iOS 9'da Beklenen Yeni Özellikler

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    iOS 9'da Beklenen Yeni Özellikler

    Apple, bu yılın sonlarına doğru yeni telefonlarını yayınlamadan önce büyük ihtimalle iOS 9 işletim sistemini yayınlayacak.

    Apple, bu yılın sonlarına doğru yeni telefonlarını yayınlamadan önce büyük ihtimalle iOS 9 işletim sistemini yayınlayacak. Apple’ı her zaman bir adım öne taşıyan iOS’un her yeni versiyonu olabildiğince az farklılık içeriyor. iOS 7 ile büyük farklılık yaratan Apple bu düzeniiOS 8 ile devam ettirdi. Şimdi ise iOS 9, Apple kullanıcıları tarafından heyecanla bekleniyor.

    Peki Apple, iOS 9’da ne gibi değişiklikler yapacak? Şimdi Apple kullanıcıları tarafından en çok istenen bazı yeni özellikleri sıralayacağız.
    Ana Ekran:

    Android işletim sistemi kendine ait bir hayran kitlesine sahip ve Google bu hayran kitlesini memnun etmek için geçen yıl Apple ile olan arasındaki farkı kapatmak için çok çalıştı. Bu çalışmaların gerçektende başarılı sonuç verdiği bir nokta var, o da ana ekran menüsü. iPhone’a göre biraz daha karmaşık olan bu ana ekranın daha kullanışlı olduğu kesin. Bu nedenle Apple iOS 9’da bir yenilik yapacaksa kesinlikle ana ekranı değiştirerek başlamalı.
    Temalar:

    iOS’un herkes tarafından dile getirilen bir diğer sorunu ise çok fazla kişiselleştirilebilir olmaması. Apple, iOS ile birlikte kullanıcıları temalar konusunda olabildiğince kısıtlı tutuyor. iOS 9 ile birlikte değişmesi beklenen temanın biraz daha kişileştirilebilir olması çoğu kullanıcıyı memnun edebilir. Bir taraf böyle düşünüyorken, diğer taraf ise eğer Apple'ın iPhone’u kişileştirilebilir hale getirirse tüm özelliğini kaybederek, Android’den farksız hale geleceğini düşünüyor.
    Duvar Kağıdı Zamanlayıcı:

    Bu özellik çoğu Apple kullanıcısı tarafından MacBook’lar ve iMac’ler üzerinden yıllarca kullanılmakta. Bu özelliği mobile getirerek farklılık yaratma şansı tamamen Apple’ın elinde. Gelen istekler içinde bulunan bu özellik sayesinde, iOS 9 ile birlikte çoğu iPhone kullanıcısı güne farklı bir duvar kağıdı ile uyanmak isiyor.
    Gece Modu:

    Eğer akıllı telefonu hayatımızın her noktasında kullanıyorsak, haliyle farklı ışık şartlarının olduğu ortamlarda da kullanıyoruz demektir. Telefonun belirli saatler de kendini gece moduna alıp, parlaklığı olabildiğince azaltması ne kadar zor olabilir? Hali hazırda bulunan otomatik parlaklık özelliği çok fazla şarj yediği için çoğu kullanıcı tarafından aktif edilmemektedir. Bu nedenle Apple’ın iOS 9 için gece modu yapması beklenen özellikler arasında.
    Misafir Modu:

    Bu özellik şu anda Android Lollipop ile birlikte yayınlandı ve Apple iOS 9 için kesinlikle bu özelliği göz önünde bulundurması gerekli. Misafir modu olması bir çok kurnaz arkadaşımızdan korunmamız için kesinlikle gerekli olan bir özellik. ( ailelerden bahsetmiyorum bile ) Eğer bir arkadaşımız telefonu isterse bizde rahatlıkla misafir moduna alıp eline verebiliriz.
    iTunes Geliştirmesi:

    iTunes son zamanlarda çok fazla eleştirilmeye başladı. Binlerce iPhone kullanıcısı tarafından neredeyse hiç kullanılmayan bir uygulama olma özelliğine sahip, iOS ile birlikte gelen ana ekranda boş yer kaplayan uygulamalar listemizde baş sırada yer almakta. ÖzellikleSpotify’ın yaygınlaşması tarafıdan tamamen pabucu dama atılan bu uygulama, iOS 9 ile birlikte kesinlikle belirli bir geliştirme içermeli.
    Ses var görüntü yok:

    Bu özelliği bu zamana kadar çok fazla platformda göremedik. Oldukça kullanışlı ve gerekli olan bu özellik videolardaki sesi, görüntüyü izlemeden bize aktaran bir özellik. Böylece şarjımız çok gitmeden müzik kliplerini açarak sanki bir mp3 dosyasını açarmış gibi arkaplanda çalabiliyoruz. Eğer Apple böyle bir özellikle gelirse gerçektende fark yaratmış olur.
    Gelişmiş Siri:

    Siri şimdiden iOS 9 için umut veriyor. iOS 8’in beta sürümleriyle birlikte oldukça güncelleme alan Siri iOS 9 ile birlikte çok daha kullanışlı olması beklenen özellikler arasında. Siri’nin önceki işletim sistemlerine göre daha esnek ve anlaşılabilir olması çoğu Apple kullanıcısı tarafından bekleniyor.
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    #2
    Konu: iOS 9'da Beklenen Yeni Özellikler

    Görsel: 9to5MacGeçen yıl OS X Yosemite ile birlikte Helvetica Neue gibi yeni bir sistem yazı tipi kullanmaya başlayan Apple, ön tanımlı yazı tipini yeniden değiştirmeye hazırlanıyor gibi görünüyor.
    9to5Mac sitesinin haberine göre şirket, Apple Watch için özel olarak tasarladığı San Francisco adlı yazı tipini iOS cihazlarına ve Mac bilgisayarlara getirmeye hazırlanıyor. Değişiklik iOS 9 ve OS X 10.11 işletim sistemi güncellemeleriyle birlikte hayata geçirilecek. Apple’ın bu iki sürümü ilk kez 8 Hazirandaki WWDC açılış toplantısında göstermesini bekliyoruz. Helvetica Neue, iOS 7 ile birlikte yapılan dramatik tasarım değişikliğinden beri mobil işletim sisteminin varsayılan yazı tipi olma özelliğini taşıyor.
    Apple’ın okunabilirliğe odaklanarak tasarladığı San Francisco yazı tipi Apple Watch’un ötesine de geçmiş, en yeni MacBook’un klavyesinde de kullanılmıştı.
    Görsel: 9to5MacSan Francisco, hangi boyuta ölçeklenirse ölçeklensin, netliği ve okunabilirliği sağlamasıyla nitelendirilen bir yazı tipi. OS X’in görsel açıdan yenilenmesi Yosemite ile başlamış ve genelde olumlu karşılanmıştı. Ancak Apple’ın Helvetica Neue yazı tipine geçmesi kullanışlılık açısından bazı eleştirileri beraberinde getirmişti. Aslında mükemmel bir yazı tipi, ancak Apple’ın Retina ekranlı cihazlarından birini kullanmadıktan sonra göz yorgunluğuna neden olabiliyor.
    Bu arada 9to5Mac sitesi her şeyi San Francisco yazı tipiyle sunma planının WWDC etkinliği öncesinde iptal edilebileceği yönünde uyarıda bulunuyor.

    Yorum

    • mehmet karalýlar
      Senior Member
      • 02-06-2009
      • 11564

      #3
      Konu: iOS 9'da Beklenen Yeni Özellikler


      Apple, en ucuz akıllı telefonu konumundaki plastik arka kasalı iPhone 5c’nin Touch ID sensörlü yeni versiyonunu yanlışlıkla sızdırmışa benziyor. Apple’ın 19 Mayısta duyurduğu Lightning Dock’un tanıtımı için kullanılan görüntülerde kırmızı bir iPhone 5c görülüyor. Ancak söz konusu cihazda Home tuşunun bulunması gereken yerde Touch ID parmak izi tarayıcısının olması hemen göze çarpıyor.
      iPhone 5c 2013’ün eylül ayında iPhone 5s ile birlikte tanıtılmış, 2012’de tanıtılan iPhone 5’e benzer özelliklerle potansiyel sahiplerinin karşısına çıkmıştı. Apple iPhone 5s’e yerleştirdiği Touch ID parmak izi tarayıcısına iPhone 5c’de yer vermemişti.
      Apple’ın geçtiğimiz eylül ayında iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ı tanıttığı etkinlikte iPhone 5c güncellenmemiş, bu da şirketin iPhone 5c’yi gözden çıkarttığı şeklinde yorumlanmıştı.

      iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın çıkışıyla birlikte, Apple’ın 4 inç’lik daha ucuz ve küçük bir modeli piyasaya sürebileceği iddiaları gündeme gelmişti. Her yılın eylül ayında yeni akıllı telefonlarını görücüye çıkaran Cupertino merkezli şirketin, önümüzdeki eylülde iPhone 6c’yi duyurması ihtimali de söz konusu fotoğrafların ardından biraz daha artıyor.
      iPhone 6c’nin piyasaya çıkması durumunda üst sınıf iPhone’lara kıyasla daha düşük özelliklere sahip olması, ancak Touch ID sensörüyle birlikte gelmesi bekleniyor. Apple geçtiğimiz yıl iPad Air 2 ve iPad mini 3 ile Touch ID’yi tabletlere taşımıştı.
      Tüm akıllı telefonlarına ve tabletlerine Touch ID sensörü yerleştirmenin Apple’a parmak izi tanıma teknolojisi etrafındaki güvenlik ve yazılım sistemlerini konsolide etme, aynı zamanda mobil ödeme çözümü Apple Pay’in kapsama alanını genişletme imkanı sağlaması bekleniyor.

      Yorum

      • mehmet karalýlar
        Senior Member
        • 02-06-2009
        • 11564

        #4
        Konu: iOS 9'da Beklenen Yeni Özellikler

        Apple'dan Home Uygulaması

        Apple firmasının iOS 9'da HomeKit uyumlu aksesuarlar için geliştirdiği uygulamayı sunuacak. iOS'un desteklemiş olduğu cihazlar için geliştirilecek olan ynei uygulamanını adı Home olacak.



        Apple firmasının iOS 9'da HomeKit uyumlu aksesuarlar için geliştirdiği uygulamayı sunacak. iOS'un desteklemiş olduğu cihazlar için geliştirilecek olan ynei uygulamanını adı Home olacak. Apple, Geçtiğimiz yıl düzenlenen Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda, Wireless bağlantı desteği sayesinde iPhone ve iPad cihazlarından yararlanarak WiFi tabanlı akıllı kapıları beraberinde çeşitli sıcaklık kontrol cihazlarını ve akılı aydınlatma sistemlerinin kontrollerini sağlayabilecek.



        Aradan geçen süre içerisinde Apple'ın geliştiriciler, Home adındaki yeni bir uygulama üzerine yapmış oldukları çalışmaları sürdürürken iOS 9'la birlikte hizmete giriş yapmak istiyor. Bu çalışmaların tamamlandığı düşüncesiyle Haziran aında yapılacak olan Dünya Geliştiriciler Konferansı'na kadar iOS'a gelecek güncellemelerde görülmeyecek olan Home, Beraberinde konferans içerisinde tanıtılıp iOS 9'la kullanıma açılacak.


        Yorum

        • mehmet karalýlar
          Senior Member
          • 02-06-2009
          • 11564

          #5
          Konu: iOS 9'da Beklenen Yeni Özellikler

          Apple'ın mobil işletim sistemi iOS'in yeni güncellemesi iOS 9 ile sadece güncelleme boyutu değil, uygulamaların cihaz hafızasında kapladığı yer de azaltılacak.


          Apple'ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı yeni iOS güncellemesi iOS 9, özellikle 16 veya 8 GB hafızalı iPhone / iPadkullanıcılarını sevindirecek bir özellik ile geliyor. Uygulama geliştiriciler için yayınlanan dosyalardan birindeArs Technica tarafından ortaya çıkartılan bu yeni özellik, hafıza kartı desteği sunmayan Apple cihazlarında kullanıcıların yaşadığı hafıza sorunlarını biraz olsun azaltacak gibi gözüküyor.
          "App Thinning" ya da Türkçe adıyla "Uygulama İnceltme" sistemi iOSuygulamalarının cihaz hafızasında kapladığı boyutu ciddi bir oranda azaltacak. Diyelim ki 64 bit desteğine sahip olmayan iPhone 5 ya daiPhone 5Csahibisiniz. Cihazınız 64 bit işlemciye ve Metal API destekli bir GPU'ya sahip değil.
          Buna rağmen App Store'dan bir oyun ya da uygulama indirdiğiniz zaman uygulamanın iPad'e uyumlu sürümü, 64 bit uyumlu sürümü, iPhone 6 veiPhone 6 Plus'a uyumlu sürümü gibi bir çok alternatifini indirmektesiniz.

          iOS 9 ile Tek Sürüm İndirilecek!

          iOS 9 ile uygulamaların sadece cihazınızda kullanılabilen sürümü indirilecek. Uygulamanın kullanılacağı cihazı tanıyan App Store, otomatik olarak uygun olan sürümü indirecek. App Thinning sayesinde uygulama boyutlarında büyük değişiklikler olacak.
          Aslında bunun ilk örneğini de Apple'ın kendisi sundu. iOS 8 güncellemesi için cihazınızda 4,6 GB boş alan olması gerekirken, iOS 9 için sadece 1,3 GB yetecek. Güncelleme boyutundan yola çıkarak uygulama boyutlarının da4/1 oranına düşeceğini söylemek mümkün.
          iOS Kullanıcısına Depolama Alanı Yetmiyor!

