Derin dondurucuda sebze saklamak

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Bluesman
    Super Moderator
    • 25-03-2004
    • 20416

    Derin dondurucuda sebze saklamak

    Malumunuz üzere kış sezonuna hazırlanmak için bazı sebzeleri şimdiden uygun fiyattan bularak saklamak gerekiyor.Biz her yıl hanımla başta domates,barbunya,bamya,fasülye,börülce vb.gibi derin dondurucumuzun kapasitesine göre saklama yapıyoruz.Aşağıda verilen bilgiler genel amaçlı olup değişik tarzda yaptığınız uygulamalar varsa burada paylaşalım.

    Derin dondurucu.jpg





    Sebzeler derin dondurucu’da ‘ dipfriz’de ‘ derin dondurmak için doğrudan pişirilerek, haşlanarak veya şok haşlanarak dondurulur. Çok olgun, ham sebzeler, soğan, kırmızı turp, tere, kıvırcık salata gibi sebzeler derin dondurmaya uygun değildir. Sebzeler derin dondurucuya koymazdan önce temizlenip yıkandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranıp ambalajlanarak derin dondurucuya kaldırılır.
    Derin dondurucuda ambalaj malzemesi olarak plastik kaplar, buzdolabı poşetleri ve plastik torbalar kullanılır. Sebzeler temizlenip doğrandıktan sonra ihtiyaç ölçüsünde ambalajlanarak derin dondurulabilir. Fakat, bazı sebzeler hacim olarak dondurucuda fazla yer kaplarlar, beyaz lahana, ıspanak, pırasa gibi sebzeler birer örnektir. Onun için bu veya benzeri sebzeleri şok haşlayarak derin dondurucuya kaldırmak dondurucu da diğer gıdalar için fazlasıyle yer açacaktır.
    Şok Haşlama:
    Bazı sebzelerin renk, koku, tad ve vitaminlerinin korunması için, dondurulmadan önce haşlanmasına şok haşlama diyoruz. Şok haşlama şöyle yapılır: Büyük bir tencere içerisine su konur kaynatılır. Haşlanacak sebzeler ‘temizlenmiş, doğranmış olarak’ bir süzgeç içerisine alınır ve kaynamakta olan su içerisine daldırılır, üzeri kapatılır. Sebzeler bu su içerisinde 2-8 dakika süre ile bırakılır ve süre bitiminde sebzeler doğrudan musluktan akan soğuk suya tutulur ve süzülmeye bırakılır. Tencerede bulunan suyu, her defasında kaynatarak bir çok kez kullanabilirsiniz. Süzgeç içerisine 0.5 kg. yani yarım kilodan fazla sebze koymamaya dikkat edin.
    Domates:
    Ağustos ayının ortalarından itibaren domatesler mevsimine uygun olgunluğa erişir. Tam bu dönemde domatesler derin dondurucuya kaldırılır. Market ve pazarlarda satılan domateslerin şekil olarak iki türü gözümüze çarpar, yuvarlak ve sivri domates. Bu iki domatesin kendi içinde o kadar çok çeşiti var ki, biz tüketiciler bu farkı fark edemeyiz.
    Dondurucuya kaldırmak için, olgun domatesleri mutfak robotundan geçirerek veya kuşbaşı doğrayarak, poşetleyip dondurucuya kaldırın.
    Kendim mevsiminde yuvarlak ince kabuklu ve sivri kalın kabuklu domateslerden 15 – 20 kg. civarında dondurucuda muhafaza ederim. Öncelikle domateslerin kabuğunu soyarım. Bu işlem için; tencerede kaynamakta olan su içerisinde, bıçak ile çizdiğim domatesleri 1-2 dakika tutar, kabuğunu soyarım. Bu soyulmuş domatesleri özellikle yemeklerde kullanmak için, iri kuşbaşı doğrar ve 2 ila 3 kepçe ölçüsünde poşetlerim. Robottan geçireceğim domateslerin ince kabuklu olanlarının kabuğunu soymam. Fakat, sivri domateslerin kalın kabuklarını mutlaka soyarım.
    Bir de domateslerin sap yuvalarını ve çekirdek yuvalarındaki beyazlıkların alınması gerektiğini unutmamak lazım. Pazardan aldığınız domatesler eğer sert ise, bir kaç gün bekletip kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Domatesler donmuş veya çözdürerek kullanılır. Dondurucuda depolama süresi 12 aydır.
    Sivri Biber:
    Sivri biber veya çarliston fark etmez. Saplarını kesin, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde poşetleyin dondurucuya kaldırın. Donmuş halde kullanılır. Depolama süresi 8-10 aydır.
    Kırmızı Biber ‘Kapya Biberi’:
    Ağustos ayı ortaları kırmızı biberin ‘kapya biber’ mevsimsel olgunluğa erişme zamanıdır. Bu ay içerisinde ihtiyacınız ölçüsünde kırmızı biberleri hazırlayarak dondurucuya kaldırabilirsiniz. Kendim ihtiyacım ölçüsünde ki kırmızı biberleri yıkar, bıçakla delerim ‘patlamasın diye’ fırın tepsisine dizer, önceden 200°C ‘de ısınmış fırın içerisinde közlerim. Biberleri soğuduktan sonra kabuğunu soyar, sapını keser ve çekirdeklerini çıkarırım. Temizlenmiş biberleri bir güzel yıkar, süzgece dizer süzerim. Sonrası ihtiyacım ölçüsünde poşetler ve üzerine ismini ve paketleme tarihini yazar dondurucuya kaldırım. Biberleri kullanmazdan önce çözdürür, sonra kullanırım. Depolama süresi 8-10 aydır.
