Astsubaylar neden intihar ediyorlar?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Astsubaylar neden intihar ediyorlar?

    Tunca Bengin
    Sokaktaki İnsan[EMAIL="tunca.bengin@milliyet.com.tr"]
    tunca.bengin@milliyet.com.tr



    Son on yılda TSK’da intihar eden asker sayısı iç güvenlik harekatında şehit olan personel sayısını geçti. 2002- 2012 yılları arasında şehit olan asker sayısı 818, intihar eden asker sayısı 934. (Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in talimatıyla kurulan özel ekip, bu konuda çalışma yürütüyor.)

    Bir ayda 6 intihar
    Profesyonel askerler içerisindeki en yüksek intihar oranı ise astsubaylarda. Sadece 2012’nin son bir aylık döneminde (13 Kasım-10 Aralık) 6 astsubay intihar etti. İşte isimleri:
    Özgür Yılar (13 Kasım 2012), Asım Başak (21 Kasım 2012),Tekin Varıcılar (27 Kasım 2012), Murat Sorkin (29 Kasım 2012), Serdar Karabacak (07 Aralık 2012 ), Kenan Üstündağ (10 Aralık 2012 )
    2012’nin son 8 aylık verilerine göre de bu rakam 13-14 civarında. Hepsinin görev yerleri farklı. Aralarında denizci de var havacı da. Çoğu da 30’lu yaşlarda.

    İşte nedenleri
    TSK intiharların birinci nedeni olarak genelde “bilinmiyor” açıklaması yapsa da TEMAD’a (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) göre durum açık ve net.
    Ekonomik nedenler, mobing, keyfi uygulamalar, eşitsizlik astsubayları bunaltıyor. Umutsuzluk ve geleceğe olan güvensizlik de intiharları tetikliyor.
    Halihazırda TSK’da 34 bin subay 97 bin astsubay var.
    Astsubaylar Nisan 2012’de “Bu kadarına pes” adı altında sosyal medyada bir araya gelerek sıkıntılarını duyurmuştu. O günlerde hareketin önderliğini yapmakla suçlanan TEMAD ile Genelkurmay Başkanlığı arasında da gerginlik yaşanmıştı.
    Görünen o ki, astsubayların durumunda pek değişiklik olmamış. O nedenle 2013’ün ilk yazısını bu konuya ayırdık. TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser ve Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Binici’den astsubayları umutsuzluğa sürükleyen nedenleri dinledik. Ortak tespit “Ekonomik nedenler, mobing, kötü davranış. Gündemdeki yeni disiplin yasa tasarısı, (Subay iki kez düşük sicil verdiğinde atılma kolaylaşacak.) İki dudak arasındaki askeri cezalar” yönündeydi.
    Mobing örnekleri
    Bunu da 24 yıl astsubaylık yaptıktan sonra emekli olan Yüksel Binici detaylandırıyor:
    “Astsubaylar üzerindeki en büyük baskı bitmek bilmeyen denetlemeler. 7- 8 ay öncesinden hazırlıklar başlar. Komutan terfi edecek, rütbe alacak, astsubay gece - gündüz baskı altında. Denetleme hazırlığı denilen de genelde depo düzenlemesi, ağaç budama, çimleri biçme. Sadece Özel Kuvvetler’de farklı olarak atış ve spor denetlemesi olur. O da bir kez.
    Afyon’daki cephanelikte 25 can ne için gitti.
    Onlar da denetleme için hazırlık yapıyorlardı. Bir hafta sonra denetleme vardı. Ertesi gün yapılsaydı, far ışığnda yapmaya gerek var mıydı?
    Operasyona tamam ama; çiçek sulamak için depo düzeltmek için geliniyor.
    Subay yatar uyur, astsubaya ‘Askerleri getir yaptır’ der. Bu baskı, sıkıştırma nereye kadar

    “Cephede biz varız”
    Ezilen hep astsubay oluyor. Operasyon bölgesinde kalıyorsun. Komutanlık ücreti almıyorsun. Oysa erin başında olan astsubay. Er benim kucağımda şehit düşüyor ya da ben onun kucağında ölüyorum ama komutanlık ücreti verilmiyor. Komutan cephede yok, o arka planda.
    Bu çok önemli çünkü komutanlık ve makam ücretleri emekliliğe de yansıyor. Emekli olan subay son maaşının yüzde 85’ini alırken astsubaylarda yüzde 55’e düşüyor.

    Astsubay, parasız kalıyor. Operasyon bölgesine gönderiliyor, ailesini götüremiyor. Üstüne kötü muamele ve baskı binince de dayanamıyor.”
    NOT: Sonraki yazı; astsubaylar ne istiyor. Maillerinizi bekliyorum.

    kaynak:Astsubaylar neden intihar ediyorlar? | Tunca Bengin | Milliyet.com.tr

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    #2
    Konu: Astsubaylar neden intihar ediyorlar?

