İOS SemiTethered Jailbreak Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    İOS SemiTethered Jailbreak Nedir? Nasıl Kullanılır?


    Tethered, Untethered derken şimdi de jailbreak kavramları arasına SemiTethered kavramı da dahil olmuş oldu. SemiTetheredkavramının ne olduğu ve amacı hakkında bilgi vermeden önce yeri gelmişken tüm kavramların anlamına yüzeysel de olsa değinmekte fayda var. Bugüne kadar kullandığımız jailbreak metodları arasında Tethered ve Untethered olarak tanımlanan jailbreak metodları öne çıkıyordu. Her ne kadar kendi başına bir jailbreak metodu olmasa da yardımcı bir araç olarak bakabileceğimizSemiTethered ile de bilvesile tanıştık. Şimdi bu kavramların içeriğine ve amaçlarına kısaca değinelim.
    Untethered Jailbreak Nedir?

    Untethered” ifadesinin karşılığı olarak Türkçemizdeki “bağımsız” kelimesini baz alacağız, zaten açıklamasında da bu karşılığın en doğru ifade olduğunu da anlamış olacağız. Untethered jailbreak amacı itibari ile tam anlamı ile bir jailbreak metodudur. Sn0wbreeze, Redsn0w gibi jailbreak uygulamaları üzerinden bir kere jailbreak yapılan cihazımız artık başka hiç bir yönteme ihtiyaç duymaksızın kalıcı olarak jailbreak yaptığımız metoddur. Kalıcılıktan kastımızın ne olduğunu da “Tethered” ifadesi ile daha rahat anlaşılacağı kanaatindeyiz.
    Tethered Jailbreak Nedir?

    Untethered jailbreak metodunun aksine kalıcı olmayan ve bilgisayara bağımlı olan jailbreak metodudur. Bağımlılık ise cihazımızı kapatıp yeniden açtığımızda tekrar jailbreak uygulamasına bağlanarak ancak açılabilecek oluşu ile ifade edilebilir. Tethered jailbreak uygulanmış olan bir cihaz kapatılıp açıldığında ekrana gelen Apple logosunu geçememek ve bir nevi cihazın donması gibi bir durumla karşılaşmamız kaçınılmaz olur. Bu durumda jailbreak yaptığımız cihazımızın tekrar Redsn0w’a bağlanarak içerdiği “Just Boot Tethered” özelliğinin kullanılması ile tekrar cihazımızın açılması sağlamak gerekir. yani kapatıp açma anlamında bilgisayara bağımlı olan bir jailbreak metodudur.
    Tethered jailbreak uygulanmış olan bir cihaz kapatılmadığı sürece sorunsuzca kullanılabilir olmakla beraber yeniden başlatma veya şarjın bitmesi ile cihazımızın kapanması durumunda Redsn0w uygulaması ile tekrar açılabilir olması şeklinde (just boot) ifade edilebilir.
    SemiTethered Jailbreak Nedir?

    Untethered ve tethered olarak kullanılan jailbreak metodlarının dışında yardımcı bir uygulama olarak ifade edebileceğimiz bir metoddur. Bu metodda tethered olarak jailbreak yapılmış olan bir cihazın kapatılıp açıldığında Apple logosunda kalmayıp direk olarak açılmasını sağlama amacına yönelik geliştirilmiş “yarı bağımsız” jailbreak diye izah edilebilir. Semitethered ile bir cihaz açılabilir hale geliyorsa bunun adının neden Untethered değil de SemiTethered olarak adlandırıldığını soruyor olabilirsiniz. SemiTethered uygulanmış bir cihaz her ne kadar Untethered gibi bağımsız jailbreak şeklinde çalışsada Cydia’nın çalışmaması sonucunu getirir. Yani cihazın kapatılıp açılması noktasında untethered, ama jailbreak’in getirdiği en önemli uygulama olan Cydia’nın çalışmaması açısından da tethered’dır. Bu nedenle de yarı bağımlı “SemiTethered” olarak ifade edilir.
    SemiTethered cihazımıza nasıl uygulanır? diye soracak olursak;
    1. Öncelikle cihazımızı Redsn0w iOS 5 Tethered Jailbreak anlatımında olduğu gibi jailbreak yapıyoruz.
    2. Cydia uygulamasına girerek Manage > Sources menüsünden “Add” butonu ile “http://thebigboss.org/semitether” kaynağını ekliyoruz.
    3. Yüklenen kaynak içinde yer alan “SemiTethered” uygulamasını yüklüyoruz.
    4. Cihazımızı kapatıp açınca yarı bağımlı (semitethered) olarak açılmış olduğunu görebiliriz.

    Bu aşamadan sonra eğer cihazımızı jailbreak’in getirdiği tüm nimetlerinden sorunsuz olarak faydalanmak istiyorsak Redsn0w’a tekrar bağlayıp “Just Boot Tethered” ile kullanabiliriz. Bunun sebebini de SemiTethered’ın Cydia’nın çalışmaması sonucunu getirmesi ile de açıklamıştık.
    Bu anlamı itibari ile SemiTethered uygulamasının aslında ne kadar gereksiz bir uygulama olduğunu görmekle beraber, bilgisayar bulunmadığı ortamda en azından cihazımızı kullanabilmek açısından da ne kadar gerekli olduğunu anlayabiliyoruz. Tabi bu uygulamanın çok yeni olduğu ve beraberinde ne gibi sorunlar getireceğini bilmemekle beraber kullanıldıkça anlaşılabileceğini de belirtmemiz lazım. Çünkü bu metodu kullan bir çok kullanıcı eposta, safari, itunes ile senkronize edememe gibi bir çok sorunla karşılaştığını belirtmeliyiz. Zaten bu uygulama ile hedeflenenin de daha konforlu bir jailbreak sahibi olmak değil bilgisayar bulamama nedeni ile cihazınızın kapanıp açılmama (tethered jailbreak) sorununu gidermek amacı ile kullanılabileceğini belirtiriz.
    Not: Bu uygulamanın sadece iPhone 4 üzerinde denenmiş olduğu ve 2-3 gün içinde de tekrar güncellenebileceği duyurulmuş. Böylelikle uygulamanın geliştirilmesi, hatalarının giderilmesi de sağlanabilecektir. Gelişmeler oldukça bu konuyu da güncellemek sureti ile bilgileri sizinle paylaşacağız.
İşlem Yapılıyor
X