4G ne kadar hızlı; kimlere 4G gerekli?

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    4G ne kadar hızlı; kimlere 4G gerekli?

    4G ne kadar hızlı; kimlere 4G gerekli?

    MWC sırasında 4G performansını test ettik, 4G teknolojisini sizler için mercek altına aldık..





    MWC 2015 için Barselona'ya gitmişken, 4G teknolojisinin ne kadar hızlı olduğunu test edip, bizdeki 3G'den farklarını ortaya koymadan olmazdı. Biz de, Barselona'da, Vodafone'un sunduğu 4G'yi kapsamlı bir teste soktuk; hep duyduğumuz ama hiç görmediğimiz 4G teknolojisinin neler sunduğunu gözler önüne serdik.


    Yukarıdaki videoda, testimizi, tüm ayrıntıları ile izleyebilirsiniz. Yazının devamında ise, 4G teknolojisinin ne olduğunu, neden farklı olduğunu kısaca anlatmaya çalışacağız...


    3G teknolojisi, veri tüketimine aç kullanıcılara yaşını hissettirmeye başladı. 10 yılı aşkın süredir hizmet veren 3G teknolojisinin yerini alan 4G/LTE (Dördüncü nesil / Uzun dönemli evrim) teknolojisi, selefinden çok daha yüksek veri aktarım hızlarına ulaşabiliyor.
    4G, ABD ve İngiltere başta olmak üzere şu an itibariyle 120'nin üzerinde ülkede, 360 mobil hizmet sağlayıcı tarafından kullanılıyor. Türkiye'deki operatörler ise bu senenin ilk yarısında 4G'ye geçmeyi planlıyorlar.
    4G'ler arasındaki farklar

    4G bağlantısının kapasitesi ve menzili, kullandığı frekans bantlarına göre değişebildiğinden, konu bazen kafa karıştırıcı olabiliyor.
    Ofcom'un Şubat 2013'te duyurduğu frekanslardan bir tanesi olan 2.6GHz bandı, yüksek veri kapasitesi sayesinde çok sayıda kullanıcıya aynı anda bağlantı sunabiliyor. Ancak bu frekans, uzun mesafelerde çok iyi çalışmayabiliyor. Bu yüzden kırsal alanlardan ziyade, şehirler gibi yoğun yerler için ideal.
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    #2
    Konu: 4G ne kadar hızlı; kimlere 4G gerekli?

    4G ne kadar hızlı; kimlere 4G gerekli?

    Diğer frekanslar ve 4G destekleyen telefonlar


    Şubat 2013'te ortaya çıkan diğer frekans olan 800MHz bandı ise dijital TV'ye geçiş sayesinde boşalan analog TV frekanslarını kullanıyor. 2.6GHz kadar yüksek bir veri kapasitesi sunmasa da 800MHz frekansı, uzun mesafeleri kolayca kat edebiliyor ve telefonun ulaşmadığı kırsal kesimlere geniş bant hızlarını ulaştırabiliyor.
    1800MHz bandı ise kapsama alanıyla kapasite arasında denge kuruyor.
    "4G LTE" ve "HSPA+" gibi diğer "4G" bağlantıları arasındaki farklar, en çok gönderme hızlarında ortaya çıkıyor. Örneğin bolca fotoğraf ve video paylaşıyorsanız, LTE'nin karşıya yükleme fark oluşturabilir.
    4G destekli telefonlar

    4G/LTE hızlarından faydalanabilmek için mobil sağlayıcınızın yanında, telefonunuzun da 4G'yi destekliyor olması şart. Son birkaç sene içinde satın aldığınız telefonun 4G desteğine sahip olma ihtimaliyse yüksek.
    4G destekli telefonlar arasında iPhone 5S ve 5C, iPhone 6, Sony Xperia Z3, Xperia Z3 Compact, Xperia Z2, Nokia Lumia 830, Lumia 930, Samsung Galaxy S5, Galaxy Alpha, LG G3, LG G2, HTC One M8, Nexus 5 ve çok daha fazlası var.

    Yorum

    • mehmet karalýlar
      Senior Member
      • 02-06-2009
      • 11564

      #3
      Konu: 4G ne kadar hızlı; kimlere 4G gerekli?

