Sınavsız üniversite

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Sınavsız üniversite

    YÖK'ün üniversiteye sınavsız giriş formülü tartışma yarattı






    Sultan UÇAR/AHT
    Türkiye, yükseköğretime girişte katsayıyı tartışırken, YÖK’ün üniversiteye giriş sınavını ortadan kaldıran
    farklı bir formülü sessiz sedasız hayata geçirildi. KKTC hariç yurtdışında 4 yıl lise eğitimi alan TC vatandaşları da artık Türkiye’de Boğaziçi, ODTÜ dahil istediği üniversiteye sınavsız başvurabilecek.
    Türkiye’de lise bitiren 1.5 milyon öğrenci ise üniversiteye ancak 11 Nisan 2010’da ilki yapılacak olan YGS’de
    (Yüksek Öğretime Giriş Sınavı) ecel teri dökerek girebilecek.
    ÖÐRETİM HAKKI
    Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili 2922 Sayılı Kanun’da yapılan değişiklik ile geçen yıl, yabancı uyruklu öğrencilere tüm üniversitelerde öğrenim görme hakkı tanındı. Yurtdışından öğrenci kabul etmek isteyen üniversitelerin YÖK onayı ile yurtdışından öğrenci kabul etmesine karar verildi.
    ÖSYM kontenjan önerilerini toplayacak, bu YÖK tarafından onaylandıktan sonra da üniversitelerin
    yurtdışından kabul edecekleri öğrenci kontenjanları kılavuzda yayımlanacaktı. YÖK bu yasa değişikliğinin
    dışında geçtiğimiz günlerde, “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar Son Şekli” adı altında yeni bir yönetmelik yayımladı. Yabancı öğrenci kabul etmek isteyen üniversitelerin ön lisans ve lisans
    bölümlerinin birinci, ikinci öğretimleri ile uzaktan eğitim ve açık öğretim programlarında kontenjan
    ayrılması kararlaştırıldı. Sistemgelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak. Öğrenci
    kabullerinde lise bitirme sınavları olan Abitur, Uluslararası Bakolarya, GCE gibi sınavların geçerlilik
    süresi için de bir sınırlama bulunmuyor. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ise bu yıl son
    kez 9 Mayıs’ta yapılacak.
    KKTC HARİÇ
    Başvuru koşullarında ise ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Türkiye’de üniversite okumak isteyen adaylardan
    lise son sınıf ya da mezun düzeyinde olmaları isteniyor. Ancak yeni yönetmelik ile TC veya KKTC uyruklu olup lise öğreniminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar başvuru yapabilecek.
    Yabancı öğrenciler gibi Türk vatandaşı olan öğrenciler de önümüzdeki yıldan itibaren eğer Türkiye ve KKTC dışında bir ülkeden lise diploması alır ise istedikleri üniversiteye kayıt yaptırma şansı yakalayacak.
    Üniversiteler, kabul koşullarını kendileri belirleyecek ve YÖK onayı ile başka hiçbir şart aranmaksızın eğitim
    başlayacak.
    EŞİTLİÐE AYKIRI
    Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan, “Türkiye’de okuyan çocuklara büyük haksızlık.
    Anayasa ve eşitlik ilkesine aykırı bir durum ortaya çıkıyor. Yurtdışındaki Türk çocukları da yabancı
    sayılıyor. O zaman parası olan çocuğunu yurtdışında dört yıl okutur, getirir. Türk çocukları yurtdışında da
    yurt içinde de olsa eşit şartlara sahip olmalı” dedi.
    'Sınavsız' kabul koşulları
    - Ülkelerin kendi ulusal sınavları, uluslararası sınavlar, ortaöğretim not ortalamaları, üniversite
    tarafından yapılan sınavlar dikkate alınarak belirlenecek.
    - Yurtdışından gelecek öğrencilere ‘öğrenci vizesi’ için üniversiteler kabul yazısı gönderecek.
    - Üniversiteler, kontenjan ve uygulama takvimini belirleyerek akademik
    takviminde belirtecek.
    - Öğrencilerin Türkçe düzeyleri, kabul eden üniversite tarafından değerlendirilecek.

    YÖK AÇIKLAMA YAPTI: "BELİRLİ SAYIDA ÖÐRENCİ ALINACAK"
    Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan açıklamada, TC uyruklu olup yurt dışında eğitim gören adayların üniversitelere sınavsız kabul edilmesine dair bir düzenleme bulunmadığı ifade edilerek, “Bu adaylar, yurt dışından yükseköğrenim görmeye gelecek diğer adaylar gibi üniversitelerin 'belirlenen kontenjanlarına' başvuru yapacak ve yine üniversitelerin belirlediği 'başvuru şartları' dikkate alınarak üniversiteler tarafından değerlendirilecektir” denildi.

    Açıklamada, 2010–ÖSYS'den itibaren Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında iki aşamadan oluşan bir sınav sistemi uygulanmaya başlayacağı hatırlatılarak, söz konusu sınav sisteminin ikinci aşaması olan “Lisansa Yerleştirme Sınavları”nın 5 ayrı alanda yapılacağı ve ortaöğretimde eğitim verilmekte olan 9., 10., 11. ve 12. sınıflarda işlenen konuları içeren sorulardan oluşacağı kaydedildi.

    Türkiye'deki eğitim sisteminde işlenen konularla, yurt dışındaki eğitim sisteminde işlenen dersler ve içeriklerin örtüşmediğine işaret edilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
    “Bu çerçevede, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminde yapılan değişiklik nedeniyle ortaöğretimini Türkiye'de tamamlamayan öğrencilerin, almadıkları bir eğitim sistemine ilişkin sorulardan oluşan sınavlarda düşük başarı elde etmeleri kuvvetle muhtemel olduğundan, bu öğrencilerin de mağduriyetlerini engellemek için ortaöğretim eğitiminin tamamını yurt dışında (KKTC hariç) tamamlayan TC uyruklu öğrencilere de imkan tanımak üzere, konuyla ilgili dünyadaki başarılı ve çağdaş uygulamaların incelenmesiyle konsept değişikliğine gidilmiştir.

    “Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü” uygulamasına son verilerek “Yurt Dışından Öğrenci Kabulü” uygulamasına başlanması ile söz konusu uygulamanın esaslarına, 6 Ocak 2010 tarihli Değerlendirme Kurulu kararı da dikkate alınarak, 21 Ocak 2010 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında karar verilmiştir.

    “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” incelendiğinde TC uyruklu olup yurt dışında eğitim gören tüm adayların sınavsız üniversitelere kabul edileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.

    Bu adaylar, yurt dışından yükseköğrenim görmeye gelecek diğer adaylar gibi üniversitelerin 'belirlenen kontenjanlarına' başvuru yapacak ve yine üniversitelerin belirlediği 'başvuru şartları' dikkate alınarak üniversiteler tarafından değerlendirilecektir. Başvuru şartlarını sağlamayan adaylar ile başvuru şartını sağlasa bile başvuran adaylar içinde kontenjan dahilinde sıralamaya giremeyen adayların başvurduğu üniversiteye kaydının yapılması mümkün değildir.

    Yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasların son şekline 18 Şubat 2010 tarihinden bu yana Yükseköğretim Kurulu internet adresinden ulaşılabilmektedir.”


    haberturk
İşlem Yapılıyor
X