Saf arbitraj spekülasyonları

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47396

    Saf arbitraj spekülasyonları

    Warren Buffett, altı yaşındayken, arbitrajdan kazanç sağlayabileceğini gördü. 25 ¢ için 6 paketlik bir Coca-Cola satın alır ve mahallesinde her şişeyi 5 ¢ 'ye satarak paket başına 5 ¢ 'den yararlanırdı.
    Genç Warren Buffett, altı paketlik bir paketin fiyatından insanların tek bir şişe için ödemeye istekli oldukları farktan yararlanabileceğini gördü.
    Warren Buffet'in kullandığı bu strateji arbitraj yatırımı olarak biliniyor. Onu bugüne kadar bile çok zengin yapan bir yatırım stratejisidir.
    Arbitraj yatırımınınne olduğunu bilmek ister misiniz? Arbitraj yatırımının ne olduğunu ve portföyünüze nasıl fayda sağlayabileceğini görelim.



    Arbitraj nedir?

    Aynı varlığı aynı anda farklı pazarlarda alıp satmanıza izin veren bir yatırım stratejisi arbitrajdır. Arbitrajdan yararlanmanın amacı, fiyat farkından yararlanmak ve bu şekilde kar elde etmektir.
    Fiyat farklılıkları genellikle küçük ve kısa vadelidir; ancak, büyük miktarda sermaye yatırarak önemli getiriler elde edebilirsiniz.
    Arbitrajın üç türü vardır ve bunlar saf, birleşme ve dönüştürülebilir arbitrajdır.


    Arbitraj türleri nelerdir?


    Saf arbitraj

    Bir varlığın aynı anda ancak farklı pazarlarda satın alınması ve satılması anlamına gelir.
    Borsada saf arbitrajın nasıl çalıştığına bir örnek. Bir şirket, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası ve New York Menkul Kıymetler Borsası gibi iki farklı borsayı listeleyebilir.
    Bir yatırımcı olarak, aynı hisse senedine her iki borsada da işlem yapabilir ve fiyat tutarsızlıklarından yararlanabilirsiniz.

    Bununla birlikte, fiyat tutarsızlıkları günümüzde yaygın değildir, çünkü teknolojik gelişmeler borsaların piyasa ile iyi senkronize olmasına izin vermektedir. Fiyat farklılıklarını tespit etmek için sofistike yazılımlara sahip çoğu hedge fonu, işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve saf arbitrajdan yararlanır.


    Birleşme arbitrajı

    İki şirketin birleşmesi sırasında kar elde etmeyi ifade eder. Birleşme, A şirketi B şirketini kararlaştırılan bir fiyattan satın aldığında gerçekleşir.
    Bir satın alma sırasında, hedef şirketin hisse senetleri daha düşük bir oranda olacaktır. Yatırımcılar, fiyat satın alma değerinden daha düşük olduğu için hedef şirketin hisse senetlerini satın alarak birleşmelerden kar ederler.
    Anlaşma tamamlandıktan sonra, fiyat artar ve hisse senetlerini biraz daha yüksek bir fiyata satarsanız, bu şekilde kar edersiniz.
    Bu tür bir arbitraj stratejisinin riski, anlaşmanın gerçekleşmemesi durumunda, yatırımcıların zarar etmeye devam etmesidir. Yatırımcı veya hedge fon, hisse senetlerini satın almak için birleşmenin başlarında karar vermeli ve anlaşmanın başarılı olacağına dair yüksek güvene sahip olmalıdır.


    Konvertibl arbitraj

    Konvertibl tahvillerle ilgilidir. Tahviller, tahvil alıcısına faiz getirisi ödeyen kurumsal borçlardır. Dönüştürülebilir bir tahvil, tahvil sahibinin onu dayanak şirketin hisse senetlerine dönüştürmesini sağlar.
    Strateji, tahvilin dönüşüm fiyatı ile şirketin hisse senedi fiyatı arasındaki farktan kar elde etmektir.
    Şirketler, daha düşük bir faiz oranı sunabilmeleri için dönüştürülebilir tahviller ihraç ederler. Faiz daha düşüktür, çünkü yatırımcı, yatırımcıları cezbetmek için rekabetçi bir faiz ödemesi sağlayan geleneksel tahvillerin aksine, tahvili dönüştürerek daha fazla kar edebilir.
    Tahvilleri dönüştürerek, yatırımcılar tahvilleri ve altta yatan şirketin hisse senetlerini aynı anda alıp satacaklardır.


