KUBİLAY OLAYI 79.YIL.

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • *@€f€@*
    Banned
    • 04-06-2006
    • 268

    KUBİLAY OLAYI 79.YIL.

    23 Aralık 1930'da katledilen KUBİLAY 79'Cu yıl.



    Abdullah Gül, Cumhuriyet'in ilan edilişinden bu yana geçen 86 yıllık dönemde bazı üzücü olaylarla karşılaşıldığını, çetin imtihanlardan geçildiğini belirterek, Menemen'de baş gösteren ve millete derin üzüntü yaşatan menfur hadisenin toplumun ortak hafızasındaki yerini aldığını bildirdi.
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Aralık 1930'da gerici güçler tarafından katledilen Teğmen Kubilay'ın şehit edilişinin 79'uncu yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün mesajı şöyle:
    "Büyük Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, modern, müreffeh, demokratik ve hür bir ülke olarak, muasır medeniyetler seviyesini aşma hedefine hızla ilerlemektedir.

    Cumhuriyetin kuruluş ilkeleri ve felsefesi; Türkiye'nin, çağın gerektirdiği değişimlere uyum sağlayarak, büyümesine ve gelişmesine imkan vermektedir.
    Ülkemiz, şüphesiz geride kalan 86 yıllık dönemde bazı üzücü olaylarla karşılaşmış, çetin imtihanlardan geçmiştir. 23 Aralık 1930 tarihinde Menemen'de başgösteren ve milletimize derin üzüntü yaşatan menfur hadise de, bunlardan biri olarak, toplumun ortak hafızasındaki yerini almıştır.
    Bu vesileyle şunu bir kez daha vurgulamak isterim ki: Cumhuriyetimizin değerleri, milletimizin değerlerdir. Türkiye birlik ve beraberliğine her şart altında sahip çıkacak; huzur, güven, refah ve istikrar içinde gelişen bir ülke olarak her alanda yükselmeye devam edecektir.
    Milletimizin tarihi tecrübesi, akılcı tutumu, engin sağduyusu, geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de bu süreçteki en önemli gücümüzü oluşturmaktadır.
    Asteğmen Kubilay'ı, şehit edilişinin 79. yıldönümünde, tüm şehitlerimizle birlikte saygı ve şükranla anıyorum."


    "Kubilay'ın kararlılığı, kararlığımızın temel harcıdır"
    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın şehit edilişinin 79. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
    23 Aralık 1930'da Menemen'de şehit edilen Asteğmen Kubilay'ın cumhuriyeti canı pahasına savunma ve koruma kararlılığının ''çok anlamlı'' olduğunu belirten Baykal, mesajında şunları kaydetti:
    ''Asteğmen Kubilay'ın 79 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkma kararlılığı, bugün laik cumhuriyet ile ulusal birliğimizi koruma ve savunma kararlılığımızın da temel harcıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde ulusal Kurtuluş Savaşımızın zafere ulaştırılması ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti her dönemde gericilerin, irtica yanlılarının ve ayrılıkçıların hedefi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin yeminli düşmanları hedeflerine ulaşmak için 79 yıl önce bir kez daha harekete geçmişler ve asteğmen Kubilay'ı şehit etmişler ancak hak ettikleri yanıtı da almışlardır.

    Tam bağımsızlık, toprak bütünlüğü, ulusal birlik, laik cumhuriyet, kardeşlik ve demokrasi ülküsü ile yola çıkmış olan CHP, dün olduğu gibi bugün de gerici güçlerin, irtica yanlılarının, ayrılıkçıların tertip, saldırı ve ihanetlerine rağmen Lozan'ı deldirtmeyecek ve Cumhuriyetin kazanımlarıyla yoluna devam edecektir. Bu inanç ve duyarlılıkla Türkiye Cumhuriyeti'ni canı pahasına savunan şehit asteğmen Kubilay'ı anıyor ve saygıyla selamlıyorum.''


    ANKA AA

    22 Aralık 2009



  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    #2
    Konu: KUBİLAY OLAYI 79.YIL.

    teşekkürler efem paylaşım için onun vesilesiyle bu vatan uğruna can veren tüm şehitlerimizi saygı ve sevgiyle anıyoruz ALLAH rahmet eylesin mekanları cennet olsun

    Yorum

    • buharaz
      Junior Member
      • 04-02-2009
      • 264

      #3
      Konu: KUBİLAY OLAYI 79.YIL.

      bu konuda dikkatli yazmak gerekiyor bildiğim kadarı ile aksini söylemek yazmak suç
      ama sorgulamak değil
      tek bir soru soracam konuya vakıf arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim
      galeyana gelmiş bir halkın karşısına neden mermi verilmeden gönderilmiş ?
      mermimi yokmuş ama

      23 Aralık 1930 bu tarih için pek inandırıcı olmaz başka bir cevap bekliyorum neden mermisiz ?

      Yorum

      • ahmetbenn
        Junior Member
        • 21-03-2009
        • 289

        #4
        Konu: KUBİLAY OLAYI 79.YIL.

