Çocuklar ilk olarak ‘e’ harfini öğrenecek!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Alcatrasli
    Member
    • 16-05-2004
    • 1336

    Çocuklar ilk olarak ‘e’ harfini öğrenecek!



    Bu yıl okullar ders müfredatında yapılan bir dizi değişiklikle başlıyor. Özellikle ilkokula yeni başlayan çocuklar fiş kullanmayacak ve alfabeyi öğrenmeye ‘e’ harfinden başlayacak.

    Yeni eğitim sezonu, müfredat programlarında yapılan çok sayıda yenilikle başlıyor. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yürütülen ilköğretim ve ortaöğretim programlarını değiştirme çalışmaları önemli ölçüde tamamlandı. Buna göre 2005-2006 öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere ilköğretim 1-5. sınıflar düzeyinde Türkçe, matematik, hayat bilgisi, sosyal bilgiler, fen ve teknoloji dersleri; lise düzeyinde ise dört yıllık lise süresine uygun olarak Türk edebiyatı, dil ve anlatım, matematik, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin öğretim programları değiştirildi.

    Talim Terbiye Kurulu'nun hazırladığı programlarda bu yıl birçok yeniliğe imza atılıyor. Çocuklara okuma-yazma öğretimi sırasında cümle ve hece yöntemini ortadan kaldıran bakanlık bu yıl Türkçe öğretim programında ses temelli cümle yöntemine geçti. Artık öğrenciler fiş ezberlemeyecek. Okullarda öncelikli olarak Türkçede en sık kullanılan seslerden başlamak üzere harfler öğretilecek. İlk olarak 'e' harfinin sesi ile tanışacak öğrenciler bu harfi ünlü sanatçı Kayahan'ın seslendirdiği 'E bebeğim e, e' şarkısı ile öğrenecek. Öğrenciler daha sonra l, a ve t harflerini aynı yöntemle öğrenerek el, ela, at gibi kelime kurgusuna geçecek.

    Seçmeli dersler arttı
    Yeni eğitim sezonunda seçmeli derslerin sayısı ve ders saati sayısı da artırıldı. Öğretmen ve öğrenciye satranç, düşünme eğitimi, halk kültürü, spor etkinlikleri, sanat etkinlikleri gibi yeni dersleri alma imkanı veriliyor. Spor etkinlikleri arasında öğrenci okulda futbol oynayabilecek. Trafik eğitimi ve ilkyardım dersinin daha etkili verilmesi ve öğrencilerde trafik bilincinin daha erken yaşta oluşması için bu ders yeni sezonda 6. ve 8. sınıftan 4. ve 5. sınıfa kaydırıldı. Sosyal etkinlikler ve rehberlik çalışmaları için dönüşümlü kullanılmak üzere bir ders saati zorunlu zaman ayrılıyor. Bu derste öğrenciler huzurevi gibi yerlere gidecek. Seçmeli derslere gönüllü katılım sağlamak için bu derslerde not olmayacak. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk bu yıl uygulamaya girecek müfredat programıyla öğrenciyi merkeze aldıklarını ve öğretmen ile öğrencinin derslere aktif katılımını amaç edindiklerini söyledi. Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Yeni programda bilginin zihinde yapılandırılması, öğrenmeyi öğretme, kalıcı öğrenme, katılımcı ve etkinlik tabanlı öğretim uygulamaları, ezbercilikten uzak eğitim-öğretim yaklaşımı, ekonomiye, demokrasiye, ulusal ve evrensel değerlere duyarlılık gibi hususların ele alındığı görülecektir.” dedi.


    Hangi derslerde neler değişti?
    Türkçe: Artık fiş yok, dil bilgisi sadeleşti
    Yazı öğretimine estetiklik ve karakter eğitimine katkı yapması için birinci sınıftan itibaren bitişik eğik yazı ile başlanıyor. Hece tabloları ve fişler kaldırıldı. Öğrenciler önce sesleri öğrenecek sonra kelimeleri. Böylece sınıftaki bütün öğrencilerin eşzamanlı okuma-yazma öğrenmesi amaçlanıyor. Dil bilgisi konuları sadeleştirildi. Özne, yüklem, tümleç gibi cümle ilişkileri ile karmaşık konular 6, 7, 8. sınıflara kaydırıldı.

    Hayat bilgisi: Etkinlikler ön plana çıkacak
    Üniteler sadeleştirildi. 'Benim eşsiz yuvam', 'okul heyecanım' ile 'dün, bugün ve yarın' olmak üzere üç ünite belirlendi. Çocuğun günlük hayatta kullanacağı temel bilgiler bu ünitelerde verilecek. Öğrenci özsaygı ve özgüveni yüksek, sabırlı, hoşgörülü, yardımsever ve yeniliğe açık olmayı çeşitli etkinliklerle burada öğrenecek.

    Sosyal bilgiler: Taş devri tarihi kalktı
    Eski çağlardan başlayıp yakın tarihe kadar devam eden tarih okuma anlayışı değişti. Öğrenciler başta aile tarihi ve bulunduğu şehir veya beldenin tarihinden başlayarak genele doğru derinleşecek. Okullardaki yontma taş devri, cilalı taş devri gibi tarih anlayışlarını veren tarih şeritleri kaldırılıyor. Osmanlı ve Selçuklu tarihi ile ilgili soyut bilgiler 6, 7, 8'inci sınıfa kaydırıldı. Sivil toplum kuruluşları bu dersin konusu oldu.

    Fen ve teknoloji: Teknoloji hayatın içinde
    Bu derste gerçek hayat sınıf ortamına taşınacak. Öğrenci hayat içinde karşılaştığı yıldırım düşmesi nasıl olur, gökkuşağının anlamı, kış aylarında yolların neden tuzlandığını ve tuzun neden donmayı engellediğini burada öğrenecek. Öğrenci evinde gördüğü, basit elektrikli ve mekanik aletlerin çalışma yöntemlerini öğrenecek. Bir musluk contasının ne işe yaradığını, sigortanın nasıl attığını öğrenecek.

    Matematik: Derse eğlence katıldı
    Gereksiz tekrarlardan arındırılan programın konuları sınıflara dengeli dağıtıldı. Temel 4 işlem bilgisi ile birlikte özellikle matematiğin estetik ve eğlenceli yönü işlenerek matematik sevdirilecek.

    Kaynak: Zaman Gazetesi
  • hoca13
    Junior Member
    • 23-06-2004
    • 14

    #2
    Konu: Çocuklar ilk olarak ‘e’ harfini öğrenecek!

    oh ne iyi ne iyi....... bir de öğretmenlere sor....

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X