Temenni

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Bluesman
    Super Moderator
    • 25-03-2004
    • 20416

    Temenni

    Yeni Ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları
    Prof.Dr.Mustafa İlbaş
    TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına Kayseri Şube tarafından düzenlenen V. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu sonuç bildirgesi özet olarak kamuoyunun dikkatine sunuldu. İlkini 2001 yılında başkanlığımda yaparak başlattığımız, aynı isimle Türkiye'de ilk olan Sempozyum yenilenebilir enerji kaynakları alanında ülkemizde önemli bir boşluğu doldurdu ve enerji alanında çok önemli katkılar yaptı. Sempozyumun hem başlatılması hem de 2003 ve 2005 yıllarındaki II. ve III. Sempozyumlarını da yürütme kurulu başkanı olarak gerçekleştirmek şahsımıza kısmet olmuştu. 2007 yılında IV. ve 2009 yılında da V. Sempozyum başarıyla gerçekleştirildi.Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen başta MMO Kayseri şube yöneticileri olmak üzere herkesi kutluyorum.
    Ülkemiz enerji talebi ve ithalat bağımlılığı sürekli artmaktadır. Türkiye toplam enerjisinin yüzde 73'ünü ithal etmektedir. Çünkü ülkemiz tükettiği petrolün yüzde 92'sini, doğalgazın ise yüzde 98'ini ithal etmektedir. Fosil yakıtlar bakımından zengin olmayan ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları(rüzgar, güneş, jeotermal, su ve biyoyakıt)bakımından zengindir. Bu potansiyelinin çok önemli miktarı kullanılmayı beklemektedir.Ancak 2023 yılına kadar yapılacak yatırımın 100 milyar dolar civarında olduğu bu alanda ülkemiz teknolojik bakımdan henüz çok yeterli değildir. Yerli yenilenebilir enerji sanayi sektörü henüz gelişmemiştir. Dolayısıyla uluslararası şirket ve kuruluşların yenilenebilir enerji için Türkiye'ye sundukları cazip finansman olanaklarının arkasında yeni bir "teknoloji pazarı" yaratma ve bu pazara gelişmiş ülkelerde imal edilen ürün ve ekipmanları satma düşüncesinin bulunduğu unutulmamalıdır. Yerli enerji teknolojileri sanayi kurulması ve üretimi için büyük gayret gösterilmesi, yerli katkısı gittikçe artan oranlarda yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık verilmesi ülke geleceği ve çıkarları açısından çok önemlidir.
    Sonuç bildirgesinde öne çıkan bazı konular şunlardır;'Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amacıyla Kullanımının Teşvikine Yönelik Yasa Tasarısı"öneriler doğrultusunda gözden geçirilerek TBMM onayına sunulmalıdır.Enerji sorunlarını derinleştiren kamuyu küçültme, işlevsizleştirme, özelleştirme uygulamaları gözden geçirilmeli, kamu kuruluşları güçlendirilmelidir. Doğalgaz ve petrol arama, üretim, iletim, rafinaj, dağıtım, satış faaliyetleri entegre bir yapı olarak BOTAŞ ve TPAO'nun Türkiye Petrol ve Doğal Gaz Kurumu bünyesinde; elektrik üretim, iletim, dağıtım faaliyetleri de EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ, TETAŞ'ın eskisi gibi Türkiye Elektrik Kurumu/TEK bünyesinde birleştirilmesi ile yürütülmelidir.Kömür yakıtlı santrallerde akışkan yataklı teknolojiler kullanılmalı, mevcut ve yeni kurulacak santrallerde baca gazı arıtma tesisleri ve yüksek verimli elektro filtrelerin bulunması şart olmalıdır. Termik santrallerde gerekli revizyon, kapasite artırım çalışmaları hızla sonuçlandırılmalı, atıl durumdaki kapasiteler devreye alınmalı, kömüre dayalı termik santrallerin teknik verimleri ve emre amadeliği yükseltilmeli, çevre kirliliğini azaltacak önlemler alınmalıdır.Elektrikte % 15'lere varan kayıp ve kaçak oranını azaltacak yatırımlar hızla yapılmalı; tasarruf ve verimlilik konularında gerekli hukuksal düzenlemeler yapılmalıdır.Kamunun devam eden hidrolik santral projelerinin gerekli kaynak aktarımıyla hızla sonuçlandırılması sağlanmalı; EPDK, lisans verdiği santrallerin yapımının öngörülen sürede sonuçlanıp sonuçlanmadığını denetlemelidir.Rüzgar santrallerinin yerli üretimi hedeflenmeli ve bu santrallerin şebekeye bağlanma ve sistem dengesi teknik olarak incelenmeli, bu konudaki problemler AR-GE destekleri ile çözümlenmelidir.Güneş enerjisi potansiyelinin tam olarak değerlendirilebilmesi için temel bir yasa çıkarılmalı, Fotovoltaik piller (PV) ve yoğunlaştırmalı sistemlerin yerli üretimi hedeflenmelidir.
    Yukarıdaki öneriler ile V. Sempozyum da öncekiler gibi enerji alanına değerli katkılar yapmıştır. Dileğimiz bu önerilerin yetkililer tarafından da dikkate alınmasıdır. Başkanlığımda dokuz yıl evvel düzenlediğimiz ilk Sempozyuma Kayseri elektrik şirketi genel müdürü olarak katılan ve bize tebriklerini ileten sayın enerji bakanının dikkate alması ise manidar olacaktır.
    www.ortadogugazetesi.net
  • ASIM MAVZER
    Member
    • 14-05-2007
    • 1601

    #2
    Konu: Temenni

    güneş enerjisi sistemi yazın mükemmele yakın bir ısıtma veriyor. herkese tavsiye ederim.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X