        Şehit kubilay ' ı rahmetle anıyorum .

        Yorum

        • sak55
          Banned
          • 30-05-2008
          • 2059

          #5
          Konu: KUBİLAY OLAYI 79.YIL.

          Menemen Olayı ya da Kubilay Olayı, 23 Aralık 1930 günü gerçekleşen, Cumhuriyet tarihinin ikinci önemli irtica hadisesi.[1] İzmir'in Menemen ilçesinde, askerliğini yedek subay olarak yapmakta olan öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın ve yardımına koşan bekçiler Hasan ve Şevki'nin şeriat isteyen bir grup tarafından öldürülmesiyle başlayan olaylar zinciri. Olayların ardından bölgede sıkıyönetim ilan edilmiş, kurulan Divanı Harp'te failler idam dahil çeşitli cezalarla cezalandırılmışlardır.
          Konu başlıkları

          Siyasi bağlamda Kubilay Olayı, 1930'da Ali Fethi Okyar tarafından Atatürk'ün tavsiyesiyle kurulmuş olan ve Menemen Olayı'ndan hemen önce 17 Kasım 1930'da kendi kendini fesheden, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci ana muhalefet partisi Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın 99 günlük varlığı ile bir arada değerlendirilmektedir.[kaynak belirtilmeli]
          Olayın, zamanın Nakşibendi tarikatının lideri Şeyh Esat ve yandaşları tarafından planlandığı ve Menemen'de uygulamaya konulduğu iddia edilmiştir.[2] Ancak Şeyh Esad'ın Nakşibendilikle alakası bulunmadığı yönünde görüşler de vardır.[3]
          Olaylar Menemen'de cereyan ettiği için genellikle Menemen Olayı olarak anılmaktadır ve bu durum günümüzde bazı Menemen vatandaşlarını huzursuz etmektedir. Olaylardaki faillerin yaklaşık üçte ikisi Menemen dışındandır.
          Olayların gelişimi [değiştir]

          Mustafa Fehmi Kubilay, 1930 yılında Menemen'de yedek subay sıfatıyla askerlik görevini yapmaktaydı. 23 Aralık 1930 sabahı Menemen'de cereyan eden hadiseler genel anlatıma göre şu seyri izlemiştir:
          Şeyh Esat’ın Manisa’da Nakşibendi tarikatını yaymakla görevlendirdiği Laz İbrahim tarafından yönlendirilen, Manisa tarafından gelen çember sakallı, sarıklı ve cüppeli dördü silahlı 6 meczup, 23 Aralık 1930'da sabah namazından sonra camiden aldıkları Yeşil Sancağı yola dikerek silah zoruyla etraflarına adam toplamaya çalışırlar. Elebaşılar arasında, Giritli Derviş Mehmet, Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan, Küçük Hasan vardı. Derviş Mehmet camide namaz kılanlara kendini "Mehdi" olarak tanıttı ve dinin tehlikede olduğunu, dini korumaya geldiklerini söyledi.[kaynak belirtilmeli]
          Arkalarında 70 bin kişilik Halife ordusu olduğunu, öğle saatlerine kadar şeriat bayrağı altında toplanmayanların kılıçtan geçirileceğini söylediler. Camideki yeşil bayrağı alıp uzun bir sopaya taktılar ve Menemen şehir meydanında kazdıkları bir çukura diktiler. Bayrağın çevresinde dönmeye, tekbir getirmeye, zikretmeye ve "Şapka giyen kafirdir! Yakında yine şeriata dönülecektir." diyerek bir isyan hareketi başlatmak isterler. Bayrağın altından ahaliden bazı kişileri (bir fabrikada çalışan Hayimoğlu Jozef de dahil) geçirdiler. Kasabaya halife ordusunun geleceği iddiası halkı korkuttu.[kaynak belirtilmeli]
          Olaylara müdahele [değiştir]

