Biyocoğrafya

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Biyocoğrafya

    Biyocoğrafya, konusunun geniş olması nedeniyle Coğrafaya'nın dışında Botanik (bitki bilimi), Zooloji (hayvan bilimi), Ekoloji (çevre bilimi) ve Fizyoloji (canlıların aaaabolizmasını inceleyen bilim)bilimlerinden de yararlanmaktadır.

    Buna göre de Biyocoğrafya
    1 Bitki Coğrafyası (vejetasyon coğrafyası)
    2 Hayvan coğrafyası (zoocoğrafya)

    olmak üzere ikiye ayrılır. Ancak bazı biyocoğrafya konu uzmanları ekoloji bilimini de canlı-çevre ilişkisi açısından bir biyocoğrafya dalı olarak kabul ederler.


    Biyocoğrafya araştırmaları yürütülebilmesi için yeryüzü, özellikle kıtalar ve adalar, öbür bölgelerden değişik ama kendi sınırları içinde ortak özellikte bitki ve hayvan varlığını barındıran belirli bölgelere ayrılmıştır.

    Bitki coğrafyası bölgeleri

    Kuzey bölgesi
    Paleotropikal bölge
    Neotropikal bölge
    Güney Afrika bölgesi
    Avustralya bölgesi
    Antartika bölgesi

    Hayvan coğrafyası bölgeleri

    Palearktik bölge
    Oryantal bölge
    Avustralyen bölge
    Etiyopyen bölge
    Nearktik bölge
    Antartika bölgesi
    Neotropikal bölge

    Biyocoğrafya canlıların genel dağılışını iki seviyede inceler.

    1. Sistematik yönden; bu kısım bitki ve hayvan topluluklarını meydana getiren taksonları (sistematik kategorilerini) ayrı ayrı flora (bitki topluluğu) ve faunayı (hayvan topluluğu) sistematik yönden inceler. Örneğin Türkiye'nin çam ağacı florası

    2. Ekolojik yönden; burada takson topluluklarının yada bitki ve hayvan gruplarının dünya üzerindeki dağılışları araştırılır.

    Biyocoğrafya ile ilgili terimler

    1- ) Biyosfer
    Yerküre ve atmosferin arasında canlıların yaşadığı bölümü oluşturan yani okyanus tabanından atmosferde 10 km yüksekliğe uzanan alanda canlı yaşam olanağı bulunan su, toprak ve hava tabakasını kapsayan alandır.

    2- ) Biyota
    Belirli bir kıta, bölge, alan veya ortamdaki bitkiler, hayvanlar, mantarlar, mikroorganizmalar dahil organizmaların tümüne denir.

    3- ) Flora
    Belirli bir coğrafik bölge veya ortamdaki bitkilerin tümüne denir. Örneğin Türkiye florası dendiğinde Türkiye'de yetiştirilebilen bütün bitki türleri akla gelmelidir.

    4 Fauna
    Belirli bir coğrafik bölge veya ortamdaki hayvanların tümüne denir. Floranın hayvanlar için kullanılan topluluk adıdır.

    5- )Habitat
    Bir bitki veya hayvanın doğal ve normal şekilde yaşadığı alan veya çevreye denir. Bir hayvanın veya bitkinin yaşayabildiği, büyüye bildiği, üreye bildiği yani kısacası tüm yaşam koşulları için uygun olan ortam, çevredir.

    6- ) Ekosistem
    Abiyotik "cansız" (toprak,su,hava,sıcak lık,iklim vs.) ve biyotik "canlı" (üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar) faktörlerin oluşturduğu canlı ve cansız çevrenin tamamına denir
İşlem Yapılıyor
X