Otogazda rekora gidiyoruz

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Otogazda rekora gidiyoruz

    Otogazda G.Kore’yi geçip dünya rekortmeni oluyoruz

    İpragaz CEO’su Selim Şiper 2006 verilerine göre otogaz kullanımında dünya dördüncüsü olan Türkiye’nin, 2008’de ikinciliğe yükseldiğini belirtip “2009 verileri 1 yıl sonra çıkacak. Ancak büyüme trendine göre öyle tahmin ediyorum ki 2009 verileri ile Güney Kore’yi de geçip dünyanın en çok otogaz kullanan ülkesi olacağız” dedi

    Bütün dünya çevreci kaygılarla LPG’ye yöneliyor. Avrupa Birliği’nin 2020 yılı için en azından araçların yüzde 20’sini LPG’ye dönüştürme hedefi bulunuyor. Türkiye ise bu hedefi çoktan yakaladı. Ancak Türkiye’nin hedefi yakalaması çevreci kaygılarla değil tamamen ekonomik sebeplerle oldu. Otogaz piyasasının önemli oyuncularından İpragaz’ın CEO’su Selim Şiper, 2006 yılında Türkiye’nin otogaz kullanımında dünya dördüncüsü olduğunu, 2008’de dünya ikinciliğine çıktığını belirtirken “2009 verilerine göre öyle tahmin ediyorum ki Güney Kore’yi de geçip dünya birincisi olacağız” dedi.

    Avrupa Birliği’nin tamamen çevreci kaygılarla 2020 yılında sera gazı salınımını yüzde 20 azaltmayı, toplam enerji ihtiyacının yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi planladığını düşünürsek, LPG’li araç dönüşümü de Avrupa’nın hedeflediği bir konu. Zira LPG şu an en çevreci yakıt olarak dikkati çekiyor. LPG, karbon salınımının azaltılmasına yönelik hedeflere yardımcı olan en önemli yakıt olarak kabul ediliyor. Örneğin çevreci bir yakıt olarak bilinen doğalgazın karbondioksit salınımı 25, LPG’nin ise sıfıra yakın.

    Vergiler yükselecektir

    Şiper, “Türkiye bu hedefi çoktan tutturdu. Ancak bunun altında yatan neden çevreci kaygılar değil tamamen LPG’nin daha ekonomik bir yakıt olması” diye konuştu.

    Verilere göre Türkiye’de yaklaşık 13 milyon binek araç var. Bunların 2.4 milyonu otogazlı araçlardan oluşuyor. Dizel araçların sayısı 1 milyon 100 bin civarında. Benzinli araçların sayısı ise 3.5 milyon seviyesinde.

    Yakıt tüketimine bakıldığında ise 13.5 milyon tonla dizel tüketiminin birinci olduğu görülüyor. LPG tüketimi ise 2.4 milyon tonla benzinle yarışır seviyeye gelmiş durumda. Benzin tüketimi 2.5 milyon ton seviyesinde bulunuyor. Araç sayılarına ve tüketime bakıldığında dizel ve LPG’li araçlarla daha çok kilometre yapıldığı dikkati çekiyor. LPG piyasasının toplam büyüklüğü ise 10 milyar doları geçiyor.

    Bu tablo karşısında 2010 yılında vergilerde değişiklik beklediğini kaydeden Selim Şiper, büyük

    ihtimalle dizel yakıtın fiyatının artan vergileri ile benzine daha da yaklaşacağını kaydetti. Şiper şu an için LPG ve benzinde Türkiye’nin dünyanın en çok vergi alan ülkesi olduğunu ancak dizelde henüz bu seviyede bulunulmadığına dikkat çekti.

    Otogazı 1.52 TL’ye satanı da var 1.82 TL’ye satanı da

    Selİm Şiper benzinde olmayan fiyat farkının otogazda olduğuna dikkat çekti. Otogazın bazı istasyonlarda 1.52 TL’ye de satılabildiğini, üst sınırın da 1.82 TL olduğunu ifade eden Şiper bunun nedenlerini şöyle aktardı: “En masumu istasyon kârından feragat ediyordur. Diğer olasılıkları düşünmek bile istemiyorum. Pompa ayarında oynama vardır. Eksik dolum yapabilir. Bir de dökme LPG’yi alıp otogaz olarak kullanabilir. Çünkü dökme LPG ile otogaz arasında ton başına 40 dolarlık ÖTV farkı var. İsim vermeyeyim ama bir şirketin epey yüklü miktarda dökme LPG aldığını biliyoruz. Ancak bu şirketin Türkiye’de satılan bir tane bile tüpüne rastlamak mümkün değil. EPDK da herhalde bu durumu görüyordur.”

    Dünyada arz fazlası var

    32 milyon tüplük LPG’yi boş yere yakıyorlar


    Selİm Şiper LPG fiyatlarının dünyada şu an için yükselmesinin mümkün olmadığını zira arz fazlası bulunduğunu ifade etti. 400 bin tondan fazla LPG’nin kullanılmadığı için havaya basılıp yakıldığını söyleşen Şiper, “400 bin ton 400 milyon kilogram yapar. Bu da 12 kilogramlık şişman tüp hesabına göre 32 milyon tüp demektir. Dünyada 32 milyon tüp boş yere havayı ısıtıyor demektir” dedi. Şiper 32 milyon tüpün Türkiye’nın 1 yıllık tüketiminden çok daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi.

    LPG’li araçta sorun yok

    AVM’lere alınmaması yanlış bir uygulamadır


    İPRAGAZ Yönetim Kurulu Başkanı Selim Şiper’e LPG’li araçların alışveriş merkezlerine alınmamasının altında yatan neden de soruldu. Selim Şiper “LPG’li araçların benzinli ya da dizel araçlardan daha az güvenli olduğunu söylemek mümkün değil. Böyle bir uygulama başladı ve gidiyor. Aslında LPG’li araçların AVM’lere alınmamasının teknik olarak hiçbir mantığı yok” dedi.

    Rakamlarla İpragaz

    Ciro: 1 milyar 250 milyon TL

    Tüplü LPG satışı: 200 bin ton

    Tüp bayisi: 2.000

    Otogaz satışı: 127 bin ton

    Otogaz istasyonu: 410

    LNG satışı: 73 bin ton

    Dökme LPG satışı: 43 bin ton

    Dökme LPG müşterisi: 6 bin



İşlem Yapılıyor
X