Sendikal özgürlüğün bedelini memur ödeyecek

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Sendikal özgürlüğün bedelini memur ödeyecek

    Sendika üyesi olan memurların sendika aidatlarının devlet tarafından karşılanmasına ilişkin düzenleme; düzenlemenin, kamu işvereninin mali yolla sendikalara müdahalesinin önünü açan, kamu görevlileri örgütlerinin, kamu makamlarından tamamen bağımsız kalması gerekliliğini zedeleyen bir düzenleme olduğu gerekçesiyle yapılan iptal başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.
    375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye 2006 yılında 5473 sayılı Kanun ile eklenen Ek 4. maddeyle 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikasına üye olup, kendisinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, anılan kesintinin yapıldığı her ay için 5 TL tutarında sendika ödeneği verileceğine ilişkin düzenleme yapılmış; 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2009 yılı için ödenek tutarı 10 TL'ye yükseltilmiş, adı da 'toplu görüşme primi' olmuştu.
    Daha sonra, 5917 sayılı Kanun'un 47. maddesiyle; fıkrada yer alan '5 TL tutarında sendika ödeneği verilir.' ibaresi 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere '10 TL tutarında toplu görüşme primi verilir' şeklinde değiştirilmişti.

    ANAYASA MAHKEMESİ'NİN İPTAL KARARI
    Anayasa Mahkemesi'nin 10 Kasım 2009 tarih ve 27402 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 25.06.2009 tarih ve E. 2006/94, K. 2009/92 sayılı kararıyla, Ek 4. maddenin '25.6.2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikasına üye olup, kendisinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, anılan kesintinin yapıldığı her ay için 5 TL tutarında sendika ödeneği verilir' şeklindeki birinci fıkrası Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildi. İptal kararı Resmi Gazete'de yayımlandığı gün itibarıyla yürürlüğe girdi.

    İPTALİN GEREKÇESİ
    Sendika üyesi olan memurların sendika aidatlarının devlet tarafından karşılanmasına ilişkin düzenleme;
    l Sendikaların görevlerini yerine getirmeleri ve sendikal hakların kullanılmasının, sendikaların bağımsız olmalarını gerekli kıldığı...
    l Anayasanın 51. maddesinde yer alan hiç kimsenin sendikalara üye olmaya veya üyelikten ayrılmaya zorlanamayacağı hükmünün, sendikalara üyeliğin gönüllülük esasına dayanmasını ifade etmekte olduğu ve bu çerçevede üyelik ödentilerinin de isteğe bağlı bu birlikteliğin demokratik zeminini oluşturduğu...
    l Kamu görevlileri sendikasına üye olan kamu görevlilerine kendilerinden üyelik ödentisi kesintisi yapılan her ay için devlet tarafından belirli bir tutarda sendika ödentisi verilmesinin ve bu suretle sendikaların gelir elde etmelerinin dolaylı yoldan sendikalara ve üyelerinin gönüllülük esasına dayalı katılımlarına müdahale anlamı taşıdığı ve sendikaların bağımsızlığı ilkesine aykırı olduğu...
    Gerekçesiyle, Anayasa'nın 51. maddesine aykırı bulunarak iptal edilmiştir.

    ÖZGÜRLÜÐÜN BEDELİNİ MEMUR ÖDEYECEK
    Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kamu görevlileri sendikaları bağımsızlıklarına kavuştular ama diyetini memurlar ödeyecek.
    Yeni bir düzenleme yapılana (örneğin, ödemenin sendika ödeneği veya toplu görüşme primi adı altında değil de aylıklara 10 TL zam yapılması gibi) kadar memurlara sendika ödeneği (toplu görüşme primi) verilmeyecek.
    Sendika üyesi olan devlet memurlarının sendika aidatları artık memurun kendisi tarafından ödenecek. Bu da sendika üyesi memurun maaşında 10 TL civarında bir azalmaya neden olacak.
    UNUTMAYIN
    Emlak vergisinde son iki hafta!
    YAKLAŞIK 19 milyonu ilgilendiren konut, işyeri, arsa ve arazilere ait 2009 yılı emlak vergisi ile işyerlerine ait çevre temizlik vergisinin ikinci taksitinin kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Kasım ayının son gününün Kurban Bayramı tatiline rastgelmesi nedeniyle, ikinci taksit ödemesi 1 Aralık 2009 Salı günü de yapılabilecek.
    Emlak vergisi muafiyeti arsalara uygulanmaz
    BABAM emekli. 170 m2 arsası var ve başka bir şeyi yok. Kirada oturuyor. Bu arsanın vergisini ödüyor. Arsanın vergisi için bir indirim ya da muaf olma durumu var mı? H. Kaykısızlı
    Emlak vergisi muafiyeti olarak da nitelendirilen 'sıfır oranlı emlak vergisi' uygulaması, Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi aşmayan tek meskenler için geçerli. Yani muafiyet meskenler için uygulanıyor, arsalar muafiyet uygulaması kapsamı dışında. Babanızın emekli olup olmadığına bakılmaksızın, sahip olduğu arsa için emlak vergisi ödemek zorunda. 200 m2'yi geçmeyen evi olsaydı, aynı zamanda gelir getirmeyen arsaya sahip olsa da ev için emlak vergisi ödemeyecekti.
    GÜNÜN SÖZÜ
    'Ağzında bal olan arının, kuyruğunda iğnesi vardır.' Sohn Lyly
    Türkiye’nin usta köşe yazarları Akşam’da okuyucularıyla buluşuyor. En çok okunan ve güncel köşe yazıları için Akşam Yazarları sayfamızı takip edin.
İşlem Yapılıyor
X