini kullanacağız.Bu eklentiyi kullabilmek için sistemimizde Winamp 2.x veya 5.x sürümlerinden biri kurulu olmalıdır.Eklentiyi kurduktan sonra Winamp'i açin ve Options>Prefences>Plugins>DSP/Effect yolunu takip edin Sağdaki Bölmeden 'Nullsoft SHOUTcast Source DSP'yi seçtiğinizde arkada planda SHOUTcast Source adlı adlı yeni bir pencere açıldığını göreceksiniz.Artık 'close' butonuyla seçenekleri kapabilirsiniz.

    Yayınımızla ilgili ayarları yapmak için öncelikle Output sekmesine geçelim.Buraki Connection düğmesine tıklayarak Adress alanına 'localhost',Port alanına ayarlarda belirttiğimiz portu ve Password alanına da şifremizi yazıyoruz.Ardından Yellowpages butonuna tıklayalım.Buradaki 'Make this server public' seçeneğini işaretlerseniz radyonuza ait bilgiler shoutcast.com da listelenecek ve isteyen herkes radyonuza bağlanarak dinleyebilecektir.Description alanına porgramınızın adı ya da kendi adınızı gibi kısa bir açıklama girmelisiniz.Genre bölümündeyse çalacağınız müzik türlerini belirtmeniz gerekiyor.URL,AIM,ICQ,IRC gibi iletişim bilgilerini vermek size kalmış.Bu bölümün hemen altındaki 'Enable Title Uptades' seçeneğini işaretlerseniz dinleyicileriniz çalınan şarkının ve sanatçının adlarını görecektir.
    Şimdi Encoder sekmesine geçelim.Burdaki 'Encoder Setings' ayarı yayınınızın ses kalitesini belirler.Dial-Up kullanıcılarının da sizi dinleyebilmesini istiyorsanız bu ayarı değiştirmeyin.Aksi halde upload hızınıza uygun olacak bir kalite seçebilirsiniz.ADSL kullanıcıları buradaki tüm seçenekleri sorunusuz olarak dinleyebildiğini gördük.Bu ayarı da tamamladıktan sonra yayına girmeye hazırız....!

    İLK PROGRAMIMIZ.....!

    Tekrar Başlat>Programs>SHOUTcast DNAS> SHOUTcast DNAS (GUI) yoluyla sunucu uygulamasını çalıştıralım.Şimdi Winamp'iş açalım ve SHOUTcast Source penceresindeki Output sekmesine girelim.Burada gördüğünüz Connect butonuna bastığınız anda yayına gireceksiniz ve status bölümünde sunucuya gönderdiğiniz veri miktarı görünmeye başlayacak.Unutmayın ki yayına giden müzik doğrudan Winamp'ten alınmaktadır.Arada beklememeler olmaması için playlist'inizi önceden hazırlamanızda fayda var.Peki ama radyonuzda sadece müzik yayını mı yapacaksınız ?
    Tabiki Hayır!!!! Standart bir mikrofonunuz varsa kendi sesininizi de kolaylıkla yayına verebilirsiniz,fakat eb azından iki ses kartınız yoksa ne yazık ki müziğin üzerine konuşmanız mümkün olmuyor.Konuşma moduna geçmek için ınput sekmesine geçin ve INput Device bölümünden Souncard Input'u seçin.Aşağıdaki bölümde göreceğiniz 'Push to Talk' ve Lock butonları sizi yanıltmasın.Aslında 'Soundcard Input'u seçtiğiniz anda müzik kesilecek ve konuşmak moduna geçmiş olacaksınız.Buradaki 'Push to Talk' butonuna tıkladığınızda müzik sesinin bir miktar kısıldığını ve konuşmanızın daha rahat olduğunu göreceksiniz.Bu da sizi yanıltmamalı,çünkü müziği sadece siz duyuyorsunuz!!! Hoparlöre yakın durarak fon müziği dolaylı yoldan iletmeyi deneyebilirsiniz,tabii bu durumda müziğin kalitesi önemli miktarda düşecektir.İlk olarak bu bölümdeki Lock butonuyla konuşma moduna kilitlenin.Daha sonra burdaki 'Mic Level' ayarını kullarak mikrofon seviyenizi ayarlamalısınız.Bu nokta da bir arkadaşınızdan sizi dinlemesini istemeniz veya kendi yayınınızı dinleme kutumuzdaki bilgilerle biraz zahmetli de olsa yayınınızı dinleyerek gerekli ayarı yapmanız gerekecektir.Konuşmanızı bitirdikten sonra Input Device bölümünden tekrar Winamp'i seçmeyi ve durduysanız şarkıyı devam etmeyi sakın unutmayın.