    Astsubaylar ne istiyor


    Tunca Bengin

    Sokaktaki İnsan
    tunca.bengin@milliyet.com.tr


    “Astsubaylar Neden İntihar Ediyorlar” yazımız büyük ses getirdi. O kadar çok mail geldi ki bilgisayar başından kalkamadım. Sakın bıkkınlık olarak algılamayın, çünkü hepsini tek tek okudum. Türkiye’nin her köşesinden mesaj vardı. Denizcisi, havacısı, karacısı,jandarması, yeni mezunu, kıdemlisi emeklisi... Meğer astsubaylar ne kadar doluymuş.
    Bugün, gelen maillerden bazılarını aktarmak istiyorum.
    Ama öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Maillerin hepsi imzalı, çoğunun görev yerleri ve GSM numaraları da mevcut. (Neden rumuzlu verdiğimi açıklamama gerek yok sanırım)
    - Astsubay eşitlik değil adalet istiyor. Subayla hak ve sahip olunanlar aynı olmayabilir ama bu derecede adaletsiz olamaz. Sindirme ve küçültme politikası 1980’den beri işliyor ve gittikçe makas açılıyor. M.B.
    - Astsubaylar bu ordunun omurgasıdır.. Onlarsız ne bir gemi, ne bir uçak hareket edemez. Bu gün Güneydoğu başta olmak üzere tüm karakol ve sınır birliklerinin kumandası astsubaylardadır.. Oralarda hiç subay bulunmaz.. F. A.
    - Kendinden başkasını adam yerine koymayan, senin fikirlerine ihtiyaç duymayan, seni her zaman dışlanması, horlanması ve ezilmesi gereken biri olarak gören ama işi düştüğünde abi veya koçum diyebilen bir zihniyetle bir ömür çalışmak gerçekten çok zor. A.B.
    - TSK’da sağlık astsubayı olarak görev yapıyorum. Okulumu derece ile bitirdim. Benimle beraber mezunlardan kaymakam olan, doktor olan, öğretim üyesi ve idareci olan arkadaşlarım var. 18 yaşında bu mesleğe girdiğimde pantolondaki kırmızı çizgi neden subayda var, bizdeki siyah onu bile bilmiyordum. Mecburi hizmet bitmediği için ayrılamadım. Ü.B
    - 2012 yılında subayların maaşlarına zam yapıldıktan sonra artık yeter dedik ve bu kadarına da pes diyerek sosyal medyada sesimizi duyurduk. Genelkurmay bu durumdan çok rahatsız oldu nedense? Bakın yıllar önce astsubay pilotlarımız varken şimdi yok. Hukuk mezunu bir astsubay, askeri savcı hakim vesaire olamıyor. Kanunen önü kapalı.
    M. K
    - Biz sadece Anayasa’nın bizlere verdiği eşitliği istiyoruz. Örneğin Bl.K. tazminatını astsubaylara vermiyorlar. (Kışlanın en ağır birliği Hizmet Birlikleridir, subaylar bu görevi yapamadığı veya yapmak istemediği için kadrosunu Astsubay yaptılar, adını Hizmet Takımı koydular, görev aynı görev ama tazminatını elinden aldılar.)
    - Zırhlı Birlikler Okulu’nda spor yaparken takılan siyah sivil şapkalar vardır. Spor kıyafetli olarak statüler ayrılsın diye şapkalardaki amblemler farklılık göstermektedir. Subayların şapkasında Türk Bayrağı vardır, Astsubayların ise yoktur. Düşünün Türk bayrağını bile çok görmekteler bizlere. E.Y
    - Assubayların intibakları 10 yıldır yapılmadı. Emekli olan subaylarımızın emekliliklerinde de 4 bin 500 liradan fazla aylık aldığını, astsubayların emekli maaşlarının 1300- 1850 lira aralığında olduğunu biliyor muydunuz.. Bir Astsubay Başçavuş..
    - Kıdemli başçavuşlara 10 yıldır temsil tazminatı verileceği televizyonlardan beyan edilmesine rağmen, bu ana kadar ses çıkmıyor, devamlı kandırılıyoruz. Oyak karlarının kesinti yapılmadan nemalara eklenmesi gerekirken Oyak şirketlerinden yapılan karlar nereye gidiyor. Ö. Ö.
    - Önce tamamı meslek yüksek okulu, çok büyük bir bölümü de üniversite mezunu olan astsubayların artık aşağılanmadan insan muamelesi görmeleri gerekir. Subayların hikmetinden sual olunmaz Paşaların bunu anlaması gerekiyor. A.E.
