Kötü arkadaşlara DİKKAT

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • maksudsahin
    Member
    • 08-07-2004
    • 2346

    Kötü arkadaşlara DİKKAT

    Yeni bir sezona başlarken yeni bir çevre edinmek de gerekebilir. Çünkü eğitimde okul, aile ve çevre çok önemlidir. Çocukta iyi veya kötü huyu, aile ortamının yanı sıra yaşadığı çevre belirlemektedir. İçinde bulundukları ortamlar öğrencilerin davranışlarını doğrudan etkiler. Çocuğun okulu sevmesinde, ailesine saygı duymasında, suçtan uzak kalmasında yine çevre çok etkilidir. Kötü bir çevrede bulunan çocukların okuldan uzaklaştıkları, kötü alışkanlıkların esiri oldukları, suça itildikleri belirlenmiştir.
    Kötü arkadaş çevresi içinde bulunan gençler, hem ailelerinden hem de okul hayatından kopmaktadır. Çünkü kötü arkadaş çevresinde dürüstlük hor görülür, ders çalışmak küçümsenir, aile değerleri ayaklar altına alınır, toplumsal değerlerle alay edilir. Bu nedenle çocuk suça eğilimli bir hale gelir, okuldan uzaklaşır, kötü alışkanlıkların pençesine düşer. Çocuk aileden uzaklaşır. Okul derslerinde başarısızlıklar yaşar. Bu konuda aileler çocuklarını uyarmalıdır. Kötü arkadaşlar önce dost gibi görünür. Bazı ihtiyaçlarının karşılanmasına çocuğa yardımcı olur. Önce onun güvenini kazanır. Onu kendisine bağlar. Çocuk kendisine, “Hayatını yaşa, eğlenmeye bak, bir şey olmaz, korkma, dene bir kere, bu dünyaya bir daha mı geleceğiz?” diyen kişi veya kişilerden hemen uzaklaşmalıdır. Çünkü bu kişiler kuzu kılığındaki kurtlardır. Aslında kötü arkadaş çevresine düşen bazı çocuklar zaman içinde bulundukları ortamdan uzaklaşmak isterler. Ailelerine defalarca sözler verirler; ama bunu bir türlü yapmazlar. Çocuk artık bu ortamdan kopamaz. Alay edilme korkusu yaşar. Grup psikolojisi ile hareket eder. O kötü grubun değer yargılarını ölçü almak zorunda kalır. Yeni bir kimlik kazanır. Eğer önceki yıllarda çocuk çevresel etkenlerden kaynaklanan ciddi sorunlar yaşamışsa, çocuğun gittiği okul yeni sezona başlarken acilen değiştirilmeli, çocuk o ortamdan en kısa sürede koparılmalı, çocuğun arkadaş ortamı değiştirilmeye çalışılmalıdır.
    Okul ve çevre değiştirilebilir
    Bu adımda başarılı olunamazsa ikinci aşamaya geçilmeli ve o ortamdan tamamen uzaklaşılmalı, ailecek ev değiştirilmeli, başka bir yere taşınılmalıdır. Gidilecek yer ve okul iyi araştırılmalı, öğrenciye temiz insanların bulunduğu yeni bir ortamda iyi arkadaş ortamı sağlanmaya çalışılmalıdır. Hâlâ bir çözüm bulunamıyorsa çocuk başka bir şehirdeki yatılı okula gönderilebilir. Bu da bir çözümdür. Bütün bunlar yapılırken çocukla konuşulmalı, çocuk duygusal ve mantıki olarak ikna edilmeli, kararlar onun iyiliği adına onunla birlikte alınmalıdır. Bu süreçte öğretmenlerle birlikte hareket edilmelidir.
    Sağlık kontrollerini yaptırmalıyız
    Eğitimin ön şartlarının başında sağlık gelir. Sağlık olmadan eğitim olmaz. Öğrenci sağlığı eğitimin kalitesi açısından da çok önemlidir. Okullar toplu yaşam alanlarıdır. Oralarda her türden, her kesimden insan yer almaktadır. Bu bakımdan çocuğumuzun sağlık kontrollerini okul başlamadan önce yaptırmalıyız. Varsa eksik aşıları tamamlamalıyız.
    Öğrenmede duyularımızdan yararlanırız. Bu duyularımızın başında da görme ve işitme gelir. Öğrencinin kulak ve göz sağlığı eğitimi açısından çok önemlidir. Görme ve işitme sorunu yaşayan öğrenci dersi dinleyemez, tahtayı göremez, öğretmeni anlayamaz. Dolayısıyla dersi anlayamaz ve başarısızlıkla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle aileler olarak, okula başlamadan önce çocuklarımızı doktora götürmeli, genel bir sağlık taramasından geçmesini sağlamalıyız. Özellikle de göz ve kulak sağlığına özel dikkat etmeliyiz. Sonra da ağzı ve diş sağlığına… Varsa sorunlar en kısa sürede giderilmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Aksi halde çocuk okul derslerinden geri kalır ve başarısız olabilir. Sağlık konunda işitme ve görme kaybı, sara (epilepsi) hastalığı gibi çocuğun kronik (sürekli yaşanan) sorunları varsa bunları okula başlamadan önce okul idaresine ve öğretmenlerine bildirmemiz çocuğumuzun başarısı ve sağlığı açısından çok önemlidir. Çocuğumuzun genel sağlığı hakkında öğretmenleri özellikle de sınıf öğretmenini mutlaka ve doğru olarak bilgilendirmemiz gerekir.
  • ERDEM_KRAL
    Banned
    • 19-06-2005
    • 263

    #2
    Konu: Kötü arkadaşlara DİKKAT

    sana katılıyorum arkadaşım..çooooooook haklısın!!!!!!!!!!!

    Yorum

    • rozdemir1971
      Junior Member
      • 02-11-2005
      • 42

      #3
      Konu: Kötü arkadaşlara DİKKAT

      haklısın sağol

      Yorum

      • hkncyr
        Junior Member
        • 18-04-2006
        • 6

        #4
        Konu: Kötü arkadaşlara DİKKAT

        cocuklarmı yalnız kendimizede dikkat etmek lazım değilmi .

        Yorum

        • meszat
          Junior Member
          • 14-09-2006
          • 26

          #5
          Konu: Kötü arkadaşlara DİKKAT

          teşekürler bize aydınlattınız.türkiye geleceği için böyle yazıların devamını getirin

          Yorum

          • YAKAMOZ596
            Junior Member
            • 07-02-2007
            • 55

            #6
            Konu: Kötü arkadaşlara DİKKAT

            Sana katılıyorum gerçekten çok haklısın çok saol bu yazıyı sunduğun için...

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X