    Taze Fasulye:
    Mevsiminde alınan taze fasulyeler ayıklanır, yıkanır ve ihtiyacınıza uygun olarak doğanır. 3 dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Veya doğranmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın. Her iki yöntemi de denedim şok haşlanarak dondurmanızı tavsiye ederim. Her iki halde de fasulyeler donmuş halde kullanılır. Dondurucuda depolama süresi 10-12 aydır.
    Salatalık:
    Salatalık ‘hıyar’ dondurucuya doğrudan bütün olarak konulmaz. Konulduğu takdirde dondurucudan kuru buz parçası olarak alırsınız ve çözüldüğü vakit hiçbir işinize yaramaz. Çoğu zaman, yaz ve kış mevsimi farketmez dolapta bekleyen salatalıkları rendelerim, ya da küçük küp doğrar bir kase ölçüsünde buzdolabı poşetlerine koyar, dondurucuya kaldırrım. Dondurmuş olduğum salatalıkları sadece cacık yapmak için kullanırım. Dondurulmuş salatalığın nefis cacığı olur ve mis gibi de kokar mübarek. Cacık yapacağım vakit, dondurucudan salatalık poşetini çıkarır, oda sıcaklığında çözdürdükten sonra kullanırım. Acil durumlarada salatalığı mikrodalga’da çözdürrüm. Kendi deneyimim, dondurucuda -14°C de rendelenmiş salatalıklar 1 yıl özelliğini kaybetmiyor.
    İç Barbunya Fasulyesi:
    Mevsiminde alınan iç barbunya fasulyesini ayıklandıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın. Yemeğini yaparken 25 dakika süre ile haşlayın ve kara suyunu dökün. Haşlama yaptıktan sonra yemeğini yapın. İç barbunya fasulye dondurma ve depolama süresi kendi deneyimimdir. 8 ay’a kadar depoladım daha fazla bekletmedim, tükettim. Şok haşlama yaparak denemedim çünkü, yemeği yapmazdan önce mutlaka ön haşlama yapmam gerekiyor.
    Ispanak:
    Taze yumuşak yapraklı ıspanaklar temizlenir, yıkanır doğranır ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Ispanaklar derin dondurucu da depolama süresi 9 aydır. Ispanağı şok haşlama yapacaksanız, 2 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım.
    Beyaz Lahana:
    Taze ve sert lahanalar temizlenir, doğranır poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Lahanaların derin dondurucu da depolama süresi 8 aydır. Lahanayı şok haşlama yapacaksanız, 2 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım.
    Brüksel Lahanası:
    Brüksel lahanası temizlenir, iri olanları uzunlamasına ikiye bölünür. Diğer lahanalar 3-4 mm. derinlikte tepesinden bıçak ile ‘+’ işaretine benzer çizilir. Lahanaları 3 dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın Brüksel lahanalarının derin dondurucu da depolama süresi 9-12 aydır. Kendim şoklarım ve yemeklerde donmuş halde kullanırım. Brüksel lahanası nasıl şok haşlanır ve dondurulur? Buradan detaylı tarifine ulaşabilirsiniz.
    Pırasa:
    Pırasalar temizlenir, yıkanır ve uygun uzunlukta doğranır. Doğranmış lahanaları, 5 dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Pırasaların derin dondurucu da depolama süresi 8 aydır. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım.
    Havuç:
    Taze havuçlar temizlenir, tercihinize göre dilimlenir ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Havuçların derin dondurucu da depolama süresi 12 aydır. Havuçları şok haşlama yapacaksanız, 3 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım.
    Karnabahar:
    Karnabahar temizlenir, dal olarak üçlü dörtlü gruplar halinde gövdeden ayrılır ve limonlu su içerisinde bekletilir. Süzülen karnabaharlar poşetlenerek doğrudan derin dondurucu’ya kaldırılır. Karnabaharların derin dondurucu da depolama süresi 10 aydır. Karnabaharı şok haşlama yapacaksanız, haşlama su’yu içerisine nohut büyüklüğünde bir parça limon tuzu ilave edin, 3-5 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra, musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım.
    Maydanoz:
    Temizlenir ve sap kısımlarından yaprakları ayıklanır. Bir güzel yıkanır, süzülür ve yaprakları doğranır. İhtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Maydonozların derin dondurucu da depolama süresi 8 aydır. Donmuş halde kullanılır.
    Kereviz:
