İNSANLIGIN AÇLIKLA İMTİHANI

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • baymarti
    Member
    • 12-05-2005
    • 944

    İNSANLIGIN AÇLIKLA İMTİHANI

    DONDURMA VE MAMA PARALARI
    AFRİKA'ya

    Halkının yüzde 98'i Müslüman olan Nijer'de yaklaşık 3,5 milyon kişi açlık, 150 bin çocuk da ölümle karşı karşıya. BM, yılda 10 milyar dolarlık dondurma tüketen Avrupalılarla, ev hayvanlarının maması için 35 milyar dolar harcayan ABD'lileri Nijer'e yardıma çağırdı.



    BM, Nijer'de hüküm süren kıtlığın, komşu ülkeler Mali, Burkina Faso ve Moritanya'yı da etkilediği uyarısında bulundu. BM İnsani İşler Departmanı'ndan yapılan açıklamada, Mali'de 1.1 milyon kişinin acilen gıda yardımına ihtiyaç duyduğu, ülkenin tarım üretiminin, yağışların azlığına bağlı olarak geçen yıla oranla yüzde 42 azalmasının kıtlığa neden olduğu belirtildi. Açıklamada, Burkina Faso'da da 500 bin kişinin kıtlık nedeniyle açlık sınırında yaşadığı, Moritanya'da ise 750 bin kişinin hayatının kıtlık nedeniyle tehlikede olduğu ifade edildi. 2004 yılında, Kuzey Sahel olarak adlandırılan bölgede bulunan Nijer, Senegal, Çad, Mali, Moritanya ve Burkina Faso'da tarım alanları çekirge istilasına maruz kaldı. Bunun sonucu olarak yaklaşık 8 milyon kişi gıda sıkıntısı içerisinde bulunuyor. Batı Afrika'yı basan çekirgelerin yarattığı zarardan en büyük payı Nijer'in almasına rağmen, bu ülkeye uluslararası yardım yapılmadı. Nijerliler, çok az düşen yağışlar sayesinde yetiştirebildikleri tarım ürünleri ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor. Başlayan yağmurlara karşın tohum, hayvan, araç gereç ve yem parası olmadığı için Nijer'de ekim ayında mahsul olmayacağı vurgulanıyor. BM'nin İnsani Yardım İşleri Koordinasyon Bürosu (OCHA), bölgeye yardımı 'geri ödenmesi gereken kredi' şeklinde verilebiliyor.

    Nijer'de durum içler acısı

    Batı Afrika ülkesi Nijer, son zamanlardaki en büyük açlık kriziyle karşı karşıya. Bölgeye acilen yardım yapılmazsa 150 bin çocuk açlıktan ölecek. Geçen yıl çekirge istilası ve yer yer görülen kuraklık sonucu milyonlarca Nijerlinin gıda sıkıntısı yaşadığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası toplumu, yaklaşık 3,5 milyon kişinin açlık, 150 bin çocuğun da ölümle karşı karşıya olduğu Nijer'deki krize duyarsız kalmakla suçladı. BM, yılda 10 milyar dolarlık dondurma tüketen Avrupalılarla, ev hayvanlarının maması için 35 milyar dolar harcayan ABD'lileri Nijer'e yardıma çağırdı. Dünyanın ikinci en fakir ülkesi Nijer'in nüfusu 13 milyon. Ülkede aç olduğu tespit edilen 3.5 milyon insandan 800 binini çocuklar oluşturuyor. Her hafta onlarca çocuğun öldüğü ülkede, 150 bin çocuk açlık ve susuzluk nedeniyle her an ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.

    Çocukların yüzde 10'u beslenme bozukluğu çekiyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de Nijer'deki çocuk ölümlerinin tehlikeli boyutta olduğu konusunda uyarıyor.

    1 MİLYON ÇOCUK RİSK ALTINDA

    Ülkenin güney bölgelerinde önümüzdeki 3 ayda hasat yapılamayacağını vurgulayan İngiliz yardım kuruluşu OXFAM ise, yaklaşık bir milyon çocuğun risk altında olduğunu ve acil önlem alınmaması halinde durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu. Örgütün Maradi kampındaki koordinatörü Johanne Duhesnnes, "şu anda en kritik döneme giriyoruz, özellikle kötü beslenmiş küçük çocukların ölüm oranı önümüzdeki üç ay çok artacak" dedi. Açlık nedeniyle ağaçların yapraklarını yiyen Nijerlilerin gıda dağıtım merkezlerine bile varmaktan aciz oldukları kaydedildi. Nijer Devlet Başkanı Mamdou Tanja ise, hükümetinin kıtlıkla mücadele için elinden geleni yaptığını, ancak uluslararası yardım çağrılarına kasım ayından bu yana yanıt alamadıklarını savundu.

    Dondurma yemeyin yardım edin

    İnsani Yardımlar Koordinatörü Jan Egeland, dünyanın Nijer'deki krizi görmezden geldiğini ve uluslararası toplumun zamanında yardım yapmaması sonucu, durumun giderek kötüleştiğini söyledi. Avrupalıların bir yılda 10 milyar dolarlık dondurma tükettiğini, ABD'lilerin ise her yıl ev hayvanlarının mamaları için 35 milyar dolar harcadıklarına dikkat çeken Egeland, Afrika ülkesi Nijer'de ihtiyaç duyulan 30 milyon dolarlık yardımın sadece üçte birinin yapıldığını belirtti. "Sizinle konuştuğum şu anda Nijerli çocuklar ölüyor" diyen Egeland, sağlık sorunları yaşayan 800 bin çocuktan 150 bininin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Zamana karşı yarıştaklarını söyleyen görevli, şimdi artık 30 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirtiyor.


    yenisafak.com.tr
İşlem Yapılıyor
X