          Android ve Windows Phone cephesinde akıllı telefonların büyük bölümüMicroSD kart desteğine sahip olması sebebi ile kullanıcılarına daha fazla depolama alanı sunuyor. 2014 sonundan beri 128 GB'a kadar hafıza kartıdestekleyen modellerin tanıtılması, özellikle Android kullanıcılarının depolama alanı problemini büyük oranda çözmüş gibi gözüküyor.
          Ancak iOS cihazlarında MicroSD kart desteği olmaması kullanıcıları daha fazla para verip yüksek kapasiteli modeller almaya itiyor. iOS 9 ile 8/16 GB kapasiteli iPhone ve iPad kullanıcı da fotoğraf ya da müziklerinden feragat etmeden daha fazla uygulama indirebilecek.

          Yorum

          • mehmet karalýlar
            Senior Member
            • 02-06-2009
            • 11564

            #6
            Konu: iOS 9'da Beklenen Yeni Özellikler

            8 Haziran'da ilk beta sürümü ile karşımıza çıkan iOS 9'un en önemli özelliklerinden olan Düşük Güç modunun pil tasarrufu yaparken işlemci hızını düşürdüğü ortaya çıktı.


            Apple'ın WWDC'nin açılış sunumunda tanıttığı iOS 9'da yer alan yenilikler arasında en ilgi çekici olanlardan biri de hiç şüphesiz iOS kullanıcılarının yıllardır beklediği güç tasarrufu sağlayan Düşük Güç modu.
            Günümüzde akıllı telefon kullanıcılarının karşılarındaki en büyük sorun olarak karşımıza çıkan pil ömrükonusunda firmalar bir yandan geliştirme çalışmalarına devam ederken bir yandan da hızlı şarj ve güç tasarrufu gibi özellikler ile kullanıcılarını memnun etmeye çalışıyor.
            Bu konuda uzun yıllardır sessiz kalan ve iOS platformuna güvenen Appleise kullanıcılarından gelen taleplere yanıt vermeye karar vermiş olacak ki,iOS 9 ile birlikte "Low Power" yani "Düşük Güç" modunu kullanıcılara sunacağını duyurdu.
            Şu sıralar ikinci geliştirici betası ile test edilmekte olan iOS 9 için güncellenen Geekbench 3 ile yapılan testlerde ise Apple'ın hakkında çok fazla detay vermediği düşük güç modunun donanımsal etkisi de ortaya çıktı.
            iOS 9'da Ayarlar'da yer alan Pil menüsünün altından etkinleştirilebilinenDüşük Güç modunun açıklamasında fonda güncelle, e-mail kontrol et, ekran ışığı gibi özelliklerin azaltıldığı ya da kapatıldığı yazıyor. AncakAyarlarmenüsünde yer alan açıklamada bahsedilmeyen detay Geekbench 3ile yapılan testler sonucunda ortaya çıktı.
            Düşük Güç Modu İşlemci Hızını da Düşürüyor

            Geekbench 3 ile yapılan testlerde Düşük Güç modu aktifleştirilmeden tek çekirdekte 1606, çoklu çekirdekte ise2891 puan elde eden iPhone 6 Plus; Düşük Güç modu aktifleştirildiğinde ise tek çekirdekte 1019, çoklu çekirdekte 1751 puan alıyor.
            Ayrıca iPhone 5s ile yapılan testte de yaklaşık olarak yüzde 40 oranında performans düşüşü yaşandığı görülen teste bakacak olursa Apple açıkça belirtmemiş olsa da Düşük Güç modunda işlemci hızını düşürüyor gibi görünüyor.
            Bakalım Düşük Güç modu ile birlikte 3 saate kadar pil ömrü sunmayı hedefleyen Apple, kullanıcıları memnun edebilecek mi ?

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X