    Bir güzel yıkanır ve kabuğu soyulur. Yemekte kulanabileceğiniz ölçüde doğranır ve üzerine limon sıkılır. İhtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kerevizlerin derin dondurucu da depolama süresi 12 aydır. Donmuş halde kullanılır.
    Kırmızı Lahana:
    Buruşuk ve solgun üst yaprakları ayrılır, yıkanır. Lahananın iriliğine göre, 2 veya 4 parçaya bölünür. İhtiyacınıza uygun parçaların beyaz koçanı dışında ki yaprakları, ince ince doğrandıktan sonra sirkeli sıcak su içerisine daldırılır. 3 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kırmızı lahanaların derin dondurucu da depolama süresi 10 aydır. Donmuş halde kullanılır.
    İç Bezelye:
    Bezelyelerin içleri kabuklarından ayrılır ve yıkanır. 2 dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım. Veya şok haşlama yapmadan ihtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. İç bezelye’nin derin dondurucu da depolama süresi 8-12 aydır. Donmuş halde kullanılır. Kendim bezelyeyi iki yöntemle de sakladım, şok yaptığım bezelyeden memnun kaldım. Tavsiye ederim.
    Enginar:
    Mevsiminde alınan enginarlar ayıklandıktan sonra kararmamaları için limonlu su içerisine alınır. Derin dondurucuya kaldırmak için enginarlar bütün veya doğranmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın. Veya 2 dakika süre ile şok haşlama ‘haşlama suyu içerisine nohut büyüklüğünde limon tuzu ilave edin’ yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim iki yöntemi kullanarak enginarları sakladım. Uzun süre dondurucuda bekletilirse ilk lezzeti almanız mümkün olmuyor. 6 aydan fazla bekletilmemesini tavsiye ederim.
    Patlıcan dondurucuda nasıl saklanır:
    Yemeklik olarak hazırlayıp dondurucuya koyduğum patlıcanlardan memnun kalmadım. Onun için bu bilgiyi paylaşmıyorum. Karnıyarık ve kızartma yapmak için patlıcanları dondurucuda saklamak güzel oluyor. Karnıyarık için patlıcanları hazırlar, kızartır ve üçerli poşetler halinde dondurucuya koyarım. Oda sıcaklığında çözdürdükten sonra kullanırım. Depolama süresi 12 aydır.
    Kabak dondurucuda nasıl saklanır:
    Taze yemeklik sakız kabağı yemeklik olarak doğranır, 2 dakika süre ile şoklanır, soğutulur ve poşetlenerek dondurucuya konur. Yemek yaparken donmuş halde kullanılır. Depolama süresi 9 aydır.
    Nohut dondurucuda nasıl saklanır:
    Nohutu düdüklü tencerede doğrudan 30 dakika haşlar, süzer ve soğuttuktan sonra 1 su bardağı ölçüsünde poşetler dondurucuya koyarım. Su içerisinde çözdürdükten sonra, çorba ve pilav yapımında kullanırım.
    Dövme ve yeşil mercimek dondurucuda nasıl saklanır:
    Döveme ve yeşil mercimeği ayrı ayrı haşladıktan sonra, her ikisini birleştirir, soğutur ve çorbalık olarak poşetler dondurucuya koyarım. Eritmeden çorba suyu içerisinde doğrudan kullanırım. Her 3 veya 4 aylık sürelerde bu işlemi tekrarlarım.
    Ekmek dondurucuda nasıl saklanır:
    Mayalı köy ekmekleri, fırın ekmekleri, lavaş, yufka, bazlama gibi ekmekleri taze ve soğumuş olarak poşetler dondurucuya koyarım. Oda sıcaklığında ya da mikrodalgada çözdürdükten sonra kullanırım. Depolama süresi yufka 3 ay, diğerleri 4 aydır.
    Tereyağı dondurucuda nasıl saklanır:
    İhtiyacım ölçüsünde kahvaltılık tereyağını dilimlerim, streçe sarar ve dondurucuya koyarım. Depolama süresi 6 aydır.
    Peynir dondurucuda nasıl saklanır:
    Beyaz peynir hariç, sert salamura peynirleri ‘örgü peyniri, Urfa peyniri’ ve kaşar peyniri ihtiyacım ölçüsünde streçe sarar ve dondurucuya koyarım. Çözdürdükten sonra kullanırım. Depolama süresi 6 aydır.
    Sarımsak dondurucuda nasıl saklanır:
    Demet halinde kışlık aldığım sarımsakların bir bölümünü, şubat ayı içerisinde streçe sarar dondurucuya koyarım. Baharın ilk aylarında taze sarımsaklar çıkıncaya kadar sarımsak sıkıntısı çekmem. Sarımsağı su içerisinde çözdürdükten sonra kullanırım.
    Tavuk eti dondurucuda nasıl saklanır:
    Haşladığım tavuk etini ‘tavuk budu, göğsü’ küçük parçalara ayırır, bir kase ölçsünde poşetler dondurucuya koyarım. Oda sıcaklığında çözdürdükten sonra, nohutlu tavuklu pilav yapımında kullanırım. Bu işlemi 2 veya 3 aylık sürelerde tekrarlarım.
    ‘Kolay Gelsin’
    Alıntı:
    KLASİK TATLAR
    Son düzenleme Bluesman; 10-08-2011, 18:36.
  • Bluesman
    Super Moderator
    • 25-03-2004
    • 20416

