Yunanistan'ın 11 mültecinin ölmesine dair AHİM tarafından kınanması

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47397

    Yunanistan'ın 11 mültecinin ölmesine dair AHİM tarafından kınanması

    ALINTI : Farmakonisi'nin kınanması: SYRIZA'dan ateş, hükümetten sessizlik - Sakız Adası Haberleri (chiosnews.com)


    Ana muhalefet partisi, Yunanistan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kınanmasına ve 2014 yılında Farmakonisi'deki gemi enkazında 11 mültecinin ölmesine şiddetle tepki gösteriyor.
    Aynı zamanda, hükümet ve yetkili bakanlık sessiz kalıyor.

    Uzun gemi enkazından 8,5 yıl sonra (20/01/2014) alınan karar, Yunan sahil güvenliğini geri püskürtme operasyonu olduğundan şikayet eden ve Yunanistan'ı çok ciddi insan hakları
    ve uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle kınayan 16 mağduru haklı çıkarıyor. Aslında, Yunanistan'ı kurtarılan 16 kişiyi toplamda 330.000 avro tutarında tazmin etmeye çağırıyor.


    SYRIZA: "Ülke sürekli teşhir ediliyor ve hükümet kayıtsızca ıslık çalıyor"


    SYRIZA-İlerici İttifak'ın Mülteci ve Göç Politikası Dairesi tarafından, Hükümeti insan hayatının değerini mutlak önceliğe koymaya, şikayetleri soruşturmaya ve yetkili
    Bakanların eylemlerinin ve ihmallerinin neden olduğu durumu düzeltmek için gereken her şeyi yapmaya çağıran çok sert bir duyuru yapıldı.

    "Ülkenin nihayet Uluslararası Hukuka ve Hukukun Üstünlüğü ilkelerine sıkı sıkıya uyma yoluna geri dönmesine izin verin" diyor.


    Ülke sürekli teşhir ediliyor ve hükümet kayıtsızca ıslık çalıyor.


    SYRIZA-İlerici İttifak Mülteci ve Göç Politikası Dairesi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Farmakonisi'nin hemen dışındaki 20 Ocak 2014 tarihli gemi enkazı hakkındaki kararına ilişkin duyurusu

    Miçotakis Hükümeti'nin özellikle insan hakları konusunda Uluslararası ve Avrupa hukukuna saygı konularını ele almakta ısrar ettiği tutumu nedeniyle bu kez ağır bir kınama daha ülkemize bir darbe daha indirmektedir.

    AİHM'nin oybirliğiyle verdiği mahkumiyet, ülkeyi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin temel maddelerini ihlal etmekten suçlu buldu.

    Mahkeme, Madde 2'nin (yaşam hakkı) uygulanmasında eksiklikler olduğunu tespit etmiş ve özellikle soruşturma prosedürü ile ilgili olarak, ulusal makamların geminin battığı koşullara ışık
    tutabilecek kapsamlı ve etkili bir soruşturma yürütmediği sonucuna varmıştır. Ayrıca, Yunan makamlarının, başvuru sahiplerine ve akrabalarına gerekli koruma seviyesini sağlamaları
    beklendiği için makul bir şekilde ellerinden gelen her şeyi yapmadıklarını da tespit etmektedir.

    Devam eden kararda, gemide bulunan ve battıktan sonra Farmakonisi'ye varışlarında yapılan fiziksel aramalar nedeniyle aşağılayıcı ve aşağılayıcı muameleye maruz kalan 12 başvuran hakkında 3
    . maddenin (insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağı) ihlal edildiği tespit edilmiştir.

    SYRIZA-PS, defalarca, hükümetin masumiyet karinesinin, geri itme ve kaybolma iddialarını anlamlı bir şekilde soruşturmayı ve sınır sürecini izlemek için bağımsız bir mekanizma kurmayı
    sistematik ve tekrar tekrar reddettiği için kaybolduğuna dikkat çekti.

    Cenevre Sözleşmesi'ni bir bez torbası haline getirmenin, atık kağıt sepetinde insanlık ve dayanışma değerlerini reddetmenin nasıl mümkün olduğunu merak ediyoruz. Mitarachi ve Başbakan,
    soruşturmaya katılmak yerine, sahte haberler ve Türk propagandası anlatısına bağlı kalmaya devam ediyor ve kanıtlara esprili ve safsata ile yanıt veriyor.

    Hükümeti, insan hayatının değerine mutlak öncelik vermeye, şikayetleri araştırmaya ve yetkili Bakanların eylem ve ihmallerinin neden olduğu durumu düzeltmek için gereken her şeyi yapmaya çağırıyoruz.
    Son olarak, ülke Uluslararası Hukuka ve Hukukun Üstünlüğü ilkelerine sıkı sıkıya uyma yoluna geri dönmelidir.



