BAYILMA (SENKOP) NEDİR?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3696

    BAYILMA (SENKOP) NEDİR?

    Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, bayılmayı beyin kan akımının önemli ölçüde ve geçici olarak azalması sonucu gelişen geçici şuur ve duruş (postür) kaybı olarak tanımlıyor. Yani hastanın bayılma sırasında şuuru kaybolduğundan olup biteni hatırlayamaz, duruş kaybı olduğundan düşer ve hatta bu arada çarpmaya bağlı yaralanmalar olabilir. Hasta düştüğü zaman, yer çekimi kanı beyinden daha fazla aşağıya çekemez, beynin kanlanması düzelir ve bilinç yerine gelir. Yani düşmeye bağlı yaralanma ve buna ait problemler olmazsa senkop sonrasında hasta tam olarak kendine gelir.

    Bayılmanın kendisi bir hastalık değildir. Altta yatan bir nedenin görünen yüzüdür. Senkop, kalbe bağlı veya kalp dışı nedenlerden oluşur. Her 4 kişiden birinde hayatı boyunca en az 1 kez senkop olmaktadır. Hastalar, hastaneye yatan hastaların yüzde 6’sını, acil servise gelenlerin ise yüzde 3′ünü oluşturmaktadır.

    NEDEN BAYILIRIZ?

    Dr. Kurtar, bayılmanın bir çok nedene bağlı olabileceğini söylüyor. Hatta birden fazla neden de bayılmaya sebep olabilir. Bazı durumlarda ise bayılma nedeni bulunamayabilir.

    Kan aracılığı ile beyine yeterli miktarda oksijen taşınmadığı zaman bayılma görülebilir. Bilinç kaybı veya “iç-geçme” birkaç dakika gibi kısa bir süre devam edebilir. Kan basıncındaki ani düşüş de bayılmaya neden olabilir. Bazı anlarda kalp hızı ve kan damarları vücudun oksijen gereksinimlerine uygun olarak hızlı cevap veremeyebilir. Bu durum yaşlı insanlarda daha sık görülür.

    Bayılma durumu:
    • <LI style="LINE-HEIGHT: 12pt; MARGIN: 0cm 0cm 10pt; COLOR: #333333; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Ayağa hızlı kalkıldığında, <LI style="LINE-HEIGHT: 12pt; MARGIN: 0cm 0cm 10pt; COLOR: #333333; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Aşırı sıcak havada çalışma veya oyun oynandığında, <LI style="LINE-HEIGHT: 12pt; MARGIN: 0cm 0cm 10pt; COLOR: #333333; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Hızlı veya derin nefes alıp verildiğinde (hiperventilasyon), <LI style="LINE-HEIGHT: 12pt; MARGIN: 0cm 0cm 10pt; COLOR: #333333; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Üzülme durumunda, kan basıncını kontrol eden sinirler etkilenir,
    • Yüksek tansiyon için ilaç alınıldığında
    görülebilir.

    Öksürme, idrar yapma ve gerinme beyine giden oksijen miktarını etkileyebilir ve bayılma nedeni olabilir. Bu durumların herhangi birisinde bayılma görülür ise endişelenecek durum olma olasılığı azdır. Ancak, birden fazla durumda tekrarlanması durumunda hekime danışılması gerekmektedir.

    Eğer, baş hareketleri ile birlikte bayılma görülürse boyun kemikleri beyine giden kan damarlarına baskı yapıyor demektir. Bu durumun yaşanmasında hekime danışılmalıdır.

    Kan şekeri düzeyindeki düşme de bayılma nedeni olabilir. Bu durum şeker hastalarının uzun dönem yemek yememesi ile gelişebilir. Bazı reçetelenmiş ilaçlar bayılmaya neden olabilir. Eğer, kullandığınız ilaçlardan kaynaklanan bayılmadan şüpheleniliyorsa hekime danışılmalıdır. Alkol ve kokain de bayılmaya neden olabilir.

    Bayılmanın ciddi nedenleri arasında epilepsi nöbetleri, kalp sorunları ve beyine giden kan damarları ile ilgili sorunlar sayılabilir.
İşlem Yapılıyor
X