    #2
    Konu: Derin dondurucuda sebze saklamak

    Biz domatesleri yıkadıktan sonra çiğ olarak büyüklüğüne göre küp şeklinde doğrayıp saklama torbasına alıp derin dondurucuda 10-15 dk.şoklama yapıp cihazı normal konuma alıyoruz.Aldığınız domatesleri keserek kontrol ediniz.Ortası sarı olmasın.

    Foça domatı.jpg

    Yorum

    • Bluesman
      Super Moderator
      • 25-03-2004
      • 20416

      #3
      Konu: Derin dondurucuda sebze saklamak

      Hala geçen yılki domatesleri göremedik.İsrail tohumlarından mıdır nedir? Konuya bakan üyelerimizden bir ricam var;ltf.aldığınız yöreyi belirterek resim ekleyin...

      Yorum

      • Bluesman
        Super Moderator
        • 25-03-2004
        • 20416

        #4
        Konu: Derin dondurucuda sebze saklamak

        Domates sorunu halen devam ediyor.Sadece bu yıl kabuklarında sorun yok gibi ama 3 yöreden aldığım ürünlerde fark var bu konuda araştırmalarıma devam edip Saraçoğlu üstatdan bilgi alıcam...

        Yorum

        • Bluesman
          Super Moderator
          • 25-03-2004
          • 20416

          #5
          Konu: Derin dondurucuda sebze saklamak

          Koyundere domatı beğendim:

          SDC11222.jpg

          Yorum

          • rselturk
            Member
            • 30-09-2007
            • 1171

            #6
            Konu: Derin dondurucuda sebze saklamak

            Bilgileri paylaşman çok güzel.Teşekkürler!Bu arada ne kadar evcimen bir aile reisi olduğun da ortaya çıktı.Bunun için de ayrıca kutlarım.

            Yorum

            • Bluesman
              Super Moderator
              • 25-03-2004
              • 20416

              #7
              Konu: Derin dondurucuda sebze saklamak

              Çanakkale domatı şu anda süper

              Yorum

              • Bluesman
                Super Moderator
                • 25-03-2004
                • 20416

                #8
                Konu: Derin dondurucuda sebze saklamak

                çeri domatları kontrol ederek alabilirsiniz bu aylarda

                Yorum

                İşlem Yapılıyor
                X