İş Kanıtı Nedir? Bitcoin konsensüs protokolü

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47397

    İş Kanıtı Nedir? Bitcoin konsensüs protokolü

    Bugün için planladığımız geniş patikalara ve patikalara girmeden önce, farkında olmadan SAW veya "Fermat's Room" tipi bir filmle tanıştığımızı, hem bilinen hem de bilinmeyen
    farklı insanlarla bir yere kilitlendiğimizi hayal ederek başlayalım.

    Bu göz önüne alındığında, ya hayatta kalmak için belirli matematik oyunlarını / bulmacalarını çözeceğimiz ya da felaketle sonuçlanacağımız öncülüyle karşı karşıyayız.

    Bu nedenle, birbirimizle işbirliği yapmalıyız, çünkü zorluklarla ilgili sahip olduğumuz tüm fikirlere veya çözümlere katılarak, acımasız bir kaderden kaçmak için ilerleyebileceğiz.

    Bu durumda, oyundan oyuna bize verilen tüm mesajlar birbirini tamamlar ve bize çevremizdeki diğer insanlar veya neden orada olduğumuz hakkında daha fazla bilgi verir.

    Sonunda, tüm çabalarımız bir araya gelir ve bazıları kazanırken, bazıları bazılarını kaybederken, yaşamlarımıza devam etmek ve sahip olduğumuz varsayımları doğrulamak için bir teşvik olarak alırız.

    Benzer şekilde, ancak daha az kanlı ve korkutucu, İş Kanıtı sisteminin nasıl çalıştığıdır, bu yüzden hazır olun, çünkü bu makalede madencilik hakkında, bu ilginç mekanizmanın nelerden oluştuğu ve kökeni hakkında konuşacağız.


    İş Kanıtı (PoW) nedir?


    Proof of Work veya Proof of Work, kısaca "PoW", Proof of Stake (PoS) gibi kripto para madenciliği için en yaygın kullanılan fikir birliği algoritmalarından biridir.

    İşlevi nispeten basittir: işlemleri güvenli bir şekilde doğrulayarak ve kaydederek çift harcamalardan (çift harcama, iki veya daha fazla farklı işlemde aynı para biriminin çoğaltılması veya
    kullanılması olarak daha iyi anlaşılır) önlemek.

    Bu amaçla, blockchain teknolojisinde açığa çıkan bilgileri kodlamak için matematiksel işlevlerden yararlanan, otantik ve benzersiz olmasını sağlayan ve geçerli bir karma ile sonuçlanan bir
    şifreleme işlevi türü olan karma işlevini kullanır.

    Doğası gereği geri dönüşümsüzdür ve bloğun her bir karması, önceki bloğun verilerini şifreler ve böylece blok zinciri boyunca devam eder.

    Kısacası, bazı bilgisayarlar veya madencilik makineleri karmaşık bir matematik problemini çözdüğünde ve blok zincirine bir blok (içinde işlemlerle) ekleyerek ödüllendirildiğinde iş kanıtı elde edilir.

    Bu matematiksel problemler, çözülmesi gereken "verimli" bir yola sahip olmama özelliğine sahiptir ve bu nedenle madenciler kombinasyonları deneyerek sorunun cevabını bulmak zorundadır.

    Daha fazla hesaplama yapmak için daha güçlü ekipmanlara ihtiyaçları vardır ve bu nedenle enerji yoğun madencilik teçhizatlarına ihtiyaç duyulduğunu duymuş olabilirsiniz.



    Que-es-Proof-of-Work02.jpg


    Her şey nasıl başladı? PoW'un tarihçesi


    1990'lara geri dönelim, bilgisayarların bugün sahip oldukları işlevlerin yarısına sahip olmamasına rağmen, acımasız bir teknolojik devrim oldular.

    Bu on yılın başlarında, 1992'de, hem güvenlik hem de spam veya kötü amaçlı posta hakkında konuşmaya başladık ve bu, Cynthia Dwork ve Moni Naor gibi bilgisayar bilimcileri
    tarafından "spam işleme veya mücadele yoluyla fiyatlandırma" makalesinde belirtildi. bir kullanıcının orta derecede zor, ancak inatçı olmayan bir işlevi hesaplaması gerekiyordu.

    Bu tanıdık geliyor mu? Evet, öyle! Size SAW ve Fermat'ın odasından verdiğim örnek gibi, oda arkadaşlarınızla ilgili şüpheleri gidermek ve şüpheleri açıklığa kavuşturmak için
    (bu durumda, endişe bir e-postanın sahte mi yoksa spam mı olduğudur), bilmeceleri çözüyoruz.

    Kuşkusuz bu, iş kanıtı sisteminin tüm temelidir, çünkü işlevi, "savunucu" veya gösterici olarak adlandırılan bir tarafın, diğerlerine (doğrulayıcılara) belirli miktarda belirli
    hesaplama çabasının harcandığını kanıtlamasıdır.


    Bu nedenle, doğrulayıcılar harcamayı kendi taraflarında minimum çabayla doğrulayabilirler. Bu kavram 1993 yılında yukarıda bahsedilen Dwork ve Naor tarafından icat edildi.

