Merrill Lynch`den Türkiye`ye iyi haber

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Merrill Lynch`den Türkiye`ye iyi haber

    Merrill Lynch`den Türkiye`ye iyi haber



    Merrill Lynch Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EEMEA) Ekonomisti Türker Hamzaoğlu, EEMEA bölgesi için önümüzdeki sene dış finansman ihtiyacının sorun olmaktan çıkmasını beklediklerini belirterek, bu nedenle artık Türkiye'nin IMF ile bir stand by anlaşması yapmaya ihtiyacı kalmadığı görüşünde olduklarını bildirdi.

    Merrill Lynch'in 2010 yılı yatırım stratejilerine genel bakış raporuna ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Hamzaoğlu, 2010 yılında toparlanmanın gücü açısından olumlu beklenti içinde olduklarını belirterek, toparlanma sürecinin zayıf ve yavaş olacağını, ancak ikinci bir dip beklemediklerini kaydetti.

    Bölgede enflasyonun düşük kalacağını ve gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının bu süreçte daha proaktif olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Hamzaoğlu, “Bölgede büyümenin genel olarak kredisiz olmasını bekliyoruz. Bunun dışında kalan tek ülke Türkiye. Türkiye'de kredi büyümesinin kuvvetli olacağını öngörüyoruz” dedi.

    Krizin Türkiye'ye getirdiği daha düşük cari açık, düşük reel faiz ve düşük enflasyon ortamının Türkiye için bir yeniden değerlendirme fırsatı yaratabileceğine işaret eden Hamzaoğlu, “Bu durumu 2001 sonrası Brezilya'ya benzetiyoruz. Türkiye yeni bir Brezilya olabilir. Fitch'in not artırımı da bizi bu konuda umutlandırdı” diye konuştu.

    Hamzaoğlu, diğer reyting kuruluşlarından da önümüzdeki bir sene içinde not artışları beklediklerini ifade etti. Türkiye'nin önümüzdeki 5 sene içinde yüzde 4-5 reel faizle devam etmesi durumunda ciddi büyüme potansiyeli yarattığına işaret eden Hamzaoğlu, bunların yapılabilmesi için Türkiye'ye olan güvenin tesis edilebilmesinin önem taşıdığını vurguladı.

    2010 yılında EEMEA bölgesinde bir “büyüme sürprizi” beklediklerini ve büyüme tahminlerinin, genel beklentilerin ortalama bir puan üzerinde olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, Türkiye için de yüzde 4,5'luk bir büyüme öngördüklerini belirtti.

    “TÜRKİYE 'BÜYÜME SÜRPRİZİ' YAPMAYA AÇIK”

    Bu büyüme beklentisinin kaynağına ilişkin olarak ise Hamzaoğlu, imalat sanayisine yönelik beklentilerin yukarıya döndüğünü ifade ederek, “Geçen sene küçülmenin yarısı stokların kullanılmasından kaynaklandı. 4. çeyrek itibariyle tersine dönecek diye bekliyoruz. Stokların en büyük zararı verdiği Türkiye, toparlanma sırasında da büyüme sürprizi yapmaya açık” diye konuştu.

    Hamzaoğlu, tüketici tarafına ise biraz daha temkinli yaklaştıklarını dile getirerek, genel olarak dünyada işsizlik sorunun devam edeceğini, borçluluk oranlarının düşüklüğü ile Türkiye'nin diğer ülkelerden ayrıldığını kaydetti.

    Merkez Bankasının faiz oranlarını artırmayacağına yönelik açıklamalarına karşın faiz artışı beklediklerini söyleyen Hamzaoğlu, bunun enflasyondan değil, ekonomik aktivitede yukarı yönlü bir sürpriz yaşanması durumunda bunun teyidi olarak gerçekleştirileceğini, sene sonunda faiz oranlarının yüzde 8 seviyelerine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

    IMF ANLAŞMASI

    Bölge ülkeleri için önümüzdeki sene dış finansman ihtiyacının sorun olmaktan çıkacağı beklentilerini ifade eden Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Türkiye için de bu böyle olacak. Onun için biz artık Türkiye'nin IMF ile bir standby anlaşması yapmasına ihtiyaç kalmadığını düşünüyoruz. 2010 senesinde eğer gelişmekte olan ekonomiler toparlanıyorsa, biz bölgemizde yüzde 4,5-5'lik büyüme yaratıyorsak ve gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımları geri dönmeye başlıyorsa bir IMF anlaşmasına ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. İşlerin kötüye gitmesi durumunda da IMF'nin zaten sunduğu esnek kredi imkanı var. Türkiye'nin bunu da sağlayabilecek seviyede olduğunu düşünüyoruz. Burada da mali kural çok önemli.”

    Hamzaoğlu, geçen senenin koşullarında bir IMF anlaşmasını savunduklarını kaydederek, “Önümüzdeki dönemde dış dünyada daha kuvvetli büyüme olacaktır. Türkiye de bundan yararlanacaktır. Ayrıca Türkiye'de hane halkının borçluluk seviyesi de yüksek değil ve bankacılık sektörü kuvvetli” diye konuştu.

    Türkiye'nin tek zayıf noktasının cari açık olduğunu söyleyen Hamzaoğlu, düşük enflasyon ortamında Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım çekebileceğine inandıklarını ifade etti.

    “2010'DA YÜZDE 4,3 BÜYÜME BEKLENİYOR”

    Merrill Lynch Varlık Yönetimi EMEA Portföy Stratejisti ve “2010 Yılı Yatırım Stratejilerine Genel Bakış” raporunun yazarı Bill O'Neill'e göre, 2009 yılındaki yaklaşık yüzde 1'lik ekonomik küçülmenin ardından küresel ekonominin, işsizlik tehlikesinin azalması ve hane halkı gelirinin canlanması ile birlikte 2010 yılında yüzde 4,3 büyüyeceği tahmin ediliyor.

    O'Neill, 2009 yılında hükümetlerin, merkez bankalarının ve işletmelerin çeşitli önlemler aldığını, 2010 yılında ise büyümeyi sürüklemesi için bayrağı tüketicilere devredeceklerini belirterek, “Bu devir teslimin başarılı olup olmadığına dair ilk işaretleri ise yılın ortalarında görmeye başlayacağız” dedi.

    Rapora göre küresel ekonomik canlanmaya sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 7 civarında ekonomik büyüme ile Çin ve Hindistan'ın öncülük etmesinin beklendiğini kaydeden O'Neill, 2010 yılında, ABD'nin yüzde 3, euro bölgesinin ise yüzde 2 oranında büyümesinin öngörüldüğünü bildirdi.

    2010 yılının hisse senetleri için iyi bir yıl olacağına inançlarını dile getiren O'Neill, “Tahminimiz 2010 yılında hisse senetlerinin performansının hem şirket hem de devlet tahvillerini geride bırakacağı yönünde” dedi.

    Gelecek yıl enflasyonun bir sorun yaratmasını beklemediklerini bildiren O'Neill, ABD ekonomisindeki güçlü ve istikrarlı büyüme ve ABD Merkez Bankasının faiz artırımlarının desteği ile 2010 yılında doların değer kazanması beklentisini de dile getirdi.

    2010 yılında hükümetlerin karşılaşacağı temel zorluğun, küresel ekonominin canlandırma paketlerine muhtaçlığının azaltılması olacağına dikkati çeken O'Neill, “2010 yılının küresel ekonomik canlanmanın sürdürülebilirliğinin test edileceği belirleyici bir yıl olacağına inanıyoruz ve bu testi geçmesini bekliyoruz” diye konuştu.
İşlem Yapılıyor
X