Sukru Saracoglu Stadi alttan isitilacak.

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • himm
    Member
    • 18-03-2006
    • 552

    Sukru Saracoglu Stadi alttan isitilacak.



    Fenerbahçe Kulübü’nün, stattan sorumlu yönetim kurulu üyesi Ömer Temelli, son dönemde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nın bozulan zeminiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, yaptıkları çalışmaları anlattı.

    Temelli, statta saha içinde düzenlediği basın toplantısında, stadın yakınından geçen dere nedeniyle bugüne kadar yaşadıkları sıkıntının çözüldüğünü, bundan sonra yapacakları her çalışmanın, sahanın düzelmesi için artı olacağını ifade etti.

    Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nın zemini için 3 ana problemin bulunduğunu, bunlardan en önemlisinin sahanın bulunduğu yerin coğrafi konumundan kaynaklandığını anlatan Temelli, şöyle konuştu: "Yakınımızda bir dere var. Stadın altına su gelişini bugüne kadar maalesef engelleyemedik. Fakat şu anda belediyenin yaptığı çalışmalarla bu halloldu. Bundan sonra da 2 problem kalıyor. Birincisi sahanın havalandırılması.

    Çünkü yazın 70-75 dereceye çıkan sıcaklıklar oluyor ve çimi öldürüyor. Kışın da sahanın büyük bölümü güneş almıyor. Bu sorun yalnız bu sahada değil, kapasitesi 40-50 bin ve daha üzeri olan bütün statlarda var. Bu problemi aşmanın yolu da şu anda sahada uygulanan Hollanda’dan gelen aletler. Çimin kökünün uzamasını ve sahada tutunmasını sağlıyorlar. Bu bir zaman meselesi. Bu aletleri getirdik, ancak 1 haftada düzelmiyor. 1-2 aylık, belki de 3 aylık bir süreç. Bunun sonunda sahamız dört dörtlük hale gelecek. Sezon sonunda ise sahanın alttan ısıtmasını ve havalandırmasını yapacağız. Sahamız hem alttan ısınacak, hem havalanacak, hem gübrelenecek hem sulanacak, hem nemi alacak bir sistem getiriyoruz." Bugüne kadar doğru sistemi bulmaları gerektiği için bunları yapamadıklarını ifade eden Fenerbahçeli yönetici, "Geçen yıl yapsaydık bir kısmına sentetik çim çekecektik. Bu da zemini sertleştirecekti. Real Madrid tarafından bu sene bu kaldırıldı. Artık herkes normal çime döndü. Çimin altına ısıtma ve havalandırma sistemini yapıyor" diye konuştu.

    Bu sistemi süre yetmeyeceği için daha önce yapamadıklarını belirten Temelli, "Çimi iki haftalık sürede değiştirebiliriz, fakat bunun da yüzde yüz garantisi yok. Garantiyi veren firma da yok" dedi.

    Büyük takımların bütün bu sistemi kurmasına rağmen her yıl sahalarının zeminini değiştirmek zorunda kalabildiğini vurgulayan Temelli, "Bu yıl geçen yıla nazaran yaklaşık 2-3 kat fazla yağış aldık. Maalesef yağışlar maç günlerine denk geldi. Bozulan çimin kökü çok uzun olmadığı için yerine yenisini gelmesi mümkün olmadı, gecikti. Ama bundan sonra her geçen gün saha daha iyiye geçecektir. Mayıs ayında komple kaldırıp gerekli önlemleri alacağız. Bu sahada geçen yıl UEFA Kupası final maçı oynandı. Finalden evvel de yağışlardan dolayı kötüydü, fakat bu kadar yağmamıştı. Önümüzdeki yıl inşallah hiçbir problemimiz olmayacak. Mart ayının ilk haftasında, sahamız inşallah eski haline dönecektir" şeklinde konuştu.

    Soru üzerine Temelli, şu anda sahada uygulanan yapay güneş ışığı yaratan sistemin maliyetinin yaklaşık 400 bin Avro olduğunu, sezon sonundaki çalışmalarla, 1 milyon Avro’nun üzerinde bir yatırım yapılacağını bildirdi.

    Kullandıkları yapay güneş ışığı sisteminin Güney Afrika’daki dünya kupası organizasyonunun oynanacağı statlarda da kullanılacağını kaydeden Temelli, dünyada 42 statta kullanılan bu sistemle Real Madrid, Barcelona ve Bayern Münih’in de çalıştığını anlatarak, "Hızlandırmak için bu sisteme iki ek daha getireceğiz. Aynı zamanda bu sistem sahanın üzerinde bulunan iki kutu ve çatıya konulan uydu sistemiyle Hollanda’dan sahanın durumu takip ediliyor. Hollanda sahanın durumuna göre aletleri yönlendiriyor. Merkezden yönetiliyor. Tamamen Hollanda’ya bağlanmış durumdayız" diye konuştu.

    Yeni yapılacak çalışmalardan sonra maç oynanmadığı zamanlarda bu sistemi uygulayacaklarını bildiren Fenerbahçeli yönetici, şu anda 24 saat çalışıldığını, çim köklendikten sonra çalışmaların günde 4-5-6 saatte gerçekleştirileceğini belirtti.

    Bir soru üzerine de Temelli, ana sıkıntının giderilmesi için bugüne kadar beklediklerini anlatarak şunları kaydetti: "Ana sebebin giderilmesi için bugüne kadar bekledik. Bu belediye ile yaptığımız çalışmaydı. Kadıköy Belediyesi bütün önlemleri aldı. Geçen yıl yapacağımız bir çalışma yine işi çözmeyecekti. Geçen yıl garajı da su basmıştı.

    Şimdi artık olmuyor. Bundan sonra da olmayacak. Dereden gelen bir zafiyet vardı.

    Sahada yağmur suyu gitsin diye delik açıyorduk. Artık o işler bitti, o iş çözüldü. Bundan sonra yapacağımız her şey bize artı getirecek. Drenajımız mükemmel. Hiçbir sıkıntı yok. Çim ve altındaki 30 santimlik kum tabakası değişecek." Bu arada Temelli, basın toplantısının ardından gazetecilerle yaptığı sohbette yöneltilen sorulara da yanıt verirken, yeni sezon için stadın farklı noktalarında da düzenlemeler yapacaklarını, kale arkası tribünlere loca projelerinin bulunduğunu bildirdi.

    Türkiye’in 2016 Avrupa Şampiyonası adaylık başvurusunda statlar arasında Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nın yer almamasının nedenleri arasında otopark sorununun olduğunun ifade edilmesi üzerine Temelli, böyle bir sorunlarının bulunmadığını kaydetti.

    Öte yandan, Temelli’nin toplantısının ardından basın mensuplarına dağıtılan dosyada, sahada şu anda uygulanan SGL konseptinin Avrupa’da uygulandığı statlar ve sistemin faydalarını içeren bilgilerin yanı sıra bu yılın ocak ayında Marmara Bölgesi’nin aldığı yağış oranlarını gösteren bilgiler yer aldı.
  • cemal344
    Senior Member
    • 03-11-2005
    • 3977

    #2
    Konu: Sukru Saracoglu Stadi alttan isitilacak.

    o çamurdan kurtulmak biraz zor.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X