    Bununla birlikte, "çalışma kanıtı" terimi yalnızca bilgisayar güvenliği araştırmacıları ve yazarları Markus Jakobsson ve Ari Juels tarafından 1999 tarihli makalede kullanılmış ve resmileştirilmiştir.

    Şimdi, Cynthia Dwork ve Moni Naor'un makalelerinde ne hakkında yorum yaptıkları fikri göz önünde bulundurarak, Hascash olarak bilinen Bitcoin beyaz kitabından yıllar önce
    sunulan esasen önemli bir mekanizma vardı.

    Hascash, 1997 yılında Adam Back tarafından önerilen ve daha resmi olarak 2002 yılında aynı yazar tarafından "Hashcash: hizmet reddi karşı önlemi"
    makalesinde açıklanan bir tür iş kanıtı sistemidir.

    Basitçe söylemek gerekirse, e-postalarda, bir e-postanın başlığına, onu oluşturmak için belirli bir süre harcandığını göstermek için metinsel bir kodlama eklenmiştir,
    bu nedenle göndereni bir spam gönderen değildir.

    Bu mekanizma, ilk kez, bir iş kanıtının gerçekte oldukça iyi çalıştığını ve diğer senaryolarda PoW sistemlerinin geliştirilmesine kapı açtığını gösterdi.

    Daha sonra, 2008 yılında Satoshi Nakamoto, Bitcoin protokolünü, işlevselliğinin önemli bir yönü olarak İş Kanıtı'nı kurduğu ve sonunda PoW algoritmasını çok popüler hale getirdiği bir makalede halka açıkladı.

    Şu anda, Bitcoin Cash, Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve diğer kripto para birimleri gibi birçok proje, esas olarak rekabetçi madenciliğe katkısı için iş kanıtı kullanmaktadır.


    Que-es-Proof-of-Work.jpg



    Nasıl çalışır?


    İş kanıtının nasıl çalıştığını anlamak için, onu beş aşamaya ayıracağım:
    1. Ağın veya düğümün katılımcıları, onlara bir teşvik (kripto para birimlerinde ödül) almak için çözülmesi gereken hesaplama açısından eksiksiz bir görev veya bulmaca atayan
    2. ağ ile bir bağlantı kurar. SAW söz konusu olduğunda, Jigsaw ile karşılaştığımızda hayatta kalmak için çözmemiz gereken bize sunulan testtir.
    3. Aslında, belirli bir güçle karakterize edilen belirli bilgisayar ekipmanı (kripto para birimine göre değişir) tarafından çözülmesi gereken korku filmi bilmecesini veya matematiksel problemi çözmeye başlıyoruz.
    4. Tamamlandığında, madenci veya katılımcı sonucunu paylaşır. SAW'da olan şey, bir makineden veya durumdan kurtulmak için harekete geçirici mesajdır.
    5. Daha sonra, sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için çözüm denetlenir ve eğer karşılıyorsa erişim izni verilir. Aksi takdirde, erişim reddedilir ve çözüm reddedilir, bu da filmlerde karmaşık bir sonuca yol açar. Çift harcama koruması da burada kontrol edilir.
    6. Sorunun başarıyla çözüldüğü doğrulandıktan sonra, kullanıcı veya madenci ağ kaynaklarına erişir ve kripto para birimleri veya gerilim filmlerimizde korkunç bir deneyimin tamamlanması gibi teşviklerini alır. Bu noktada, tüm süreci kodlayan belirli bir karma elde edilebilir.
    Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

    Avantajları



    İncelediğimiz her şeyden çok güvenli bir süreç olduğunu gözlemledik. Madenciler ödülü, bilgi işlem güçlerini blockchain ağına katkıda bulunmaları karşılığında alırlar.
    Bu, birisinin bu blok zincirlerine saldırmasını daha zor ve maliyetli hale getirir.


    Ek olarak, PoW genellikle herhangi bir ağa daha fazla ademi merkeziyetçilik sağlar.

    Öte yandan, DoS (Hizmet Reddi) saldırılarına karşı iyi bir savunmaya sahiptir, bu nedenle tüm talep karşısında sunabileceği "düşük yanıt kapasitesi" nedeniyle talepleri reddetmeye başlamaz.




    Dezavantajları


    Bulmacaların tepki süreleri göz önüne alındığında sistemin sahip olabileceği yeniden ayarlamaların sunduğu bulmacaların artan zorluğu nedeniyle, giderek daha güçlü ve son derece
    uzmanlaşmış bir donanıma ihtiyaç duyulmaktadır.


    Ek olarak, çok fazla güç tüketirler ve küçük iş kanıtı zincirleri üzerinde% 51 saldırılarına veya toptan saldırılara karşı savunmasızdırlar, bu da bir kullanıcının veya bir kullanıcı
    grubunun ağ içinde neler olup bittiğini kontrol etmek için yeterli güce sahip olduğu anlamına gelir.




    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

İşlem Yapılıyor
X