          Olayların ilçedeki askeri birlikte duyulmasıyla, bir bilgiye göre; alay komutanı, yedeksubay Kubilay'ı olay yerine gönderdi.
          Kubilay bu hareketi bastırmak için bir manga askerle olay yerine geldi. Askerlerin yanından ayrılarak tek başına onların arasına girip teslim olmalarını istedi. Onlardan biri ateş ederek Kubilay’ı yaraladı. Karşıdan bunu gören askerler ateş açtılar. Fakat tüfeklerinde öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleri vardır. Eylemciler "bize kurşun işlemiyor” diyerek halkı kandırmaya çalıştılar.
          Kubilay yaralı halde cami avlusuna sığındıysa da, Derviş Mehmet ve arkadaşları peşisıra geldiler. Derviş Mehmet, çantasını açıp testere ağızlı bağ bıçağını çıkardı ve yaralı Asteğmen Kubilay'ın başını kesti.
          Kesik başı yeşil bayrağın sopasına dikmeye çalıştılar ancak başaramadılar. Birisi ip getirdi ve Kubilay'ın başı yeşil bayrağın dikili olduğu sopaya iple bağlandı. Olay yerine yetişen Bekçi Hasan ateş edip gruptan birini yaraladı. Ancak açılan ateş sonucu o da öldü. Arkadaşının yardımına koşan Bekçi Şevki de açılan ateş sonucu öldü.
          Bu aşamada askeri birlik yetişir. Komutan "Teslim olun!" diye bağırır. Ancak olay çatışmaya dönüşür ve askeri birlik ateş eder. Göstericilerden Derviş Mehmet de dahil bazıları yere serilirken, bazıları kaçar. Daha sonra hepsi birden yakalanır.
          Olayın Ankara`da Duyulması [değiştir]

          Kubilay Olayı, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin 1925'deki Şeyh Said İsyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica olayıdır.
          Devlet sert tepki gösterdi. 27 Aralık 1930 günü Dolmabahçe Sarayı’nda Mustafa Kemal Paşa’nın başkanlığında bu konuda bir toplantı yapıldı. Kaynakların ifadesine göre, Atatürk, Kubilay Olayına çok kızmıştı. Daha birkaç yıl önce Yunan İşgalinin acısını tatmış bir muhitte bu olayın meydana gelmesi üzerine, bazı kaynaklara göre, ilçenin haritadan silinmesini emretti. Ertesi gün de, "Böyle emirler verirsem, uygulamayın, sonra bir daha sorun", dedi. 28 Aralık 1930'da orduya gönderdiği başsağlığı telgrafında, "Mürtecilerin gösterdiği vahşet karşısında Menemen’deki ahaliden bazılarının alkışla tasvipkar bulunmalarının bütün cumhuriyetçi ve vatanperverler için utanılacak bir hadise" olduğunu belirtti.
          Sıkıyönetim ve Mahkeme [değiştir]

          31 Aralık 1930 günü Menemen ilçesi ile Manisa ve Balıkesir’in merkez ilçelerinde 1 Ocak 1931’den itibaren 1 ay süre ile Fahrettin Altay komutasında sıkıyönetim ilan edilmiş ve 1. Kolordu Komutan Vekili General Mustafa Muğlalı başkanlığında bir Divanı Harp kurulmuştur.
          7 Ocak 1931'de bu kez İzmir'de yine Mustafa Kemal Paşa başkanlığında ikinci bir toplantı yapıldı. Olaya doğrudan veya dolaylı katılan 105 sanık (anayasayı cebren tağyir, eyleme iştirak, azmettirme veya Mehdi Mehmedin Mehdiliği için harekete geçtiğini bildikleri halde zamanında Hükümete haber vermedikleri ve tekkelerin seddinden sonra ayini tarikat icra ettikleri suçlamalarıyla) 15 Ocak 1931'den itibaren Divanı Harp’te yargılanmaya başlandı,
          Divan-ı Harp Mahkemesi [değiştir]

          General Mustafa Muğlalı başkanlığında kurulan Divan Harp Mahkemesinde 24 Ocak 1931 günü iddianame okundu ve 29 Ocak 1931 günü mahkeme 36 (ölmüş olan bir sanık ile 37) kişinin idama mahkum edilmesine, 40 kişinin sorumsuzluğu nedeniyle salıverilmesine, 27 sanığın beraatine, 41 kişiye çeşitli hapis cezaları verilmesine hükmetti ve karar Meclis’in onayına sunuldu. İdam hükümlülerinin 6'sının yaşı küçük olduğundan, onların ölüm cezaları ağır hapse çevrildi. TBMM Adalet Divanı ayrıca iki idamlığın cezasını 2 yıl hapse çevirdi.
          Kalan 28 sanık, 3 Şubat 1931 gecesi Menemen'de idam edildi. Bazıları Kubilay'ın başının kesildiği yerde asıldı. Mahkumlardan biri idam sehpasının önünden kaçtı. İki hafta sonra yakalandı ve ertesi gün idam edildi.
          Olayın hemen ardından Menemen'de devrim şehidi iki bekçi ve Kubilay adına anıt dikildi. Anıtın üzerinde şöyle yazar:
          '"İnandılar, dövüştüler, öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz."'
          Sıkıyönetim, 28 Şubat 1931’de Manisa ve Balıkesir’den, 8 Mart 1931'de de Menemen’den kaldırıldı

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X