    NASIL DİNLEYECEKLER....!

    Yayınınızı dinlemek isteyen arkadaşlarınızın ihtiyacı olan tek şey Winamp.Arkadaşlarınız tarayıcılarının adres satırına

    http://IPadresiniz/listen.pls

    yazarak Winamp açıkken CTRL+L tuşlarına basıp aynı adresi kopyalayarak radyonuza bağlanabilirler.IP adresinizi bilmiyorsanız.
    www.whatismyip.com adresine girerek anında öğrenebilirsiniz.IP adresinizin belli aralıklarla değiştiğini unutmayın.Bu nedenle her yayından önce IP'nizi kontrol etmenizde fayda var.Daha iyisi, www.no-ip.com adresinin ücretsiz servislerinden yararlanarak,dinamik IP adresinizi adım.no-ip.com gibi bir statik adrese çevirebilirsiniz.Böylece dinleyicileriniz her seferinde IP adresinizi öğrenmek zorunda kalmaz...

    İşte Bu kadar... RADYONUZ HAYIRLI OLSUN...!

    PROFOSYONEL RADYO SUNUCUSU

    Sunucu olarak kullanabileceğiniz özel bir bilgisyarınız.örneğin 'co-loacted' veya 'dedicated' olaral çalışan ve yüksek bant genişliğine sahip size ait bir sisteminiz varsa çok şanslısınız.BU sistemi SHOUTcast suncusu olarak yapılandırarak sınırsız sayıda dinleyiciye hizmet edebilir ve çok daha kaliteli yayın yapabilirsiniz.
    www.shoutcast.com/download/serve.phtlm adresinde sunucu yazılımının Windows,Linux ve FreeBSD sürümleri bulunmaktadır.Sisteminize uygun olanı seçip kurabilirsiniz.Günümüzde pek çok Hosting sağlayıcı da SHOUTcast sunucusu hizmeti sunmaktadır.Web sitenizi ücretli bir sunucuda barındıryorsanız hosting sahibinize SHOUTcast desteği sunup sunmadıklarını Sorabilirsiniz...!

    Umarım faydalı olur....! (PC.Net Bilgisayar Dergisinden Alıntılar vardır)

    PowerVu
  • PowerVu
    Member
    • 12-04-2004
    • 2540

    #2
    Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

    Normal olarak müziği kendiniz dinleyeceğiniz zaman.Aşağıdaki adımları takip ediniz...!Yoksa hatalarla karşılabiliyorsunuz.....!


    1.Winmap'i açın Options>Preferences>Plug-ins>DSP Effect Bölümünden 'none' bölümüne tıklayın.SHOUTcast penceresi kapanacaktır.Daha sonra
    2.Plug-ins bölümündeki Outpu bölümünden Nullsoft NULL Output plug-in v.1.0 beta seçeneğine tıklayın..

    Daha sonra tekrar Playlist'te ki şarkılarınıza tıkaldığınız zaman sorunsuzca çalacaktır.

    Yorum

    • ozkandonmez
      Administrator
      • 30-12-2002
      • 47398

      #3
      Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

      teşekkürler dostum, server büyük sorun 24 saat yayın yapmak hele trafik konusunda hop hop oynatıyor zor zenaat anlayacağın...
      Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



      HAYDI IPTV YAPALIM

      TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

      LÜTFEN OKUYUN

      Yorum

      • PowerVu
        Member
        • 12-04-2004
        • 2540

        #4
        Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

        Walla ozkan hocam

        Server gerçekten problem.Trafik konusu tam baş belası..! Nasıl bir server gerekli ise..? Ama çok zevkli...? Amatörce de olsa güzel oluyor..!

