Doğalgaza dudak uçuklatan zam

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • þef
    Junior Member
    • 17-06-2005
    • 115

    #31
    Konu: Doğalgaza dudak uçuklatan zam

    Doğalgazın kömür gibi seçim yatırımı olarak dağıtılması mümkün değil mi?
    Zamlanınca kullanamayacağız,balona biraz doldurup kapılarımıza bıraksalar iyi olmaz mı?:D:D

    Yorum

    • M.A.S
      Member
      • 22-10-2006
      • 806

      #32
      Konu: Doğalgaza dudak uçuklatan zam

      Originally posted by blackpanther View Post
      Atmaca 53 nikli arkadaş rizeli galiba katalitik soba diyede rize ve karadenizde çok kullanılan kuzine sobayı demek istedi galiba
      kuzine bobaların yantarafı fırın olarak kullanılıyor .üzerine dediği gibi tencereni çaydanlığını koy boruyada su hazneli borular var onlardan tak bni tarafta yemeğin pişsin bi tarafta suyun ısınsın gel ***fim gel :Dhahohi
      Atmaca'nın anlatmaya çalıştığı soba bu olmalı...Atmaca'nın elektriğe ve doğalgaza gelen zamlarla haşır neşir olmadığı nasıl da belli oluyor.Bedava yaşıyormuş da haberimiz yokmuş.:D


      Son düzenleme M.A.S; 07-11-2009, 23:43.

      Yorum

      • sak55
        Banned
        • 30-05-2008
        • 2059

        #33
        Konu: Doğalgaza dudak uçuklatan zam

        Doğalgaz zammının perde arkası
        Botaş'ın banka borçlarını vatandaş ödedi. İşte doğalgaz zammının perde arkası...
        Doğalgaza önceki yıl yapılan yüzde 75'e varan zamlar vatandaşı zor durumda bırakırken, Botaş'ın kasasını doldurdu. Yılsonu itibarıyla 2 milyar lira kâr hedefleyen şirketin on aylık kazancı 3 milyar lirayı geçti. Beklemediği ölçüde gelir elde eden Botaş, banka borçlarını ödedi.
        Kurum, yeni yatırımlarını da kendi kaynaklarından finanse etmeye başladı. Zaman'ın haberine göre, Botaş, 2010 yılı için kâr hedefini ise 3,5 milyar lira olarak belirledi. Bu, gelecek yıl için doğalgaza yüzde 40-50 oranında zam anlamına geliyor. Kısa süre öncesine kadar Rusya ve İran'dan aldığı gazın parasını ödemekte zorlanan şirketin, beklentilerin çok üzerinde kazanç sağlaması 'fahiş kâr' olarak yorumlanıyor.
        Geçen yıl Maliye ve Hazine baskısıyla yapılan yüksek zamlar, havaların soğuduğu kış aylarına denk gelmişti. Yıl başından itibaren petrol fiyatlarındaki düşüşün ise fiyatlara geç yansıtılması, şirketin kârını daha da artırmasını sağladı. Zamlarla kasasını dolduran Botaş, daha önce aksattığı vergi ödemelerini düzenli şekilde yapmaya başladı. Şirketin artık geçmiş yıllardan kalan vergi borçlarını da kapatması bekleniyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında 2010 yılında Botaş'ın, 'ÖTV gelirleri ve ithalde alınan KDV' kalemine önemli ölçüde katkıda bulunacağını açıklamıştı.
        Hazine ve Botaş çevrelerinden edinilen bilgiye göre kârını katlayan Botaş'a 2010 yılı için de 3,5 milyar TL kâr hedefi konulduğu ortaya çıktı. Hazine öngörüleri doğrultusunda rakamın kesinleşmesi halinde doğalgaza gelecek yıl yüzde 40-50 oranında zam söz konusu olacak. Ucuz alınan ve fiyat farkı ödenecek Azeri gazı maliyetine göre oran yukarı veya aşağı şekilde değişecek. Hazine, Botaş'a 2009 yılı için 1 milyar 427 milyon lira kâr hedefi öngörmüştü. Ancak şirket, gaza yapılan anormal zamlar sonrası yılın ilk 6 ayında 2,4 milyar lira kâr rakamına ulaştı. Onuncu ay itibarıyla da bu rakam 3 milyar lirayı geçti. Bu yıl ve gelecek yılki aşırı kârlılık hedefi eleştirilirken, doğalgaza yapılacak zam tartışmaları da yeniden gündeme taşındı.
        ZAMLAR TÜKETİMİ DÜŞÜRÜYOR
        Doğalgaza yapılan zamlar, tüketimi olumsuz etkiliyor. 2009'da yapılan yüzde 75 zamdan sonra pazardaki daralma yüzde 20'yi bulmuştu. Tüketimin azalması sebebiyle Botaş, alamadığı gaz için İran'a 704 milyon dolar ödeme yapmak zorunda kalmıştı. Ancak satışlardaki düşüşe rağmen kamu şirketi yüksek oranlı kâr ediyor.

        Yorum

        • blackpanther
          Junior Member
          • 12-02-2007
          • 138

          #34
          Konu: Doğalgaza dudak uçuklatan zam

          Originally posted by SELÇUK KAYA View Post
          kardeş sende rizelisin galiba :D:Dpint ( koyu yazıları incelersen )
          Evet bende anne tarafından rizelilik var bunu hiç bi zaman inkar etmedim etmemde rizeyi ben ömrümde görmedim annem şu anda 76 yaşında oda hatırlamaz rizeyi çok küçükken sakaryaya gelmiş rahmetli dedem.