      4G ne kadar hızlı; kimlere 4G gerekli?

      4G ne kadar hızlı indirir? 3G'den ne kadar hızlı?


      4G ne kadar hızlı indirir? 3G'den ne kadar hızlı?

      Bir bağlantının "4G" adıyla satılabilmesi için, "yüksek mobilite (otomobil, trende giden kullanıcılar vs.)" için en az 100 megabit/sn hız sunması gerekiyor. Yayalar ve yerinde duran kullanıcılar için ise saniyede en az 1 gigabit/sn hıza ulaşması gerekiyor. Elbette tüm 4G ağları birbirinin aynısı olmadığından, bu hızlar değişiklik gösterebiliyor. LTE, WiMax ve HSPA+, en sık rastlanan 4G bağlantıları arasında.
      Bugünkü 3G bağlantıları, saniyede 2Mbit'e kadar aktarım hızı sunabiliyor. Web'de gezinti, video indirme ve izleme, fotoğraf paylaşımı ve diğer akıllı telefon teknolojileriyle 3G sayesinde tanışmıştık.
      Gerçek hayatta hızları 150mpps ile 300mbps arasında değişen 4G'nin 3G'ye göre yaklaşık 10 kat daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. 150mbps ise teoride saniyede 18,8MB, dakikada ise yaklaşık 1,1GB'lık veriyi indirebilmeniz anlamına geliyor.

      Yorum

      • mehmet karalýlar
        Senior Member
        • 02-06-2009
        • 11564

        #4
        4.5G Sim Kart Değişikliği Ücreti Var mı? İşte Detaylar

        1 Nisan'da başlayacak 4.5G öncesi 'cep'te kotalar 10 GB'a kadar çıkarken, tüketicilerin en az 70 ila 100 lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

        4.5G İnternet Fiyatları 4.5G Geçiş Ücreti Var mı Simkart Değişikliği Türkiye 1 Nisan itibarıyla yeni bir döneme giriyor. Nisan ayında resmen hayatımıza giren teknoloji GSM şirketlerini ve özellikle de tüketicileri yakından ilgilendiriyor. 4.5G ile kullanıcılar internete 10 kat daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler.
        4G ile 6.5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 GB büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek. Dolayısıyla operatörler yeni dönem için şimdiden kotalarını yükseltmeye başladı. Operatörler 10 GB'tan kapıyı açarken tüketicilerin en az 70 ila 100 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Bu kulağa çok hoş gelmese de aslında tüketici daha çok veri harcayacağı için birim başına kullandığı internet de ucuzlayacak.
        ÜCRETSİZ SİM KART DESTEÐİ
        Yeni dönem hazırlıklarını tamamlayan ve mağazalarında internet satışına başlayan Turkcell, müşterilerine turbo hızında 10 GB'a kadar internet sunuyor. Bunun yanı sıra SİM kartlarını 4.5G'ye uyumlu hale getirenlere bir ay boyunca 1GB internet hediye eden Turkcell, akıllı telefonlarıyla birlikte numarasını taşıyan müşterilerine seçtikleri tarifedeki interneti 2 katına çıkarıyor. Aynı şekilde Avea da abonelerine 10 GB'a kadar internet sunmaya başladı.
        Özellikle gençlere yönelik avantajlı paketler sunan Avea 1 GB internet hediyeli ücretsiz sim kart desteği veriyor. Vodafone bireysel aboneleri ise Vodafone Self Servis uygulamasıyla şimdiden 4.5G için kaydını yaptırabiliyor. Haziran 2009'dan önce alınan SIM kartları 4.5G uyumlu olmadığı için eski kartlarını getirenler Vodafone'da ücretsiz olarak yenisiyle değiştiriyor.
        10 GB İLE NELER YAPABİLİRİM?
        ¥ 58.254 web sitesini ziyaret edebilirim
        ¥ Her biri ortalama 4 dakikalık 2.560 MP3 dinleyebilirim
        ¥ 724 dakikalık video izleyebilirim
        ¥ 524 bin e-posta gönderebilirim

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X