    Borsada arbitraj kullanımına bir örnek

    Birleşme arbitrajı, saf veya dönüştürülebilir arbitrajdan daha yaygındır. Yatırımcılar genellikle iki şirket birleştiğinde veya biri diğerini satın aldığında bu stratejiyi kullanırlar.
    Daha önce de açıkladığımız gibi, özellikle satın almanın başarılı bir şekilde gerçekleşeceğinden emin iseniz, hisse senedi fiyat farkından yararlanabilirsiniz.
    Bu örnekte, iki şirkete bakıyoruz: Kurumsal Seyahat Yönetimi ve Seyahat ve Ulaşım.
    Kurumsal Seyahat Yönetimi, Travel & Transport'u Ekim 2020'de yaklaşık 275 milyon dolara satın aldı. Bu birleşme sırasında, yatırımcılar aynı hisse senedini farklı fiyatlarla alıp satabildiler.

    arbitrage-investment-is-3.png.webp


    1 Ekim 2020'de Kurumsal Seyahat Yönetimi, yatırımcılara hisse başına 13,85 ABD Doları tutarında hisse ihraç etti ve mevcut hissedarlar, sahip oldukları her 4,03 hisse için bir hisse satın alabildiler.
    Hisseler aynı anda 17,30 dolardan işlem görüyordu.
    Bu gün hisse sahibi olsaydınız, hisselerinizi 17.30 $ 'lık piyasa fiyatından satabilirsiniz.
    Aynı zamanda, hisseleri 13,85 $ 'lık daha düşük bir fiyattan satın alabilir, daha uzun süre tutabilir ve satın alma işleminden sonra daha yüksek bir fiyata satabilirsiniz.


    Hisse başına 17,30 dolardan sahip olduğunuz 500 hisseyi sattığınızı varsayalım.
    Satıldı: 500 paylaşım x 17,30 USD = 8650 USD

    Komisyoncu ücretlerinde 50 $ ödediğinizi varsayıyoruz ve şimdilik vergileri görmezden geliyoruz.
    Bununla birlikte, sermaye kazancı vergilerinin hisselerin satışında ödenebilir kalacağını hatırlamanız yardımcı olacaktır.


    Bu nedenle net kâr: 8650 $ - 50 $ = 8600 $
    Satıştan sonra, şimdi şirketin size sunduğu 13.85 $ 'lık prim oranında 500 hisse satın alıyorsunuz.
    Satın alınan hisseler: 500 x 13,85 USD = 6925 USD
    Bu nedenle, toplam kârınız: 8600 $ - 6925 $ = 1675 $

    Birleşmeden sonra hisse senedinin fiyatı değer kazandığı için bu hisseleri elinde tutabilir ve tercih ettiğinizde daha yüksek bir fiyata satabilirsiniz.
    Hisselerinizi daha yüksek bir fiyata satarak ve daha sonra şirketin sunduğu daha düşük fiyattan yeniden satın alarak bu şekilde kar edebilirsiniz.



    Artıları ve eksileri

    Arbitraj yatırımının artılarına ve eksilerine bakalım.
    Artıları Eksileri
    • Fiyat farkından
    yararlanın Arbitraj yatırımcısı olarak, farklı pazarlardaki fiyat tutarsızlıklarından hızlı bir şekilde kar edebilirsiniz.

    Düşük risk Fiyat tutarsızlığından bu yana arbitraj yatırımı kullanırken hisse senedi fiyatını yukarı iten düşük ila sıfır risk
    vardır. Firmalar, borsalar arasındaki varlıkların fiyat tutarsızlıklarını tespit etmek için sofistike yazılımlar bile kullanıyorlar.

    Verimli fiyatlandırmaya
    katkıda bulunur Arbitrajcılar fiyat farklılıklarını tespit eder ve bu şekilde borsalar fiyatlandırma ile ilgili sorunları tespit edebilir ve verilerin daha doğru olmasını sağlayabilir.
    Yüksek işlem ücretleri Yatırımcılar genellikle kısa vadeli alım satımla ilgili ücretleri
    ve vergileri görmezden gelir ve sadece fiyat farkına odaklanır. Maliyetler artabilir ve sizi beklediğinizden daha az kar ile bırakabilir.

    Çok az fırsat
    Arbitraj fırsatları gerçekte oldukça nadirdir. Firmalar genellikle herhangi bir fiyat farkını tespit etmek ve işlemleri yüksek hızda yürütmek için ileri teknolojiyi kullanır. Herkesin bu tür bir teknolojiye erişimi yoktur.

    Büyük sermaye
    Bir fırsat bulduğunuzda, büyük miktarda sermayeye ihtiyacınız vardır. Fiyat farkı genellikle minimumdur; bu nedenle, bundan yararlanmak için, iyi miktarda sermaye gerektiren büyük hacimlerde işlem yapmanız gerekir.
    Son düşünceler

    Gördüğünüz gibi, bu arbitraj yatırım stratejisi tüccarlar ve yatırımcılar için faydalı olabilir. Fiyat tutarsızlıklarından faydalanacağınız için fırsat penceresi küçüktür; piyasaların zirvesinde kalmak zorunda kalacaksınız.
    Ayrıca, arbitraj fırsatları nadirdir ve önemli miktarda sermaye karı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir. Risk faktörü de oldukça düşüktür, ancak birleşme arbitrajı uygulanırken tüm satın almaların garanti edilmediğini ve anlaşmaların başarısız olma riski olduğunu unutmayın.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

İşlem Yapılıyor
X