    - Genç astsubaylara tavsiyem; çalışan bayanla evleniniz. (Piyasa şartları yüzde 100 zamlanırsa size 6 ayda yüzde 2,5 (yüzde iki buçuk) zam alırsınız. Her zaman bizler için devlet bütçesi müsait olmaz.) Şartları zorlayarak sivil hayatta geçerli bir fakülte bitiriniz. Bütün enerjinizi mesleğinize harcamayınız. Kendinize, ailenize, ekonominize önem veriniz. Kurtarıcı beklemeyiniz. B.Y.
    - Nimette ve külfette adalet, İnsan onuruna saygı, hakir ve hor görülmemek, İstatistik (Hastaneler, mahkemeler, mahrum yerler, cezalar, mükafatlar, şeritler, rozetler, yurt dışı seyahat ve geziler ve ŞEHİTLER vb. istatistiği çıkarılırsa bu sizi yanıltmaz belki biz sizi kandırırız ama bu bilim gerçekleri verir) F. A.
    - Bir kanun çıkartalım yürürlük süresi 24 saat olsun ‘Jandarmadan diğer kurumlara geçişlere başlanacak’ diye yarın teşkilat Nöb.Astsubay bulamaz.
    K. Ç.
    - Şırnak’ta dağlarda görev yapar, İstanbul’a tayin çıkarırlar. Olumlu bir gelişme olduğunu düşünürsünüz. Ama maalesef. Bekar diye lojman vermek istemezler. Diyelim lojman çıkar, mutlaka annenle oturma zorunluluğu koyarlar. Bir astsubay ablası
    - Oyak iştiraklerinde ve kuruluşlarında general ve subaylar ile onların yakınlarına şimdiye kadar öncelik tanınmıştır. Oyak bile bu konuda net açıklama yapamamaktadır. Subaylar her yıl kamptan faydalanabilirken bizler için bu süreç çok daha uzun olmaktadır. Em.R. T.
    - Üniversite bitirilerek, astsubaylıktan subaylığa geçildiğinde kanun gereği Muharip Sınıflar değil de yardımcı sınıflara geçirilir. Askeri hakim, savcı da bu sınıflardandır. Yine kanun gereği Astsubay Hukuk Fakültesini 1.dahi bitirse, diğer tüm şartları sağlasa da Askeri hakim- savcı olamaz. Astsubayın emrindeki Sivil memur/Tersane işçisi şartları yerine getirdiğinde Askeri hakim - savcı olur. O. İ.
    - Sosyal yaşam farklılığının yanında, emekli olduktan sonra aldığımız maaşların, subay emekli maaşları gibi yansıtılmamış olması. Maaşlarımız yarısından fazla bir düşüş gösterdiğinden emekli olduktan sonra ailemizin geçimini ve çocuklarımızın istikbalini sağlayabilmemiz için çalışmaya devam etmemiz ve mutluluğu bir türlü yakalayamamızdır. Benim şahsen zam isteğim yoktur. Ama subay emekli olduğunda maaşına yansıtılan oranın bana da uygulanmasını istiyorum. B.M.
    - Ben ve benim gibi havacı arkadaşlar 1975 yılında iki gün mesaiye gitmedik, karşılığında tam dört ay hapis yattık. Neden mesaiye gitmedik yan ödemelerde bize yönelik mağdur edici aşırı eşitsizlik nedeniyle ve bu olayı protesto etmek amacıyla. O zamandan bu zamana değişen bir şeyler oldu mu? K.T
    - TSK’da lise mezunu olup, emekli olan albaylar mevcut. Daha sonra harp okulları iki, üç ve son olarak dört yıla çıkartıldı. Görevdeki ve emekli olan subayların intibakları da yeni duruma göre düzeltildi. Ama Astsubay okulları da Yüksek Okul seviyesine çıkartılmış olmasına rağmen, tüm kapılar çalınmış ancak astsubayların intibakları konusunda sonuç alınamamıştır. (R.K)
    - Kıtalara atanmış bir astsubay kanadı kırık bir kuş misalidir. O kişinin fikri hiç önemli değildir. Çok önemli fikri olsa bile yanlış olan yapılır ama o kişinin fikri kaale alınmaz. Astsubay, hem çömezdir hem de cahildir düşüncesi ile itibar gösterilmez ötelenir. Bir astsubayın kendi gelişimine yönelik bir eğitim yok.S.A.
    NOT: Maillerinizi bekliyorum.

    kaynak:Astsubaylar ne istiyor | Tunca Bengin | Milliyet.com.tr

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X