Türk ekibinin düşleri gerçekleşti

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Türk ekibinin düşleri gerçekleşti

    Microsoft’un düzenlediği Imagine Cup yarışmasına katılan genç ekibin prototipine yatırım yapan bir şirket, ortaya çıkan başarılı cihazı Tüyap Avrasya Tarım Fuarı’nda sergiledi.

    Bireylerin gerçek potansiyellerini keşfetmelerini sağlayan yenilikçi teknolojiler geliştiren Microsoft, gençleri yaratıcı düşünmeye ve teknolojiden daha fazla yararlanmaya teşvik etmek amacıyla yedi yıldır Imagine Cup yarışmasını düzenliyor. Yarışmaya katılan gençler, yenilikçi projeleri ile kendilerini gösterme şansı bulurken bu yıl Mısır, Kahire’deki finallere katılan Türk gençleri gibi projelerini hayata geçirme fırsatı da bulabiliyor. “Geleceğin Çiftçilik Çözümleri” projesi ile bu yıl Imagine Cup dünya finallerine katılan dört kişilik genç bir Türk ekibinin geliştirdiği bir prototip yatırımcı bir firma tarafından cazip bulunarak gerçek ürüne dönüştürüldü.


    Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Tüyap Avrasya Tarım Fuarı’na katılan Güngör Tarım Makinelerinin standında sergilenen “elektronik tohumlama ve gübreleme makinesi”, fuar izleyicileri tarafından büyük bir ilgi gördü. Gençlerin prototipini hazırladıkları makine, arazide tohumlama ve gübrelemeyi büyük bir hassasiyetle gerçekleştirmeye yarıyor.

    Temmuz 2009'da yarışmanın Türkiye ayağında finale kalarak Mısır’ın başkenti Kahire’de ülkemizi temsil eden Umut Erkal, Levni Can Özyürüyen, Mehmet Törün ve Filiz Bali’den oluşan dört kişilik ekibin hazırladığı “Geleceğin Çiftçilik Çözümleri”, Imagine Cup Dünya Finalinde ilk 6 proje arasında yer almıştı.

    16 yaşından büyük öğrencilerin katılımına açık ve 5 farklı kategoriden oluşan Imagine Cup finallerinde, değişik ülkelerden binlerce öğrenci ve genç girişimci birbirinden yaratıcı projeler ile yarışıyor.

    Gençlerin projesi, modernleşme sürecinde olan Türk tarımı için de büyük bir önem taşıyor. Dört girişimci gencin geliştirdiği bir yazılım ve tasarladıkları prototip cihazın kullanımı ile tohum ve gübre kullanımında yüzde 40’a varan oranda tasarruf sağlanıyor.



    Öğrencilerin geliştirdiği sistem ana hatları ile şöyle çalışıyor: Önce tohumlama veya gübreleme yapılacak tarla parsellere ayrılıyor. Her bir parselin haritası, koordinatları çıkarılarak bilgisayara yükleniyor. Ardından her parselin tarlanın ne şekilde tohumlanacağı veya gübreleneceği belirlenerek bilgiler bilgisayara giriliyor.

    Bilgisayara yüklenen bu bilgi GPS üzerinden üzerine özel bir yazılım yerleştirilmiş tohumlama veya gübreleme makinasına gönderiliyor. Imagine Cup Türk öğrencileri tarafından özel olarak tasarlanmış bir yazılımın yer aldığı ayrı bir cihaz bir römorka yerleştirilerek römork, tohumlama veya gübrelemeyi yapacak traktöre bağlanıyor.


    Traktör tarlada dolaşırken bilgisayardan GPS üzerinden aldığı verilerle hangi alanı ne ölçüde ve ne sıklıkta tohumlayacağı veya gübreleyeceği otomatik olarak sistem tarafından belirleniyor. Sistem hareket halindeki aracı takip ediyor, hızını kontrol ediyor. Bilgisayara önceden girilen veriler doğrultusunda istenen miktarda tohum veya gübre tarlaya bırakılıyor.

    Projeyi geliştiren gençlerden Levni Can Özyürüyen ve Umut Erkal projelerini hayata geçirmek için yarışma sonrası çalışmalarını sürdürürken, Güngör Tarım Makineleri, bu başarılı projeyle yakından ilgilendi. Prototip çalışmalarını Güngör Tarım Makineleri desteği ile gerçek ürüne dönüştüğünü görme şansı bulan gençlerin tasarladığı elektronik gübreleme ve tohumlama makinesi, 17 - 20 Aralık tarihlerinde TUYAP Avrasya Tarım Fuarı’nda sergilendi.
İşlem Yapılıyor
X