        Yorum

        • PowerVu
          Member
          • 12-04-2004
          • 2540

          #5
          Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

          Arkadaşlar Kendi Radyosunu Kuran Arkadaşlar Lütfen bu Topic Altında Radyosunu belirtsin...!

          Yorum

          • gizemli18m
            Junior Member
            • 02-02-2005
            • 12

            #6
            Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

            ben kurdum ama internet e veremiyorum ağdan dinlenebiliyor ama internet ten dinlenmiyor

            Yorum

            • PowerVu
              Member
              • 12-04-2004
              • 2540

              #7
              Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

              Arkadaşım Port Ayarlarını Kontrol et..!

              Yorum

              • hami
                Junior Member
                • 05-07-2004
                • 64

                #8
                Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

                tüm işlemleri doğru olarak yaptım ancak bir sorun var galiba SHOUTcast output bölümünde status ta yayın için giden bytes i gösteriyor. ancak internette winap dan yayın dinlenemiyor. (HTTP/1.1 404 not fount Connection closet) yazıyor veriyor. 5 den başlayıp geri sayıp kapanıyor. acaba hata nerede
                Son düzenleme hami; 25-03-2005, 15:14.

                Yorum

                • müho
                  Junior Member
                  • 28-03-2005
                  • 19

                  #9
                  Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

                  arkadaşlar yayını yapıyozada
                  yalnız bende skystar2 kartı var
                  uydudaki herhangibir radyo kanalındaki yayını internet üzerinden bu yöntemle yayınlayabilirmiyim

                  Yorum

                  • müho
                    Junior Member
                    • 28-03-2005
                    • 19

                    #10
                    Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

                    kimsenin bilgisi yokmu badprv

                    Yorum

                    • muhemar
                      Junior Member
                      • 26-08-2004
                      • 25

                      #11
                      Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

                      bunun yayınını yapabilmen için windows media encoder kullan. tv yayını bile yapabilirsin... :D

                      Yorum

                      • wickerman
                        Junior Member
                        • 27-02-2004
                        • 306

                        #12
                        Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

                        Internet kafeden bağlanıyorum. Buradan yapabilir miyim?

                        Yorum

                        • ozkandonmez
                          Administrator
                          • 30-12-2002
                          • 47398

                          #13
                          Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

                          evet yapabilirsiniz, server programını çalıştırmanız gerekir birde no-ip.com dan sizi internete çıkartacak bir numara almanız yeterlidir.
                          Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



                          HAYDI IPTV YAPALIM

                          TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

                          LÜTFEN OKUYUN

                          Yorum

                          • @kdeniz
                            Member
                            • 15-07-2004
                            • 596

                            #14
                            Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

                            arkadaşlar çokiyi çalışan bir radyom var şeytan kulağına kurşun. şimdi tv ye geçecem bakalım ne yapabilirim. media playerin de radyosu varmış arkadaşlar duyrulur. radyomun ismi bey fm ip sürekli değiştiği için yazılamıyor
                            Son düzenleme @kdeniz; 27-07-2005, 00:54.

                            Yorum

                            • mami34
                              Junior Member
                              • 29-08-2005
                              • 28

                              #15
                              Konu: İnternet Radyoculuğu... (Herkes Kendi Radyosunu Kursun)...!

                              http://radio.zorask.net buradan radio yayınımızı dınleyebılırsınız yayın kalitemiz 32k dır yakında 64 k ya yukseltmeyı dusunuyorum bu arada ınternetden yayın yapacak arkadaslara ben bır program tavsıye etmek istiyorum programın adı sam2 broadcaster google dan aratıp bulabılırsınız ve ayrıca ses kalitesi cok cok cok yuksek

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X