          Kalın yazılara dikkat et demişsin o kalın yazılar rizelilikden değil yazarken dikkatsizlikten oluşan imla hataları:D:D

          Yorum

          • malcolm
            Member
            • 17-02-2008
            • 1019

            #35
            Konu: Doğalgaza dudak uçuklatan zam

            Katolik soba mı? blush

            Yorum

            • sak55
              Banned
              • 30-05-2008
              • 2059

              #36
              Konu: Doğalgaza dudak uçuklatan zam

              BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatlarını 2010'da ortalama yüzde 50 artırmaya hazırlandığını duyuran Zaman, zammın kesinleştiğine dair belgelere ulaştı. Gaz satan ithalatçılar, gelecek yıl için belirledikleri satış fiyatlarını müşterilerine bildirmeye başladı. Bu yıl ortalama 250 dolara ithal edilen bin metreküp doğalgaz, Ocak 2010'dan itibaren santrallere ortalama 360 dolardan satılacak. Buna göre yeni yılda doğalgaz toptan satış rakamına yüzde 40-50 civarında zam gelecek.
              Sanayi ve konut aboneleri gazı, elektrik santrallerine göre daha pahalı tüketiyor. Bu rakamlara ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ile KDV (Katma Değer Vergisi) eklenerek nihai fiyat belirleniyor. Vergiler, fiyat ve zam oranının daha da yukarı çıkmasına sebep oluyor.
              Kış aylarına girmeye hazırlandığımız bugünlerde doğalgaz aboneleri en çok "Gaza zam olacak mı?" sorusunun cevabını merak ediyor. Kamu şirketi Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)'nin geçen yıl gaz fiyatlarını ortalama yüzde 75 artırması abonelerin tepkisini çekerken, gaz tüketimi azalmıştı. Hazine'nin döviz kurları ve ham petrol fiyatlarına yönelik öngörüleri doğrultusunda 2010 yılı fiyat çalışmalarını yürüten şirketin ilk hesaplamalarında yüzde 50 civarında bir zam oranı ortaya çıktı. Aralıkta son şekli verilecek çalışmalarla gelecek yılın birim fiyatları netleşecek. Botaş'ın Azerbaycan'dan ucuz aldığı gaza ödeyeceği fiyat farkı ile alınmayan gaza vereceği parayla zam oranının yüzde 70'e çıkabileceği dile getiriliyor. Gaz pazarında halen Botaş'la birlikte Enerco, Shell, Avrasya ve Bosphorus Gaz ile Egegaz (LNG) faaliyet gösteriyor. Özel şirketlerin satış fiyatı da, Botaş'ın açıkladığı fiyatlara göre şekilleniyor.
              Kamuoyunun merak ettiği "Doğalgaza zam yapılacak mı?" sorusunun cevabı ise Zaman'ın ulaştığı belgelerde yer alıyor. Belgelere göre, 2010'da doğalgaz zammı kesin. Şirket isimlerinin saklı tutulduğu söz konusu belgelere göre bu yıl ortalama 250-260 dolar civarında alınan bin metreküp doğalgaz, aralıkta abonelere 280-290 dolar civarında satılacak. Ocaktan itibaren ise elektrik santralleri için 360-370 dolara çıkacak. Konut ve sanayi aboneleri için bu rakam daha da yüksek olacak. Fiyat artışının gerekçesi ise petrol ve dövizdeki hareketlenme. Enerji sektörü çevreleri, enerji KİT'lerinin (Kamu İktisadi Teşebbüsleri) sattığı elektrik ve doğalgaz gibi ürünlerin fiyatlarını Otomatik Fiyat Mekanizması'nın (OFM) belirlediği hatırlatması yaptı. Son aylarda ham petrol ve döviz kurları artış eğilimine girdi. Bu sebeple doğalgaz pazarında yer alan şirketler, fiyat ayarlaması yapacak. Aynı şekilde kamu şirketi Botaş da anlaşmalar gereği ocakta fiyatları yeniden belirleyecek. Çünkü geçmiş 6 aylık petrol ürün fiyatlarındaki değişim belirlenip üç ayda bir uygulamaya konuluyor. Ayrıca Botaş için Hazine'nin verdiği bir kârlılık hedefi var. Bu da maliyetleri artıran bir unsur. Sektör çevreleri, gaz fiyatlarıyla ilgili önemli bir hatırlatma daha yapıyor: "Mutlaka doğalgaz anlaşmalarında yer alan müeyyideler dikkate alınarak belirlenen bir fiyat politikası izlenmeli. Bunun yanında, anlaşmalarda yer alan enstrümanlar devreye sokularak alınacak gaz miktarı düşürülmeli. Aksi halde, bu yıl da alınmayan gaza ciddi miktarda para ödenmek zorunda kalınacak." ZAMAN

              Yorum

              • sera_nat
                Junior Member
                • 22-08-2007
                • 194

                #37
                Konu: Doğalgaza dudak uçuklatan zam

                ne genç siviller-ne sanal darbe söylentileri işte gerçek GÜNDEM....

                Yorum

                • zigana
                  Senior Member
                  • 26-01-2004
                  • 3796

                  #38
                  Konu: Doğalgaza dudak uçuklatan zam

                  alsın tepe tepe kullansınlar beceriksizlerini
                  ama rica ediyorum yakamızdan da düşsünler
                  yetti artık

                  Yorum

                  • cemal344
                    Senior Member
                    • 03-11-2005
                    • 3977

                    #39
                    Konu: Doğalgaza dudak uçuklatan zam

                    sobanın da mı katolği hehe

                    Yorum

                    İşlem Yapılıyor
                    X