    Nikos Filis


    SYRIZA-PS milletvekili Nikos Filis'in, hükümetin Üniversitelerle ilgili yasa tasarısının görüşülmesi sırasında, Parlamento Eğitim İşleri Komitesi'nde yaptığı konuşmada, yüzüne atılan kınama-tokata atıfta bulunuldu.

    Ülkemiz için çok tatsız bir günden bahsetti, çünkü Avrupa Adalet Divanı nihayet Ege sularında boğulan 11 mültecinin şehadetinden Yunan makamlarının sorumlu olduğuna karar verdi.

    "O zamanlar başbakan olan Samaras şimdi ne diyor? ND hükümeti ve Bay Miçotakis, bugün Farmakonisi'deki suç hakkında ne diyor? Ne o zaman ne de şimdi Yunan Sahil Güvenliği'nin Uluslararası
    Hukuku ihlal ederek geri itme eylemi gerçekleştirmediğini iddia etmeye devam edecekler mi? Bu konuları gündeme getirenleri Türkiye'nin oyununu oynamakla suçlamaya devam edecekler mi? Onlardan haber bekliyoruz."




    Kostas Arvanitis


    SYRIZA-PS ve Sol'un Avro Grubu'nun Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi (LIBE) üyesi Kostas Arvanitis de bir duyuru yayınladı.
    Onun işaret ettiği gibi, Yunanistan "hala aşırı sağcı Samaras yönetiminin bedelini ödüyor".



    "AİHM'nin ülkemiz aleyhine bugünkü kararı, aşırı sağcı Samaras yönetiminin ülkede bıraktığı gerçek mirasın bir başka ifşasıdır. Yunanistan ve bir bütün olarak Avrupa için utanç verici bir miras.
    Ama aynı zamanda, keyfi olarak oynayabileceklerine, bazen insan hayatlarıyla oynayabileceklerine ve sonra izlerini "örtbas edebileceklerine" inananların geleceği hakkında sert bir uyarı "diye belirtiyor.

    Ve ekliyor:

    "Ülkenin uluslararası konumunu korumak için uluslararası organlarda safsata egzersizleri ve sözde "bağımsız" soruşturmalarla yapabileceklerine inananlar, tekrar düşünsünler.
    Ve sonunda işlerini yapmalarına izin verin: bu sorumluluğun Yunan Devleti'ne ait olduğu her noktada insan hayatını ve onurunu korumak, Yunanistan'ın uluslararası prestijini geride bıraktıkları
    kısa siyasi zamanda ellerinden geldiğince geri kazanmak."

    "Artık Lampedusa yok. Artık Farmakonisi yok. Artık Melilla yok," diye bitiriyor.


    K. Miçotakis'in 2015'te söyledikleri


    AİHM kararında, Yunan sahil güvenliğinin denizde hayat kurtarma yükümlülüğünü ihlal ettiğini, bunun sonucunda 11 kadın ve çocuğun boğulmasına neden olduğunu, "tartışılmaz verilerden" bahsettiğini,

    hayatlara mal olan yetersiz tepkiyi ve yasadışı geri itmelerin "gizlendiği" çürük süreci kınadığını belirtmektedir. Şu ana kadar hükümetten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararına resmi bir tepki gelmedi.

    Bununla birlikte, "Avgi"nin ilgili videonun da mevcut olduğu raporunda bize hatırlattığı gibi, 2015 yılında Kyriakos Mitsotakis, Yunanistan'ın kınandığı bu politikayı savundu.

    "Göç politikanız tekneleri batırmak için Sahil Güvenlik'i göndermek mi?" diye sordu Gabriel Sakellaridis, Farmakonisi'ye atıfta bulunarak. "Neden böyle yalanlar söylüyorsun? Sahil güvenlik botu batacak mı?
    Bunları söylemekten utanmıyor musunuz?" diye yanıtladı Kyriakos Mitsotakis
    , Eylül 2015'te.

    "Hayır, utanmıyorum çünkü bu senin politikan. Bu senin için bir utançtır," diye devam etti G. Sakellaridis. "Savaşan insanlara yazıklar olsun. Bunu geri al," diye ısrar etti K. Mitsotakis.

    "Bunu Sahil Güvenlik için söylemiyorum. Bu sizin politikanızdır" diye yanıtladı SYRIZA adayı, Mitsotakis'in "çok ağır konuşmaya" atıfta bulunarak, onu bir kez daha geri alması çağrısında bulunarak.

    "Geri almak çok ağır bir konuşma. Açığa çıkacaksınız. Geri alın. Bize katil diyorsunuz."

    Son düzenleme ozkandonmez; 06-09-2022, 21:53.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

İşlem Yapılıyor
X