DAMACANALARDA BİSFENOL-A TARTIŞMALARI

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3696

    DAMACANALARDA BİSFENOL-A TARTIŞMALARI

    Sağlık Bakanlığı, damacaların, su ambalajlamasında yasaklanmasını gerektirecek şu anda herhangi bir bilimsel verinin bulunmadığını bildirdi.

    Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basında ``ambalajlanmış su ve Bisfenol-A`` konusunda haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

    Türkiye`de içme suyu ambalajlamasında iki ana malzeme kullanıldığı, bunların PET (polietilentereftalat) ve damacana (polikarbonat) olduğu belirtilen açıklamada, PET`de Bisfenol-A`nın bulunmadığı, damacanalarda ise Bisfenol-A`nın kullanıldığı kaydedildi.

    Bisfenol-A`nın dünyada yaygın olarak insanla direk temas eden çeşitli alanlarda (gıda ambalajları, inşaat ve otomotiv sektörü gibi) kullanıldığı ifade edilen açıklamada, gıda ambalajında yer alan Bisfenol-A`nın gıdaya bulaşarak sindirim sistemi yoluyla vücuda alınabileceğine dikkat çekildi.

    Sağlık açısından risk oluşturacak günlük alınan Bisfenol-A düzeyinin Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından belirlendiği anımsatılan açıklamada, ``Damacana sularındaki Bisfenol-A miktarı bu düzeyin çok altındadır. Yapılan hesaplamalara göre bir kişinin riskli düzeyde Bisfenol-A alması için günde 600 litre damacana suyu içmesi gerekmektedir`` ifadesi kullanıldı.

    Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu`nun 15 Eylül`de toplanarak son günlerde kamuoyunu meşgul eden damacana suları ile ilgili tartışmaları değerlendirdiği belirtilen açıklamada, kurulun, ``damacanaların su ambalajlamasında yasaklanmasını gerektirecek şu anda herhangi bir bilimsel verinin olmadığını ve damacanaların kullanılabileceğini`` bildirdiği kaydedildi.

    DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

    Açıklamada, damacana su kullanan vatandaşların şu hususlara dikkat etmeleri istendi:

    -Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış damacana suları kullanılmalıdır,
    -Deforme veya yıpranmış damacanalardaki sular satın alınmamalıdır,
    -Damacana sularının uzun süre direk güneş ışığına maruz kalması önlenmelidir,
    -Damacana pompalarının ve damacana suyu kullanılan su sebillerinin temizliğine dikkat edilmelidir,
    -Damacanalar evlerde başka amaçla kullanılmamalıdır,
    -Damacanaların temizlenmesinde çamaşır suyu, fırça gibi tahriş edici maddeler kullanılmamalı ve damacana temizliği su üreticisine bırakılmalıdır.

    Açıklamada, Sağlık Bakanlığı`nın konuyu yakından takip edeceği vurgulandı.
  • Bluesman
    Super Moderator
    • 25-03-2004
    • 20416

    #2
    Konu: DAMACANALARDA BİSFENOL-A TARTIŞMALARI

    Damacanaları değiştirmeyenler için sorun olabilir yoksa üretici firma bunu değiştirmelidir.Lütfen damacanın altta yazan tarihlerini kontrol ediniz.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X