Osilatörler

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mavitunam
    Junior Member
    • 08-04-2010
    • 8

    Osilatörler

    Arkadaşlar Merhaba,

    Osilatörlerin Yararları ve Dezavantajları konulu bir ödev hazırlıyorum. Kısaca bahsedecek arkadaş var mı acaba?

    Dezavantajlarıda; osilatörlerin çeşitleri bulunuyor. Bunların yapı bakımından çalışma, performans v.s. özellikleri bakımından dezavantajları ne olabilir.

    Şimdiden herkese teşekkür ederim.

    İyi çalışmalar.
  • YÜZBAÞI OÐULLARI
    Diamond Group
    • 01-04-2004
    • 19785

    #2
    Konu: Osilatörler

    Osilatörler nedir?Osilatörlerin genel yapısı genel yapısı ve osilatör çeşitleri anlatılmaktadır.Özet halinde anlatılmaktadır.Özellikle osilatör devre çeşitlerinin şekillerini bulabilirsiniz!



    OSİLATÖRLER

    DENEYİN AMACI: Pozitif ve negatif geri besleme kavramının anlaşılması, bir kuvvetlendirici devresindeki osilasyon şartının incelenmesi ve sinüzoidal osilasyon yapan çeşitli osilatör devrelerinin gerçekleştirilmesi

    ÖN BİLGİLER: Elektronik uygulamalarda osilatör, elektriksel salınımları üreten bir devredir. Elektriksel salınım gerilim ya da akım dalga biçimindeki tekrarlamalı bir değişimdir. Temel olarak osilatör bir dc(doğru akım) giriş gerilimini bir ac(alternatif akım)çıkış gerilimine dönüştürür. Çıkış dalga biçiminin şekli sinüs dalga, kare dalga, üçgen dalga ya da periyodik aralıklarla tekrarlandığı sürece herhangi bir dalga şekli olabilir.

    Serbest çalışan bir osilatörler bir kez harekete geçirildikten sonra bir ac çıkış sinyali üretir; bu ac sinyalinin küçük bir bölümü girişe geri beslenip, orada yükseltilir. Giriş sinyali yükseltilerek çıkışa gelir ve aynı süreç tekrar eder; oluşan sürece tekrar üretimli süreç denir. Çıkış sinyali giriş sinyali sinyaline bağlıdır; aynı şekilde giriş sinyali de çıkış sinyaline bağlıdır.

    Barkhausen Kriteri’ne göre, bir geri besleme devresinin salınımlarını sürdürebilmesi için, geri besleme döngüsünün çevresindeki net kazanç 1’e eşit ya da 1’den fazla olmalı ve döngünün çevresindeki net faz kayması 360°’in pozitif tamsayı katı olmalıdır.
    Geri beslemeli bir osilatörünün çalışması için 3 koşulun yerine gelmesi gerekmektedir; bunlar yükseltme, pozitif geri besleme, frekansa bağlı olma.

    1. Yükseltme; devre yükseltme yapabilmelidir.
    2. Pozitif geri besleme; Çıkış sinyalinin girişe geri beslenebileceği tam bir yol bulunmalıdır. Bu sinyal tekrar üretimli olmalıdır, yani sinyal salınımlarını sürdürebilmek için doğru faza ve genliğe sahip olmalıdır. Eğer faz doğru değilse salınımlar sona erer. Burada kullanılan "pozitif" sözcüğü geri beslemenin fazının salınım sürecine yardım ettiği anlamına gelir (+) veya (–) polarite göstermez.
    3. Frekansa bağlı olma; Osilatörün frekansının belirlenmesi veya değiştirilmesini sağlayabilecek devre elemanları bulunmalıdır.


    Alıntıdır

    Yorum

    • mavitunam
      Junior Member
      • 08-04-2010
      • 8

      #3
      Konu: Osilatörler

      Tamamda bunu bilgi olarak söylediniz sanırım. Benim sorum farklı !!!

      Osilatörlerin avantajları ve dezavantajları ?

      Yorum

      • YÜZBAÞI OÐULLARI
        Diamond Group
        • 01-04-2004
        • 19785

        #4
        Konu: Osilatörler

        Osilatör, elektronik devrelerde, kare, testere ve üçgen elektrik sinyallerini veren elektronik düzenektir
        Düşük frekans osilatörleri (LFO) 01Hz ile 10Hz arasinda dalgalar üretirler
        Doğru akımdan, herhangi bir devreyi veya cihazı beslemek için yüksek güçte bir AC akımı oluşturan osilatorlere invertör adı verilir


        • Çapraz bağlı LC osilatörü

        Osilatör çeşitleri

        Harmonik ve gevşemeli osilatörler olarak iki ceşittir

        Osilatörün çalışma prensibi ve kullanım alanları

        Osilatörler belli frekanslarda kare, sinüs, üçgen veya testere dişi biçiminde sinyal üretmeye yarayan, geribeslemeli amplifikatör (yükseltici) lerdir Diğer bir deyişle kendi kendine sinyal üretebilen elektronik bir elemandır

        Bir osilatör çıkış sinyalinden aldığı sinyali kendi sinyali yapan bir yükselticidir Osilatör ilk çalıştırıldığında frekans belirleyici devredeki bir akım dalgası istenilen osilasyon frekansında devre karşısında bir gerilim indükler (elektrik akımı oluşturur) Bu gerilimin bir kısmı devre uçlarına tekrar uygulanır ve devrenin karşısında görülecek şekilde yükseltilir Aynı işlem defalarca yapılarak istenilen seviyeye ulaşılmış olunur

        Osilatörler televizyon, radyo, telsiz, AM alıcı ve vericiler, FM alıcı ve vericiler gibi sistemlerde; genel olarak elektronik haberleşme sistemlerinde ve otomasyon sistemlerinde yaygın biçimde kullanılmaktadır Kullanım amacı üzerinde durmak gerekirse; komplike sistemlerde elemanlar görevlerini yerine getirebilmek için değişik tipte sinyallere ihtiyaç duyarlar, örneğin bir mikrodenetleyicinin yazılmış olan programı yürütebilmesi için bir kare dalga (clock darbesi) sinyal ile tetiklenmesi gerekmektedir Yani en genel ifadeyle osilatörde amaç istenilen yerde istenilen miktarda ve istenilen türden sinyalin üretilmesini sağlamak ve elemanların ihtiyaçlarını gidermektir

        Harmonik osilatör

        Harmonik osilatör, sinüzoid dalgalar üretir
        Harmonik osilatörleri oluşturmanın çesitli şekilleri vardır Bunlar;
        Armstrong osilatöru
        Hartley osilatöru
        Colpitts osilatöru
        Clapp osilatöru
        Gecikmeli hat osilatöru
        Pierce osilatöru (kristal)
        Faz kaymali osilatör
        RC osilator (Viyana köprüsü ve "İkiz-T")
        Çapraz bağlı LC osilatörü
        Vačkář osilatöru
        Opto-Elektronik osilatör

        Gevşeme osilatörü

        Genelde kare veya testere dişi gibi, sinüs olmayan dalga şekilleri üretmek için kullanılır
        Bu tip osilatörler, bir kapasitörü periyodik olarak deşarj eden transistor gibi doğrusal olmayan bir eleman kullanir
        Bu tip osilatörler modern devrelerde saat sinyali üretmede kullanılır
        Son düzenleme fullcontrol; 08-04-2010, 15:57.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X