TSH

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • GoogleDostum
    Junior Member
    • 09-10-2012
    • 3

    TSH

    TSH Nedir?
    TSH, Tiroid Stimulan Hormon'un baş harfleri kullanılarak kısaltılmış tiroid uyarıcı hormondur. TSH, beynimizde bulunan hipofiz bezinin ön lobu tarafından salgılanan ve boynumuzdaki tiroid bezine etki edip T3 ve T4 hormonlarının sentezlenmesini ve salınımını uyaran bir hormondur. Tiroid hormonları, TSH salınımı üzerine inhibitör (negatif geribesleme) etki göstermekte iken hipotalamus tarafından salgılanan TRH hormonu salınımını uyarmaktadır.

    TSH NEDEN YÜKSELİR? TSH'ın yükseldiği durumları şu şekilde açıklayabiliriz; Primer Hipotiroidi Ektopik TSH üreten tümörler (Bilhassa akciğer tümörü ve meme tümörleri) Hashimato Tiroiditi Hipofiz tümörlerine bağlı tirotoksikoz TSH oto antikorları (nadir bir durumdur ama yine de unutulmamalıdır) Yetersiz şekilde tiroid hormon tedavisi gören hipotroidi hastaları Tiroid hormonlarına rezistans

    TSH NEDEN DÜŞER?
    TSH DÜŞÜK OLDUÐU DURUMLAR: Primer Hipertiroidi Sekonder ve Tersiyer Hipotiroidi Tedavi sonrasında "Graves Hastalığı" Ötroid hasta sendromu Hipotiroidi tedavisi sırasında fazla tiroid hormon verilmesi.

    TSH SONUCUNU ETKİLEYEN DURUMLAR: Yenidoğanlarda TSH değeri normalde yüksektir fakat yaklaşık olarak 1 hafta sonra normal düzeylere düşer. Birçok ilaç (özellikle de tiroid ilaçları ve steroidler) TSH’ı baskılarlar. Lityum, potasyum iyot, amfetamin ve iyot ihtiva eden ilaçlar TSH seviyesini artırabilirler. Test yapılmadan önceki son 1 Hafta içerisinde radyoizotop tedavi almış kişiler test yaptırmamalıdır. İlk trimester gebelik döneminde TSH seviyeleri düşük çıkabilmektedir. Yaşlılarda yüksek TSH değerleri görülebilmektedir (80 yaşından büyüklerde 10 µU/mL’ye varabilmektedir.)

    Kaynak: TSH Nedir?
İşlem Yapılıyor
X